Hullu ajatus laatoituksesta?

Nipsa

Mielestäni märkätilojen laatoituksen periaate on pielessä. Alimmaisena on vesieristys ja päälimmäisenä myös vedenpitävä (ainakin lasitettu) laatta. Näiden väiin jää huokoinen laasti, joka imee vettä. Homma toimii niin kauan kuin ne laatat saumataan myös huokoisella aineella, joka paitsi päästää vettä laattojen alle myös läpäisee vesihöyryä eli päästää sinne kerääntyvän kosteuden kuivumaan. Mutta samalla nuo saumat yhdessä niihin imeytyvän lian kanssa tarjoavat homeelle kasvualustan. Ja ovat hyvin äkkiä ruman näköisiä.

Jos taas nuo saumat siisteyden takia käsitellään jolllakin aineella, joka tekee ne vettä ja likaa imemättömäksi (toinen vesieristys) niin ollaan todella vaikeuksissa: lattojen alle halkeamista ja saumojen raoista kuitenkin ajan myötä menevä vesi ei pääse ollenkaan kuivumaan!


Ja nyt se hullu idea reposteltavaksenne: mitäpä jos yksinkertaistettaisiin hommaa ja rakennetta yhdistämällä vesieristys, laattalaasti ja saumalaasti. Eli käytettäisiin yhdistettynä vesieristeenä ja laastina esim. vaikka MS-polymeerimassaa siten, että se levitetään pinnoille kuten vesieristys, mutta laatat painettaisiin suoraan siihen kiinni siten, että ainetta menee myös laattojen väliin = saumoihin (paksu kerros). Tähän rakenteeseen ei jää huokoista vettä ja likaa imevää ja hometta kasvattavaa kerrosta tai saumaa.

Tuo massa voi toki olla jotain muutakin vettä, pientä elämistä ja aikaa hyvin kestävää ainetta - mitä?

Toimisiko? Mitä ongelmia voi tulla?

25

2439

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • f f

      Ongelmia tulee ainakin elämisen kanssa ja saumojen kanssa kun ei ole laastia suojaamssa. Myös laatoittaminen olisi hankalempaa kun pinnan todella tasainen.

      • Nipsa

        Elämisen kanssa ongelmia tuskin tulee sillä tuo MS-polymeerimassa on elastista, mitä taas laastit eivät ole.

        Tosiaan tuo laatoituksen sujuvuus taitaa vaatia saman menetelmän kuin laasteillakin: eli ensin kiinnitetään laatat massalla tasaiseksi (aivan kuten laastillakin), ja vasta sitten tehdään halutun väriset saumat sillä samalla massalla.

        Eli itse laatoituksen työvaiheet ja tekeminen sujuisi ihan samoin kuin laastillakin, mutta samalla syntyisi myös vesieristys ja rakenteeseen ei jää huokoisia vettä imeviä kerroksia.

        Nuo MS-polymeerisaumat muuten kestävät kylpyhuoneessa paremmin kuin silikooni tai saumalaasti (kokemusta on jo useita vuosia). Se on tietysti makuasia miellyttävätkö nämä massa-saumat silmää, mutta ne ovat vähän samantapaiset kuin veneiden tiikkikansien saumat ja todella helpot pitää puhtaina.


    • Olenko ymmärtänyt ok

      Käsittääkseni laatat eivät ole vedenpitäviä

      • Nipsa

        Sillä ovako laatat vedenpitäviä ei ole em. rakenteessa mitään merkitystä sillä ne laatathan ovat massan päällä kuin omissa "altaissaan".


      • g dg

        Laatassa oleva lasite pitää suhteellisen hyvin vettä


    • M.atto

      Ennen käytettiin kylpyhuoneissa paljon muovimattoa, hitsatut saumat ja suuret sileät pinnat ei kasvaneet homeet seinillä.

      Jostain syystä vaan laatoitettua kylppäriä arvostetaan enemmän vaikka nykyään muovejakin saa todella montaa eri kuosia.

