SIMPUTUSTA HOMETYÖPAIKALLA

Ettei vaan firman edustajat ole nälvineet homesairaita täälläkin, tuli mieleeni...

LAINAUS HESARISTA:

Aikakaus- ja paikallislehtiä kustantavan Karprintin johtokaksikko on tuomittu ehdollisiin vankeusrangaistuksiin Vihdissä sijainneen toimitalon pitkään jatkuneista homeongelmista. Lisäksi he saivat tuomion työntekijöiden epäasiallisesta kohtelusta.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi hallituksen puheenjohtajan Eero Aholan neljän kuukauden ja toimitusjohtaja Juha Aholan kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen työturvallisuusrikoksesta.

Karprint tuomittiin maksamaan yhteisösakkoa 40 000 euroa.

Kyse on erittäin harvinaisesta tuomiosta.

Oikeuden mukaan toimitiloissa on ollut jo vuosia selvästi havaittavia kosteus- ja homevaurioita. Vakavia kosteusongelmia on ollut jo 2000-luvun alussa, mutta yhtiö ei ole ryhtynyt viranomaisten edellyttämiin toimiin ongelmien poistamiseksi.

Aluehallintovirasto on tehnyt taloon lukuisia tarkastuksia ja vaatinut korjauksia.

"On selvää, että jos yhtiöllä ei ole ollut asetetuista uhkasakoista huolimatta edes mitään suunnitelmia kehotetuista korjauksista, ei mitään korjauksiakaan ole tehty", oikeus toteaa.

Oikeus myös huomauttaa, että yhtiötä epäiltiin jo vuonna 2004 työturvallisuusmääräysten rikkomisesta, mutta silloin juttu ehti vanheta. Tämä kuitenkin osoittaa oikeuden mukaan, että yhtiön johto on tiennyt ongelmista jo pitkään. Lisäksi se osoittaa laiminlyöntien vakavuutta.

Oikeudessa kuultiin todistajana bitumieristäjää, joka oli paikkaillut toimitilan kattoa lähes 20 kertaa vajaan kymmenen vuoden aikana.

Mies kertoi sanoneensa johtokaksikolle moneen otteeseen, että koko katto pitäisi uusia, koska vettä tuli jatkuvasti sisälle sitä kautta. Mies kertoi painottaneensa, ettei hän voinut antaa takuuta työlleen, koska katon paikkaus ei ollut riittävä toimenpide.

Aholat eivät halunneet uusia kattoa, koska heidän mukaansa koko rakennus saatetaan purkaa junaradan tieltä pois. Oikeus kuitenkin huomautti, ettei junaradasta ole vieläkään varmuutta.

Oikeus arvioi, että Karprintissä on siirretty välttämättömiä korjauksia lähes kymmenen vuoden ajan työntekijöiden terveyden kustannuksella.

Kosteusongelmien takia useat työntekijät saivat erilaisia oireita. Todistajana kuultu työpaikkalääkäri kuvaili oireilujen määrää aivan poikkeukselliseksi.

Oikeuden mukaan Eero ja Juha Ahola olivat myös jatkuvasti kohdelleet työntekijöitä epäasiallisesti. He olivat muun muassa painostaneet työntekijöitä tulemaan sairauslomaltaan töihin sekä haukkuneet ja vähätelleet heitä.

Erään työntekijän mukaan Aholat eivät esimerkiksi hyväksyneet uupumuksen takia kirjoitettuja sairauslomia, vaan työntekijän palkasta napsaistiin osa pois.

Toinen työntekijä kertoi, että kun hän oli vienyt Juha Aholalle todistusta sairaudestaan, Ahola oli kieltänyt häntä lähtemästä sairauslomalle. Ahola oli sanonut poissaolon olevan aiheeton ja oireiden vain kuvitelmaa. Painostuksen takia työntekijä oli suostunut tekemään kotoa käsin töitä. Lopulta hänelle ei kuitenkaan ollut maksettu palkkaa tuolta ajalta.

