vinkkejä ongelmalliseel koiraan

koiraongelma

Hei!

Ongelmani on pienen koirani käytösongelmat. Koirani on muuten kaikin puolin herttainen ja tottelevainen mutta hihnassa lenkkeily on yhtä helvettiä ensimmäiset 15 minuuttia. Koirani on niin yli-innokas adhd tapaus että säntäilee juoksu jalassa joka paikkaan kun mikäkin duracel pupu että läähättää oikeen. Valjaissa kävelee vähän nätimmin kun pannassa kiinni olleena mutta silti ihan kamalaa lenkkeillä. Myöhemmin rauhoittuu kun ollaan kävelty sen ensimmäisen vartin käsi ojossa..Toinen asia on kun koirani kanssa lähdemme ulos niin se räksyttää joka suuntaan. Ihan kuin ilmoittaakseen kaikille että kaikki pois reviiriltään. Kolmas ongelma on liikennevalot!! Yritän jo välttää niitä kun hävettää ihan se touhuilu..Niin malttamaton tapaus on että koittaa koko ajan punaisia päin auton alle, ei rauhotu, inisee ja komentaa..Joudun useimmiten sylissä kantaa tän ongelmallisen pienokaisen. Sitten kun vaihtuu vihreä ja jos ei oo mun sylissä niin sit alkaa hillitön vetäminen ja säntäily joka suuntaa samalla kun haukahtelee!! Auttakaa mua. Niin ja ihan aikuinen koira on jo kyseessä!

8

105

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 3+6

      Taikasana taitaa olla oma rauhallisuus. Ja sen tartuttaminen koiraasi. Meillä toimitaan näin: Jos kovasti on täpinää ilmassa, niin koira istuu jo sisällä ja odottaa oven aukeamista. Aukaistessa painotan että RAUUHALLISSESSTI, sama juttu sitten rappusissa joka tasanteella istutaan ja odotetaan lupaa, alaovella myös. Ja taas tässä vaiheessa painotetaan rauhallisuutta jälleen. Adhd-kohtauksen jatkuessa pihalla istutaan jälleen sitten komennetaan hiljaiseksi ja hiljaisuuden vallitessa lähdetään kipittämään eteenpäin jälleen rauhallisuutta painottaen. Tässä vaiheessa se rauhallisuus-käsky muuttuu kehotteeksi että "muista rauhallisuus ja mielenmaltti". Useimmiten se rauhallinen eteneminen nykyään alkaa viimeistään kadulle ehtiessä.

      Joskus kun koirani oli nuori, niin muistan että se sitten sai jonkun päähänpiston ja sen päähänpiston poistamamiseksi käytin lähes kolme tuntia istuttaen ja odottaen että sain koiran rauhalliseksi. Siitä alkoi sitten uusi elämä meillä. Eli nykyään meillä tuota adhd-ilmiötä ei juuri muulloin esiinny kuin "urosjuoksujen" aikaan, eli taas tähän aikaan vuodesta.

      Jaa, ja vielä yksi asia joka vaikuttaa tuohon, on se että itse omistajana hössötät lähtiessä. Jätä sellainen jos niin teet. Aloita valmistelut lähtöä varten vaikka juuri kun koira on heräämässä kauneusuniltaan, näin koira pysyy varmemmin rauhalllisena.

      • ketjun aloittaja

        Kiitos sinulle vastauksesta :)


    • tiedonpuute-on-riski

      Pitäisikö sinua jo kutsua ammattilainen apuun. Nuohan on "lieviä" ongelmia. Et edes kertonut mitä kaikkea olet kokeillut ja missä iässä sekä koirasta olemattomat tiedot. Nettineuvoilla on moni koira pilattu. Minullekin on niitä joskus yritetty syöttää, tosin aika väärin valittu kohde :D

    • tehtävää

      onko kaikenlaista puuhaa koiralle, että virta vähenee, makupala purkkiin, puruluu, temppujen teko, niin kyllä rauhottuu .

    • ketjunaloittajalle

      Kuulostaa aika simppeliltä hommalta...kuria ja rajoja sopivassa määrin. Ota ihmeessä hyvään kouluttajaan niin pääset helpommalla ja vältyt kokeilemasta kaikkia turhia kikkoja.

    • Auktoriteettipula

      Lieviä ongelmia, auktoriteettiongelmia ja miksi ihmeessä ei koiran hyväksi tehdä mitään?

    • asdasdasdasda

      Jos koira on levoton, niin sille ei laiteta edes hihnaa kiinni ennenkuin se rauhoittuu.
      Joka hetkessä rauhoittumista vaaditaan (eikä se tarkoita käskystä jännittyneenä istumista, vaan OIKEAA rauhoittumista) ennenkuin mennään yhtään mihinkään.

      Teidän tarvitsee opetella impulssien hallintaa kotosalla joka asiassa. Opetat koiran odottamaan ja rauhoittumaan. Kun koira tämän osaa, voit yhdistää olotilaan käskysanan (esim. "rauhoitu").

