Tampere oli pettymys.

kotimaan-lomalaiset

Paljon siitä on puhuttu ja odotukset olivat toki suuremmat kuin itse todellisuus.
Kaupunki oli pienempi kuin odotimme. Ja Keskusta oli todella epäselvä. Tammerkoski ja Rautatieasema jotenkin jakoivat sen keskustan, että sitä oli vaikea hahmottaa. Etenkin juuri rautatieasema. Miten sen toiselle puolelle pääsee muuta reittiä kuin kävelemällä asematunnelin kautta? Myöskään se näsinneula ei silmään osunut kertaakaa, kunnes vasta lähtiessä kuulimme, että se sijaitsee siellä huvipuiston suunnalla... En olisi ajatellut ekana että se on osa jotain huvipuistoa... Muuten esimerkiksis hotellissa henkilökunta oli ystävällistä. Samoin ravintolassa jossa kävimme.

47

1612

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ulkomaille

      Kyllä. Tampere ei ole suurkaupunki vaan muistuttaa kylää. Rautatieasemalla on uusi tunneli jalankulkijoille, vanhan lisäksi. Autolla pääsee ulkotunnelia pitkin tai Erkkilänsillan kautta. Tai Yliopiston suunnalta. Kun asetat kartan eteesi, pidä Tammerkoskea viivana joka jakaa kaupungin kahtia länteen ja itään. Hämeensilta voi olla vaikkapa keskikohta tai keskustori. Hämeenkatu voi jakaa ilmansuunnat myös pohjoiseen ja etelään (en tiedä missä oikea kohta siihen on). Kesällä on paljon helpompaa hahmottaa kaupunki tai autolla. Tampereella on parasta silloin kun on kohteet selvillä tai joku tapahtuma jossa tietää olevan jotain. Nykyään netistä tilataan enemmän tai ostetaan laidalta.

    • Asian_tuntija

      Luulitteko että suurkaupunkiin tulette? Tampereen kantakaupunki on noin 3x2 km. Itse 340 000 asukkaan taajama, Treen kaupunkialue on 25kmx15km. Ei Tampereella asu keskustassa kuin 60 000 ihmistä. Loput asuu hajanaisen rakenteen vuoksi siellä täällä, kehätien sisällä tai ulkopuolella. Ei Suomessa ole "isoa" kantakaupunkia kuin Helsingissä, syystä että se rakennettiin ennen lähiöajattelun yleistymistä. Vuonna 1950:han Suomessa oli vain kolme yli 100 000 asukkaan kaupunkia; Helsinki, Tampere ja Turku. Tosin ei tarvitse kuin käydä Göteborgissa niin Helsingin kantakaupunki jää jo reippaasti toiseksi koossaan, vaikka asukasluvultaan ovatkin samanlaisia.

      Treella ydinkeskusta on tietysti Hämeenkadun ympärillä, joitakin poikkeuksia lukuunottamatta (Finlaysonin alue, Koskikeskus, osin Itsenäisyydenkatu.) Pienuus riippuu siitä mihin vertaa. Jos vertaa Helsinkiin tai Göteborgiin, on kaupunki tottakai pienempi. Kyllähän Tamperetta jo kaupungiksi kehtaa sanoa, kansainväliselläkin tasolla, mutta ei suurkaupungiksi. Saksassa suurkaupungin määritelmä on 100 000 asukasta.

      Kyllähän tosta rautatiestä kantakaupungissa pääsee kahdeksassa kohtaa yli ihan jalankulkijakin: Tampellan Esplanadin kautta, Lapintien sillan kautta, Erkkilänkadun sillan kautta, Rongan alikulkutunnelin kautta, Rautatieaseman ali kahden erillisen tunnelin asematunnelin ja matkakeskustunnelin (ja niitä yhdistävän pendolinotunnelin) kautta, Vuolteenkadun sillan kautta, sekä Tampereen Valtatien kautta.

      Ehkä seuraava reissu kannattaa suunnitella vähän paremmin, niin löytää asemalta sen 2 km matkan Näsineulalle, eihän sitä varmaan talojen seasta näe, mutta esim. kolmonen menee koko ajan aseman edestä Särkänniemen huvipuistolle ja Näsineulan eteen. Että tuliko se keskusta nyt sittenkään niin tutuksi? ;)

    • mari2
      • Mäainakintykkään

        Pyynikillä kannattaa tosiaan käydä. Se on Tampereen kauneinta aluetta. Kesällä on kiva käydä Pyynikin näkötornilla.


