Kaivuu lähellä vanhaa kuusiaitaa.

tiukka paikka

Kellään kokemusta kun pitäisi varastorakennusta rakentaa. On rajalla 5 metriä leveä ja 4 metriä korkea kuusiaita. Miten lähelle kuusiaitaa voin kaivaa ettei aita vahingoitu?
Juuret ulottuvat rajasta 3.5 metriä mun tontille. Ajatus oli että leikkaan aitaa ja rakennan 2 metrin päästä rajasta. Kaivuutyöt ulottuvat noin metriin kuusen rungosta.
Riitääkö ne juuret kun jää ehjiksi rajan toisella puolella?

3

2132

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kuusen juuret kasvavat pääasiassa vaakatasossa lähellä maanpintaa. Metrin etäisyydellä rungosta tehty kaivutyö leikkaa noin kolmanneksen kuusen juurista. Ei kuusi siihen kuole mutta jonkin verran kärsii.

      Nuorehkolle nelimetriselle kuusiaidalle kaivutyö tuskin tuottaa suuria ongelmia. Sen sijaan tuttavani tontin reunalla, aivan lähellä taloa, kasvoi rivi komeita, varmaankin satavuotiaita kuusia. Runsaan metrin päähän niiden rungoista naapuritontin puolelle heti rajalle kaivettiin syvä oja viemäriputkistoa varten, jolloin kuusien kaikki pohjoispuolen juuret katkottiin. Asiantuntija suositteli puiden kaatamista, koska pohjoismyrsky olisi voinut helposti kaataa puolijuurettomat kuuset talon päälle. Näin tehtiin, ja samalla menetettiin vankkojen kuusien antama suoja pohjoistuulia vastaan. Mutta minkäs teet, naapurilla oli oikeus kaivauttaa viemärinsä ihan siihen kohtaa kuin huvittaa.

    • Kuuset-metsään

      Meillä räjähti vanhat putket ja kuusiaita kaivettiin, sanotaanko puolimetriä rungoista auki. Tämä oli toki varjoinen puoli ja talonvierusta. Eipä ne siitä mitään välittäneet ja syvimmän varjon kuoleva osakaan ei ottanut sen enempää nokkiinsa ja kasvaa taas.
      Ongelmia tulee sitten jos toiselta puoleltakin aletaan katkomaan juuret. Ikää voi aidalla olla ainakin 30-vuotta ellei enemmän.

      Noin muuten on pakko sanoa että älkää ikinä istuttako kuusiaitaa kahden talon väliin, siitä ei tule kuin suuri reikä jonka rumaa laajentumista odotellessa suunnitellaan lauta-aitaa.

    • 84512

      Jos rajan takana on heti naapurin tontti et saa rakentaakkaan ihan rajalle kiinni. Sinulla tulee olla silloin vähintään rakennuksen korkeuden verran väliä tontin rajalle. Eli kuusiaita ei vahigoitu. Jos rakennuksen korkeus on 3,5m niin silloin väli rajaan täytyy olla 3,5m. Ellei rakennus ole niin suuri että vaatii toimenpideluvan tai rakennusluvan. Silloin määräykset voi olla tiukemmatkin .

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      591
      4071
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3418
    3. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2959
    4. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2901
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2234
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2171
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      2107
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1935
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1930
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1879
    Aihe