    • vaikea tehdä

      Muistaakseni markkinoilla on ollut, on ehkä vieläkin, jotain laasteja, jotka hoitavat myös vesieristyksen virkaa. Ei näistä suurta hittiä ole tullut ja siihen on varmaan syynsä.

      Sen tiedän varmasti, että joissain raskaasti kuormitetuissa uimahalli- ym. kohteissa käytetään normaalin saumamassan sijaan tiivistä epoksimassaa. Mutta se ei myöskään ole ongelmatonta, on kuulemma monta kertaluokkaa veemäisempää tehdä, jämähtää laattoihin niin ettei sitä ikinä saa pois (jos siis kerkiää kuivumaan) yms eli yhdessä tietämässäni kohteessa meni tosiaan laatoitus kokonaan uusiksi, kun meni 1. yrityksellä saumaus perseelleen.

      Näissä uimahalleissa muuten käytetään ns. käännettyjä rakenteita eli vesieristys on syvällä ja siinä on päällä pinta/kallistusvalut, laastit ja laatat. Lattaikaivotkin voi sitten olla vähän samantyyppisiä kuin käännetyillä vesikatoilla käytetään eli niissä on aukot, joista vesieristeen päälle kertynyt vesi pääsee pois.

      • EpoxiSauma

        Olen tehnyt suihkuseiniä sillä periaatteella, että seiniin on laitettu vedeneristyskangas ja saumat tehty 2-komponenttiepoksilla, johon on lisätty kvartsihiekkaa.

        Epoksisauma on lieveästi sanottuna kettumaista levitettävää. Ensiksikin tavara jämähtää nopeasti, joten massaa voi tehdä vain niin paljon yhdellä kertaa, kuin muutamassa minuutissa ehtii levittää. Toiseksi se tarttuu levitystyökaluun niin, että pinnasta on vaikea saada tasaista.

        Käytössä epoksi on sitten parempi kuin mikään muu. Se ei halkeile kulmissa (joskin työohjeissa edelleenkin vaaditaan silikoonin yms. käyttöä aina kuin taso tai materiaali vaihtuu).


        Lika ei epoksiin tartu - ainakaan helposti, eikä homekaan näytä siinä viihtyvän.


    • NäinMeillä
      • Nipsa

        No tuo oli aikak tavalla juuri sitä mitä ehdotin. Eli on näköjään joku muukin miettinyt samaa asiaa. Vielä kun siihen hammaslastaan laitetaan molempiin päihin pienet ohuet "jalat" niin massan voi levittää sekä vedeneristykseksi että laattojen kiinnittämiseksi helpommin kerralla.


    • ajatteleva3

      Aivan oikein. Laatoitus on ristiriitainen rakenne. Alanurkan silikoniakaan ei saisi pursottaa kiinni seinään, jotta on reitti seinästä kohti lattiakaivoa. Kiinnityslaastin pitäisi johdattaa vettä kaivoa kohti. Kaivoon pitäisi olla reitti laastin urista. Jne. Mutta entä kun kaivo tulvii likaista vettä. Sehän on siellä laastin urissakin sitten happanemassa.

      Minusta tässä on rakenne, jota ei voi tehdä ideaalisesti. Rakenne imee ja kosteus happanee ja homehtuu kiinnityslaastissa. Ideaalirakennetta lähinnä ollaan muovimatolla tai jollain muulla yhtenäisellä rakenteella.

      • Teppo Isomeisseli

        Ainoa ristiriita on pääsi sisällä. Älä ajattele kun se ei vaan sovi sinulle.


    • ääliö

      Mistä näitä vitun Idiooteja oikein tänne löytyy.Vai onko vain liikaa ylimääräistä aikaa

      • Nipsa

        Jos kaikki olisivat samanlaisia kuin sinä niin asuisimme vieläkin kivikautisissa luolissa. Kukahan sekin idiootti oli joka meni ensimmäisenä leikkimään tabuksi julistetulla tulella...


