Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Hevosen kustannukset

juha

Tervehdys

Kysyisin teiltä millaisia kustannuksia hevosen ylläpidosta koituu? Tarkoitus olisi jossain vaiheessa ostaa ratsastuskäyttöön hevonen. Rokotukset, eläinlääkärit, tallin lämmitys jne. Entä heinät? Vielä on auki se löytyykö heinää omalta niityltä, mutta mitä hevosen heinä maksaa ja kuinka paljon sitä kuluu?

19

4602

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jussakka

      aika vaikea alkaa näin äkkiseltään sanomaan, riippuu paljo esim. siitä että asuisiko hevonen omassa vai vuokaratallilla. oma talli tulisi huomattavasti halvemmaksi kuin vuokra, mutta toisaalta pitäisi myös hoitaa ja huolehtia hevosesta itse paljon enemmän. eläinlääkärikulut, ym. vaihtelevat eläinlääkäristä riippuen. hyvä kirja, josta löytyy mm. hinnoista asiaa, on uusi hevosen omistajan käsikirja (uusittu painos kirjasta hevosen omistajan käsikirja). kirjassa on paljon asiaa hevosen ostamisesta, käsittelystä, ym.

    • Jennie25

      Mikäli laitatte hevosen vuokratalliin, kustannukset ovat usein 100-350 euroa/kk, keskimäärin reilu 200 täysihoidolla ja alueesta riippuen.

      Lisäksi tulee eläinlääkärikulut, kengitys ja vakuutusmaksut ja mahdollinen varusteiden hankinta joka on erittäin iso investointi jos varusteita ei tuu kaupan mukana(harjat, loimet, satula, suitset, riimu ja naru, peruslääkkeet, huovat, pintelit...)

      Ja jos talli ei ole täysihoitotalli, sitten lisäksi kulut heinistä ja kaurasta ja muista mahdollisista ruoista ja vitamiineista.

      Jos laitat hevosen omaan talliin omalle pihalle, se tarvisi kaverin, vaikka pienen ponin. hevonen on laumaeläin ja tarvii lajitoverin seuraa. Omassa tallissa tulee sit kustannuksia mm. kuivikkeista. työn määrä on suuri. ruokinta tulee tapahtua vähintään 3:sti päivässä tai 4:sti. heinän kulutus on hyvin yksilöllinen. Sen kulutuksen määrää heinän laatu ja hevosen käyttö.

    • Ravityttö.

      Moi!
      Hevosen pito maksaa paljon ja tietenkin kun hevosen ostaa se maksaa, ja vasrsin hyvät ratsut maksaa.Minkälaisen ratsun olet ajtellut ottaa.??
      Rokotukset maksaa todella paljon mm.matolääkket ja kengitys.
      Se on hyvä jos omasta pellosta saa heinät ja kaurat niin hyvä...
      Onko sinulla oma talli??

      No eipä mulla muuta.!!

    • eevi

      Aikoinaan omalla hevosellani kulut oli tosi pienet koska se oli kestävä suomenhevonen (=kasvatti paksun karvan eikä tarvinnut loimia kuin tosi kovilla pakkasilla). Asui yhden hevosen tallissa minkä se lämmitti lähinnä itse, mutta kosteutta kertyi talliin eli olisi pitänyt olla kosteuden poistolaite! Heinät ja kaurat tuli itseltä ja se söi heiniä tosiaan aika paljon eli jos ei ole omaa heinäpeltoa (monta hehtaaria) niin ei kalliiksi tulee. Jos omaa peltoa on niin kuka niittää ja pöyhii heinät ja paalaa? Missä säilytä? Lannoite peltoon maksaa,paljon pieniä juttuja mistä tulee kuluja.

      Meillä kengitys ja kivennäiset ja matolääkkeet maksoi, mitään muuta ei paljoa hankittu. Varusteet tuli mukana, satulasaippuat ja valjasravat toki ostettiin. Loimi tehtiin itse, samoin riimunnarut. Kesällä ei ollut kenkiä, silloin vaan vuoltiin kavioita itse. Joskus jopa kengitin itse kun ei ollut rahaa tilata kengittäjää ja oli jonkin verran saanut oppia asiasta.

      Ei kaikki oo rikkaita ja hanki kaikkea kaupoista heti noin vaan. Hevonen eli pitkän onnellisen elämän eikä koskaan tarvinnut eläinlääkäriä. Mutta kannattaa ostaa terve hevonen ja esim. suomenhevonen. Ystäväni osti lämminverisen jonka erikoiskengitykset ja eläinlääkärilaskut oli pilvissä. Hampaitakin siltä piti raspata 2 krt vuodessa kun oli purentavika. Eli kannattaa katsoa tosiaan millaisen hevosen hankkii :)

    • blondi19

      Se hinta minkä maksat ostaessasi hevosen on pientä verrattuna siihen mitä sen hevosen pito tulee maksamaan!

    • kltry

      Korjaisin vielä, että varsinkin täällä pääkaupunkiseudulla täysylläpito-tallissa vuokra on ihan kevyesti yli 400 e/kk, ja jos varta vasten haluaa että rahaa palaa niin kyllä niitä päälle 600 vuokriakin löytyy.. mutta maalla varmasti löytyy mukavia talleja 100 e/kk, Helsingissä 100 e vuokra täysylläpidolla on vain aika mahdotonta.

      Eli omassa pihassa/ pihatossa ylläpito selvästi halvempaa, mutta kokemusta ja taitoa pitää olla myös runsaasti että pärjää yksin tallin pidossa & hevosmies taidoissa. Ja jo yllämainitusti; elukan hinta on pientä tuleviin, juokseviin kuluihin verraten varalle kannattaa aina jättää reilusti tonneja yllättäviä sairastumisia ym vahinkoja varten.

    • näin se menee

      Ei se paljon maksa, täysihoidolla ehkä 200-300 euroa kuukaudessa, sisältää yleensä heinät, kuivikkeet ja päivittäisen ulkoilutuksen, tohon hintaan ei kannata kyllä itse satsata talleihin ja muihin vermeisiin.
      samoin lantakin lähtee ilman kustannuksia pihalta ...

      Mulle on tarjottu hevosia jopa ilmaiseksi, viime syksynä tarjottiin suomenhevosta 400 eurolla, eli ei niistäkään välttämättä paljon tule, mutta hevosten kanssa on kyllä niin, että jos haluaa laatua ja menestystä, niin hevosella eipä taida mitään ylähintaa edes olla olemassa.

      Mutta jos haluat vain harrastaa ja muuten et tähtää mihinkään, niin ei se kustannuksiin kaadu, kyllä siihen pystyy kuka tahansa.

      • onollut hevosia

        Nyt on ollut tarjolla jostakin syystä hevosia kohtuu hintaan.
        Mikäli haluaa hevosen, niin nyt kannattaa katella asioita.


    • kokenyt

      tässä hintaa yhestä hepasta:
      hevonen 500e
      ravikärryt 850e
      kypärä 100e
      valjaat 350e
      hevoskuljetuskoppi 4000e -> 8000e
      veto-auto 10 000e
      satula 200e
      talviheinät 1,5e/paali = 400e/talvi
      toppaloimi talveksi, sadeloimi, kesäloimi, pintelit n. 600 e
      hyttysmyrkyt kesäksi, hyttysverkko päähän 200e
      rehut, porkkanat, omput, kivennäiset, nuolukivet, mysli....500e/vuosi
      kengitys, vuolut 100e/kk x 12kk= 1200e/vuosi
      madotukset, lääkärikäynnit, hampaiden raspaus (normi hevoshoidot) 500e/vuosi
      erityislääkärin käynnit, jos jotain sattuu tai tulee (ähkyt, jalkavaivat, kesäihottumat yms..) varaa rahaa 1500 e/vuosi
      sähköt tallissa 50e/kk x 12kk = 600e/vuosi
      vesi talllissa 10e/kk = 120e/vuosi
      kesäksi laitumelle, jos ei omaa peltoa 120e/kk
      laidun kepit, nauhat 300e/hehtaari
      sähköpaimen 290 e
      pihatto/varjopaikka laitumelle 1500e
      yms.
      yms...

      ja aina jotain yllättävää menoa tulee lisää...tässä vain ne pienet pakolliset =)

      • löllllllll

        ööö... hevoskuljetuskoppi ja veto auto ei oo pakollisia!? :D ja eritysieläinlääkärikäynnit maksaa enemmän jos on paha jalkavaiva...


      • mieti näin

        Nojaa, aika paljon sua on vedätetty ...
        Mutta ainahan ne tietenkin jotain maksaa.
        Tommoset sähköt ja vedet kyllä kuuluu tallipaikan vuokraan ja yleensä se laidunlohkokin löytyy kohtuu hinnalla.
        Autot ja kuljetuskopit nyt kannattaa jättää myöhempään, ainakin täälläpäin niitä saa vuokralle 50-100 eurolla vuorokausi, joten muutaman kuljetuksen takia ei kannata omia ostaa.


      • Heppanaikkone

        Minkähänlaisen hepan meinas saada 500e?? Voin sanoa,että heppa ei varmaan ihan kunnossa ole...
        On niitä halvempiaki kypäriä...
        Mitenkäs toi laitumelle laitto maksaa noin paljon?? siis jos kyse sitä vuokratallista..ettei meekkää oman pihan laitumelle...


    • Kahden hepan kulut omassa tallissa on aika kohtuulliset. 200kg:n pyöröpaali heinää 25€ (menee n. viikossa), kengitys n. 120€/kerta kahdelta hepalta. Lisäksi suolakivi, kaurat ja lisärehut, joiden hinta nyt riippuu taas ihan siitä mitä hevoselleen tai hevosilleen syöttää. Kalliiksikin voi ruokkiminen tulla, jos viittä eri rehua ostaa (niinkuin joillakin on tapana) mutta pelkkä kaura on ilmaista tai lähes ilmaista. Tosin kaurahan ei tunnetusta kaikille hevosille sovi...
      Kuivikkeet on meille tähän saakka saatu ilmaiseksi, mutta esimerkkinä 20kg:n purupaali maksaa 5€. Ja kuivikettahan kuluu vuoteen tietenkin aika lailla.

      Mitä Juha tarkoitti tallin lämmittämisellä? Aika harvassa tallissa varsinaista lämmitystä on, ainakaan vanhemmissa talleissa. Toki varustehuone on pidettävä lämpimänä ja kai se lämmin vesikin talliin on toiveissa, eli jos vesi lämpiää sähköllä, niin meneehän sitä sähköä ainakin jonkun verran. Ja varmaan valaistukseen myös, jos ei taskulampun valossa halua askaroida.

      Laitumia löytyy ilmaiseksi tai pienellä vuokralla, tosin aitaustarpeet maksavat, mitkä enemmän, mitkä vähemmän. Aitaustarpeita kuluu tietysti myös hevosten ulkoilutarhoihin. Ja jos haluaa muuallakin ratsastaa, kuin puskissa, niin jonkinlainen tasainen ruoho- tai hiekkapohjainen kenttäkin on varmaan tarpeen. Ja kun Suomessa ollaan, missä talvipäivä on lyhyt ja kovin valoton, tarvitaan tallinpihaan jonkinlaista valoa, ihan oman turvallisuuden takia sekä sinne mahdolliselle kentälle, jos haluaa ratsastaa muulloinkin kuin viikonloppuna.

      Toki hevonen varusteitakin tarvitsee ainakin jonkun verran, käyttötarkoituksesta ja omistajan mausta riippuu, että mitä, minkä hintaista ja kuinka paljon. Kohtuullisella hinnalla niistäkin selviää, jos ei viimeisimmän muodin mukaisia varusteita ostele.
      Tuota vähän epäilen, että saako kunnollista ratsuhevosta 500 eurolla. Siis jos puhutaan RATSUHEVOSESTA. Vähänkään laadukkaampi harrastehevonen maksaa moninkertaisesti tuon.

      Vuokratallissa pitäminen on tietenkin kaikkein helpoin vaihtoehto, vuokraan kuuluu yleensä kuivikkeet, heinät, kaurat ja kivennäinen ja tarhaus. Joillakin talleilla vuokraa saa pikkuisen alemmas siivoamalla itse hevosensa karsinan. Joillakin talleilla on kenttä, joillakin jopa maneesi, nämä vaikuttavat luonnollisesti tallivuokran hintaan, eli maneesitallit ovat kalleimpia.
      Vuokrahinnat riippuvat tallin tasosta ja paikkakunnasta, mitä etelämmäs mennään, sitä enemmän hinta nousee. Tuskin missään kunnollisessa tallissa hevosta saa nykyään pidettyä alle 300€ kuukausivuokralla. Talliyrittäjälle ei ole kannattavaa ottaa vuokralaisia muutaman sadan vuokraa vastaan, kun hommaa riittää hevosissa kumminkin ja siitä ei kyllä sitten jää käteen oikeastaan mitään. Erikseen ovat sitten tietenkin harmaan talouden harjoittajat... Varmaan yleinen vuokrataso taso (riippuen paikkakunnasta) on n. 400-700 euroa.
      Vuokratallissa, varsinkin isommassa saatat löytää hevoselle myös helpommin hoitajan tai vuokraajan, joka liikuttaa hevosta silloin kun et itse ehdi tai pysty tallilla käymään.

