Diagnoosi muistisairaudesta erittäin iäkkäänä?

Kysymys.

Tervehdys kaikille,

Onko täällä ketään, jonka omainen olisi saanut muistisairaus-diagnoosin hyvin vanhalla iällä? Minulla on 94-vuotias ikäisekseen fyysisesti varsin hyväkuntoinen isoäiti, jolla epäillään nyt Alzheimeria. Tutkimukset ovat kesken. Isoäitini asuu palvelutalossa. Lääkkeet tuodaan hänelle, mutta muuten itsenäinen. Lähimuisti heittää, ja siksi alettiin tutkia asiaa.

18

402

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lääkärin nimi?

      Mihin diagnoosia tarvitaan? Jokaisella ilmenee jokin muistisairaus jossain vaiheessa elämäänsä. Parempi kuin ei tutkita eikä anneta turhia lääkityksiä.

      • sokeattaluttajat

        Alzheimer-lääkkeistä ei terveydenhoidossamme tunnuta ymmärtävän hölkäsen pölähtävää. Näitä Memantineja ja Donepetzileja määräillään pilvin pimein hetken mielijohteesta jo muutaman väärinvastatun kysymyksen jälkeen, ja näin lääkärit saavat helppoa tutkimusmateriaalia uraputkelleen. Seuraukset tutkittaville ovatkin sitten kaikkea muuta paitsi helppoa elämää.

        Muisti ei todellakaan parane muistimömmöistä, vaan päinvastoin heikkenee entistä nopeammin. Lisäksi sellaisista normaaleista toiminnoista kuten virtsaaminen ja ulostaminen on usein vain muisto jäljellä, kun nämä luonnolliset tarpeet menevät alle. Eikä tässä kaikki, sillä epilepsiankin voi vielä saada kaupan päälle. Ja kukapa terveydenhoidossamme moisesta piittaisi, sillä kuvatut oireet ovat normaaleja muistilääkkeiden seurauksia. Anteeksipyyntöjä on turhaa odottaa. Onnettomat seuraukset kyllä myönnetään, paha noita on kieltääkään, mutta järjenvastaisesti vanhuksen odotetaan edelleen jatkavan lääkitystään. Toisaalta lääkeriippuvuudesta vapautuminen onkin jo toinen tragedia.

        Näin ihmishengillä leikitellään lääketeollisuudessa, vaikka hermojen välittäjäaineiden toiminta siellä tuskin enempää voisi olla hakusessa. Tehdään kaikensorttisia kokeiluja, koska pahaa aavistamattomasta ihmismateriaalista ei ole nyt pulaa. Mitä koetelluille käytännössä tapahtuu, ei kiinnosta ketään. Se että näissä kokeiluissa lukemattomat ihmiselämät tuhoutuvat on todella traagista.

        Keiden on vastuu? Eikö jokaisen, joka kehtaa vaieta, vaikka näkee vanhusten hädän ja kärsimyksen.


      • Aspergerinfo_

        Kiitos asiapitoisesta kirjoituksestasi. Asiat ovat hyvin surullisesti ja epäeettisesti hoidettu maassamme. Toivottavasti kukaan ei osallistu mihinkään virallisiin lääkekokeiluihin, joista vähän väliä ilmoitellaan tietyissä lehdissä. Paras apu huonontuneeseen muistiin löytyy oikeanlaisesta ravinnosta. Tämä on erittäin tärkeä seikka ottaa huomioon. Toinen tärkeä seikka löytyy ihmisen kokonaisvaltaisesta välittämisestä, eli ketään ei saisi jättää yksin koskaan ongelmiensa tai sairauksiensa kanssa.


    • arvailua

      Luulen, että erittäin iäkkäiden diagnosointia haittaa se, että vanhan ihmisen odotetaan joka tapauksessa kuolevan pian eli ei kannata tutkia. Isälläni oli pitkästi yli 80 -vuotiaana TIA kohtaus, jolloin ei mitään tutkittu, mutta jonka jälkeen hänen toimintonsa hiljalleen heikkenivät. Vuosien päästä tehtiin muistitestejä ja aivot kuvattiin. Arveltiin kyseessä olevan alkava Alzheimer. Hänelle annettiin Alzheimer lääkkeet "kokeeksi" ja ne jäivät sitten päälle. Kuitenkin hänen oireensa viittasivat muistihoitajan mukaan verisuoniperäiseen dementiaan. Monia Alzheimerille tyypillisiä oireita ei missään vaiheessa ollut.