    • Remppari83

      Eikö jo kannattaisi suosiolla laittaa muovimatto, joka toimii myös vesieristeenä?

      Miettikääpä, että joskus vanhaan aikaan ei ole ollut lainkaan vesieristettä laatan alla??!? Vain kylmä, kova betoni ja silti kosteusongelmia on suhteellisen harvoin. Meidänkin kylppäriremontti tehtiin v85 rakennettuun kylppäriin, ja ei siis ollut vesieristettä ollenkaan. Lattia oli kuitenkin kauttaaltaan kuiva purkamisen jälkeen.

      Kaadot ja lattialämmitys on se juttu mikä pitää olla kunnossa.

    • Kaadot

      Ensin mainittu ei pidä paikkaansa. Vesi on kuitenkin vain laatoituksen ja vesieristeen välissä, jos seinässä on toimiva vesieriste.

      joka paitsi päästää vettä laattojen alle myös läpäisee vesihöyryä eli päästää sinne kerääntyvän kosteuden kuivumaan.

      Jälkimmäinen pitää paikkansa.

      Mutta samalla nuo saumat yhdessä niihin imeytyvän lian kanssa tarjoavat homeelle kasvualustan.

      Vanha konsti oli pinoittaa saumauslaasti ainakin seinissä. Lattiaan ei auta muu kuin jynssääminen kovilla pesuaineilla.

    • tilemaster

      aikalailla hysteerisiä kuvitelmia asioista mistä ei mitään kokemusta.80 luvun lopussa käytettiin vesieristyslaattalaastia.,se ei ollut erityisen hyvä,tekijänkin vaikea kontrolloida tuleeko hyvä vai ei.helposti jäi kammatessa "vuoto kohtia".
      ei sinne laattalaastiin mitään hometta kasva.50 vuotta vanhoissa missä piki eristys kaatovalun (N:5cm) alla ja pinnassa laatoitus,ei mitään kasva vaikka kaatovalu aina vähän kosteena.pikieristys estänyt kosteuden pääsyn muihin rakenteisiin ja näin ollen täyttänyt tehtävänsä.pahin kosteusvaurioiden aiheuttaja on vanha muovimatto.
      90 luvun alussa suomeenkin tulleet laatoituksen alle siveltävät vesieristeet on hyviä.
      kaikkia markkinoilla olevia en kuitenkaan kylppäriini vetäisi.ikääntyminen ja elastisuuden häviäminen voi halpis jutuissa olla nopeaa.

    • laattamies3

      Tosiaan Kylppärin lattiassa on tärkeintä se hyvä kaato kaivoon päin sekä lattialämmitys. Näillä 7on pärjätty omakoti oloissa. Suurempi käyttö vaatii jo vesieristyksen. 70-80 luvuilla käytettiin muovimattoa vesieristeenä kerrostalojen kylppäreissä. Huonolla menestyksellä, sillä matto kovettuu hyvin äkkiä, saumat aukeaa ja laskee vettä läpi. Siveltävä yksikomponenttinen vesierirte pitää vain kaatolattioissa, missä vesi seisoo pitempään niin se menee läpi. Normaali asuinkäytössä saumalaastin kastuminen ei haittaa koska se ehtii kuivua ennen seuraavaa suihku kertaa. On olemassa myös tiiviitä saumalaasteja joihin on laitettu kuivaa silikonia. Huomaa siitä kun vesi imeytyy huonosti sekoitusvaiheessa..Vesieristyslaasteilla kokeiltiin laatoittamista jo 70-luvulla ( Hengelin Saksit laastit ). Vesieristyskerros jää rikkonaiseksi eli ei ollut hyvä systeemi. Laatat ja kiinnityslaastit tulee toki valita käytön mukaan, eikä sitä vesieristettäkään voi edes joka paikkaan laittaa. Näissäkin töissä menee ne ensimmäiset kymmenen vuotta opetellessa ja senjälkeen on taas vaihtunut jo uudet materiaalit.

