Onko positiivista skitsofreniaa?

positiivisia_harhoja

Skitsofrenian oireita kuvaillaan miltein poikkeuksetta negatiivisiksi. Äänet moittivat, ajatukset ovat synkkiä, kaikki ovat vastaan, elektroniikka on viritetty tarkkailemaan ja sitä rataa. Onko kellään positiivisia oireita, missä äänet vaikkapa kehuisivat, ihmiset olisivat liittoutuneet skitsofreenikon puolelle, ajatusten lukijat käyttäisivät kykyjään hyvää varten tms? En ymmärrä miksi nämä harhat eivät voisi olla joskus myös hyviä, mutta en skitsofreniaa sairastakaan.

21

123

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 35768746

      Onko ihmisen perusluonne on paha ja ihmisellä on taipumus uskoa pahaan.

    • airjgaoerjgroeigr

      Ei, koska skitsofrenian edellytys on, että sairaudesta olisi hänelle haittaa. Kuvaamasi oireet sopivat paremmin narsismiin ja "narsistiseen kriisiin". Narsisti voi joutuessaan esim. yhteisön hyllkäämäksi muodostaa aika psykoottistakin käytöstä, jolloin jotenkin hän saa kaiken muun viaksi vaikka olisi itse terrorisoinut kaikkia niin jotenkin se kääntyy kuitenkin muiden viaksi ja jos ei muuta keinoa mieli keksi, niin sitten pitää luoda sellainen maailma ja joku yliluonnollinen ääni, mikä sanoo, ettei ole oma vika ja olet paras.

      • Valittu_se_on

        Tuo on hyvin mielenkiintoinen huomio. Joissakin kulttuureissahan skitsofrenialle tyypillisiä oireita saavia pidetään korkeampien voimien valitsemina suorittamaan jotain suurta tehtävää tms. Tavallaan skitsofreenikko voisi tuosta näkökulmasta yhtä hyvin kokea ylpeyttä valituksi tulemisesta ja sellaisen kokemisesta, johon muilla ei edes ole kykyjä. Kokemukset voivat tietysti tuntua välillä aivan kauheilta, mutta tuollaisessa ajattelutavassa ne eivät ole verrattavissa mahtavaan skitsofreenikkoon ja hänen myöhemmin toteuttamiin yliluonnollisiin ihmeisiin.

        Tässä on hyvin pitkälti kysymys näkökulmasta. Periaatteessa psykoottisessa tilassa pitäisi olla helppoa kokea esim. "suuruudenhulluutta". Länsimaissa kuitenkin koetaan yleisimmin vainoharhaisuutta. Jos on pakko olla psykoottinen, niin vainoharhaisuus ei ole paras mahdollinen psykoosin sisältö. Televisio-ohjelmista voisi esimerkiksi "näkyä läpi" taustalla oleva yliluonnollisten voimien malttamaton odotus sille, että skitsofreenikko ottaa paikkansa jumalien joukossa. Hauska yhteensattuma: "What are you waiting for?" sanoi televisiokin tuossa vähän aikaa sitten ja nyt että: "You are a superhuman hero!"


    • RakentaviaKokemuksia

      Aloittajan kysymys on hyvä. Ilmeisesti positiivisiksi koettuja kokemuksia ei yleensä tulkita sairaudeksi. Jos ihminen voi hyvin ja hänen energiansa on keskittynyt havainnoimaan itselle hyödyllisiä mahdollisuuksia, myös epätyypilliset kokemukset pysyvät paremmin hallinnassa. On paljon ihmisiä, jotka ovat saaneet tilanteen hallintaan, mutta se on tietysti vaikeaa monista syistä.

      Ihmisille on ensinnäkin ilmeisesti lajihistoriallisesti ollut hyödyllisintä pystyä havaitsemaan erityisesti ennakolta seikkoja, jotka voivat olla itselle haitallisia tai vaarallisia. Esimerkiksi, paikkansapitävä ennakkotieto siitä, "aikooko vihollinen hyökätä aamunkoitteessa" olisi äärimmäisen hyödyllinen. Voidaan myös perustellusti olettaa, että muiden ihmisten tunnetilat eivät yleensä tai ainakaan jatkuvasti ole ainakaan aiempina aikoina olleet erityisen positiivisia, muita kuin lähinnä omaan heimoon, ryhmään tai lähipiiriin liittyen, vaikka useimmat ihmiset pyrkivätkin tietysti nykyaikana antamaan sellaisen mielikuvan, että pyrkimykset olisivat positiivisia.