    • korkeaa ikää

      94 korkea ikä johonkinhan sitä on pakko sairastua elää voi silti monta
      vuotta näette vielä 100v päivänkin.

    • ei paniikkia

      lääkityskin hyvä jos oloa helpottaa

    • Näinvainon

      Kuka vastaa ku muistisairas laitetaan kotiin kuntoutusjakson jälkeen, eikä pysty liikkumaan omatoimisesti. Ei ole kotisairaanhoitoa, ei ruokapalvelua ei hälytysranneketta. Vanhus ei pysty liikkumaan enää ulkona itsenäisesti. Asuu yksin. Säästö on mennyt liian pitkälle.

      • pakko kai noin

        No hankalaa on omaiset kykynsä mukaan.


      • Isäni kuolee

        Kotiutusluvan antanut lääkäri vastaa potilasistaan. Isälläni tuli tilanne kotiutettiin liian huonokuntoisena muutaman päivän jälkeen joutui sairaalaan takaisin. Eikä varmasti selviä enään kotona, vanhainkodissa. Sairaala on hänen viimeinen hoitopaikkansa.


      • Anonyymi

        Eutanasia auttaa monisairaan loppumatkan murheita, antamalla mahdollisuuden vaikeaksi käyneen elämän lopettamisen siinä vaiheessa, kun ihminen on vain t a a k k a itselleen, läheisilleen ja terveydenhoito järjestelmälle, joka on nyt kuormittunut.


    • trtet

      Minun omaiseni taisi olla 85 v, kun diagnoosi tehtiin. Nyt siitä on melkein 10 v, asuu yhä yksin kotonaan. Kotipalvelu käy katsomassa ja käy avustajan kanssa itse kaupassa. Ikäisekseen vielä tosi hyväkuntoinen, reipas ja hyväntuulinen :) Moni 20 vuotta nuorempikin on huonompikuntoinen. Ajoissa alettu alzhaimer-lääkitys ilmeisesti tehoaa, vasta viime aikoina olen alkanut huomata hänellä vakavampia muistiongelmia. Äidilläni (84v) oireet huomattiin liian myöhään ja sairaus etenee vauhdilla. Ei pärjännyt enää yksin kotona, onneksi saatiin hoitopaikka.

    • Aspergerinfo_

      Minua harmittaa kohtuuttomasti, ei se, että täällä kirjoitellaan asiallisesti aiheesta, mutta se, että jos on jotain kritisoitavaa, ei voida kertoa lääkärien nimiä, jotka muistisairaita läheisiänne hoitavat eikä edes paikkakuntaa, jossa ei ole riittäviä resursseja huolehtia muistisairaista asianmukaisesti. Tämä ihan rakentavana kommenttina. Ja voimia kaikille asian kanssa kamppaileville.

    • 188

      On tapaus. Kyse ei ole alzheimerista, vaan lewyn kappaletaudista. Taustalla on useita verenkierron häiriöitä, tuupertumisia ja kaatumisia.
      Alussa käytös muutti huomaamatta, kommentteja sateli ulkonäöstä tms., mikä oli poikkeavaa ao. henkilölle. Nyssyköitä alkoi tulla sinne tänne ja tavaraa kerääntyi. Sitten koitti päivä, ettei puuron valmistaminen enää onnistunut. Sitä enteili ruokien yksipuolistuminen, mutta niihin ei kiinnitetty isommin huomiota.
      Omainen oli onneksi kotona ja siirtyi ruuan valmistajaksi ja siitä omaishoitajaksi. Tuli isompi kaatuminen ja hoitoon meno. Sillä reissulla on vielä. Kunto on heikko, vuodepotilas ja syötettävä. Tulehduksia on ja sitä myöten kunto heikkenee. Vajaassa parissa vuodessa on tullut suuri muutos.
      Hoito on niin hyvää, kuin voi saada. Väsynyt omainen voi kuitenkin kritisoida hoidosta. Matka ei voi enää olla kovin pitkä ja ikää on 88v.

