Elatus vuoroasumisessa. Elatusapua etävanhemmalle?

Ihmettelevä isä

Olen 4-vuotiaan lapsen isä. Lapsi asuu vuoroviikoin äidillään. Meillä on siis hovioikeuden vahvistama sopimus vuoroviikkoasumisesta ja siitä, että lähivanhemmuus on minulla. Minulla on säännöllinen ansiotulo, netto noin 2200 €/kk. Pojan äiti on työttömänä ja saa toimeentulotukea.

Hän on vaatimassa lapsen lähivanhemmuutta itselleen, koska olisi tällöin oikeutettu saamaan asumistuen ja vahvistetun elatusmaksun. Tällä hetkellä hän saa lapsilisän ja lisäksi lahjoitan hänelle 180 €/kk, jotta hän voisi omalta osaltaan osallistua joihinkin hankintoihin lapselle. Tämä ei kuitenkaan riitä hänelle. Hän kertoo ettei kertakaikkiaan tule toimeen, eikä voi enää pitää lasta vuoroviikoin, koska hänellä ei ole varaa. Vaatteet, ruuat, yms peruselatuksen kumpikin kustantaa luonapitonsa aikana. Tuo lapsilisä antamani raha menevät ilmeisesti vuokraan, veteen, sähköön, ruokaan, vaatteisiin yms.

Äiti saa siis yli 300 €/kk enemmän ns. normaalitilanteeseen verrattuna, jossa lapsilisä tulisi lähivanhemmalle ja tuota 180 €/kk lahjarahaa ei olisi. Varsinainen elatussopimus on vahvistettu 0 euroon, eli etä ei maksa minulle mitään elatusapua, vaan saan Kelan elatustuen.

Minua vaan kovasti ihmetyttää miten te kaikki muut vuoroasuvien lapsien etävanhemmat tulette toimeen. Miten te hoidatte lapsen kulut, kun lapsi on puolet ajastaan etävanhemmalla?

Oletteko lähi- / etävanhemmuutta päättäessä huomioineet vanhempien taloudellista tilannetta ja jos olette, niin miten?

24

5492

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • juujuu6

      Lapseni lähivanhempi, äiti, oli aiemmin opiskelija. Hänellä oli siis elatuskyky 0e. Ymmärsin sen. Luonnollinen osa elämää. (Yhteiselomme aikana minä olin ollut opiskelija.) Minä huolehdin lapsen kaikista kuluista. Lapsilisä meni lähille, minä maksoin laskut (vakuutus, harrastukset) sekä maksoin elaria, jolla lähi pystyi maksamaan osuuden lapsen asumisesta, ruuat ja vaatteet. Se oli 300e/kk.

      Kun lähi meni töihin, muutimme elaria siten, että maksan puolet tarhamaksusta. (Aiemmin tarha oli ilmainen.) Lapsen äiti maksaa vakuutuksen ja harrastuksen lapsilisällä. Vuoroasuminen, ja molemmat huolehtii lapsen kuluista omassa kodissaan. (Vaatteet, ruuat yms.) Tulotasomme on nyt suhteellisen sama.

      Suhtautumiseeni sun tapauksessa varmasti vaikuttaisi se, että miksi lapsen äiti on työtön, ja tuleeko se kenties muuttumaan. Onko siis tarkoitus että lapsen äiti ei koskaan pyri huolehtimaan omasta osuudestaan lapsen elatuksessa, vai onko vaihe ohimenevä?

      Ja sitäkin voi miettiä, että jos lapsen äiti saisi enemmän tukia ollessaan lähivanhempi, niin mihin se vaikuttaisi? Voitteko muuttaa lähivanhemmuuden sopimuksella väliaikaisesti, vaikkapa vuodeksi? Voisiko olla reilua, ja olisiko lapsen etu? Mieti.