      Omassa tallissa hevosten pitäminen on todellakin paljon, paljon halvempaa, mutta työtä se vaatii vuoden jokaisena päivänä. Omat ongelmansa aiheuttaa tietysti kireät pakkastalvet, sähkökatkokset, karkailevat hevoset ja vaikkapa oma sairastelu. Kuka silloin hevosia/hevosta hoitaa? Ja kesä-, joulu-, tai muut lomat kuluvat rattoisasti tallihommissa, koska sitähän oman tallin pitäjä tekee monta, monta kertaa päivässä, jouluna, juhannuksena ja ihan kaikkina päivinä, omia vaivojaan säästämättä.
      Ja vielä sellainen juttu putkahti mieleen, että jos omaan talliin hevosta haikailet, niin hevosella pitäisi olla hevoskaveri. Ruotsissa on olemassa laki, jonka mukaan hevosta ei saa pitää yksin, toivottavasti Suomeenkin sellainen saadaan pikapuoliin. Laumaeläin tarvitsee lauman ympärilleen, ainakin sen yhden lajitoverin.

    • Heppatytön isä

      Sillä hevosen hinnalla ei juuri ole merkitystä näissä kuvioissa, tärkeintä on tiedostaa, että kuluja tulee ja vastuuta eläimen hyvästä hoidosta. Jos ei tiedä mitään näistä kuluista, on syytä varautua reilumman jälkeen, eikä yrittää pettää itseään liian optimistisilla laskelmilla.
      Monenlaista kulua tulee ja jos osaa hankkia kaikkea halvalla, tekee itse paljon, selviää hyvinkin vähillä rahoilla (suhteellinen käsite, toiselle 1000€ on koko elämä ja toiselle näppirahaa) hevosien kanssa. Ihanne olotila tälläisen harrastuksen kanssa on, että voi maksaa kulut mitä niitä sitten tuleekin eläimien hyvinvoinnista tinkimättä ja oman elämän siitä mitenkään häiriintymättä. Jos ei tähän pysty, pitää jättää eläimien pito sellaisille, jotka siihen kykenee.

    • dhkyskskku

      Hevosen pito on ilmaista (joillekin).
      Teet samoin kuin useat muutkin, jätät heinä- ja muut laskut maksamatta.

      • 6+19

        Tee talli ja vuokraa siitä muutama paikka, eiköhän homma lutviudu niinkin.


    • pinja8111

      Eipä tuo hevosen pito omalla tilalla juuri mitään maksa. Tämän vuoden heinät tehtiin itse, urakoitsija paalasi pikupaalin, 3500 paalia yht 230e, itseltä kului jokunen litra traktorin polttoainetta niittoon ja pöyhimiseen. Noista heinistä riitti vielä naudoille ja lampaillekin.
      Suurimmat kulut tulee kengityksestä ja kuivikkeista riippuen mitä käyttää. Meillä kaksi omaa hevosta, viime talvi oltiin ostoheinällä. Heinät ostettiin silloin naapuritilalta, pyöröpaali 10e/kpl, jokla kahdelle pollelle riitti viikoksi, eli heinään meni n. 40 e/kk. Kaura ostettiin samasta, siihen kului ehkä 5e/kk, kivennäiset, joku euro. Kengittäjä kävi ja käy edellen n. 6vkon välein, talvikengitys 35e/hevonen, kesäkengät 15e, vuolu 5e. kengittäjät osaa olla toki kalliimpiakin, kannattaa kysellä josko lähistöllä olisi hevosia, joissa voisi käydä samalla reissulla, niin säästäisi matkakuluissa.

    • heppahullu

      haluaisin vielä tietää että pitääkö kukaan hevostaan korpikylässä, ja jos pitää niin miten paljon hevoseen menee rahaa kuukaudessa jos ei oteta mukaan varusteita?

      • niin se vain on

        Ainahan harrastukset jotain maksaa, ei se hevosen pitäminen sinänsä nin paljon maksa, mutta jos alat jotain raveja kulkemaan ja varusteita laittamaan, niin sitten sille tulee enempi hintaa ....

        Jos sulla on talli, niin eihän se maksa kuin heinät ja kivenäiset sun muut lisukkeet, ehkä jotain 100-200 euroa kuukaudessa.

        Kapakassa tommonen summa menee yhdessä illassa ....

        Hevonen tietenkin maksaa aina enempi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2454
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2153
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1808
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1601
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1566
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1535
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1488
    8. 54
      1350
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      89
      1309
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      31
      1227
    Aihe