      Impulssien hallinnasta esimerkkejä:
      Ruokaa ei oteta ennen lupaa, ovesta ei mennä ilman lupaa vaikka se olisi auki, paikalla odotellaan kunnes vapautuskäsky tulee jne. Ihan kirjaimellisesti siis opetellaan rauhoittumista, vaikka siinä menisi tunti-kaks.

      Meillä on kotona kohta 10kk vanha aktiivinen ja viriili uroskoira, joka on pelkällä koulutuksella saatu rauhalliseksi.
      Koiralla on järkevästi sääntöjä ja rauhoittumista/luvan odottamista on harjoiteltu vauvasta asti. Voin avata oven missä tilanteessa tahana, eikä koira juokse pihalle ilman lupaa. Ei tarvitse erikseen edes kieltää.
      10kk koirat on yleensä vallattomia, koska omistajat eivät uskalla/osaa vaatia koiralta tarpeeksi. Ton ikänen koira on teini-iässä, mutta silti koulutettavissa.
      Joskus testaa, mutta huomaa testailut turhaksi - jos yrittää pinkaista ovesta ulos, niin palautetaan paikalleen suuremmitta älämölöittä ja odotetaan uudelleen. Se ei siis pääse koskaan kuin koira veräjästä ;)

      Pysy itse myös rauhallisena äläkä jännitä, räyhää tai kiristele tarpeettomasti hihnaa.
      Oma käytöksesi heijastaa suoraan koiraan. Jos olet jännittynyt, niin koirakin on sitä automaattisesti. Koira reagoi ympärillä oleviin ihmisiin/eläimiin suoraan, joten valitettavasti joudun kliseisesti sanomaan, että pitää katsoa peiliin siinä kohtaa, kun koira on "mahdoton".

      Meillä harjoiteltiin tuota ovesta menemistä ihan sillä tavalla, että ovea raotettiin vähän - jos koira edes nosti peppunsa maasta ja oli lähdössä ovelle, niin ovi sulkeutui välittömästi. Kun koira taas käskystä istuu ja odottaa, niin ovea avataan rauhallisesti. Jos koira yrittää uudestaan, ovi suljetaan.
      Koira oppii todella äkkiä tämän jutun juonen ja lopulta oven voi avata kokonaan, eikä koira liikahdakaan. Käskyllä "mene vaan" tai muulla vastaavalla koira saa luvan kulkea ovesta ja saa näin palkkansa =)

      Voit koittaa myös opettaa koiran kulkemaan vieressäsi/takanasi, jotta se tuntisi olevansa enemmän turvassa. Edellä kulkeva koira tuntee olevansa vastuussa huolehtia takana olevasta laumastaan (=sinusta). Sehän on se joka ensimmäisenä menee ''surman suuhun'', jos vaikkapa aggre koira tulee vastaan. Älä anna siis koirasi vahtia sinua.

      Sitten voisi kirjoittaa loputtomasti säännöistä kotona, ettei anna koiran pomottaa/ohjalla sinua millään lailla. En tiedä miten kotona teillä toimitaan, mutta koira tuntuisi olevan hitusen arka ja suojelevan sinua.

      Älä nosta sitä kiukutellessa syliin. Se kokee sinun hermostuvan tilanteesta ja voi palkkautua syliinnostamisesta jos se tykkää siitä. Ennakoi ennemmin sen räyhääminen ja vie huomio muualle vaikkapa yllättäen tökkäämällä sitä peppuun, heilauttamalla hihnaa, tai taputtamalla kädet yhteen. Kun koira kiinnittää huomionsa sinuun niin kiellät sitä rauhallisesti, mutta napakasti (älä ala huutamaan/riehumaan), etkä anna kierrosten sen enempää nousta. Jos tahtoo taas alkaa tuijottamaan/nostamaan karvojaan/mitä ikinä tekeekään ennen riehumistaan niin keskeytä tekeminen uudestaan ja kiellä.

      Tsekkaa Cesar 911 youtube.com:sta. Siellä on just tällasia tapauksia.

      On mahdotonta meinaan auttaa netin kautta, kuten joku juuri ylempänä sanoi. Koiran hallinta ja koulutus, kun on niin kokonaisvaltaista. Ihmisen täytyy osata olla tyyni ja päättäväinen ja sitä on mahdotonta netin kautta yrittää opettaa.
      Myös juuri sinun koirasi toiminta eri tilanteissa jää näkemättä meiltä muilta. Ei voi tietää missä kaikessa arjen tilanteissa näitä vahinkoja sattuu, jotka johtavat siihen, että koira kokee olevansa parempi johtamaan laumaanne.

    • kokonaisgandhi

      Huoh mikä romaani...kuka nyt tosta ottaa selkoa. Parempi tosiaan soittaa 911 se muuten yhdistyy Suomessa 112!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      459
      3369
    2. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      451
      3277
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      135
      2918
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      164
      2242
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      2110
    6. 187
      1460
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1367
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1246
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      86
      1232
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1060
    Aihe