Usko antaa

toivon näköalan

Usean pienen lapsen äitinä ajattelin valottaa täällä toisenlaistakin kantaa. Niin mahdottomaksi tuntuu maalailu väsyneistä uskovaisista äideistä netissä menevän.

Ensinnäkin väsymisestä. Eikö saisi tuntea väsymystä? Eikö jokainen ole joskus väsynyt, jos perheessä on lapsia. Toisinaan vahemmat joutuvat valvomaan, jos perheessä on ihan tavallisia lastentauteja. Esimerkiksi oksennustaudin iskiessä vanhempien uni häiriintyy. Kun lapsia on useampi, tauti kiertää usein kaikissa. Mitä kummallista tai tavatonta siinä muka on? Ihan normaalia. Moitiskelu ja surkuttelu ei vie minnekään.

Voin kertoa että vaikka olen väsynyt välillä – olinhan joskus uupunut jo silloin kun hoitelin vasta esikoistamme – olen hyvin tyytyväinen elämääni ja onnellinen siitä että ei tarvitse miettiä milloin olen valmis ottamaan lapsia vastaan ja milloin en. Eikö tätä valintaa voisi nähdä myös luonnonmukaisena arvovalintana, kun nykyään luonnollisuutta ja luonnonmukaisuutta muutoin arvostetaan niin korkealle… Tähän minulla ja kaikilla on oikeus, sillä Suomessa vallitsee uskonnonvapaus. On oikeus ja vapaus valita myös ehkäisemättömyys. Jokainenhan sen päättää itse, ehkäiseekö vai ei. (Tämä puoli on keskustelussa mielestäni unohdettu.)

Suomessa elää kymmeniä tuhansia uskovaisia perheitä. Eletään onnellista ja tyytyväistä elämää. Eivätkä lapset joudu elämäään turvattomuudessa eikä heitä suinkaan kohdella välinpitämättömästi, kuten nettikeskusteluissa monta kertaa väitetään. Perheiden tukiverkosto ulottuu laajalle, samaa yhteisön antamaa tukea on harvoilla muilla perheillä. Me emme joudu kasvattamaan lapsiamme yksin ”ydinperheessä” , vaan meillä vanhemmilla on tukenamme koko ”kylä” eli uskonystävien matkasaatto kantamassa huolta ja vastuuta.

Uskovaistenkin perheet ovat varmasti erilaisia, mutta kyllä suurimmat ongelmat ovat ihan toisissa perheissä (en halua kuitenkaan leimata ketään muutakaan lasten heitteelle jättäjäksi). Uskovaisissa perheissä on keskimäärin enemmän myös isät mukana lastenhoidossa ja heidän harrastuksissaan. On ihan varmaa jos sosiaalipuolelta kysyttäisiin että tilastoissa eivät uskovaisten perheet sosiaalitapauksina ole kärjessä. Tämä sivuutetaan kokonaan nettikeskusteluissa.

Kun elämä on isommissa käsissä, saa keskittyä elämiseen. Siinä on silloin oikea elämän maku, sen täyteläisyys ja kiitollisuus. Uskostamme on annettu julkisuuteen täysin vääristynyt kuva. Mielestäni uskominen ei ole rajoituksia, vaan vapautta ja iloa. En koe lainkaan pahaksi sitä etten ole tv:n, ulkonäköpaineiden tms orja. Usko antaa myös vakaan ja turvallisen perustan parisuhteelle, perhe-elämälle ja lasten kasvaattamiselle Usko suojaa monelta murheelta ja antaa toivon ja tulevaisuudenuskon.

Ennen kaikkea se antaa sielun ja mielen tasapainon, rauhan. Niin monelta se tänä päivänä puuttuu. Mieliala toki uskovaisellakin voi vaihdella, jopa painua masennukseen asti, mutta aina pohjimmisena sydämessä on luottamus Taivaan Isän johdatukseen. On iankaikkisuuden toivo.

Turhaahan ehkä on nämäkin rivit, mutta sen voisin sanoa: menkää tekemään tuttuvuutta uskovaisten perheiden kanssa. Sieltä saa sitä oikeaa tietoa elämäntavasta ja arvoista, jotka olemme valinneet. Me tunnemme sen oikeaksi Jumalan sanan perusteella, ja lisäksi näemme sen myös hyväksi itsellemme ja lapsillemme! Kun meillä on rauha Jumalan kanssa ja iankaikkisen elämän toivo, ei se varmasti vie keneltäkään muulta mitään pois.

(Kirjoitti nimim. Eveliina)

21

193

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hieno juttu

      Onnea ja siunausta sinulle ja perheellesi! Äläkä välitä muiden mielipiteistä, elät elämäsi parasta aikaa. Luin jostain hyvän kolumnin jossa sanottiin "lestadiolainen ei räjäytä lentokoneita". Kaikkien on saatava toteuttaa omaa uskoaan jos ei vaaranna toisten elämää.
      Olen itse kirkon uskossa ja poikani opiskelee papiksi. Hänkin kertoo usein joutuvansa tavallaan selittelemään uskoaan, esim. baarissa kun hän kysyttäessä kertoo, että opiskelen papiksi mutta ei minua silti kannata pelästyä. Huumorilla selviää monesta tilanteesta.

    • 17+17

      Kun puhutaan väsymyksestä, niin on erotettava tavallinen väsymys, joka yleensä paranee nukkumalla tai hiukan helpottamalla ponnistuksia. Sen sijaan pitäisi ehdottomasti varoa invalidisoivaa vaikeaa ja syvää väsymystilaa, joka vie jopa unetkin ja aikaansaa tilanteen, missä ei jaksa juuri muuta kuin itkeä.

      Jos syvä uupumus uhkaa, ja se mahdollisesti johtuu liian tiheistä synnytyksistä, niin silloin pitäisi jarruttaa seuraavan lapsen tuloa sanokoon ylenen mielipide mitä tahansa.

    • ihmeidentekijä

      Jeesus sanoi hänelle: "Te ette usko, ellette näe tunnustekoja ja ihmeitä."

    • niii..iin

      Jos kaikki Suomen naiset synnyttäisivät lapsia lähes joka vuosi, ei riittäisi yhteiskunnan varat sosiaalisiin perhetukiin (kodinkoitotuki,lapsilisät ymv)
      Tilanne olisi kuin ennen näitä tukia, Ryysyrantalaisia olisi paljon.

    • 2 tai 12

      On aivan eri asia haluta suurperheen äidiksi omasta vapaasta tahdostaan kuin uskonnon pakottamana. Näin se vaan on.

      • kärsijä

        – Kun ajattelemme Herramme Jeesuksen kärsimystä, kysymme usein, miksi. Profeetta Jesajan kirjan luku 53 on Jumalan ihana vastaus tuohon kysymykseen: Hän kärsi rangaistuksen, jotta meillä olisi rauha, hän kiteytti.


      • ilonantaja
        kärsijä kirjoitti:

        – Kun ajattelemme Herramme Jeesuksen kärsimystä, kysymme usein, miksi. Profeetta Jesajan kirjan luku 53 on Jumalan ihana vastaus tuohon kysymykseen: Hän kärsi rangaistuksen, jotta meillä olisi rauha, hän kiteytti.

        Kukin antakoon sen mukaan kuin on mielessään päättänyt, ei vastahakoisesti eikä pakosta, sillä iloista antajaa Jumala rakastaa.


    • kirkkaudenlahjoittaj

      Ne, jotka Jumala on edeltä määrännyt, hän on myös kutsunut; ne, jotka hän on kutsunut, hän on myös tehnyt vanhurskaiksi; niille, jotka hän on tehnyt vanhurskaiksi, hän on myös lahjoittanut kirkkautensa.

    • ylläpito, hoi

      Taas tätä iänikuista helluntailais-saastaa.

      • luu

        luu


    • gorenko

      Unohdit, että on muitakin uskovaisia kuin lahkonne jäsenet. Mene itteesi.

    • ei uida

      Pidät vain lestahellareita uskovaisina. Oot harhassa.

    • inflaatio syö

      Vedä henkeä välillä, EVE. Helluntailais-tekstisi oli liian pitkä.

    • ymmärtämätön

      Minä mietin ja mietin ymmärtääkseni kaiken tämän, mutta se oli minulle liian vaikeaa.

    • etsivä-xx

      Muuten hyvä eveliina mutta yhden asian haluaisin oikaista
      "Uskovaisissa perheissä on keskimäärin enemmän myös isät mukana lastenhoidossa ja heidän harrastuksissaan"

      Mistähän sellainen käsitys on sinulle tullut. En ole itse ns tavallisessa suomalaisessa yhteisössä eläessäni tavannut kuin isiä, jota osallistuvat lastenhoitoon ja harrastuksiin, miten on ollut ennen nyt 70-90 vuotiaiden aikana kenties, mutta ainakin viimeiset 30-40 vuotta ovat ihan tavalliset isät vaihtaneet vaippoja siinä missä naisetkin.

    • kirkaspäivä

      Kiitos, Herra, lupauksestasi,
      siinä annat minun levätä!
      Kiitos olkoon lohdutuksestasi,
      annat voimaa sanan lähteestä!
      Suo mun ottaa isänkädestäsi
      päivä vain ja hetki kerrallaan,
      kunnes johdat minut kädelläsi
      riemun maahan, päivään kirkkaimpaan.

    • joh_dattaja

      Oi Pyhä Henki, lohduta
      ja meitä neuvo, johdata.
      Jumala kolmiyhteinen,
      turvaksi tule kaikkien,
      kaikkien.

    • Lapsenlailla

      Olipa hyvin kirjoitettu! Asiat on juuri niin kuin avaaja sen kirjoituksellaan toi ilmi.
      Se, että jos joku tekee toisenlaisia valintoja Siionimmekin sisällä, hän turmelee sillä itseltänsä hyvän omantunnon ja on sielulle turmioksi niinkuin synti aina on. Järjen kautta sielunvihollinen usein yrittää tätä ihmisen heikkoa uskoa kyseenalaistaa ja turmella.

    • Varma-asia

      Maailmaan ei synny yhtään "ylimääräistä" lasta.
      Kaikki mitä ihminen omistaa on vain lainatavaraa.

    • Ripuliina

      "Uskostamme on annettu julkisuuteen täysin vääristynyt kuva."
      -Saisinko esimerkin mikä media on antanut väärää kuvaa? Vai pitäisikö vain esillä olla se ihana ruusunpunainen kuva jota Päivämies tuo esille. Pah!

      "Mielestäni uskominen ei ole rajoituksia, vaan vapautta ja iloa. En koe lainkaan pahaksi sitä etten ole tv:n, ulkonäköpaineiden tms orja."

      Onko meikkaavat ihmiset ulkonäköpaineiden orjia? Menepäs seuroihin ja ala katsoa uskovaisia perheenäitejä - kaikki muut ehostuskeinot on sallittu paitsi (näkyvä) meikkaus. On isoja helminauhoja, rintakoruja, merkkivaatteita. Lapsetkin puetaan hienoihin merkkivaatteisiin ja lastenvaunut on aina sitä uusinta mallia (näin kärjistäen).
      Television orja et ole mutta varmasti YLE-Areenan orja olet. Vähintäänkin Suomi24:n orja.

      "Usko antaa myös vakaan ja turvallisen perustan parisuhteelle, perhe-elämälle ja lasten kasvaattamiselle Usko suojaa monelta murheelta ja antaa toivon ja tulevaisuudenuskon."

      Noin se parhaimmillaan on. Niin on myös monissa muissa uskonnoissa! Mutta luepa vaikka J.Hurtigin tutkimus ja sen perään Ilolan&Ruohon kirja Usko, Toivo, Raskaus
      On ihan liirumlaarumia sanoa että "usko suojelee monelta murheelta", kun vanhoillislestadiolainen "uskonelämä" ja isot perheet altistavat taas pahoinvoinnille. Jos olet eri mieltä edellisestä lauseestani niin lue em. kirjat ja kommentoi vasta sen jälkeen.

    • nostaja

      Hän on turva turvattoman,
      hän on apu kiusatun,
      lohduttaja vaivatun.
      Milloin vuoksi huolettoman
      vaelluksen horjahdan,
      toivon hänen nostavan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      572
      15096
    2. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      43
      11934
    3. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      361
      8932
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      9
      3791
    5. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      36
      3557
    6. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      359
      2647
    7. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      9
      2147
    8. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      95
      1753
    9. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      129
      1749
    10. Keski-ikäinen nainen raiskasi miehen

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010451173.html Ei olisi varmasti kymmenen vuotta nuorempana tarvinnut pakottaa.
      Sinkut
      193
      1622
    Aihe