teoria ajasta

ensin tapahtuu maailmanhistoria alusta loppuun.
sitten aikamatkustellaan ja muutetaan historiaa.
"sen jälkeen" maailmanhistoria/aikajana tapahtuu uudestaan,
eli ihminen joutuu elämään elämänsä uudestaan siltä osin kuin historiaansa tuli muutoksia.

sitten taas aikamatkustellaan ja muutetaan maailmanhistoriaa.
"sen jälkeen" maailmanhistoria tapahtuu jo kolmannen kerran ja ihmisen kokevat dejavu-tuntemuksia ja elävät elämänsä 3. kerran.

huomaatko miten aika etenee kahteen suuntaan:alusta loppuun sekä muodostaen pinta-alaa(tai ylöspäin) eli ajan aika kuluu.
englanniksi voisi sanoa että time is ongoing.
Ilmianna
Jaa

29 Vastausta


"A3=A3", on vaikeaa kuvitella, miten historiallinen muutos toimii.

a) Pieninkin muutos missä tahansa tapahtumassa johtaisi TÄYSIN erilaiseen lopputulemaan. Siksi vaikuttamisen pitäisi olla koko maailmanhistorian mittainen.

b) Vaikka historia kertautuisi ILMAN VAIKUTTAMISTAKIN, se olisi toisella kerralla tyystin erilainen, koska maailma ei ole mekaanisen kellon kaltainen, joka aloittaa kaiken alusta ja tekee samalla tavalla, vaan maailma on hienorakenteeltaan SATUNNAINEN ja rakentaa aina entisen päälle.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
Niinpä. Putin voi yrittää samaa kuin Hitler, mutta aika on nyt täysin toinen.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Laitoin tämän juuri erääseen toiseen keskusteluun:
Satunnaisuutta ei ole olemassa. On vain tapahtumia joiden ennustaminen on ihmisille mahdotonta koska lopputulokseen vaikuttavat niin monet ja niin pienet tapahtumat. Esim. noppaa heitettäessä tulos ei ole satunnainen vaan ainakin teoriassa laskettavissa tieteellisesti. Samoin valo tai radioaktiivinen säteily ei ole satunnaista. Itse asiassa kaiken mikä on tapahtunut ja tulee tapahtumaan voidaan laskea alkuräjähdyksestä.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Aika on sulkeutuvia ympyröitä.
Ilmianna
Jaa
aika on ihmisen kehittämä käsite päivälle. ennenminkin täytyy miettiä valon liikettä ja jos saamme vanhan valon kiinni niin voiko se palata takaisin vaikuttamatta nykyisyyteen mutta silti muutaen meidän saamaa informaatiota meneestä.

voi olla aikas heikko teoria hiukka väsyneenä ja pikasesti tekastu.
Ilmianna
Jaa
Menneisyyden ihmeet kvanttisuperpositiossa(sekä tapahtuu ja ei-tapahdu). Schödingerin kissa asennossa. Tulevaisuuden aikamatkaajat toteuttavat tapahtumat tai eivät. Mistähän kertomukset menneisyyden outouksista on syntynyt jos tapahtumat ei oo vielä romahtanut toteutuneeksi tai ei ehkä menneisyyttä ei voi koskaan muuttaa.
Ilmianna
Jaa
Nämä fyysikkojen "aikamatkailut" kuulostavat hieman samalta kuin jos a.) henkilö menee nukkumaan , b.) herää seuraavana aamuna. Tadaa, hän on matkustanut menneisyydestä tulevaisuuteen.
Ilmianna
Jaa
En usko, että on olemassa ihmismielestä riippumaton aika. Aika, pituus ja nopeus ovat ihmisen keksintöjä. Aika on tapahtuman keston mittaussuure ja sekunti, minuutti, tunti, päivä, viikko, kuukausi ja vuosi ovat ajan mittayksiköitä. Kello on ajan mittari ja ihminen on ajan mittaaja. Näin puhuu Arkijärki, ainakin minulle.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Niin, aika on tavallaan vain käsite. Mutta meidän aikamme maapallolla on ns. fyysinen aika, jota mittaamme materian (taivaankappalten jne, Einstein) liikkeen kestolla (vuosi, kuukausi, vuorokausi, tunti, minuutti, sekuntti). Einsteinin jälkeen tiedämme, että aika on suhteellista. Hän sanoi vähän ennen kuolemaansa tähän tapaan: Ero menenisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden välillä on illuusio, vaikka hyvin jäykkäniskainen. Einstein sitoi ajan materiaan (materia, liike, tarkkailijan paikka). Kvanttimekaniikka sitoo ajan energiaan. Siksi aikakäsitys on epäselvä sen piirissä. Voi olla, että aika häviää kokonaan pois kvanttifysiikasta. Ajan nuoli ei kulje eteenpäin kohti tulevaisuutta nykyfysiikan mukaan. Einstein olis siis ilm. oikeassa.