    • Turismus

      Joo Tampere on aika pieni paikka. Toiset tykkää, toiset ei. Jotenkin tuntuu, että enemmän saisivat kertoa esim. omista rakennuksistaan jne., sekä siitä historiasta mitä seillä on tapahtunut.
      Monet pettyy ja jotkut ei.

      • EttäNäin

        Eipäs liioitella, on Tampere kuitenkin Suomen toiseksi seutukunta ja keskustakin on Suomen toiseksi suurin.


      • Turismus

        Oikeastaan ei se Tampereen keskusta kovin suuri ole. Ja siksi olisikin mukava tietää mitä kiinnostavia kohteita sen alueella on?

        Turussa on linna, merimuseo, Suomen Joutsen, käsityöläisenmäki jne. Helsingissä on Suomenlinna, eläintieteellinen museo, Ateneum, Korkeasaari jne.

        Tampere saisi panostaa enemmän keskunsa alueen kohteiden esilletuomiseen varsinkin, kun Tampereen keskustan pystyy kävelemään kuitenkin kävelemään muutamassa kymmenessä minuutissa päästä päähän.

        Voi olla, että esim. Turussa on pinta-alaltaan isompi keskusta kuin Tampereella. Vaikka ei sillä pinta-alalla niin väliä ole, kunhan vain tietää mitkä mielenkiintoiset kohteet siellä sijaitsevat.


      • EttäNäin
        Turismus kirjoitti:

        Oikeastaan ei se Tampereen keskusta kovin suuri ole. Ja siksi olisikin mukava tietää mitä kiinnostavia kohteita sen alueella on?

        Turussa on linna, merimuseo, Suomen Joutsen, käsityöläisenmäki jne. Helsingissä on Suomenlinna, eläintieteellinen museo, Ateneum, Korkeasaari jne.

        Tampere saisi panostaa enemmän keskunsa alueen kohteiden esilletuomiseen varsinkin, kun Tampereen keskustan pystyy kävelemään kuitenkin kävelemään muutamassa kymmenessä minuutissa päästä päähän.

        Voi olla, että esim. Turussa on pinta-alaltaan isompi keskusta kuin Tampereella. Vaikka ei sillä pinta-alalla niin väliä ole, kunhan vain tietää mitkä mielenkiintoiset kohteet siellä sijaitsevat.

        En jaksa tapella kummalla on isompi keskusta. Se kun riippuu niin monesta asiasta ja mitataanko pinta-alalla vai asukasmäärällä jne. Kerron Tampereen kohteita, kun pyysit, ihan kaikki ei keskustaan osu.

        Alottaisin kulttuurista, koska kulttuurikaupunkinahan boheemi Tampere on edelleen Suomen johtavia ellei johtavin: teattereita löytyy kolmen suuren, Tampereen teatterin, Tampereen työväen teatterin ja Komediateatterin lisäksi yli 10. Myös museoita Tampereella riittää, en edes tiedä paljonko niitä on, useita kymmeniä joka tapauksessa.

        Merkittävimpiä mm. Suomen jääkiekkomuseo, Suomen Postimuseo, Suomen Poliisimuseo poliisiammattikorkeakoulun yhteydessä, Suomen Muumimuseo, Suomen nyrkkeilymuseo, Museokeskus Vapriikki, Euroopan ainoa Vakoilumuseo, Manserock-museo (Eppuine, Popedoine ja Juiceineen edelleen Suomen vaikuttavin ja myyntimäärältään suurin musiikki-ilmiö) Hotelli Tornin alakerrassa, maailman ainoa Lenin museo (iso venäläisten turistien magneetti, myös historiallisesti erittäin merkittävä paikka, koska täällä Lenin ja Stalin ensimmäistä kertaa tapasivat 1905 ja niin hyvässä kuin pahassa muuttivat maailmanhistoriaa), Sara Hildenin taidemuseo, Amurin työläiskorttelimuseo, Erikoismuseo työväenmuseo Werstas.

