Kynttiläralli

Wanha wanhus

Viime vuosikymmeninä on Suomeen pesiytynyt tapa viedä haudoille kynttilöitä. Kyseenalaistan tämän uudehkon tavan.

Kuolleet eivät tarvitse meidän kynttilöitämme. Omaiset ehkä saavat jotain lohtua viedesään kynttilänsä, mutta moni tekee tämän vain, että naapurit eivät voisi moittia heitä kynttilättömyydestä.

Jouluna on muutenkin kova kiire. Pitäisi ehtiä mennä sinne ja tänne. Silloin kynttilämatka kamalassa autoruuhkassa on useinkin pelkkä harmin aihe. Kolarialttius pimeässä on suuri.

Kynttilöillä roskataan hautausmaa. Ne ovat muutenkin epäekologisia, koska matkalla kuluu polttoainetta. Kynttilät myös saastuttavat ilmaa.

Vaimoni ja minä olemme sopineet, että toisen kuoleman jälkeen ei jälkeenjäävän tarvitse tuoda haudalle kynttilää. Voimme aivat hyvin muistella toisiamme muutenkin.

4

80

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Valoa ja iloa

      En välttämättä vastusta tapaa, mutta vuosia sitten kun en todellakaan päässyt hautausmaalle, sytytin kynttilän parvekkeelleni ja muistelin näin poismenneitä. Oikeestaan kivempi tapa polttaa kynttilöitä näkösällä kuin jossain metsän pimennossa.

    • Näinkin voi nähdä

      Minun mielestäni, ei tässä tavassa mitään vikaa ole. Ei se ole sen kummempi tapa, kuin se, että kappeleissa ja kirkoissa ja joissakin juhlissa poltetaan kynttilöitä.
      Kuolleet ei ehkä välttämättä kynttilöistä haudoillaan tiedä, mutta jouluna haudalla palava kynttilä on kuitenkin merkki siitäkin, ettei kuolleen muisto ole unohtunut.
      Emmekä kuitenkaan voi olla ihan varmoja siitäkään, vaikka poisnukkuneet saisivatkin sen näin tietää. Nämä kun ovat niitä, salattuja henkimaailman asioita.
      Ne ihmiset, jotka eivät itse pääse viemään kynttilöitä omaistensa haudoille.
      He voisivat pyytää hautausmaiden läheisyydessä asuvia sukulaisiaan, tai ystäviään, tekemään pikkupalveluksen. Viemään kynttilän heidän puolestaan.
      Mitä tulee roskaamiseen, se lienee selvää, että jokainen käy joulun jälkeen siivoamassa viemänsä ja loppuunpalaneet kynttilät roskiin.
      Kynttilöiden ilmansaastutus on hyvin pientä verrattuna moneen muuhun ilmaa pilaavaan saasteeseen. Kynttilöin valaistut hautausmaat on sitä paitsi kerran vuodessa, pyhäinpäivänä ja jouluna kaunis ja perinteinen näky.

      • rauhoitun

        Tavaksihan tuo tullut, käydä aattona haudoilla. Minä ainakin rauhoitun silloin ja siitä se joulu alkaa, rauhallinen käynti hautausmaalla. Jokainen tehköön niinkun hyvä on.


    • äö.,mnbre

      Monelle se on jo lapsuudesta juurtunut traditio, jota aikuisena halutaan jatkaa, kun ne omat isovanhemmat ja muut itselle tärkeät ihmiset ovat nukkuneet pois.

      Olen samaa mieltä kyllä siitä, että jos vartavasten lähdetään matkan taakse viemään kynttilöitä, monet kesken aaton vieton, niin ajan voisi tosiaan käyttää hyödyksi muuten ja sytytellä jokaiselle edesmenneelle läheiselle kotipihaan ja lyhtyihin kynttilät, ja muistella yhdessä samalla jokaista vuorollaan. Jos kuolleet näkevät kynttilät haudoillaan, he näkevät ne myös todennäköisesti selkeämmin sinne kotipihaan, omien elossa olevien läheistensä luokse.

      me viemme miehen isän haudalle kynttilän aattona, koska ajamme kuitenkin kyseisen kirkkomaan ohi anopille joulua viettämään, mutta muille kuolleille läheisille sytytän kynttilät kotona. jos olisi lunta, niin hautakynttilät takapihalle, mutta näissä nykyisin vallitsevissa sateisissa ja lumettomissa jouluissa kynttilät syttyvät lyhtyihin sisälle ja ulos, Sisällähän ne ovat tietysti paremmin näkösällä, kun ikkunoiden eteen vedetään kuitenkin verhot illalla viimeistään.

      Jokainen saa mielestäni tehdä kuten haluaa, viedä kynttilöitä haudoille, ja onhan se kaunis näky näin eikristityn silmiinkin, kun hautausmaa loistaa sadoin kynttilöin aattoillan pimetessä, sitä väkisinkin mieli tulee hartaaksi ja levolliseksi, kun sitä kynttilämerta katselee.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5088
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3337
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1472
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1307
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1010
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      908
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      758
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      717
    Aihe