    • olenkoekaniinina

      alzheimer on nimetty omaisen sairaudeksi ja väitetään siitä vain omaisen kärsivän. tämä takaa ettei potilasta edes kuunnella, jos epäilee terveytään on terve.
      meillä on ollut suvussa alzheimer äitini ja isän äiti.
      viimeisin uutinen oli http://www.stara.fi/2015/10/17/tutkijat-alzheimer-johtuu-ehka-sienesta-aivoissa/
      Madridin autonomisen yliopiston tutkijat ovat löytäneet muistisairauksia sairastaneiden potilaiden aivoista merkkejä sieni-infektioista. Tutkijat ottivat näytteitä 11 edesmenneeltä potilaalta, joilla oli todettu Alzheimer.

      Aivoista löytyi merkkejä erilaisista sienistä. Kun tutkijat vertasivat muistisairaiden ja ei-muistisairaiden potilaiden aivoja, huomasivat he, että sieniä esiintyi vain muistisairailla. Tutkijat epäilevätkin, että syy muistisairauden kehittymiseen on sieni-infektio.

      Mikäli tutkijat ovat oikeassa, on mahdollista, että parannuskeino muistisairauksiin löydetään lähitulevaisuudessa. Lääkäreiden mukaan sieni-infektioita on helppo hoitaa lääkkeillä. Daily Mail -lehden mukaan tutkimuksessa paljastui, että osa potilaiden aivoissa olevista sienistä olivat tarttuvia.

      Tutkijat uskovat, että infektio aivoissa laukaisee muistisairauden kehittymisen. Mikäli infektio hoidetaan ajoissa, saattaa potilas välttyä muistisairaudelta. Scientific Reports -ammattijulkaisun mukaan tutkijat suorittavat jatkotutkimuksia aiheesta, sillä yhteys muistisairauden ja sieni-infektion välillä on vahvistettava, ennen kuin voidaan puhua läpimurrosta.

      Ikävää ettei mainita millä sienen voisi tappaa ja miten se tarttuu jos on 'perinnöllinen' voi olla tarttuva mistä vaan astia vaatteet fyysinen kontakti...
      Itse pidän nyt valkodipuli kuuria vuoden loppuun syön raakaa joka päivä useamman kynnen on myös tarkoitus ottaa päänahalle valkosipuli käsittely (en ole ennen tehnyt) eli puserran valkosipulia ja hieron sen päänahkaan annan olla ja pesen sitten pois.
      http://www.huippukuntoon.fi/ravitsemus/valkosipulia-terveydeksi
      http://www.valkosipuli.fi/terveys/
      EHKÄISEE AIVOSYÖPÄÄ
      Etelä-Carolinan Lääketieteellisen yliopiston tutkijat selvittivät vuonna 2007:
      ”Kolme valkosipulin sisältämää orgaanista rikkiyhdistettä – DAS, DADS ja DATS – osoittautuivat kaikki kykeneviksi tuhoamaan aivosyöpäsoluja, mutta DATS oli niistä tehokkain. Tutkimus nostaa esiin kasvipohjaiset yhdisteet, joilla voidaan kontrolloida pahanlaatuisia aivokasvainsoluja. Lisätutkimusta tarvitaan ennen kuin niitä voidaan käyttää terapiassa.”
      Valkosipuli sisältää luonnollista penisiliiniä en usko siitä olevan ainakaan haittaa.
      Lisäki kilo hinta on 7-10 € ei siinä konkurssi yllätä kun syö muutaman kynnen vrk ja tuo hiushoito on vielä koittamatta.
      Siihen on syy...

    • olenkoekaniinina

      Murskasin puristimella 6 isoa kynttä, siitä tuli aika paksu massa lisäsin vähän vettä.
      Levitin mössön paanahkaan ja vedin tuollaisen kaupan hedeläpussin ppäälle sekä siihen pyyhkeen. Ollut nyt 10 min pikkusen nipistelee vai kirvelee ei kauttaaltaan.
      Ajattelin pitää n. tunnin sitten mennä suhkuun ja pestä eyupäässä hoitoaineella pois.
      Riipuen vaikutuksesta, kestääkö nahka mitä hiuksille kuuluu jne toistan 'valkosipuli kylvyn, ehkä kerran viikossa vuoden loppuun.