        Teollisuuden kehtona ja suurimpana teollisuuskaupunkina Tampereella asui ennen erittäin varakkaita patruunoita. Nämä patruunat rakensivat todella hienoja ja mahtailevia palatseja, jotka ovat tunnustetusti eräitä Suomen rakennushistorian hienoimpia.
        Suomen rikkaimpiin kuului myös saksalaisperäinen Von Nottbeck -suku, joka omisti Suomen isoimman tehtaan Tampereella. He valitettavasti joutuivat 1917 sekasorrossa poistumaan Tampereelta, eivätkä koskaan palanneet, kirkon kirjoissa lukee vain "poistuneet tuntemattomaan." Palatseja joita Von Nottbeckit rakennuttivat:
        -Finlaysonin palatsi, uusrenessanssia
        -Näsilinna (Milavida), uusbarokkia
        Muiden rakentamia palatseja:
        -Hatanpään kartano, uusrenessanssia
        -Lielahden kartano, uusgoottinen
        -Hatanpään huvila, uusgoottinen
        -Haarlan palatsi, uusklassismia

        Tokihan Tampereen keskustassakin on paljonkin arvotaloja, ne vaan eivät varsinaisesti palatseja ole vaikka edustaisivatkin samaa aikakautta. Lukuunottamatta tietysti raatihuonetta ja sen kaltaisia. Jos joku on kiinnostunut arkkitehtuurista, voi tietty tarkastaa myös pienemmät palatsit Pyynikinlinnan ja Lokomo 36 (Tehtaanjohtajan talon.)

        Muita nähtävyyksiä, suuria tai pieniä:
        -Suomen ainoa delfinaario
        -Suomen toiseksi suurin huvipuisto ihan keskustan vieressä
        -Suomen oloissa ainutlaatuinen tehdaskaupunkimaisema Tammerkoski kaikkineen (Verkatehdas-kompleksin melkein täydellinen purku muutamia taloja lukuunottamatta 70-luvun lopussa korkean Ilves-hotellin ja Koskikeskuksen tieltä oli kulttuuririkos, mutta keskiosasta yläpäähän säilytetty, yläosa tuttu 20 mk setelistä)
        -Pispala (Tampereen Christiania, erittäin omaleimainen hippi sekä taitelija-alue, siellä ovat punkkailleet monet suomalaiset legendat Olavi Virrasta Aki Kaurismäkeen ja Irwiniin. Maininnan arvoinen erikoisuus muun värikkyyden keskellä: Pispalan 310 askeliset portaat)
        -Kehräsaari (Vanha tehdasalue remontoitu, erittäin miellyttävä, sokkeloiset kapeat kujat ja keskiaikainen fiilis, ihan ydinkeskustassa)
        -Pohjoismaiden toiseksi korkein näkötorni (Näsineula) sekä Suomen korkein rakennus Hotelli Torni, Suomen toiseksi suurin stadion, Ratinan stadion (Huuhkajien, Suomen jalkapalloilun A-maajoukkueen stadion 2016-2018), Messukylän vanha kivikirkko vuodelta 1510, kansallisromanttista tyylisuuntausta edustava Tampereen Tuomiokirkko, uusgoottilainen Aleksanterin kirkko, uusgoottilainen Messukylän kirkko, uusgoottilainen Finlaysonin kirkko, romantiikkaa edustava Ortodoksikirkko, Keskustorin vanha kirkko, Pyynikin vanha näkötorni, Hämeenkatu (usein tituuleerattu Suomen urbaaneimmaksi kaduksi Mannerheimintien ja Aleksanterinkadun (HKI) kanssa), Tampereen Kauppahalli (Pohjoismaiden suurin), ainiin, taiteilijagallerioita täällä on niin paljon että jos niistä on kiinnostunut niin ottaa itse selvää...


        No joo, tästä keskustojen suuruudesta, kaikkihan muuttuu. Joka tapauksessa, Tampereen keskustan profiilia aiotaan korottaa korkealla rakentamisella ja kantakaupunkia laajentaa sekä täydennysrakentaa useilla kymmenillä tuhansilla asukkailla lähitulevaisuudessa; Ranta-Tampella (3600), Eteläpuisto (2500), Tammelan täydennysrakentaminen (4000), Kantakaupungin talojen ullakkojen muuttaminen asuinkäyttöön (10 000) ja muutakin on lähelle suunnitteilla kun on pakko. Tämä kaupunkiseutu kasvoi viime vuonnakin 4488 asukkaalla josta Tampereelle meni 3000, tuollaisena se on jatkunut 80-luvun lopusta joka vuosi. Tampereen kaupunkiseudun väkiluku on muuten nyt 369 480, ei 340 000, kuten "Asian_tuntija" väitti. Tampereen seutukunnan väkiluku taas on 389 896.