Hyvin mielenkiintoinen on aikamme nähtynä universumin ulkopuolelta eli universumin materian ja sen liikkeiden ulkopuolelta. Jumala (Raamattu) on tällainen universumin ulkopuolinen tarkkailija. Hän ei ole sidottu meidän aikaamme. Einsteinin, kvanttimekaniikan ja nykyfysiikan raamiissa voi sanoa, että maapallon (myös universumin) koko historia (alusta lopuun) eksisteeraa Hänen edesään samanaikaisesti. Hän näkee ja tietää kaiken etukäteen (kaikkitietävä).
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Ajan aika ei ehkä vielä alkanut. Ei ainakaan ole tunnistettavia aikamatkaajia esiintynyt..(ufot?) Mitä muuten voisi olla lopun ajat tässä katsannossa?

Myös täysin uusi kysymys on, että ainakun muutetaan menneisyyttä aikajana/maailmanhistoria jakaantuu kahdeksi eri virraksi eli tulee rinnakkaisuniversumi.
Joutuuko silloinkin kokemaan henkilö useamman kerran historian. Olenko se minä sama minä siellä rinnakkaisuniversumissa..

Aloitusviestissäni oletin vain yhden universumin jota siis muutetaan.

Todellisuus voi olla kuin sateinen junanikkuna, johon piirtyy useita eri vesilinjoja, jotka yhtyy ja eroaa ja kuivuu. Ja piirtyy yhä uudelleen vanhojen linjojen päälle.
Ilmianna
Jaa
Oleellinen kysymys on: Onko aikaa edes olemassa muutoin kuin ihmismielessä? Aikaa nimittäin ei voida havaita, vaan ainoastaan tilojen muutoksia. Aika on siis luonteeltaan "piilomuuttuja", ideaalityyppi, ts. se on mielestäni aistimusmaailman ulkopuolinen tekijä.

Toki aikakäsite on hyödyllinen tekninen apuväline fysiikaalissa laskemissa, mutta onko sitä oikeasti olemassa per se?
Ilmianna
Jaa

Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

Ilmianna
Jaa
cubitt 1995:

maailmankaikkeutta voitaisiin ajatella rengasmaisen munkin muotoiseksi, jossa energia virtaa keskuksesta joka suuntaan, kaartaa ylös ja sitten alakautta takaisin keskustaan. alkuräjähdys ja lopullinen musta aukko yhtyvät. maailma on aluton ja loputon. sillä ei ole ulkopuolta eikä perustaa, ja se uudistaa itseään jatkuvasti. luonnonprosessit voisivat synnyttää hiukkasia (tachyons), jotka liikkuvat valoa nopeammin, kulkevat ajassa taaksepäin ja antavat polttoainetta alkuräjähdykselle. maailma olisi siten syklinen ja kierrättäisi omaa energiaansa kuten suihkulähde vettä.
Ilmianna
Jaa
kun menneisyyttä muuttaa, nykyhetki muuttuu aallottain. jotkut aallot muuttavat tulevaa merkittävästi, jotkut ei.

huomaammeko nykyhetkessä, jos menneisyyttä muutetaan? vai tuntuuko meistä että näin on ollut asiat "aina".

onko aika-aallolla nopeus? jos kaivan kuopan 1950, tuleeko se kokonaisena nykyhetkeen 2015, vai joka lapion iskulla myös vuoden 2015 kuoppa syvenee.

me elämme nykyhetkessä... voisiko olla että meidän aikajanalla menneisyydessä olisi hahmo, joka eläisi siellä yhtä elävästi mennyttä nykyhetkeä, kuin me täällä. kenties korjaten virheitä. ehkä hänen muutokset eivät koskaan yllä meidän nykyhetkeen(aika-aalto jää saavuttamatta meitä). muttakun hän on saanut tarvittavat muutokset tehtyä, hän elävöittää koko aikajanan alusta loppuun(=ajan aika kuluu) näin koko maailmanhistoria voi muuttua paratiisiksi..

edellisen viestini idea oli cupitt 1995 (ei cubitt 1995)
Ilmianna
Jaa
2 tapaa mennä menneisyyteen:
-kelaamalla aikaa taaksepäin jolloin nuorenet mitä kauemmaksi kelaat etkä tapaa itseäsi menneisyydessä.
-hyppäämällä menneisyyteen suoraan jolloin tapaat nuoremman itsesi menneisyydessä.
Ilmianna
Jaa
Michio kaku: kuten huoneessasi voi olla useita radiokanavataajuuksia läsnä, radiosi on viritetty vain yhdelle kanavalle. Olet dekoherenssissa toisiin kanaviin nähden.

