Syrjäytymisestä voi vapautua

entinen syrjäytynyt

En tiedä miten pitkälle syrjäytynyt ihminen voi päästä, mutta tässä on tiivistettynä se mitä omalla kohdallani kävi vuosien syrjäytymisen (=erakoituminen sosiaalisista suhteista) kohdalla:
-Avainsana on koulutus, sillä ilman koulutusta en olisi saanut mitään mitä minulla on nyt. Työttömyys loppui vasta kun hankin itselleni tutkinnon ja sen kautta sain alaan liittyviä töitä.
-Toinen oleellinen tekijä on avoin mieli. Olin ennen sulkeutunut ja pelkäsin muita ihmisiä sekä uusia tilanteita. Vasta kun avasin mieleni ja aloin tietoisesti hakeutua vieraisiin tilanteisiin ja muiden ihmisten seuraan, aloin saada kontaktia muihin ihmisiin. Samalla olen päässyt entisistä peloistani eroon.
-Kolmas oleellinen tekijä on yleiset tapahtumat. Kun ei ole kavereita, ei voi saada kutsua syntymäpäiville tai kaveriporukan peli-iltoihin. Siksi yksinäiselle ja syrjäytyneelle on vain yleiset tapahtumat, joihin on mahdollista osallistua vasta kun on voittanut pelkonsa. Tapahtumat ovat siitä hyvä, että silloin kun ne sopivat itselle, niissä voi tutustua uusiin ihmisiin, joista voi myöhemmin tulla jopa ystäviä.
-Neljäs tekijä on itsensä kehittäminen. Kannattaa selvittää missä on hyvä ja tehdä siitä itselle harrastus. Silloin teet itsestäsi mielenkiintoisen ja muut haluavat tutustua sinuun.
-Viides asia, joka kannattaa muistaa on hyvä itsetunto. Pitää kieltäytyä tietoisesti kaikista itseä koskevista negatiivisista ajatuksista. Niitä pitää vastustaa hinnalla millä hyvänsä, vaikka se tarkoittaisi totuuden tilapäistä kiistämistä.

En ole vielä tieni lopussa, koska esimerkiksi parisuhde tuntuu minusta ylitsepääsemättömän vaikealta saavuttaa. En kuitenkaan epäile ettei syrjäytynyt ihminen voisi muuttaa jopa sinkkuutensa, kunhan hän ensin voittaa kaikki muut esteet, jotka rajoittavat hänen toimintaansa.

16

803

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • estynytpersoona

      On se vaikeaa...

    • eiole

      Mun on jotenkin vaikea kyllä käsittää, että miten kukaan voi kokea syrjäytymisenä sen, että jos ei ole esimerkiksi parisuhdetta. Itse määritän käsitteen syrjäytyminen jotenkin siten, että "syrjäytynyt" on ihminen, jolla ei ole työhistoriaa, ei varaa harrastaa mitään koska ei ole työpaikkaa ja jolla ehkä on joitakin isompiakin sosiaalisia ongelmia, mutta en esimerkiksi sinkkuna olemista osaisi mieltää syrjäytymiseksi. Ja sosiaalisten suhteiden vajavaisuutta voi olla monenlaista: luulen, että monikaan ei kärsi siitä, että jos on vain muutama hyvä ystävä, vaan pikemminkin siitä, että jos kaikki sosiaaliset suhteet olisivat pinnallisia ja että jos ihmisellä ei olisi ketään kehen luottaa. En tiedä sitten, että olenko oikeassa vaiko väärässä, mutta siten ajattelen.

      Työttömyys, esimerkiksi, voi johtaa joskus syrjäytymiseen. Työttömällä ihmisellä kun luonnollisesti ei monilla ole varaa harrastaa juuri mitään ( kaikki sosiaalisten harrastuksien harrastaminen kun maksaa), niin siinä sitä ihmisen elämä voi pahimmillaan kapeutua melkein neljän seinän sisälle, vaikka olisi kuinka hyvät sosiaaliset taidot ihmisellä ja vaikka kuinka olisi paljon ystäviä.

      Onneksi muuten tätä "syrjäytymispalstaa" ei sentään terveysosioon ole tungettu, huoh hoijaa.

    • Purupää

      Opiskelupaikkoja on aina ollut vähemmän kuin kyseiseen opinahjoon hakoijoita. Työpaikkoja on aina vähemmän kun työnhakijoita. Laki ei takaa muuta kuin Päivähoitopaikan ja peruskoulupaikan koko oppimäärämajaksi.

    • 6547548

      Ettei vaan joku taas sano, että "ota itseäsi niskasta kiinni" :(
      Jos se olisi keino, ei olisi yhden yhtäkään syrjäytynyttä.

    • ainaontoivoa

      Ja se oikea johon molemmin puolin kolahtaa tulee joskus kohdalle jos on tullakseen. Ei elämä samaa rataa kaikilla mene. Oikein kiva että olet päässyt pois syrjäytyneisyyden kuopasta.

    • keskeneräinen777

      (HUOM! olen vasta 8-luokalla.) En ole varma olenko syrjätynyt, mutta jos olen olen siitä aivan tietoinen... Vai haluanko tietoisesti vain syrjässä pysyy? Ennen vietin vapaa aikani kavereiden kanssa AINA (vain puolivuotta sitten). Yksi vaikuttaja saattaa olla että menetin parhaan kaverini kanssa välit kokonaan... En vain jaksa hankkia kyytiä minnekkään... Vietin vielä puolivuotta sitten erittäin mukavaa elämää kavereiden kanssa, juhlin aina kun oli mahdollisuus ja pidän sitä tähän mennessä parhaana aikana elämässäni! Kaverit pyytää jäämään nuoristiloille joskus koulun jälkeen, mutten vain jaksa vaan menen kotiin katsomaan elokuvia, sarjoja ja pelaamaan.
      Pelaaminen ei liity mitenkää vaan pelaan max 9h viikossa koska eipä ole oikeen minun homma se. kaveritkin pelaa enemmän. en oikeen tiedä mitä tehdä. Jostain syystä en halua puhua asioistani kellekkään. En edes mihin haluaisin peruskoulun jälkeen, vaikka tiedän tasan tarkkaan mihin haluan. Voiko johtua vain talvestakin? En halua mitään ammatti apua koska en halua puhua siitä vanhemmilleni.

      • toivoa.on

        Toi hyvän kaverin menetys on voinut olla sen verran rankka että olet nyt käynyt pientä kriisiä elämässä. Se ei välttämättä kestä kovin kauan viimeistään kun menet seuraavaan oppilaitokseen missä on eri ympyrät ja löydät sieltä uusia kavereita. En usko että sinulla on kovin vaikea tilanne ja uskon että se todellakin muuttuu kun elämänkuviot muuttuvat. Tsemppiä kevääseesi ja elämään muutenkin.


    • Miksi_pitäisi

      Entä jos ei halua olla muiden kanssa tekemisissä? Minua on kuntoutettu vuosia, olen oppinut puhumaan ihmisille, mutta ei minua silti kiinnosta lähteä mihinkään. Viihdyn kotona yksin.
      Jos en siis mahdu yhteiskunnan tekemään muottiin, olen syrjäytynyt. No voi voi, ei kaikki ihmiset ole samanlaisia. Minä vaan en yksinkertaisesti viihdy porukassa. En vaikka kuinka monta kymmentä vuotta siihen usutettaisiin.

      En voi vapautua omasta itsestäni, perusluonteestani ja siitä mikä tekee minusta minut.

      • Anonyymi

        Näin se on. Parempi olla yksin kuin rasittavassa seurueessa.


    • Anonyymi

      Jos haluaa irti syrjäytymisestä, niin se kaipaa asennemuutosta.
      Rohkealla aloituksella vaan uusiin harrastuksiin, mistä löytää
      helposti seuraa pitkälle tulevaisuuteen.

    • Anonyymi

      Aika moni työtön on syrjäytynyt sen takia koska häntä on kohdeltu ala-arvoisesti työvoimatoimistossa. Minkä takia työtön ei saa koskaan antaa minkäänlaista palautetta työkkärin toiminnasta. Miksi työtön ei saa antaa parannusehdotuksia työkkäristä. miten toimintaa voisi kehittää kannustavammaksi.? Vallassa on joku merkonomi-byrokraatti joka mielivaltaisesti tekee päätöksiä ja osaa antaa vain karenssia. Eipä ihme ole jos yhteiskunnassa usea syrjäytyy. Karenssitädin päätösten jälkeen ei ole enää mitään motivaatiota mihinkään. On tuhottu kaikki motivaatio työntekoon ja opiskeluunkin. Olipa vallassa mikä puolue tahansa, homma jatkuu samanlaisena. SItten kun työtön syrjäytyy ja jää järjestelmän ulkopuolelle nollatuloilla, kukaan byrokraatti ei tee mitään asian eteen. Kukaan ei ymmärrä ongelmaa. Osataan vain syyllistää työtöntä rikolliseksi. Toiselta byrokraatilta verottajalta tulee kirje, miksi teillä ei ole tuloja. Siihen on sitten jotain vastattava.
      Näin veronmaksajana ihmettelen miksi meidän pitää kustantaa tällaisia täysin tarpeettomia työkkärin byrokraattien virkoja edelleenkin.

    • Anonyymi

      Lisäksi kun syrjäytymisestä keskustellaan julkisuudessa jotain, mielipiteen saa sanoa joku byrokraatti, joka on itse ollut syyllistämässä työtöntä. Hän ei ymmärrä ollenkaan työttömän ja syrjäytyneen ongelmia. Ei hän tunnu edes ymmärtävän sitä miksi hänen omat päätöksensä voisi syrjäyttää jonkun. Haastatella pitäisi näitä työttömiä ja syrjäytyneitä. He osaavat kertoa mistä se syrjäytyminen johtuu.

    • Anonyymi

      Minäkin luulen, että työvoimatoimiston kohtelu on syrjäyttänyt ehkä eniten ihmisiä Suomessa. Minulla on siitä myös omakohtainen kokemus.

      Te-toimistoissa on työssä sairaita sadisteja suurin osa. Heidän ainoa tavoitteensa on tuhota työttömien loppuelämä ja hyvin ovat siinä onnistuneetkin. Päättäjien pitäisi puuttua napakasti asiaan, mutta ketään ei näytä kiinnostavan.

    • Anonyymi

      Itse pidän syrjäytymisestä.

      • Anonyymi

        Saahan sitä yksinkin viihtyä. Mutta ei sitä elämäntapaa kannata sentää ottaa
        koko loppuelämän tavoitteeksi. Jos meinaa töissä pärjätä niin pitää pystyä
        kommunikoimaan ja työskentelemään ryhmässä.
        Tai sitten lähteä yksin vaikka metsänistutukseen.


    • Anonyymi

      Aloittaja on oivaltanut asian ytimen. Koulutus ja työpaikka luovat kuin
      itsestään sosiaalisia suhteita, jopa molempiin sukupuoliin. Siitä se lähtee.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. J-mies mustassa

      Tiedoxi, että jossain yks nainen kaipaa sua 😉
      Ikävä
      72
      5064
    2. Mikä sinussa on

      Että tunnen näin syvästi sinua kohtaan
      Ikävä
      73
      4043
    3. Sanna Marin ja lähestymiskielto

      No just joo. Kaikella sitä pitää saada lööppejä. Taas on joku ohimennen hipaissut pyhää Mariinia.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      270
      3775
    4. Kivoimmat asiat elämässäsi?

      Ihastuminen? Rakastuminen? Voittaminen? Joku muu?
      Sinkut
      131
      3241
    5. Miksi sinua kiinnostaa mitä täällä lukee?

      Käyt täällä ja tiedän sen.
      Ikävä
      48
      2964
    6. Ero 68-vuotiaana

      Minkälaisen keskustelun saan aikaiseksi, kun minä 68-vuotias nainen haluan erota 70-vuotiaasta miehestäni. Olemme kumpi
      Suhteet
      350
      2664
    7. Rakkauteni

      Elämäni suurin sellainen joka ei enää rakasta minua
      Ikävä
      23
      2648
    8. Haluaisin niin paljon että

      Tapahtuu jotain mutta siihen mitä toivot niin en vielä pysty. Täytyy tietää enemmän. Olen myös väsynyt tähän vaikka sydä
      Ikävä
      19
      2266
    9. Pussataanko rakas keväällä

      Jos päästään kahdestaan johonkin? 🥰
      Ikävä
      46
      2010
    10. Mistä olet eniten

      Pahoittanut mielesi?
      Ikävä
      110
      1932
    Aihe