      • HäHä-

        Menipä poika hiljaiseksi...


      • Turismus
        EttäNäin kirjoitti:

        En jaksa tapella kummalla on isompi keskusta. Se kun riippuu niin monesta asiasta ja mitataanko pinta-alalla vai asukasmäärällä jne. Kerron Tampereen kohteita, kun pyysit, ihan kaikki ei keskustaan osu.

        Alottaisin kulttuurista, koska kulttuurikaupunkinahan boheemi Tampere on edelleen Suomen johtavia ellei johtavin: teattereita löytyy kolmen suuren, Tampereen teatterin, Tampereen työväen teatterin ja Komediateatterin lisäksi yli 10. Myös museoita Tampereella riittää, en edes tiedä paljonko niitä on, useita kymmeniä joka tapauksessa.

        Merkittävimpiä mm. Suomen jääkiekkomuseo, Suomen Postimuseo, Suomen Poliisimuseo poliisiammattikorkeakoulun yhteydessä, Suomen Muumimuseo, Suomen nyrkkeilymuseo, Museokeskus Vapriikki, Euroopan ainoa Vakoilumuseo, Manserock-museo (Eppuine, Popedoine ja Juiceineen edelleen Suomen vaikuttavin ja myyntimäärältään suurin musiikki-ilmiö) Hotelli Tornin alakerrassa, maailman ainoa Lenin museo (iso venäläisten turistien magneetti, myös historiallisesti erittäin merkittävä paikka, koska täällä Lenin ja Stalin ensimmäistä kertaa tapasivat 1905 ja niin hyvässä kuin pahassa muuttivat maailmanhistoriaa), Sara Hildenin taidemuseo, Amurin työläiskorttelimuseo, Erikoismuseo työväenmuseo Werstas.

        Teollisuuden kehtona ja suurimpana teollisuuskaupunkina Tampereella asui ennen erittäin varakkaita patruunoita. Nämä patruunat rakensivat todella hienoja ja mahtailevia palatseja, jotka ovat tunnustetusti eräitä Suomen rakennushistorian hienoimpia.
        Suomen rikkaimpiin kuului myös saksalaisperäinen Von Nottbeck -suku, joka omisti Suomen isoimman tehtaan Tampereella. He valitettavasti joutuivat 1917 sekasorrossa poistumaan Tampereelta, eivätkä koskaan palanneet, kirkon kirjoissa lukee vain "poistuneet tuntemattomaan." Palatseja joita Von Nottbeckit rakennuttivat:
        -Finlaysonin palatsi, uusrenessanssia
        -Näsilinna (Milavida), uusbarokkia
        Muiden rakentamia palatseja:
        -Hatanpään kartano, uusrenessanssia
        -Lielahden kartano, uusgoottinen
        -Hatanpään huvila, uusgoottinen
        -Haarlan palatsi, uusklassismia

        Tokihan Tampereen keskustassakin on paljonkin arvotaloja, ne vaan eivät varsinaisesti palatseja ole vaikka edustaisivatkin samaa aikakautta. Lukuunottamatta tietysti raatihuonetta ja sen kaltaisia. Jos joku on kiinnostunut arkkitehtuurista, voi tietty tarkastaa myös pienemmät palatsit Pyynikinlinnan ja Lokomo 36 (Tehtaanjohtajan talon.)