myös universumi värähtelee. Huoneessasi voi olla dinosauruksia koska komeetta ei iskenyt maahan tai alienit voivat katsella maata joka on jo tuhoutunut. Nämä ovat vain dekoherenssissa. Emme ole virittynyt niihin taajuuksiin.emme värähtele niiden kanssa.
Ilmianna
Jaa
Ehkä on olioita, jotka muodostavat ympärilleen kuplan, jossa aika kuluu paljon hitaammin tai nopeammin kuin kuplan ulkopuolella.
Ilmianna
Jaa

Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

Ilmianna
Jaa
http://www.pbs.org/wgbh/nova/blogs/physics/2015/08/can-you-really-go-back-in-time-by-breaking-the-speed-of-light/

Luin kaksi kertaa ja meni hieman yli hilseen. No pitää sulatella ja lukea vielä pari kertaa. Toisaalta mukavaa, että tulee uusia ajatuksia aiheesta.
Ilmianna
Jaa
4 satunnaista ajatusta aiheesta.

1.ihminen hyppää pari päivää tulevaisuuteen.
2.ihminen siirtyy hetkessä toiselle puolelle maailmaa.
3.ensin jotain tapahtuu, mutta sitten sitä ei tapahdukaan.
4.pelkkä tietoisuus matkustaa ajassa, ilman kehoa.
Ilmianna
Jaa
Ääretön aika kolmeen "suuntaan"

1.äärettömän pitkä menneisyys.esim ääretön määrä alkuräjähdyksiä meidän universumissamme.
2.äärettömän monta rinnakkaisuniversumia.
3.äärettömän pitkä tulevaisuus edessä.
Ilmianna
Jaa
Mikä on määränpäämme. Galaksi kiertää ympyrää eli määränpää on sama paikka ja ( "hetki"), jossa juuri nyt olemme. Mutta Galaksijoukon mukana galaksi etenee myös toiseen suuntaan, joten määränpää on lopultakin eri ja myös hetki.
Yleensä väitetään, että nopeutemme on esim. 80 km tunnissa ympäristöön suhteutettuna ja suunta esim. pohjoiseen. Mutta voiko todellisuutta kuvata paremmin jos sanoisimme, että meillä on neljä eri nopeutta ja neljä eri suuntaa. Kuljemme nopeuksilla 80 km/t, 200 km/s, 10 km/t ja 70 km/s suuntiiin pohjoinen, koilinen, kaakko ja etelä.
Tällainen väite olisi synkronisoidumpi kun ottaa huomioon, että voimia, jotka meihin vaikuttaa on neljä kpl ja atomilla on erilaisia juttuja myös noin neljä kpl.
Voisi myös ajatella esim. Epätarkkuusperiaatetta hieman eri lähtökohdista käsin. Kahdella hiukkasella ei voi olla sama nopeus ja sama suunta. Mutta kun käsittää, että nopeuksia hiukkasella on neljä erilaista ja samoin suuntia neljä erilaista voi ajatella tuota lainalaisuutta ehkä "selkeämmin".
Jos ajatellaan esim. aikakonetta niin mikä erottaa minut 1300 luvulla eläneistä ihmisistä. Ei paikka sillä paikka on sama periaattessa ainakin, vaan nopeus ja suunta. He ikään kuin kulkevat hitaammalla nopeudella ja eri suuntaan kuin minä. Kun hiukkanen ohittaa toisen hiukkasen näyttää siltä kuin tuo hitaampi hiukkanen kulkisi eri suuntaan. Nopeampi hiukkanen kulkee eteenpäin, mutta hitaampi taaksepäin.
Kun elämme kaikki maapallon pinnalla niin 1300 luvulla elänyt ihminen on samassa paikassa kuin minäkin, mutta hänen nopeutensa ja suuntansa ovat eri. Ennen ajattelin, että 1300 luvulla elänyt ihminen on avaruudessa eri paikassa kuin nykyisin olemme johtuen galaksin liikkumisesta, muuta en enää ajattele niin. Olemme kyllä samassa paikassa, mutta nopeus ja suunta liikkemme on eri.
Ilmianna
Jaa
Ehkä on 3 sinua.
Yksi asuu vuodessa 2001.
Toinen elää tätä hetkeä 2015.
Ja viimeisen nykyhetki on vuodessa 2080.

Olisi huimaa, jos te pystyisitte kommunikoimaan läpi vuosien.
eli olisi vain yksi aikajana/maailmahistoria, jossa asuisit kolmessa eri ajassa.

Voisitte vaikuttaa maailmanhistoriaan väkevällä tavalla.
Kuluttaa ajan aikaa(katso eka viestini)
Ilmianna
Jaa
Eri maailmankaikkeuksissa on takuulla sama matematiikka ja logiikka.
fyysiset suureet saattaa olla täysin eriä.