    • raksaukkeli

      Pesuvesien ohjaus lattioille on hölmön hommaa. Ennenvanhaan vedeneristys toteutettiin nerokkaalla tavalla; kylpyammeella. Ylimenevät roiskeet kuivattiin rätillä.
      Ei vienyt tilaa yhtään enempää kuin nykysuihkukaan. Poistoputken liitosten tiiviyttä ainoastaan piti tarkastella.
      Tuleekin mieleeni eräs pikkupoika joka nähdessään vanhan kirjoituskoneeni totesi ihastuneena: Vaude, mikä kone, tossahan on tulostin samassa!

    • NäinMeillä

      Suihkukaappi on oikeasti edullisin ratkaisu kaikkiin kylppärin kosteusongelmiin. Se tekemättä jäävän kosteusvaurioremontin hinnalla ostaa todella hienon suihkukaapin kaikilla mukavuuksilla.

      • HyhHyh

        Näin juuri, edellyttäen että se suihkukaappi sijoitetaan keskelle kylpyhuonetta. Se tavallisin asennustapa nurkkaan taas on suoranainen homeviljelmä ja pintojen tuho. Siellä tiiviissä huonosti tuulettuvassa seinä- ja lattianraossa alkaa nimittäin hyvin äkkiä kasvaa sitä sun tätä...

        Toinen toimiva ratkaisu varustaa suihkukaappi pyörillä jolloin piiloon jäävät pinnat ja lattiakaivon pääsee pesemään ja huoltamaankin.


      • siellä_mikään_kasva
        HyhHyh kirjoitti:

        Näin juuri, edellyttäen että se suihkukaappi sijoitetaan keskelle kylpyhuonetta. Se tavallisin asennustapa nurkkaan taas on suoranainen homeviljelmä ja pintojen tuho. Siellä tiiviissä huonosti tuulettuvassa seinä- ja lattianraossa alkaa nimittäin hyvin äkkiä kasvaa sitä sun tätä...

        Toinen toimiva ratkaisu varustaa suihkukaappi pyörillä jolloin piiloon jäävät pinnat ja lattiakaivon pääsee pesemään ja huoltamaankin.

        KPH ilma on 23 h/d rutikuivaa, jos ilmanvaihto on kunnossa.


    • mark001
    • Vesi menee kaikista vesieristeistä läpi molekyyli kerrallaan, jos ei muuten. Laatan lasitus ei yleensä ole ympäri, vaan laatan alaosa on huokoista. Jos sauma 'pitää' vettä, laatta kastuu, mutta ei pääse kuivumaan. Eristyksen tulee olla aina harvempi siihen suuntaan, johon pyritään tilaa kuivattamaan. Kokolasisesta laatasta en olenihan varma, mutta laastia ja sauma-ainetta lienee hankala saada täysin vedenpitäviksi.

    • Laattajorma

      Aloittajalle: Hyvä ajatus ja mielestäni sun ei kannata hakeutua hoitoon vaan hakea älynväläyksellesi patentti. Itse just konttasin yhdelle skotille kylppärin ja vessan plus kodinhoitohuoneen laatoitukset ja vedeneristykset alihintaan. Skotti tinki hinnasta 300e pois kun tuntui kalliilta, no sai yhden ammattimiehen pois markkinoilta ei siinä. Mä ehdotan että laatoitat saunan jakkaran ja peset kassisi ulkona, sijoita laatoitettu jakara vaikka naapurin tontille alamäkeen, jolloin paskaisista kiveksistäsi valuva moska valuu järveen, näin säästä monta euroa ja mielenvikaisuutesi pysyy puhtaana.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2520
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      85
      1940
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1469
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1018
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      66
      883
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      871
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      850
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      51
      826
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      755
    Aihe