        Muita nähtävyyksiä, suuria tai pieniä:
        -Suomen ainoa delfinaario
        -Suomen toiseksi suurin huvipuisto ihan keskustan vieressä
        -Suomen oloissa ainutlaatuinen tehdaskaupunkimaisema Tammerkoski kaikkineen (Verkatehdas-kompleksin melkein täydellinen purku muutamia taloja lukuunottamatta 70-luvun lopussa korkean Ilves-hotellin ja Koskikeskuksen tieltä oli kulttuuririkos, mutta keskiosasta yläpäähän säilytetty, yläosa tuttu 20 mk setelistä)
        -Pispala (Tampereen Christiania, erittäin omaleimainen hippi sekä taitelija-alue, siellä ovat punkkailleet monet suomalaiset legendat Olavi Virrasta Aki Kaurismäkeen ja Irwiniin. Maininnan arvoinen erikoisuus muun värikkyyden keskellä: Pispalan 310 askeliset portaat)
        -Kehräsaari (Vanha tehdasalue remontoitu, erittäin miellyttävä, sokkeloiset kapeat kujat ja keskiaikainen fiilis, ihan ydinkeskustassa)
        -Pohjoismaiden toiseksi korkein näkötorni (Näsineula) sekä Suomen korkein rakennus Hotelli Torni, Suomen toiseksi suurin stadion, Ratinan stadion (Huuhkajien, Suomen jalkapalloilun A-maajoukkueen stadion 2016-2018), Messukylän vanha kivikirkko vuodelta 1510, kansallisromanttista tyylisuuntausta edustava Tampereen Tuomiokirkko, uusgoottilainen Aleksanterin kirkko, uusgoottilainen Messukylän kirkko, uusgoottilainen Finlaysonin kirkko, romantiikkaa edustava Ortodoksikirkko, Keskustorin vanha kirkko, Pyynikin vanha näkötorni, Hämeenkatu (usein tituuleerattu Suomen urbaaneimmaksi kaduksi Mannerheimintien ja Aleksanterinkadun (HKI) kanssa), Tampereen Kauppahalli (Pohjoismaiden suurin), ainiin, taiteilijagallerioita täällä on niin paljon että jos niistä on kiinnostunut niin ottaa itse selvää...


        No joo, tästä keskustojen suuruudesta, kaikkihan muuttuu. Joka tapauksessa, Tampereen keskustan profiilia aiotaan korottaa korkealla rakentamisella ja kantakaupunkia laajentaa sekä täydennysrakentaa useilla kymmenillä tuhansilla asukkailla lähitulevaisuudessa; Ranta-Tampella (3600), Eteläpuisto (2500), Tammelan täydennysrakentaminen (4000), Kantakaupungin talojen ullakkojen muuttaminen asuinkäyttöön (10 000) ja muutakin on lähelle suunnitteilla kun on pakko. Tämä kaupunkiseutu kasvoi viime vuonnakin 4488 asukkaalla josta Tampereelle meni 3000, tuollaisena se on jatkunut 80-luvun lopusta joka vuosi. Tampereen kaupunkiseudun väkiluku on muuten nyt 369 480, ei 340 000, kuten "Asian_tuntija" väitti. Tampereen seutukunnan väkiluku taas on 389 896.

        Mun mielestä Tampereella oli mukavia esim. kirkot. Pieni kirkko torin vieressä, ortodoksikirkko ja tuomiokirkko jne. Hatanpäällä oli erilaisia kasveja puistossa.

        Kauppahalli on Tampereella hyvä ja toriaika Tammelassa jne.

        Sitten oli joitain paikkoja. Joista ei nimillä niin väliä, mutta kun ei tuntenut tavallaan niiden historiaa, niin ei ymmärtänyt miksi paikalliset hypetti niitä. Mutta samahan se on kaikkialla tietysti.

        Kartanot on komeita ja niitä on joitain tosilähellä ns. keskustaa.
        Ja kattelin patsaita, mutten osannut tai älynnyt oikein katsoa niistä mistään etukäteen, että mitä katselisin. Ja tietenkään paikanpäällä ei tiennyt.

        Hyvä, jos saadaan Suomeen vähän korkeampaa rakennuskantaa.

        Rantoja ei ole oikein osattu ottaa ihmisten virkistyskäyttöön. Esim. Helsingissä on joillain uimarannoilla kuntolaitteita, uimavalvojia ja kahviloita. (tosin niillä ei voi uida kuin keväisin ennen sinileväkautta)

        Eri jaksoina historiassa on tapahtunut erilasia asioita. Ja ne tietysti kiinnostaa esim. mitkä on minkäkin kauden jälkiä urbaanissa kaupunkimaisemassa. Kuten muistomerkit, rakennukset jne.

        Mutta nämä nyt vain yhden turistin mielipiteitä, eikä niillä maailmaa kaadeta.


    • vttunääs

      Ei tartte tulla toiste...

    • emmäätiä

      Tää on vähän tämmönen. Ei täällä oo ku tämmöstä eikä tätäkään kovin laajalti. Turussa on kummiskin se linna ja komee kirkko.

      • mansetar

        Niinpä? Turussa ei ole muuta hyvää, kuin tampereelle menevä tie...


    • ZXYC

      Olen pahoillani tamperelaisten puolesta, että ensi vierailunne oli pettymys,
      Kysy neuvoa seuraavan kerran reilusti ja toivottovasti yllätyt iloisesti.
      Me kaikki tamperelaiset kun emme ole yrmynaamoja:)

    • nimimarkki

      Helsinki on tosiaan ainoa kaupunki Suomessa, jossa on laajempi keskusta. Tosin Helsingissäkin ydinkeskusta on pieni ja Tampereen Tammelan tyylistä "keskustaa" onkin sitten enemmän.

      Mielestäni kaupunkireissusta pienempään kaupunkiin saa enemmän irti kun ottaa polkupyörän ja lähtee kiertämään vähän muuallekin kuin keskustaan. Huomaa, että kyllä täällä on todella muutakin kuin pelkkä keskusta, jossa pyöriminen varmasti saa aikaan sen, että paikkakunta tuntuu pieneltä. Tosin jos hakee kaupungin vilinää niin ei kannata suunnata ollenkaan Suomen kaupunkiin tai sitten sinne Helsinkiin jos ei ulkomaille halua lähteä.

    • kokonaisuus

      Tuu kesällä taas! Ota ekaks kierros: tornihotellin terassi - Pyynikin näkötorni - Näsineula. Näet koko kaupungin.

    • urbangirl
      • TJO---

        Montako Suomessa? Niin-in. Kaikki on suhteellista. Tuon listan mukaanki Helsinkikin on 83. ja se on kuitenkin aika iso kaupunki. Sitten jos aletaan vertaamaan maailman kaupunkeihin, se ei pääse edes 500 listalle. Treen asukasluku taas oli 30 000 liian vähän tuossa listassa, Tampereen kuuluisi olla 200-300 välissä. Ei paha kun otetaan huomioon että Euroopassa asuu 700 miljoonaa ihmistä ja kaupunkeja on monia tuhansia! Saksassa yli 100 000 asukasta on Großstadt, suurkaupunki.


      • kaupunkit
        TJO--- kirjoitti:

        Montako Suomessa? Niin-in. Kaikki on suhteellista. Tuon listan mukaanki Helsinkikin on 83. ja se on kuitenkin aika iso kaupunki. Sitten jos aletaan vertaamaan maailman kaupunkeihin, se ei pääse edes 500 listalle. Treen asukasluku taas oli 30 000 liian vähän tuossa listassa, Tampereen kuuluisi olla 200-300 välissä. Ei paha kun otetaan huomioon että Euroopassa asuu 700 miljoonaa ihmistä ja kaupunkeja on monia tuhansia! Saksassa yli 100 000 asukasta on Großstadt, suurkaupunki.

        Kaupunki käsitys hämärtyy, koska on tullut kuntaliitoksia . Katsot Hämeenlinnan väkilukua 68 000 ,koska siihen on liitetty Lammi Kalvola Hauho tuulos osa vanajaa. Oikea Hämeenlinnan asukasluku on 40 000. Tukholmasta puhutaan oikein ja jos haluaa ne muut kunnat siihen mukaan niin silloin puhutaan Suur Tukholmasta.Muualla Maailmassa voi olla yhtä lailla hämärtynyt tuo raja.


      • mikkeyMouse

        Tuo citymayors-tilasto on varmaan tosi vanha.


      • Kommentoija69
        kaupunkit kirjoitti:

        Kaupunki käsitys hämärtyy, koska on tullut kuntaliitoksia . Katsot Hämeenlinnan väkilukua 68 000 ,koska siihen on liitetty Lammi Kalvola Hauho tuulos osa vanajaa. Oikea Hämeenlinnan asukasluku on 40 000. Tukholmasta puhutaan oikein ja jos haluaa ne muut kunnat siihen mukaan niin silloin puhutaan Suur Tukholmasta.Muualla Maailmassa voi olla yhtä lailla hämärtynyt tuo raja.

        Tampereen keskustaajaman (siis sen taajaman, johon Tampereen keskusta kuuluu) väkiluku oli Wikipedian mukaan vuoden 2012 lopussa noin 317 300. Nykyään se lienee noin 320 000. Tampereen kaupungin asukasluku on noin 220 000. Keskustaajama on oleellinen kaupungin todellisen koon mittari, koska se kertoo kaupunkimaisesti asutun alueen (= vierekkäisten rakennusten suurin etäisyys 200 m) asukasluvun, paitsi niissä tapauksissa, joissa jokin kapea ja vähäinen harvasti asuttu vyöhyke katkaisee taajaman, kuten Lahden keskustaajaman ja Nastolan kirkonkylän taajaman välissä, jossa on vaivainen kilometrin tai parin aukko, jota ilman Lahden keskustaajamassa olisi noin 130 000 asukasta.


    • köd

      Itse muutan pois heti kun valmistun koulusta, täällä ei ole töitä.

    • Jklkyllästynyt

      Jyväskyläläisenä voin todeta että Tampere on Kaupunki jossa on sitä jotakin ! Hakametsä on Jääkiekkoilun pyhättö, ja mustamakkara on ihmiselle tehty lounas, Niemisen Villen sanoin. Manse on suomi-rockin synnyin sija.. Murre ! Näitä riittää. Joka kerta nautin todella Tampereella olosta ihan sen fiiliksen ansiosta, mikä siellä on. Ihmiset on ihan eri maata kun Jyväskyläläiset wannabe kaupunkilaiset. Ihmiset on avomia ja ystävällisiä, kohta olen todella itsekki Tamperelainen.. Nääs kun tavataan !

    • Löytäjä

      Tampere on mielestäni maailman paras kaupunki. Kotoinen, kulttuuria, kaunis ja kesällä parhaimmillaan. Kahden vesistön välissä. Kannattaa ehkä tutustua etukäteen kohteeseen ottaa itseä kiinnostavat kohteet selville ja kartta apuun.
      Näin itse toimin maailmalla. Ei ne nähtävyydet tule itsestään turistin luo pääkadulla kulkiessa.

    • trelainen-nääs

      Teksti vaikuttaa kyllä vahvasti trollaukselta mutta voin kertoa avaajalle, että ei täällä olla vastavuoroisesti sinunlaisiinkaan kovin tyytyväisiä. Jos ei tajua, että rautatien toiselle puolen pääsee muutenkin kuin kävellen, autolla jopa. Sekava olosi saattoi johtua alkoholin ja psyykenlääkkeiden yhteisvaikutuksesta.

    • Torvelot

      On se nyt kumma jos ei tiedä missä Näsinneula on. Siellä olis kannattanut käydä ensimmäisenä. Tää keskustelun avaaja ei ole totta, vaan provoa. Ei kukaan ole reissussa niin pönttö ettei tutki kartasta missä nähtävyydet sijaitsee. Kyllä nyt jäi kaikki näkemättä!

    • kaupunkitieteilijä

      Tampereen keskusta on tosi pieni ja suppea. Se on suunilleen Hämeenkadun pituus eli 1 km x parisataa metriä Hämeenkadun molemmin puolin. Siis Tampereen ydinkeskusta on kooltaan 0,4 km2.

      • keskustajaydinkeskusta

        Ydinkeskusta joo


      • Väärinlaskettu

        Keskutorilta on 340m Plevnalle ja Siperialle, eikö mielestäsi ole ydinkeskustaa?


    • Niämine

      Mitä vierailija mahtoi haluta,keskustasta kauppojako? Hämeen kadulla on hyvät tavaratalot. Muut nähtävyydet eivät sijaitse pääkadun varrella, kuten Tallipiha, Vapriikki, Pyynikin näkötorni. Niihin veisin vieraana ensimmäiseksi. Mutta jos haetaan vain shoppailua, samoja rättejä saa joka kaupungista!

    • Hervanta rulaa

    • Puhupuhu

      Toivoisin että aloittaja kommentoisi vastauksia, jatkaisi keskustelua.

    • silmälaput

      Ei voi muuta odottaakkaan jos lähtee silmät ummessa liikkeelle.

    • hegulitre

      -voisihan sitä etukäteen tutustua katuverkoston karttaan, niin tietää edes summittaisesti missä esim.Näsinneula sijaitsee? (se kyllä näkyy melkein mistä kaupungin kolkasta hyvänsä katsoisi, muttei se esim.baareista sisältä näy,) Ei tarvis sitten valittaa turhanpäiväisistä asioista?
      http://www.tampere.fi/tampereinfo/kartat.html
      -myös Fonectasta saa täsmätietoa, jos vaivautuu etsimään..
      https://www.fonecta.fi/

    • Pienkaupunkilainen

      .....Suomessa ei ole suuria kaupunkeja yksinkertaisesti siitä syystä, ettei koko maassa asu kuin keskikokoisen suurkaupugin verran asukkaita.......