      Voi pitää minua vaikka vähän höhlänä, MUTTA
      sain koirani parannettua penikka taudista syötämällä 500mg B vitamiinia jossa oli kaikki Beet. Lisäksi pakotin juomaan tunkemalla nestettä alas kurkusta lääkeruiskulla. Jopa eläinlääkäri vaati minulta tekemästäni kirjallista päivitäistä raporttia. Kun soitin ja sanoi korani on terve paransin sen itse...
      En muuten antanut. Hän veti koirani jätesäkkiin ja käski poistua, kun sanoin epäileväni penikkatautia joka silloin riehuin paikkakunnalla.
      Tuo oli toistoa, poikani sairastu vuoden vanhana 1976 pahaan ripuliin, sitä oli päiväkodessa.
      Lääkäri kirjoitti jotain litkuja joita lapsi ei suostunut juomaan.
      Mietin mitä teen vauva oli aivan letjuna eikä jaksanut edes huutaa.
      Olin juuri käynnyt talouskoulun ja päätin suola sitoo nestettä, jos on huono olla suolainen auttaa, jopa parantaa. Tein suolavettä ja pistin sen ruiskulla alas vauvan suusta. Vuorokauden aikana oli aivan normaali, kävin lääkärissä kertomassa ja sanoi turhaan niitä kaliita litkuja kirjoitelee; Apteeki ei edes huoli takaisin ja suolavesi autoi heti.
      Lääkäri käski kirjoittaa tekemäni hoidon ylös; Sanoi: Kuule kirjoita itse ja lopeta ne kytkykaupat lääkeiden myyjien kanssa. Lapsia kuolee ripuliin satoja tuhansia eikä sielläkään ole varaa ostella mitään litkuja, jos niitä edes on myynissä, mutta suolaa on joka kodissa ja veden voi aina keittää.
      Silloin oli sitten uutisissa muutamassa kuukaudessa, kuin kehitysmaissa parennetaan lapsia ripulista suolavedellä..
      En siis tiedä mikä sieni voi aiheuttaa alzheimerin mutta penisiilini tapaa sieniä joten minä nyt kokeilen tätä.

      • eihullumpaa

        Pidin valkosipulitaakeloa 1,5 tuntia sitten kävin suihkussa ja pesin hiukset hoitoaineella. Nyt pää on keveän tuntuinen hiukset jotenkin tuuheat ei pörröiset. Luulempa että haisen valkosipulille tai siis tukka haisee, mutta ei väliä maanantainan on ensimmäinen tärkeä kohtaaminen pesen jo toisen kerran hiukset silloin aamulla. En usko että hiuspohja kesii tai jotain sen kaltaista, uusin käsittelyn ensi torstain iltana.


      • Anonyymi
        eihullumpaa kirjoitti:

        Pidin valkosipulitaakeloa 1,5 tuntia sitten kävin suihkussa ja pesin hiukset hoitoaineella. Nyt pää on keveän tuntuinen hiukset jotenkin tuuheat ei pörröiset. Luulempa että haisen valkosipulille tai siis tukka haisee, mutta ei väliä maanantainan on ensimmäinen tärkeä kohtaaminen pesen jo toisen kerran hiukset silloin aamulla. En usko että hiuspohja kesii tai jotain sen kaltaista, uusin käsittelyn ensi torstain iltana.

        Huu haa, haahuilee


    • Anonyymi

      57 vuotiaana Lääkärien tutkimusten jälkeen todettiin muistisairaus,Rongen kuvien perusteella näki ihan selvästi että sellainen kahden sentimetrin halkaisijaltaan kokoinen valkoinen monja painaa aivoja,Tälle ei ole tehtävissä mitään,muut kuin lääkitys. Selkäydinkokeet antoivat vastaavat tulokset ja kaikki muutkin muistitestit
      viitaavat samaan.Työ elämä loppui kuin seinään.Saan apua tämän kirjottamiseen,
      osaan vielä lukea vaikka sanat ja niiden ymmärtäminen on vaikeutunut sekä muutkin toiminnat ovat heikentyneet.En pärjää kotona yksin,toistaiseksi olen hyvilläni siitä että minusta huolehditaan omaisten toimesta.PS.: Vaatiiko Palvelutalo Valtakirjoja hoidokilta vai omaisilta? Päästäkseen Pavelutaloon pitääkö olla toiseen asteen hoitotuki kelalta? Laitos hoitoon vaaditaan varmasti jo kolmanneasteen hoitotuki? Lähimuisti on kadonnut,tuskin muista kirjoitamaani enää viiden minuutin päästä.(Toivon että Omaishoitajille tästä olisi hyötyä.)

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      270
      2973
    2. 201
      2856
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      69
      2436
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      214
      1916
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1371
    6. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      13
      1368
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1317
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      24
      1298
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1267
    10. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      159
      1192
    Aihe