JÄRVIvene

soudellen

Pistäkääpäs vinkkejä tavallisista suotuveneistä, jotka ovat edes kohtuullisia soutaa. Kokemuksia on Lami 465:stä, jota täytyy soutaa toisella airolla hieman kovempaa, Pälvirannan tekemä noin 5 metrinen lasikuituinen (nykyinen vene), joka oli pettymys. No kyllä sillä ongella ja tuulastamassa käy, mutta muuten ei kovin kaksinen. Terhin 375:nen oli kohtuullinen soudettava, mutta vanhoina yleensä vettyneitä ja todella raskaita. Puuveneitä on ollut pari ja toinen niistä (jossain Vammalan suunnalla veistetty) oli toudella mukava soutaa, mutta siitä on aika jättänyt.

Materiaalina ajattelin edellen pitää lasikuidun sen keveyden ja auringon kestävyyden takia. Puiset tuppaavat haristumaan auringossa ja painamaan loppusyksystä jo niin paljon, että raavaskin köriläs saa repiä niitä ihan tosissaan maille.

Lisäksi kuvittelin hankkivani veneen käytettynä. Ihan vaan periaatteesta.

18

397

  Vastaukset

  • Eipä soutuveneitä enää soudettavaksi tehdä, kun kaikki ajavat kuitenkin koneella. Siinä sitten mennään nokka pystyssä eikä nähdä eteenpäin ja vesi on justiinsa tulossa perätä sisään...

  • Niinpä. Siksi aion hankkiakkin sen käytettynä, kuten ekassa viestissä totesin.

  • En tiedä onko paras, mutta paras millä itse olen soutanut on Päijän. Sitäkin ensin epäilin saartakiertäväksi , mutta syyksi osoittautui airot, joissa hankaimen kiinnitykset olivat hieman eri kohdissa. kannattaa muuten tuokin tarkistaa, ennekuin venettä syyttää... :) halvat airot voi myös olla hankaimeltaan hieman eri kulmassa, mikä pilaa soudettavuuden. Lamin 465 meiltäkin joskus löytyi ja pari Rihua ollut, ei huonoja, muttei oikein hyviäkään. Koskaan en ole soutamisesta tykännyt, mutta nyt kun tuo Päijän saatiin, ni ei se sit niin ikävää puuhaa ollutkaan!

  • Lami 465
   Olen kyllä kuullut muidenkin sanovan samaa toispuoleisesta soudettavuudesta, mutta saattaahan olla, että kaikki hankaimet ovat hieman kohdattomasti.

   Onko Päijän-venettä montaa mallia?

   • Joo, eipähän sen rungon tarvi paljon pielessä olla, kun jo soudettaessa tuntuu.
    Näyttäis noita Päijäneitä jo oikein mallisto olevan nykyään:
    http://www.paijanvene.fi/fi/Mallisto.html
    Meidän vene on ties kuin vanha perintö, joka viime kesänä mökille tuotiin.


  • On outoa, että Suomessa ei tehdä soutuveneitäkään kunnolla. Oikea soutuvene on yli viisi metriä pitkä ja painaa korkeintaan 100 kiloa. Liukupenkit ja uppoamattomuus vakiona. Hintaa tuollaisella retkissoutuveneellä saisi olla korkeintaan 4500 €. Markkinoita olisi varmasti, mutta silti tehdään vaan sitä alle tonnin hintaista paskaa "soutuvenettä" jolla ei voi soutaa eikä ajaa moottorilla ja jos erehtyy verkkoja laskemaan niin kaatuu koko paska ja eno hukkuu.

   • Olen kanssasi täsmälleen samaa mieltä!


   • Markkina rako kirjoitti:

    Olen kanssasi täsmälleen samaa mieltä!

    Kumma juttu kun taas tämä tulee esille! Miksette ala vaikka kimpassa tekemään niitä 4500 € hyviä soutuveneitä jos markkinoitakin olisi varmasti. Itsehän ei tarvi alkaa sotkemaan ( varmaan ei olisi ihan hanskassakaan nuo tekniikat )senkun alan firmassa teettää suunnitelman mukaisesti. Vaikka jäis vaan 100 € / vene käteen niin sehän olisi jo kotiinpäin ihan siitä ilosta että kaikki halukkaat vihdoin saisivat hyvän soutuveneen!


   • Onkohan vielä toiminnassa yritys, joka kehittelee (kkehitteli?) Salubris veneitä?