    • ffrrtt

      Jos ei ole varaa pitää lasta vuoro-viikoin, niin silloin ei pidä. Meillä menee niin, että se joka saa tuet maksaa enemmän lapsesta. Lasta vartenhan ne tuet on päätetty, ei itselle! Tai sitten toinen vaihtoehto on, että tuet puoliksi ja molemmat maksaa tasapuolisesti kustannukset.

      • puoehrpoihj

        Sekö on mielestäsi lapsen etu, että jos jompi kumpi vanhemmista on varaton, niin lapsella ei ole sen takia oikeutta olla hänen kanssaan?????? Olet itsekeskeinen sika.

        Ja lapsen elinkustannukset kuuluu jakaa suhteessa elatuskykyyn, eikä välttämättä puoliksi.


      • minulla ihan kunnan
        puoehrpoihj kirjoitti:

        Sekö on mielestäsi lapsen etu, että jos jompi kumpi vanhemmista on varaton, niin lapsella ei ole sen takia oikeutta olla hänen kanssaan?????? Olet itsekeskeinen sika.

        Ja lapsen elinkustannukset kuuluu jakaa suhteessa elatuskykyyn, eikä välttämättä puoliksi.

        sosiaalityöntekijän lausunto olosuhdeselvityksessä; tapaamisia ei voida suositella kuin minimaalisesti, koska puutteellinen elatuskyky eikä siten pysty suoriutumaan täysimääräisestä elatusavusta tapaavana vanhempana.


    • Isä

      Saahan sitä lähivanhemmuutta vaatia, mutta en usko, että oikeus ainakaan tuolla perusteella sitä vaihtaa.

      En kyllä ymmärrä, miten työttömyyskorvaus (lapsikorotuksella) 300 € ei riitä nelivuotiaan vuoroviikkoelättämiseen.

    • Raha ei tuo rakkautt

      Jos ihmisten pitäisi luopua lapsistaan, kun rahat on tiukalla, niin aika moni joutuisi niin tekemään. Mutta pohjoismaissa on ollut tapana tähän asti, että heikoimpia tuetaan. Mikäli varallisuuden mukaan määrättäisiin huoltajuus ja lasten asuminen, niin suuri osa lapsista asuisi isän kanssa, toisin kuin nyt.

    • Ihmettelevä isä

      Vuoroasuminen meillä on toiminut muuten erittäin hyvin. Oikeus ei tosiaan taloudellisten asioiden perusteella asumista muuttanut, kun äiti sitä muutosta äskettäin käräjä- ja hovioikeudesta haki. Syyt minun lähivanhemmuuteeni juontavat lapsen vauvaiän tapahtumista ja ongelmista, jotka vaikuttavat jääneen ainakin toistaiseksi onneksi taakse. Pelkään kuitenkin, että lähivanhemmuuden siirtämisestä äidille voisi seurata vielä ongelmia, joten sitä en ole valmis tekemään.

      Lain mukaanhan vanhemmat ovat velvollisia kykyjensä mukaan huolehtimaan lapsen elatuksesta. Tämä ei nyt kuitenkaan täysin onnistu, koska en lähivanhempana voi maksaa elatustukea etävanhemmalle, vaikkakin hänelle erityisesti vuoroasumisessa syntyy kustannuksia lähes yhtä paljon kuin minulle lähivanhempana. Kela ja lastenvalvojat eivät tätä ymmärrä. Ja kun hänellä ei elatuskykyä ole, niin milläs hän lasta elättää? Tuethan meillä menee nyt siis lähes tasan. Elatustuki tulee lähivanhemman tilille ja lapsilisä menee etävanhempi äidille.

      Suuri osa ongelmista tietysti ratkeaisi, jos olisi mahdollista sopia virallisesti elatustuesta lähivanhemmalta etävanhemmalle, eikä olla vain epävirallisten lahjoitusten varassa. Kela ja sosiaalitoimi ilmeisesti katsovat elatusmaksuja hieman erilailla tuloina, kuin lahjarahaa, eikä siten vaikuttaisi muihin tukiin aivan yhtä paljoa. Itse olisin valmis kyllä maksamaan elatusmaksua etävanhemmalle, jos sillä vaan taattaisiin lapselleni hyvät olot myös etävanhemman luona. Tai siis maksanhan nytkin siis aloitusviestissä mainitun 180 €/kk, mutta se ei kuulemma äidin mielestä ole oikein.

      Tässä siis mietityttää mikä olisi se tapa, jolla vuoroviikkoasuminen voisi jatkua ja äiti pärjäisi taloudellisesti lapsen kanssa. Ja ihan ei ole auennet, että miksi ei nyt pärjää? Äitihän saa nyt jo selvästi enemmän, kuin oikeusministeriön virkamiehet ovat laskeneet tarpeen olevan.

      • muutat tilinron

        elatustukeen eli laitat etävanhemman tilinumeron omasi tilalle eikä kukaan tiedä mitään kelassa..


      • älämaksa

        Sinähän maksat. Jos lapsen äiti saa tuon 180 plus lapsilisän niin ihan takuuvarmasti lasta voi pari viikkoa pitää tuolla summalla. Eksäsi yrittää kusettaa sinua.
        Kun kerran on työtön hän varmasti saa asumistukea jos kelan rahoilla elää. Käypä laskeen laskurista paljonko saa. Jos ei saa, silloin hänellä on iso liiton korvaus ja niillä kyllä pärjää itsekseen ja lapselle tuo 300 riittää.
        Älä laita pankkitilille sitä 180e sillä sosku tai kela ottaa sen äidiltä tuloina. Anna käteismaksuna.Ota itsesi tilille tuo lapsilisä ja anna sekin käteisenä äidille joka ei näy pankkitilillä niin eiköhän asumistuki tai sosku ala jakamaan rahaa.
        Kyllä on vöhelö äiti. Tarkoitus on rahastaa sinua. Ei sinun velvollisuus ole äitiä elättää vaan lastasi. Nytkin tuosta 300e varmasti osa jää äidin käyttöön.
        Säästä lastasi varten kaikki sinulta liikenevä ja kehota äitiä menemään töihin.


    • Joku viisas on sanonut ettei rahaongelmia ratkaista rahalla..

      • rahnaa

        Nii ja rikas viisas varmaan joka haluaa aina vaan lisää. Köyhälle se raha kelpaa niihin ongelmiin eli että saa ruokaa pöytään ja laskut maksettua ja vähän muutakin.


    • hkjkgg

      jos hän on täysin tuloton niin kela maksaa vuokraan tukea ja sossu maksaa loppu vuokran.. Hänen pitäisi saada sossusta tukea sen verran että käteen jää joka kk perustoimeentulo.. Lapsilisä taas pitäisi lähivanhempana tulla sinulle. Niinkuin myös elatustuki tässä tapauksess kelalta. Voithan ostaa lapselle ruoat yms tarvikkeet äidin luokse niinä päivinä kun lapsi on siellä. Näin tiedät rahojesi menevän oikeaan asiaan. 300€/kk pitäisi riittää helposti 2:ksi viikoksi lapselle.

      • rahaarahaa

        Nii että äitipä yrittää elättää itseään exmiehellä. Ilmeisesti on niin paljon velkaa johonkin että yrittää ukolla maksattaa velkansa, senpä takia haluaa lapsen utselleen että luulee että voi miestä höynäyttää lisää. Rahaa, rahaa, rahaa.


      • hkjkggg

        Siltä tuo kuulostaisi. Suosittelen googlesta etsimään kela ja sosiaalituen laskurin. Saisi suuntaa antavat tulot. Mikäli äiti ei pärjää nyt lapsen kanssa vaikka 300€/2vk niin ei hän pysty lasta elättämään kuukautta ja pyytää yhä enemmän rahaa exxältään.


    • tosimies__

      Voi fittu mikä ex:ä !

      • eksää

        Kumpi ex:ä !


    • ihmeämy

      Kun sinun lapsesi äiti saa toimeentulotukea nii käteen jäävä osuus hänellä on neljä-viisisataa euroa. Sähköä, vettä, vuokraa hän ei niillä maksa, vaan sosku maksaa ne.
      Eli äidin tulot ovat tuo 500e 180 lapsilisä ja ne hän saa ihan omaan käyttöönsä. Ei maksa niistä sähköä, vettä ei vuokraa.
      Kyllä hänen pitää tuolla 300e lapsi elättää. Tuonikäinen ei syö paljoa ja se mikä jää lapsen ruokalaskun jälkeen rahaa , jää muihin tarpeisiin.
      Jos hän ei itse elä n. 500e kk. se on hänen oma häpeänsä.
      Menköön töihin jos haluaa lisää rahaa. Kenenkään ei kuulu häntä elättää.
      Jos haluat, laita lapsen mukana ruokatarpeita mitä tiedät lapsen syövän, loppuu valitus siltäkin osalta. Äidille sinun ei kuulu ostaan yhtään mitään.

      • valittaaturhaan

        Lisäki sosku maksaa lääkkeet, sairaahoidolliset kulut, kuten lääkärillä käynnin esim.

        Turhaan se eukko valittaa. Jos sinä isänä hoidat tilanteen noin hyvin, olisi tyytyväinen.


    • äläoletyhmä

      Exäsi kusettaa sua.

      • velkamoney

        Niin tekee, samaa mieltä. Velkaa tietysti ottanut ja ei pysty maksamaan koska sosku ei ota tavallista velkaa mihinkään huomioon menoina.
        Käyttää hyväntahtoista miestään hyväksi senkuin kerkiää. Tai tämä saattaa aloittajan osalta ihan tuulesta temmattu juttu.


    • pitäisriittää

      Meillä 4v lapsi ja minä työtön lähiäiti. Saan työttömyyskorvausta lapsikorotuksella, lapsilisät ja elarit 263€. Isä keskipalkkainen ja tapaa suunnilleen joka toinen vkl. Ja toki saan myös asumistukea vuokra-asuntoon. Hoitomaksuja ei ole kun kotihoidossa/ ilmaisessa ip-kerhossa. Kohtuudella tullaan toimeen. Mutta autosta voimme vaan haaveilla..

    • hölmömaksaa

      No voithan hölmöyttäs antaa sille ex:lles kaikki rahas. Kyllä se vielä lisää pyytää. Mitäs väliä jääkö sulle mitään.

    • Systeemionmätä

      Olen mies niin en jää vaatimaan muilta uhrina rahaa omaan elatukseeni vaan teen omani ja lasteni elatuksen eteen enemmän töitä tarpeen vaatiessa ja jos töitä ei ole tarpeeksi voin tehdä muita tulon lähteitä esim korjaamalla autoja, ostamalla halvalla myymällä kalliimmalla taktiikkaa, keräämällä marjoja/sieniä luonnosta, kouluttamalla itseäni jos en osaa asiaa mistä saisi lisätuloja.
      Kukaan ei voi sanoa ettei pysty siihen. Se on halusta kiinni jos kyse terveestä ihmisestä.
      ..samalla kustannan lasten asumisen ja kulut elatusavun kautta henkilölle toiseen osoitteeseen joka ei suostu menemään töihin kun ei tykkää työstä vaan maksattaa muilla oman ja lastensa elatuksen.

      • Raisionkaupungin

        lastenvalvojan, perhepalvelujen lastensuojelun lausuman mukaisesti; vanhempi, joka ei itse omilla tuloillaan kykene huolehtimaan lastaan saadessaan sosiaalietuutta/ esim.
        äitiys- tai vanhempainrahaa, asumistukea, työttömyys-
        etuutta, lapsilisää ym. ei ole oikeutettu lapsensa
        huoltajuuteen, lapsen asumiseen/ tapaaamisoikeuteen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1990
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1549
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      141
      1408
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1318
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1250
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      273
      1077
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1002
    8. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      121
      970
    9. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      110
      967
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      50
      792
    Aihe