Eero Ahola puolestaan saattoi kutsua sairastunutta työntekijää näyttelijäksi.

Työntekijöitä oli myös irtisanottu mielivaltaisilla ja epäasiallisilla perusteilla tai uhattu potkuilla.

Eero Ahola oli esimerkiksi kehottanut yhtä työntekijää hakeutumaan muualle ja todennut, että tähän ollaan kyllästyneitä. Toista työntekijää uhattiin irtisanomisella "jatkuvasta niskuroinnista johtuen".

Useissa tapauksissa joku muu esimies tai Eero Ahola itse oli antanut työsuhteen jatkua, tosin huonommin ehdoin.

Työntekijöitä myös arvosteltiin ja piikiteltiin jatkuvasti. Eräs työntekijä kuvaili kohtelua työpaikalla suorastaan sairaaksi.

Lopulta yksi työntekijä päätti tehdä ilmoituksen työnantajasta, kun hän oli ymmärtänyt, että kukaan muu ei sitä uskalla tehdä. Hän kuvaili ilmapiiriä järkyttäväksi.

Oikeuden mukaan useiden työntekijöiden uskottavat, seikkaperäiset ja yhdenmukaiset kertomukset osoittavat, että työntekijöitä kohdeltiin jatkuvasti epäasiallisesti.

Rangaistusta mitatessaan oikeus otti huomioon sen, että Aholat ovat syyllistyneet pääosin tahalliseen työturvallisuusrikokseen. Tavallisesti työturvallisuusrikokset johtuvat huolimattomuudesta ja niistä seuraa lievähkö sakkorangaistus.

Tässä tapauksessa sakko ei oikeuden mielestä ole riittävä rangaistus.

"Teon ajallinen kesto ja vastaajien piittaamaton suhtautuminen useisiin erilaisiin työturvallisuusvelvoitteisiin sekä useille työntekijöille aiheutuneisiin henkilövahinkoihin puoltavat vankeusrangaistusta", oikeus toteaa.

Oikeus määräsi Aholat ja Karprintin maksamaan lähes 70 000 euroa korvauksia yhteensä 13 työntekijälle.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1420781041599

2

62

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • LääkäriTohtori

      Äkkiä pois sieltä ennen kun palatte loppuun

    • kaiken.menettänyt

      Solvaamista, terveyden riistoa, työsuojelurikoksia, mahdollisia tappoyrityksiä... kolmen kuukauden ehdollinen ei ole tuomio eikä mikään.

      Tässä maassa omistava luokka saa tappaa ne jotka eivät omista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      3
      1003
    2. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      18
      956
    3. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      49
      850
    4. Nainen, olet kaipaillut seuraani

      Tiedän sen, kuulen sen. Sinulla ei ole muita joiden kanssa voisit niistä asioista keskustella joista keskustelet kanssan
      Ikävä
      76
      747
    5. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      224
      741
    6. Kirjoitit joskus minulle tietäen

      Että se olin minä.
      Ikävä
      46
      719
    7. Emme näe enää koskaan

      Näin ainakin uskon. Mutta ei hätää, et menetä yhtään mitään minussa. Sen kai jo tiesitkin. Hyvää vappua ja kesää. Toivon
      Ikävä
      34
      707
    8. Vornanen alkaa olla kusessa

      Kaikki vanhat synnit on kaiveltu esiin ja niitä tosiaan näyttää olevan. Poliisin asussa esiintyminen vaaliteltalla, työt
      Joensuu
      82
      702
    9. Mitä teet mies

      Tälleen vappuaattona? Mietityttää, että onkohan sulla joku nainen, jonka kanssa vietät vapun? 😔
      Ikävä
      20
      690
    10. Mitäs meinaatte vappuna

      ikävöivät ihmiset?
      Ikävä
      108
      684
    Aihe