    Muutama vuosi sitten oli tämä vene Venemessuillakin esillä.

    Netistä löytyi tieto kesältä 2014, että yhteistyö Päijän veneiden kanssa on päättynyt, ei tietoa jatkosta.

    Veneessä on ainesta treeniveneeksi. Omintakeinen huopauspenkki toiselle "ssoutajalle" yms ideoita. Minulle riittäisi vähempikin innovointi, jospa joku tekisi esim. Sulkavan soutujen parisoutuveneen mallisen kapistuksen lasikuidustalasikuidusta.a tai muovista.

    Mitenköhän erilaiset viranomaismäätäykset vaikuttavat tuollaisen veneen tekoon? Kelluva pitänee olla, ja CE sertifikaatti hankittuna, jos meinaa kuluttajille myydä? Onkohan ne ulkohankaimelliset kilpaveneet määräysten mukaisia, vai pitääkö ne heti kieltää?


   • Pitääpä tutustua tuohon Hirvakseen. Firma on Sipoossa, joten helppo vaikka käydä verstaalla

    Kiitos vinkistä !


   • DORY sopii merenkävijöille ,jo muodoltaankin .Ei oikein sovi suomalaisen maisemaan .Tervatussa veneessä on sitä romantiikkaa ,kun on persuksetkin tervassa ,heheh. Ahvenetkin tykkää tervatusta paatista ,niin että ne hyppii veneeseen ,heh. Säästyy madot .


  • Kokemuksia on monelta vuodelta .Aloitan huonommasta päästä .Lasikuituvene vanhentuessaan heikkenee vaaraliseksi sukellusveneeksi .Aurinko ,sekä pakkanen tuhoaa sen . Mikään ei hakkaa puuvenettä ,mutta siitä on enemmän huolenpitoa .
   VEE - mallinen savolaisvene on hyvä jos on kiire takaisin pois ukkostateesta .
   Parhaimmat ylivoimaiset kokemukset saa tervatun tasapohjaisen " ruuhen " kanssa .
   Raskaaampi soutaa ,mutta vakaa verkkoja laskettaessa .Tukevalla tasapohjalla voi
   kalastella seisten ,ja liukuu hyvin puolessa välissä kaislikkoa ja rantaa ,ajaen hauet
   avoveteen ,josta niitä on ilo napsia haaviin .Tasapohjainen alumiinnipaatti on kevyt
   nostaa vaikka kattotelineelle ,ei tarvitse vetää perässä pyörillä . Soutaen saa
   komeampia körmyniskoja eikä airoista valu öljyä eikä bensaa saastuttamaan vettä .
   Metallivene kestää iät ja ajat ,mutta on niin meluisa ,että vaatii korvatulpat ,heh.

  • Pitänee häipyä täältä miljonäärien palstalta ,kun rupeevat puhumaan 4000 eken
   soutuveneistä .Ei mikään soudettava ole sen arvoinen . Moottori on laiskan lihaksettoman luuserin paatin puskija ,ja aiheuttaa paljon vahinkoa luontoon .
   Isompi kanootti on turvallinen ,jos se on tehty oikein .( Pienemmälläkin kölillä ) .

   • Mikään soudettava ei ole 4000 €:n arvoinen ? Oletko kuullut, että kaikki harrastukset maksaa ?

    Ostavathan ihmiset kymppitonnien/satojen tonnien jahtejakin, vaikka reissuja tehdään kesässä 1-5. Tähän verrattuna kuntosoutu on sekä kohtuuhintaista ja jopa terveys-/urheilupainoitteista.

    Oletko vakavissasi sitä, mieltä, että kuntosoutuveneseen panostettu raha on hukkaan heitettyä silloinkin, kun harrastaa 9 kk vuodesta ?

    Yksi parhaita harrastuksia, monellakin mittapuulla.

    Itellä on tuo Row ExPlorer 4,6 , kaksikkona.

    Ihan hyvä vastine rahalle, jotain 30.000 kruunua taitaa olla hinta, Suomesta löytyy jälleenmyyjäkin.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Poker Run kolari

   Ei mennyt aivan putkeen! Joku loukkaantui vakavasti ja taphtuma keskeytetty. Videolta näkyy ensin yksi vene ajaa melko hiljaa kovalla melulla ja vesis
   Yleistä veneilystä
   185
   3473