Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Lakiosa ja lapsuuskoti

Liian myöhään

Varmasti on niin, että lakiosaa ei voi enää vaatia, kun sitä ei ole koskaan saanut kotitilasta, mutta kysynpä kuitenkin.
Veli sai sukupolvenvaihdossa kotitilan hoitaakseen. Muille sisaruksille ei maksettu sisarosuuksia. Elettiin 1970-lukua.
Vanhemmat kuolivat ja veli ei tämän jälkeenkään ole maksanut lakiosuutta sisaruksille. Testamentissa mainittiin, että veli perii tilan, jos saa lapsia. Jos ei, voi määrätä tilalle jatkajan. Veli jäi pokamieheksi ja teki vuonna 1995 testamentin, joka nyt tuli päivänvaloon veljen kuoltua viime kesänä.
Veli testamenttasi koko omaisuutensa veljensä pojalle. Siis myös tilan, josta ei kukaan ole saanut lakiosuutta ja kotitaloa, johon kellään ei ole ollut asiaa mennä moniin kymmeniin vuosiin, koska veli on ollut palvelutalossa ja veljenpoika on viljellyt peltoja ja kaatanut metsää.
Ilmeisesti lakiosaa on nyt myöhäistä edes vaatia? Myöskään mitään mahdollisuutta edes käydä tyhjässä kotitalossa ei ole, koska veljen poika ei anna sinne avainta.

5

187

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 11+19

      Mitä sitä enää itket, silloin oli asiat noin. Ole tyytyväinen että tila suvussa säilyy. Meillä meni vieraalle. Perintönä.

    • Faktum

      Oliko vanhempiesi testamentissa mainintaa sisarosuuksien maksamisesta?

    • On tai oli melko tavanomaista, että maatilan sukupolvenvaihdon yhteydessä sisarukset saivat osan kauppahinnasta ja kuittasivat samalla perintöosansa siitä. Nykyään näitä asioita taidetaan käsitellä enenevästi ennakkoperintönä.

      Ketjun aloittajan tapauksessa sukupolvenvaihdon sisarosuudet ovat jääneet lakiosavaatimuksien varaan. Nämä vaatimukset olisi pitänyt esittää testamentin saajalle (eli aloittajan veljelle) vanhan isännän kuoltua, kun testamentti annettiin tiedoksi perillisille (6 kk).

      Mielenkiintoiseksi tapauksen tekee testamenttimääräys, että (aloittajan) veli perii tilan jos saa lapsia. On jokseenkin outoa tehdä tilan sukupolvenvaihdos ja sen jälkeen määrätä perimyksen ehdoista, jotka koskevat tilan jatkajaa. Sukupolvenvaihdoksen jälkeen vanhalla isännällä ei tavallisessa tapauksessa ole enää kelpoisuutta määrätä omaisuudesta, jonka on jo luovuttanut eteenpäin jatkajalle.

      Nyt pitäisi siis tutkia niitä vanhoja sukupolvenvaihdoksen ehtoja. Mainitun kaltainen tilan omistuksen siirtymisen purkava ehto (ei lapsia tulevaisuudessakaan) on maakaaren nojalla kielletty ja olisi estänyt aikoinaan lainhuudon saamisen. Sukupolvenvaihdokseen on kuitenkin saattanut liittyä muitakin ehtoja joiden perusteella veljestä ei ehkä olekaan tullut tilan täysivaltainen omistaja.

      Lainhuuto lienee kuitenkin saatu sekä veljelle että veljenpojalle, ja koska asiat tutkitaan ennen huutojen antamista, on virheen mahdollisuus pieni.

      Vanhan isännän testamentissa on määrätty, että veli voi määrätä tilalle jatkajan jos veli ei saa omia jälkeläisiä. Nyt veli on vailla rintaperillisiä määrännyt omalla testamentillaan koko omaisuutensa perijäksi veljensä pojan.

      Vanhan isännän testamentti antaa veljelle oikeuden määrätä tilan toiminnan jatkajan muttei sen omistajaa. Ellei veljellä ole täyttä omistusoikeutta tilaan, ei tällä ole myöskään ollut oikeutta siirtää olematonta oikeuttaan eteenpäin.

      Luultavasti tässä tapauksessa ei ole mitään epäselvää. Vanhan isännän testamentti oli luultavasti tehty ennen sukupolvenvaihdosta ja on sen vuoksi epätarkka yksityiskohtien suhteen.

      On myös otettava huomioon yleinen 10 vuoden sääntö, josta on toki lukuisia poikkeuksia. Omistusoikeuksia koskien ajatellaan yleisesti , että riitauttamatta 10 vuotta vallalla ollut käytäntö saa yleensä lain suojan, mikäli saannolle on perusteita.

      Lakiosavaatimukset ovat tässä tapauksessa auttamattomasti myöhässä. Jos kuitenkin voidaan osoittaa perustavaa laatua oleva virhe veljen saannossa, eli ettei tämä olisi saanut sukupolvenvaihdoksen yhteydessä täyttä omistusoikeutta tilaan, voitaisiin oikeudellisia dominopalikoita ehkä koettaa kaataa kumoon yksi kerrallaan. Lopputuloksena voisi olla lakiosaa vastaava korvaus taikka osuus tilasta.

      Mahdollisuudet olisivat minimaaliset.

      Kysele toki ja pohdi.

      • liian myöhään

        Kiitos seikkaperäisestä vastauksesta. Ehkä liikkeelle pääsee hankkimalla vahan perunkirjoituskopion maakunta-arkistosta ja sieltä löytyy tuo testamenttikin. Liian kalliiksi tulee kuitenkin alkaa noin vanhoja asioita vääntää kumoon.


      • 15+12
        liian myöhään kirjoitti:

        Kiitos seikkaperäisestä vastauksesta. Ehkä liikkeelle pääsee hankkimalla vahan perunkirjoituskopion maakunta-arkistosta ja sieltä löytyy tuo testamenttikin. Liian kalliiksi tulee kuitenkin alkaa noin vanhoja asioita vääntää kumoon.

        Eipä tuohon nim. rytmimunat selvitykseen ole lisättävää, mutta onkohan tuota sukupolvenvaihdosta oikeasti asiakirjoilla tehty ja onko 1. testamentin saantokaan huudatettu ja jospa veljenpoikakin isännöi tilaa ilman huudatuksella virallistettua jakamatonta kuolinpesää.
        No, en usko itsekään kannaltasi noin onnekkaaseen tilanteeseen tai onko 1. testamentin tiedoksianto tapahtunut todisteellisesti. Halpa omistuksen tarkistus on tilata maanmittauslaitoksen kiinteistörekisteristä rekisteriote ja jos huudatukset on menneet läpi, niin enempi pöyhiminen tuskin kannattaa. Otteen saa rekisterinumerolla tai tietääkseni osoitteella ym. paikan selostamalla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      84
      2190
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      49
      1906
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1828
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      71
      1570
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1568
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1472
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      22
      1379
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1342
    9. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1301
    10. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1294
    Aihe