Ajokokeisiin uudet säännöt.

Löysyys kunniaan

Nykyiset säännöt keskittyvät pelkästään äänenannon määrään ajossa, joka ei palvele hyvän metsästyskoiran jalostusta, jalostuksen päätarkoitus on jalostaa erinomaisia metsästyskoiria jotka pystyvät ajamaan jänistä tai kettua hyvässä tuntumassa ja näin ollen olemaan hyviä koiria käytännön metsästyksessä. Olkoon koira vaikka aivan patalöysä niin se on parempi kuin täysin rehellinen puolentunnin ajuri, koska hajuaisti määrää koiran ajokyvyn, myös teillä. 70-80 luvulla tehtiin todella aikamoinen karhunpalvelu ajokoirille kun ruvettiin miinustamaan ajokoiria löysyydestä ja näinollen menetettiin erittäin arvokasta materiaalia jalostuksessa. Näköhavainnot kunniaan ajossa ja katsokaa lisätieto kohta 56 ajettava nähty.

12

172

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • huonothousuun

      Ajokoirien omistajissa ja ajokoirajärjestössä on huomattavasti löysyyttä ja löysävatsaisuutta.

    • tärkeä ajotaito

      Paremminkin ajotaito kunniaan. Sellainen koira, joka pystyy jatkuvasti ajamaan useiden vuosien ajan hyvin sekä metsällä ja kokeissa ja voittamaan aikalaisensa, niin tätä koiraa kannattaa arvostaa. Yleensä hyvissä kelioloissa voi isoissa kokeissa tulla kymmeniä ykkösiä. Tällöin kannattaa huomioida vain ne koirat jotka ovat aivan kärkisijoilla. Pitkijen ajojen koiralla on taito paluuperillä ja jänisten lymypaikoilla niin hyvä, että ajo jatkuu. Hyvä koira voi oikoa paluuperät tai jos se menee perään, niin se palaa jälkeä ja tarkkailee minne jänis on loikannut. Mikäli koira joutuu rengastamaan hukkapaikalla, se ei saa kaahata liian suurella alalla, vaan hakea sieltä, miissä hukka on tullut. Nykykoirilla usein on vikana liika laajuus hukalla tai lähteä hakemaan uutta ajettavaa, tälläinen koira ei onniistu yleensä vaikeissa oloissa.

      • mannnne

        samaa mieltä


    • louhilousku

      Ajotaidon lisäksi kannattaa vaalia sellaisia ominaisuuksia, kuten suuntavaisto, yhteydenpito metsästäjään 15 - 30 minuutin välein, suuntavaisto, jotta osaa tulla lähtöpaikalle, louheenmenon merkkaaminen jne.

      • Ajatteli

        Tällaiset koirat joutaa mummoille kaupunkeihin jotka ottaa puolentunnin välein yhteyttä. Ei voi käyttää metsästyksessä.


    • löysyys kunniaan

      Vastaus" tärkeälle ajotaidolle" nimemomaan useiden haku-ja ajolöysien koirien ajotaito on huippuluokkaa, kun katsoo koetuloksia niin kaikkia huippukoiria on miinustettu jossain uran vaiheessa, oma nykyinen ajuri on myös haku sekä ajolöysä mutta paras ajuri tähän mennessä.

      • taitoa ja kykyä

        Jos koira ajossa haukkuu tyhjää ja kertaa paluuperät moneen kertaan, ei se ole oikeaa ja tehokasta ajoa, ja jos tyhjän ajolöysyyshaukun perusteella tehokkaaksi ajajaksi koiraansa tituleeraa, niin on pahasti hakoteillä. Hakulöysyys on eri juttu. Toki voihan koira olla kapasiteetiltään hyvä, vaikka vikoja löytyy. Sellainen koira jolla ei ole haku- tai ajolöysyyttä voi olla mitätön koira, mikäli haku- ja ajotaito puuttuu.

        Tehokkuus ratkaisee.


    • hauk hauka hauk

      Hakulöysyys kunniaan silloin kun itsellä on löysä koira vai mitä! Kuka sitä omaansa haukkuisi.

      • Löysyys kunniaan

        Viikonloppuna ammuttiin jänes monen tunnin ajoon, monta näköhavainnointia, koira ei ollut minuuttia pitempään perässä, näkö havainnot, onko koirani täysi paska kun haukkuu yöjäljillä sekä kertaa joskus ajojäljet.


    • harmaa parta

      Jos löysä koira on kyvykäs, siltä voi saada saalista, koska se tekee ajossa ajolöysyyshommat niissä kohdin, joissa ei pysy jäljillä. Kyvytön koira ei ajossa pysy jäniksen perässä, tällöin se haukkuu enimmäkseen tyhjää. Hakulöysyys ei sinällään ole kovin pahaa, mikäli koira saa ajettavan tehokkaasti ylös, mutta jos koira on tehoton ylösottaja, se haukkuu yöjäljillä vaikka päivän saamatta ajoa. Kyvykkyys ja tehokkuus haussa ja ajossa ratkaisee paljon. Tietysti ihanne on sellainen tehokas koira, jolla virheitä ei ole, tai jos on, ne ovat mahdollisimman pieniä.

      • käpälä

        Ajokoiranjalostustyössä kannattaa kiinnittää huomiota käyttöpuolen kyvykkyyteen ja tahokkuuteen sekä paljon sellaisiin vanhempiin, joiden ajovietti on suuntautut jäniksen tai ketun ajamiseen. Perusteltu syy on välttää muunlaista metsästysvietin suuntautumista, koska nykyajokoirissa on liian paljon yksilöitä, jotka ajavat kaikkea muuta kuin mitä pitäisi.


    • ohret

      Jos koira pystyy ajamaan kaikilla keleillä hyvin tai eritäin hyvin ja pitkään, tällöin ajokoira on riittävän kyvykäs ja tehokas. Kaiken kelin ajotaito kertoo sen, että koiralla on into, haku, terveys hyvässä kunnossa. Mikäli ajot eivät onnistu joka kelillä, vaan tulee suuria vaihteluja laidasta laitaan, tällöin koirassa on jo puutteita. Tietysti koiraa ei pidä viedä metsään sellaisilla ajokeleillä, jotka vahingoittavat koiraa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      433
      3130
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      107
      2512
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      370
      2359
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      158
      2045
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1857
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1277
    7. 166
      1265
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1186
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      72
      1111
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      967
    Aihe