      • mansetar

        -on erittäin mukava asia, ettei ole isoja kaupunkeja. Stadikin on liian harmaa kivikylä, jossa nykyään pakolaisjengit ryöstelee ihmisiä päivätöikseen..
        Tampere taas on juuri sopivan kokoinen ja täältä ajelee noin vartissa maaseudulle halutessaan.. Niin saa aina ollakin ja toivonkin, että hesälaiset lakkaisivat jo muuttamasta Pirkanmaan alueelle, ettei tule ahdasta. ps.Stadilaiset taas ei muuta kotoonsa mihinkään, mutta ne junan viemät muuttaa. :-D


    • mee-vaan

      Asia meni niin päin, että tamperelaiset pettyivät sinuun. Voit palata takaisin sinne mistä tulitkin, Turkuun.

    • Nääs

      Älkää välittäkö, aloitus oli selvästi, provo tai trolli . Sillä vastausta ei kuulu. Kaikkihan Tampereesta tykkää. Eikä niin idioottia turistia ole olemassakaan joka ei tutustu kaupunkiin ja sen paikkoihin etukäteen.

    • ViiniKassa

      Tampere on hurmaavan vanhakantainen yhteisö, jossa lähes kaikki tuntevat toisensa tai ovat ainakin tutun tuttuja keskenään.

      • 1-0

        Juu ei.


      • kyllnäino

        -no, ei kyllä tunne kaikki toisiaan.. Täällä saa kulkea aivan rauhassa tapaamatta yhtään tuttua moneen tuntiin.. Myöskään julkkiksia ei häiritä katukuvassa. kerran vilkaistaan ja mietitään että tutun näköinen oli, mutta olkoon.. Oman korttelin väkeä hieman tietenkin tuntee, muttei nekään yhtäaikaa kaupungilla liiku..


    • ei-turuust-tänne

      Te turkulaiset olette aina pettymys, ette vain itse sitä tajuu.

    • pohtijatar

      Tampereella ei ole kunnon kauppatoria. Monessa muussa Suomen kaupungissa on toimiva vilkas tori,

      • Mielestäni

        Onpas, Tammelan tori, ja kyllä Laukon torikin kesällä on kiva laivoineen ja mustamakkarakojuineen.


    • urbamgirlie

      EU:n direktiivien mukaan Tampere ei ole edes kaupunki, koska asukastiheys on liian alhainen. Esimerkiksi lahti on EU:n mukaan kaupunki.

      • EttäNäin-

        Johtuu siitä että Teisko liitettiin Tampereeseen 1972.

        Katso kuva: http://www.tampere.fi/kuvat/5EDeVbGfT/sijainti.jpg

        Tampereen kaupunki on 689,59 km², mutta Pohjoinen suuralue on siitä 517,5 km², mutta siellä asuu vain 4 458 henkilöä.

        Todellisuudessa Tampereen seutu on pääkaupunkiseudun jälkeen korkein niin väestöltään, kuin TAAJAMAN tiheydeltäänkin.


    • TrollKiller-

      No vastaas trolli nyt olitko tyytyväinen ketjuus?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      132
      2357
    2. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      284
      2265
    3. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      74
      1749
    4. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      119
      1452
    5. Olisi hauska tietää

      Koska huomasit pitäväsi minusta? Itse taisin ihastua sinuun heti silloin kun tavattiin ensimmäistä kertaa. Miehelle, jon
      Ikävä
      64
      1298
    6. Apua. Onks mä jotenki erikoinen ?

      Oon ihastunu paljon vanhempaan mieheen.
      Ikävä
      130
      1289
    7. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      72
      1030
    8. Minun on vaan päästettävä irti

      Toiveesta. Satutan vain itseäni😥😔. Toivon sinulle pelkkää hyvää, eläthän elämäsi parasta aikaa, mutta en halua enää k
      Ikävä
      37
      1020
    9. Kertoisit jo

      Rakastatko minua vai olenko käsittänyt väärin onko tämä vaan ystävyyttä tai kaveruutta? En haluaisi enää nolata itseäni
      Ikävä
      47
      925
    10. En koskaan saanut asiattomia kuvia!

      Silloin kun olin vielä nuori, kukaan mies ei koskaan lähettänyt minulle asiattomia kuvia itsestään. Jos tiedätte mitä ta
      Sinkut
      156
      891
    Aihe