Valonnopeus, gravitaatio, absoluuttinen nollapiste, alkeishiukkausten massat ja koostumukset voi vaihdella eri aikajanoilla.

Puhumattakaan alkuaineista ja elämänmuodoista.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
"Eri maailmankaikkeuksissa on takuulla sama matematiikka ja logiikka. "

Ei välttämättä.

Tuo sinun mallisi on oikeastaan sama kuin Hugh Everettin multiversumimalli joka on muuten äärimmäisen tuhlaavainen Occamin periaatteen kannalta. Siinä oletetaan olemassaolevaksi ääretön määrä deterministisiä maailmankaikkeuksia vaikka yksinkertaisempaa olisi hyväksyä se että ns. todellisuus on lähinnä todennäköisyysjakauma josta arvotaan jokaiselle havaitsijalle jokaisessa havainnossa (mittaus) jonkinlainen kokemus (mittaustulos) riippuen siitä miten havaitaan (mitataan).

Multiversumista ei ole ensimmäistäkään empiiristä todistetta. Se on vain looginen mahdollisuus
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Tuli tosta multiversion viestistä mieleen, että ehkä yksittäisestä valintatilanteesta ei voida sanoa mitä tietoisuus valitsee, mutta jos universumeja on 100 niin 60 niissä valitsee tietoisuus näin ja 40 valitsee toisin.

Sittenhän tämän järjestelmän ulkopuolinen olio voi päättää että 40 aikajanaa meni pilalle tuosta valinnasta joten tuhotaan ne 40 universumia.
Ilmianna
Jaa
2 maailmanhistoriaa
toinen vuodessa 2016
toinen vuodessa 2116

ilman aikamatkustusta voisi siis tulla tulevaisuudesta tänne meidän aikaan toisesta rinnakkaismaailmankaikkeudesta esim madonreiän kautta.

eli ehkä tällä meidän maailmankaikkeudella ei ole aktuaalista tulevaisuutta olemassa, mutta toisella aikajanalla eletään jo myöhempää aikaa. Ehkä ne ei voi matkustaa menneeseen omassa historiassaan mutta ne pääsee toiseen maailmankaikkeuteen joka on 100 vuotta ajassa jäljessä.
Ilmianna
Jaa
Jos elämme keinotodellisuudessa tai simulaatiossa niin aikamatkustus on varmaan helpompi toteuttaa käytännössä kuin oikeassa todellisuudessa.
Ilmianna
Jaa
John Titorin mukaan aikamatkustusteknologia on tälläistä:

Two magnetic housing units for the dual micro singularities
An electron injection manifold to alter mass and gravity of the microsingularities
A cooling and X-ray venting system
Gravity sensors, or a variable gravity lock
Four main cesium clocks
Three main computer units

stationary mass, temporal displacement unit powered by two top-spin, dual positive singularities", producing a "standard off-set Tiplersinusoid".

joopa joo..toivottavasti aikamatkustusta ei koskaan keksitä. Ja ääretön määrä rinnakkaismaailmankaikkeuksiakin tuntuu ahdistavalta.
Ilmianna
Jaa
Uusi
Meillä on 3 paikkaulottuvuutta ja 1 aikaulottuvuus.

Jos meillä olisi

3 paikkaulottuvuutta ja 2 aikaulottuvuutta,

voisimme matkustaa ajassa.

kenties olemme kutsuneet tähän kykeneviä jumaliksi.
Ilmianna
Jaa
Uusi
Vaikka rinnakkaisuniversumeja olisi ääretön määrä, se ei tarkoita, että kaikki mahdollinen tapahtuu.

Esim. Parittomia lukuja on ääretön määrä, mutta silti jää puuttumaan luvuista parilliset.

Kattava on se avainsana.
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

teoria ajasta

ensin tapahtuu maailmanhistoria alusta loppuun.
sitten aikamatkustellaan ja muutetaan historiaa.
"sen jälkeen" maailmanhistoria/aikajana tapahtuu uudestaan,
eli ihminen joutuu elämään elämänsä uudestaan siltä osin kuin historiaansa tuli muutoksia.

sitten taas aikamatkustellaan ja muutetaan maailmanhistoriaa.
"sen jälkeen" maailmanhistoria tapahtuu jo kolmannen kerran ja ihmisen kokevat dejavu-tuntemuksia ja elävät elämänsä 3. kerran.

huomaatko miten aika etenee kahteen suuntaan:alusta loppuun sekä muodostaen pinta-alaa(tai ylöspäin) eli ajan aika kuluu.
englanniksi voisi sanoa että time is ongoing.

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta