Täysin omavarainen talo

Mielipiteitä?

Haluaisin rakentaa täysin omavaraisen asuinrakennuksen, jota ei ole kytketty mihinkään valtakunnan verkkoon. Sähkö tulisi aurinkopaneeleista, lämpö polttopuista ja vesi omasta kaivosta.

Onko tällaisen unelman toteuttaminen enää nykyään mitenkään mahdollista? Itse uskoisin, että sähkön riittävyys olisi suurin ongelma, mutta miten sähkön tarpeen voisi minimoida niin, että aurinkopaneelisähkö riittäisi? Voiko talon toteuttaa esim. painovoimaisella ilmastoinnilla?

21

5010

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • NäinMeillä

      Ainakaan pelkillä aurinkopaneeleilla ei kyllä tule toimeen jos ei elä lähes täysin ilman moderneja kodinkoneita. Vaikka vuotuisen kokonaisenergian saisikin riittämään, ei talvikuukausina sähköntuottoa vain tule tarpeeksi ilman järjettömän kokoista paneelikenttää. Toki jos keität osittain puuhellalla, et omista montaa televisiota, montaa kylmälaitetta, et paljon imuroi ja valaistus on hyvin energiapihi, voi ehkä juuri onnistua.
      Lämmityksen varmaan saa onnistumaan riittävän hyvin eristetyssä ns. passiivitalossa ihan puilla tai pelleteillä ja lämmin käyttövesi pitää tuottaa samalla järjestelmällä.
      Painovoimainen ilmanvaihto on kyllä mahdollinen mutta sen toteutus pitää tehdä niin että huomioidaan uusimmat talojen lämpöarvovaatimukset. Ihan suoraan vanhalla perinteisellä tavalla sitä ei enää oikein voi toteuttaa.

      • eläkeukko

        Haloo kautta-aikojen on asuttu ilman sähköä. Vesi on haettu järvestä, tai on ollut kaivo josta se on nostettu erilaisin menetelmin. Lämmitys on tapahtunut pelkillä uuneilla...Mikä nyt on keksittävä uusiksi. Nykytekniikkaa on kyllä helpottamaan asumista, jos on vaan laittaa rahaa niihin. Itse laittaisin mökin perinteisesti mäelle sinnehän aurinko paistaa yleensä parhaiten, jos yleensä on näkyvissä. Talo ulkokehältään pyöreä, silloin ei tarvitse pitkinä talvi-iltoina nurkkiin tuijotella. Seinät pehmustetut, varmuuden vuoksi. Paikan sijainti jossain korvessa. Uskoisin että viihtyisin


    • 2+21

      Olis hauska tietää millainen nuorukainen tämän moisia ideoita harkitsee.

      Niitä tulee aina vuosien saatossa uudelleen samassa muodossa.

      Ei realismia järjestäytyneessä yhteiskunnassa. En ole koskaan naisen kuullut näitä utopioita suoltavan.

      Naiset ovat ehkä realistisempi. Naista ei saisi muuttamaan moiseen talouteen ja kasvattamaan perhettä. Ainut kaveri nyrkkikyllikki mutta sen kanssa ei tule riitaa, ellei kovin impulssiivinen jätkä.

      Tavoitteena ehkä nuorella päästä täysin vapaaksi asumisen menoeristä ja yhteiskunnan kuluista.

      Yhteiskunta tarvitsee "polttoainetta" ja politikot kekseliäitä siinä asiassa.

      • Meidän auto

        Vaimoko teilläkin valitsee auton ja talon? Sinun tarttee vaan maksaa. Heh.

        Ennen vanhaan kaikki rakennukset olivat irti valtakunnan verkosta, mutta nykyään rakennusala on niin säännelty, että turha haaveilla. Aina löytyy joku sääntö, joka tekee asian mahdottomaksi.

        Huoltovarmuuden kannalta tuollaiset rakenukset olisivat mitä parhaita, jos ihmiset vain ovat valmiita luopumaan mukavuushyödykkeistään. Sähkökatkojen aikana tuollaisen talon asukkaita ei ihan heti tarvitsisi evakuoida, niin kuin nyt jouduttiin tekemään pienen lumimyräkän jälkeen keski-Suomessa.


      • NäinMeillä
        Meidän auto kirjoitti:

        Vaimoko teilläkin valitsee auton ja talon? Sinun tarttee vaan maksaa. Heh.

        Ennen vanhaan kaikki rakennukset olivat irti valtakunnan verkosta, mutta nykyään rakennusala on niin säännelty, että turha haaveilla. Aina löytyy joku sääntö, joka tekee asian mahdottomaksi.

        Huoltovarmuuden kannalta tuollaiset rakenukset olisivat mitä parhaita, jos ihmiset vain ovat valmiita luopumaan mukavuushyödykkeistään. Sähkökatkojen aikana tuollaisen talon asukkaita ei ihan heti tarvitsisi evakuoida, niin kuin nyt jouduttiin tekemään pienen lumimyräkän jälkeen keski-Suomessa.

        "Huoltovarmuuden kannalta tuollaiset rakenukset olisivat mitä parhaita, jos ihmiset vain ovat valmiita luopumaan mukavuushyödykkeistään. "

        Niin JOS olisivat valmiit. Nykyään ihmiset elävät mieluiten 99.9 prosenttia ajasta mukavasti ja tekniikasta nauttien vaikka se ei kaikkein huoltovarminta olisikaan. Sinä voit toki istua päreen valossa ja nauttia huoltovarmuudestasi.

        "Sähkökatkojen aikana tuollaisen talon asukkaita ei ihan heti tarvitsisi evakuoida, niin kuin nyt jouduttiin tekemään pienen lumimyräkän jälkeen keski-Suomessa."

        Evakuoidut ovat olleet vanhoja "mökin mummoja" jotka eivät ole pystyneet itse lämmittämään taloaan vaikka joku uuni olisikin ollut. Maalla käytännössä kaikissa taloissa on mahdollisuus osan tiloista lämmitykseen puilla.


    • keksijä pellepeloton

      Kyllä meillä on pakko kysyä ja vielä ottaa huomioon tuon naisen mielipide. Antaa se mulle sitten niin mahtavan orvokin, että korvat heiluu henki salpautuu.

      Mulla on puuhella, takka ja kaikki mukavuudet, että tulkoon vain katkoja.

      Weskissä vielä käsisuihku jolla vaimo huuhtelee hiet pois ja minä käyn isommassa suihkussa, kun on tota mittaa sen verran.

      Käykää te vain sielä pihanperällä. Sinne vois ens kesänä suunnitella sun vaimolle kastelukannusta sellaisen suikun joka täyttyy sateella. Semmonen vetonaru vain siihen nokkaan.

      Eiks valtava idis? Sammalilla pyyhkiminen niin säästyy papru.

    • Hyvin menee nyt jo

      Meidän perhe elää talossa, johon ei tule mitään muuta ulkopuolelta kuin sähköä ja sähköllä kylmää vettä omasta kaivosta. Muuten sähköä ei kuitenkaan käytetä juuri muuhun kuin valaistukseen, televisioon ja puhelimen lataamiseen nykyään. Sähköhellakin on, mutta sitä ei käytetä kuin kesällä. Talvella ruoka valmistuu puuhellalla ja leivinuunissa. No, jääkaappikin on, mutta niin on myös maakellari, jossa juurekset, mehut ja marjat odottavat syöjäänsä.

      Jos sähkö jostain syystä loppuisi, niin meille siitä ei olisi juuri minkäänlaista haittaa. Kynttilät palamaan ja jääkaapin sisältö maakellariin. - Ja kyllä, perheessä asuu neljä naispuolista ja vain yksi mies.

      • 9+14

        Jaa, että ei alapään pesumahdollisuutta veskissä ole ja neljä naista.

        Mahtaa talviakaan olla melkoiset aromit ilmassa.


      • 20+18
        9+14 kirjoitti:

        Jaa, että ei alapään pesumahdollisuutta veskissä ole ja neljä naista.

        Mahtaa talviakaan olla melkoiset aromit ilmassa.

        Mikä estää pesemästä? Padasta vettä ja pimppi puhtaaksi. Ei suihku ole ainoa vaihtoehto henkilökohtaisen hygienian hoitoon.


    • mökkinainen

      Sähköhän tuossa on se ongelmakohta. Veden ja huoneiden lämmitys onnistuu helposti puulla tai maalämmöllä. Kesällä aurinkopaneelit tuottavat riittävästi sähköä, mutta talvella olet lirissä jos et käytä agregaattia. Ilmanvaihto, kylmälaitteet ja veden pumppaaminen vaativat ainakin sähköä. Jos haaveilet helppoa ja ekologista asumista, niin rakenna tai osta hirsimökki, johon teet nuo järjestelyt ja asut maalis-marraskuun siellä. Talvikuukaudet vietät mukavuuksien parissa kerrostalossa. Se kuluttaa vähemmän energiaa ja tulee halvemmaksi kuin tehdä täysin omavaraista omakotitaloa.

    • pösilö

      "Veden ja huoneiden lämmitys onnistuu helposti puulla tai maalämmöllä"

      Saattaapa se maalämpö haukata vähän sähköä, vai luuletko, että lattiaan kaivettu kuoppa luovuttaa sitä maalämpöä??

      • mökkinainen

        esmes sillä aurinkopaneelilla voi tuottaa sen verran sähköä, että talvikaudellakin pumppu pyörii!!!11 :)


      • Aurinkopaneelimies

        Maalämmön sähkönkulutus on sitä luokkaa ettei taida paneelit piisata vaikka niitä olisi katot ja seinät täynnä. Tuotto on talvella niin huonoa ettei ole toivoakaan pyörittää oikein mitään esim. jouluna. Maalämpöpumpun ottama sähköteho kun on mallista riippuen alkaen 3000 wattia. Saman verran siis kuin hellassa olisi pari isointa levyä päällä. Tehokkaammassa saman verran kuin olisi kaikki levyt ja vielä uunikin päällä.


    • ewrtv2qewr

      Pitää muistaa että marras - helmikuussa aurinko voi näkyä vain 3 - 5 tuntia kuukaudessa. Se ei riitä yhtään mihinkään jos talosta puhutaan.

    • lapsenlapsi

      Meillä on eletty ilman sähköä ja juoksevaa vettä koko ajan. Mökki on pystytetty vuonna 1890. Sieltä on nyt lähtenyt 1.490 henkilöä, isoisovanhemmat, isovanhemmat, vanhemmat, lapset, lastenlapset, lastenlastenlapset ja lastenlastenlastenlapset.

      • Anonyymi

        Aika rankka tahti huomioiden, että 1.490 henkilöä 125 vuodessa tarkoittaa noin 12 vauvaa vuodessa. Olisiko kenties kyseessä maamme ensimmäinen kerrostalo, jossa on asunut koko suku...


    • Jokimaas

      Kuinka hanke etenee? Olisi kiva kuulla. Pitänee olla metsänomistaja, jotta puuta riittää.

      • Ketjunaloittaja

        Hanke ei ole vielä edennyt juuri ollenkaan, mutta kyllä se edelleen suunnitelmissa on.

        Sen verran suunnitelma on tarkentunut, että rakennuksen tulee olemaan pieni energiankulutuksen minimoimiseksi ja myös siksi, että alle 50 m2 rakennukselta ei vaadita ihan kaikkia nykyajan hömpötyksiä, jotka vaikeuttaisivat toteuttamista. Asiantuntijoiden mukaan lähinnä valaistukseen tarvittavan sähkön pystyy tuottamaan tuulella ja auringolla, koska kaikki lämpö (ml. lämmin vesi) tuotettaisiin puulla. Tällä hetkellä käymäläratkaisuja pohdimme eniten. Kuivakäymälä virtsan erotuksella, mutta miten se kytketään rakennukseen on mietinnässä. myös erilaisia puulla toimivia keskuslämmityskattiloita olemme katselleet ja selvittäneet vapaasti kiertävän lämmönjaon toteuttamista.

        Rakennuspaikalla on 4 ha metsää, joten siitä saa polttopuuta ainakin osaksi.


    • Anonyymi

      Just olin kans miettiväni samaa, että Talon voisi kytkeä vallan täysin irti valtakunnan sähköverkosta. Aurinkopaneelit katolle ja 15-20Kwh Dieselillä käyvä varavoimakone varmuuden vuoksi jos tulee tekninen vika taikka akkujen kapasiteetti loppuu syystä taikka toisesta kesken. Vesi tulisi omasta kaivosta ja Talossa on Öljylämmitys jossa on yhdistelmä kattila eli Kesäaikoina voi halutessaan lämmittää lämpimän käyttöveden puilla ja Talvella Voi lämmittää tupaa ja käyttövettä Öljyllä. Ja ruoka valmistuu puuhellalla/Uunilla samalla tuottaen lisää lämpöä lisäksi talossa olisi myös takka, elikkä lämmitys olisi kohdallaan puolin ja toisin. Mutta sitten tulee ongelmaksi tuo että mitenkä sitten tuo Aurinkopaneelien ja Öljypolttimen suhteen kun ajattelisin että öljypoltinhan vie ihan kivasti sähköä aina kun se lähtee käyntiin lämmittämään pannua sitten vielä tuo kiertovesipumppu, pitäisikö mahdollisesti varautua isompiin akkukapasiteetteihin.

    • Anonyymi

      Ei muuta kun ostat Bebeltä kotikapasitorin, niin sähköä piisaa ja täysin ilmaiseksi!

    • Anonyymi

      Pieni saunamökki, omavarainen "kalamaja".

      Saimaan rannalta, puhdasta vettä riittää onneksi täällä.

      Lämpö tietty polttopuulla ja sillä saa lämmitettyä vettä. Joku 50 L kotapata esim. Saisi peruslämmön kuumasta vedestä kun koisii. Tai sitten jerry kannuihin kuuma vesi. Tekee niille kotelon että lämpöä tulee tasaisesti.

      Ilma ja vesi lämmitys. Lämpötiililet, lämpö varastoituu niihinkin.

      Sähkö, eli aurinkopaneeli pieni aggregaatti. Saa sillä valot toimimaan, lämmitys. Joku 200 w pakkasvahti, pysyy lämpö.

      Pienellä aggregaatilla saa auton sisälämmittimen pelaamaan 1,2 kw. Pieni tila lämpeää nopeasti.Sitten vaan " lämpövesipatterit " hoitaa muun lämmityksen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1545
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1184
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1016
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      975
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      937
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      852
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      694
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe