Miten kesyttää amatsonia?

parrot

Miten saada kesytettyä siniotsa-amatsoni?
Linnulla asennevamma,luulee olevansa pomo,osaa tulla kepille,mutta jos muuten yrittää lähestyä,niin yrittää purra sormeen,olen saanut silitettyä nokkaakin,mutta parin sekunnin päästä se yrittää heti purra.Ja innostuu aina kun vedän käden pois,mikä lisää sen itsevarmuutta,Ei- sanominen ei auta,lintu vaan rääkäisee lujempaa ja yrittää purra lisää.Ottaa kyllä kädestä pähkinän,hedelmiä,mutta ei anna rapsuttaa itseään,pelkää kättä? Myös viheltää mukana,vastailee vihellyksiin,mutta miten sitä saisi kesymmäksi?

2

408

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -M-

      Lintu on näköjään saanut jo sinua koulutettua niin että jos haluat tehdä jotain sen mielen vastaisesti niin puremalla tai jopa pelkällä uhkailulla sinut saa kuriin ja pääsee rauhaan. Eli eipä muu juuri auta kuin yrittää palauttaa pomon asema takaisin itsellesi, mikä todennäköisesti vaatii jonkun verran laastaria ja paljon sinnikkyyttä.

      Eli puremisen ei pitäisi antaa säikyttää, teet loppuun sen minkä aloititkin, vaikka sitten siitä sormeen reikä tulisikin. Jos lintu yritää nipistellä, sanot lujasti "EI PURE", ja jatkat harjoitusta. Yksi mikä meidän harmailla tepsii on välittömästi kiinni käymisen jälkeen (tai mielellään jo sen aikana jos on riittävän nopea) ottaa lintua kaulasta kiinni niin että se ei pääse puraisemaan ja suorittaa toruminen lintua paikallaan pidellen.

      Sitten lintu lasketaan irti, annetaan rauhoittua pieni hetki ja yritetään uudelleen mitä sitten oltiinkaan tekemässä ja kehutaan lintua ylitsevuotavasti _heti_ kun se on ihmisisksi (tai sitten toistetaan puhuttelu jos tulee edelleen nokkaa). Tämä tietysti toimii vain suhteellisen kesyillä linnuilla, pelkäävään lintuun tuota "pillistä kiinni"-tekniikkaa ei kannata käyttää, ei myöskään lintuun jonka adrenaliinitaso ja hyökkäysinto vain nousee fyysisestä vastustamisesta, eli kannattaa aina valita kurinpalautusmetodi linnun yksilöllisen tarpeen mukaan...

      Tietysti kannattaa omat koulutustoimet mitoittaa niin, että äärimmäiseen konfliktitilanteeseen ei alunperinkään jouduttaisi, positiivinen vahvistus on kuitenkin aina huomattavasti tehokkaampaa oppimisen kannalta kuin "rankaisu". Eli jos tavoitteenasi on vaikkapa päästä rapsuttamaan lintua, niin aloitat ihan pikkuhiljaa vain vaikka osoittamalla lintua sormella ja juttelemalla kauniisti, vaikka "rapsuta" sanaa hokien, jolloin lintu vähitellen mahdollisesti yhdistää sanan toimintaan eikä sen tarvitse arvailla mitä siltä nyt halutaan (useimmiten lintu on varsin yhteistyöhaluinen jos se vaan tietää mitä sen odotetaan tekevän tai mitä omistaja tulee tekemään).

      Ensimmäisillä kerroilla siis vain ojennat sormea ja jos lintu istuu rauhassa paikallaan kehut sitä kovasti, annat vaikka namupalan ja jätät rauhaan. Toista tätä muutaman kerran päivän aikana. Pikkuhiljaa sitten viet sormea lähemmäs ja aina sievästi paikallaan olosta vedä sormi kauemmas, kehu maasta taivaaseen, anna palkkio ja lopeta harjoitus. Vähitellen pitäisi päästä sitten koskettamaan nokkaa, silittämään otsaa tai rintaa jne aina rapsutukseen saakka. Opetusta tehostamaan suoritusta/suorituksen loppua voi myös merkata linnulle naksuttimella tai kielellä naksauttamalla (tutustu ensin naksutinkoulutuksen perusteisiin ja ehdollista lintu namujen avulla naksaukseen).

      Tarkkaile linnun ruumiinkieltä, älä painosta sitä liikaa, vaan jos se selvästi alkaa liikkua levottomana, pörhistelee, vetäytyy pois tai pälyilee pakotietä ei kannata enää ahdistella sitä siihen pisteeseen että se puree kun ei muuten pääse rauhaan. Jos uskot lintua jo pienemmistä merkeistä sen ei tarvitse purra sadakseen viestinsä perille. Parhaiten pääset etenemään jos itse osaat pitää vaatimustason riittävän alhaisena ja lopettaa harjoituksen ennen kuin lintu hermostuu liikaa. Toisaalta jos tulee takapakkia ja lintu pääsee puremaan tai pakenee paikalta niin harjoitusta on vain jatkettava niin kauan että saadaan aina onnistunut suoritus viimeiseksi, vaikka sitten vähän pienemmällä vaatimustasolla.

      Tärkeintä on siis että _sinä_ päätät milloin harjoitus loppuu, ei lintu, ja että yksittäinen harjoitus päättyy aina positiivisesti linnun kehumiseen onnistuneen suorituksen jälkeen (vaikka kuinka alkeellisella tasolla).

      Joillain amatsonilajeilla etenkin nuorilla koirailla on myös keväisin hormonaalisia höyrypääkausia, jolloin lintu ei välttämättä ole oikein käsiteltävässä kunnossa. Tällöin kannattaa käsittely pitää minimissä ja odotella että tilanne taas tasaantuu ja pääsee jatkamaan varsinaista harjoittelua. Ylenmääräistä aggressiivisuutta ei tietenkään tällöinkään pidä sietää vaan normaalikäsittelyn vaikkapa sen kepin kanssa pitää onnistua.

      Lisää tietoa ja asiantuntevia amatsonistejakin löytyy paremmin vaikkapa osoitteessa www.papukaijayhdistys.fi

      • parrot

        täytyy sitten yrittää tuota..kiitti neuvoista=)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      154
      11273
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3143
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      216
      2994
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2187
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1948
    6. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1795
    7. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1774
    8. 86
      1759
    9. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      19
      1758
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1637
    Aihe