      Eli, tietyssä mielessä tyypilliset skitsofreenikot ovat oikeassa kokiessaan "maailman yleistilanteen" negatiiviseksi. Itse tulkitsen tilanteen siten, että jotkut ihmiset ovat erityisen herkkiä näkemään tai kuulemaan ns. pinnan lisäksi myös taustalla olevia aikomuksia ja asettamaan ne muiden tekijöiden edelle tulkinnoissa. Ongelma on tietysti siinä, että liiallinen herkkyys voi johtaa ajatteluprosessit kaaokseen negatiiviseksi koetun sisällön vuoksi.

      Ensinnäkin signaaleja, joita perinteisesti on kutsuttu harhoiksi tulee vastaanotettua liikaa suhteessa mahdollisuuksiin reagoida niihin rakentavasti. Toisaalta, niiden sisältö ei tyypillisesti vastaa toivekuvia. Kolmannekseen, niiden oikeellinen liittäminen konkreettisiin vastineisiinsa voi olla erittäin vaikeaa. Tästä seikasta kumpuavat monet salaliittoteoriat. Neljännekseen, kyseiset negatiiviset asiat ovat vain jotain, joka voisi tapahtua, ei jotain, joka välttämättä tai edes todennäköisesti tapahtuu. Viidennekseen, jos muodostuu tottumus varautua negatiivisiin asioihin, aivot tietysti tottuvat tuottamaan syöteaineistoa varautumisen perustaksi, jolloin ei ole mikään ihme, että esimerkiksi ns. positiivisia ääniä ei juurikaan esiinny.

      Eli, ihmisen mielessä oleva, useimmilla tyypillisesti alitajunnan puolella pysyttäytyvä mekanismi on sinällään hyödyllinen ja oikeaa tietoa periaatteessa tuottamaan kykenevä, mutta sen tarkka ja rakentava käyttö on erittäin haastava asia, johon liittyvä tietämys on valitettavasti suurimmaksi osaksi hävinnyt ihmiskunnan siirryttyä järjen käyttöä suosivaan aikakauteen jo tuhansia vuosia sitten.

      Ihminen pystyy tyypillisesti käyttämään tuota mekanismia hyödyllisen ja paikkansapitävän tiedon tuottamiseen vain ollessaan parhaimmillaan. Negatiivisiin kokemuksiin ei kannata liittää vahvoja tunteita, koska aivot hakevat tietoa alitajuntaisesti tunteiden perusteella. Kokemusten tunnesisältö taas tietysti riippuu siitä, miten ne tulkitsee.

    • kauhupuhuu

      Skitsofrenia johtuu ihmisen traumatisoitumisesta. Jos joutuu lapsena väkivallan uhriksi, niin voisiko ne äänet olla positiivisia?

    • Terminaattori

      Skitsofreniaan liittyvät oireet jaotellaan usein negatiivisiin ja positiivisiin oireisiin. Tässä tapauksessa nuo sanat negatiivinen ja positiivinen eivät kuitenkaan liity mitenkään siihen, ovat oireet negatiivisia tai positiivisia jossain moraalisessa tai sen kaltaisessa mielessä. Negatiiviset oireet tarkoittavat sellaisia oireita, jotka tavallaan ovat pois normaalilta ihmiseltä, kuten keskittymiskyvyn puute, aloitekyvyttömyys ja niin edelleen. Positiiviset oireet taas tarkoittavat sellaisia oireita, jotka ovat ikään kuin jotain lisää normaaliin kokemukseen verrattuna: äänet, hallusinaatiot ja niin edelleen. En ole varma, onko tuo jaottelu kovin järkevä, mutta tuota siis oikeast9 tarkoitetaan kun esimerkiksi puhutaan skitsofrenian “negatiivisista” ja “positiivisista” oireista.

      • lhaina

        Kyllä, skitsofrenian oireet jaotellaan "positiivisiin" ja "negatiivisiin", vaikkeivat sanan merkityksessä sitä meinaa. Kaikki "positiiviset" ovat terveen ihmisen kokemuksena lisänä; äänet, harhakuvat, harhaluulot, katatonia (lihajäykkyys) ja "negatiiviset" ovat niitä, jotka ilmenevät puutteena suhteessa terveyteen; tunne-elämän latistuminen, puheen köyhtyminen, tahdottomuus, hyvän olon tunnottomuutta, erakoituminen.


      • lhaina kirjoitti:

        Kyllä, skitsofrenian oireet jaotellaan "positiivisiin" ja "negatiivisiin", vaikkeivat sanan merkityksessä sitä meinaa. Kaikki "positiiviset" ovat terveen ihmisen kokemuksena lisänä; äänet, harhakuvat, harhaluulot, katatonia (lihajäykkyys) ja "negatiiviset" ovat niitä, jotka ilmenevät puutteena suhteessa terveyteen; tunne-elämän latistuminen, puheen köyhtyminen, tahdottomuus, hyvän olon tunnottomuutta, erakoituminen.

        Juurikin näin, ja nuo negatiiviset ovat käsitykseni mukaan hankalampia hoitaa.


      • lhaina

        Joo, niitä on hankalampi hoitaa. Eikä niitä kokonaan saa pois, niitä voi hiukan lieventää. Pelkkä lääkehoito ei auta, myös positiivisen palautteen antaminen ja kannustaminen kohentaa itsetuntoa ja -varmuutta. Melkeinpä parempi keino hoitaa, mielestäni.


      • lsef

        Aloittaja tarkoittaa nimenomaan positiivista skitsofreniaa siinä mielessä, että "sairastunut" olisi itse kiitollisen siitä, verrattuna terveisiin aikoihinsa. Siten että skitsofreniaan sairastuminen olisi parantanut hänen elämäänsä. Olisin luullut, että se käy tekstin sisällöstä selville...


      • lsef kirjoitti:

        Aloittaja tarkoittaa nimenomaan positiivista skitsofreniaa siinä mielessä, että "sairastunut" olisi itse kiitollisen siitä, verrattuna terveisiin aikoihinsa. Siten että skitsofreniaan sairastuminen olisi parantanut hänen elämäänsä. Olisin luullut, että se käy tekstin sisällöstä selville...

        Oikeastaan tiedostin tuon, mutta halusin vain päästä pätemään tiedoillani. Aloitus on omastakin mielestäni mielenkiintoinen. Itse en ainakaan saanut harhoistani mitään positiivista aikoinani irti, vaikkei sitä skitsofreniaksi diagnosoitukkaan.

        Mielestäni vähän samanlaista, jos vetäisi jotain jumiuttavaa kukkaa ja yrittäisi siitä keksiä itselleensä suuntaa elämälle, tai jotain muuta valaistumista, paitsi ettei se olotila lopu koskaan, eikä niitä asioita uskalla käsitellä.


    • fasddsa

      Britannian psykologinen yhdistys on kritoisoinut skitosfreniadiagnoosin hyödyllisyyttä ja uskottavuutta osaltaan sen pohjalta, että on vaikea erottaa mikä on niin sanotusti normaali tapa kokea todellisuus ja mikä taas on patologista. Esimerkiksi paranoidinen ajattelu on äärimmäisen tavallista ihmisten keskuudessa ja tutkimusten mukaan yksi kolmasosa ihmisistä omaa uskomuksia, joita voisi pitää paranoidisina. Psykoottisia oireita jotka täyttävät skitsofrenian määritelmän kokee tutkimusten mukaan yksi 50 eli kaksi kertaa niin paljon, kuin virallsen liturgian mukaan pitäisi olla skitsofreenikkoja olemassa missään populaatiossa. Lisäksi on olemassa esim. antropologisia yms. tutkimuksia siitä, että kulttuurinen viitekehys vaikuttaa myös siihen, että mitenkä esimerkiksi äänihallusinaatiot ja muut harhat tulkitaan, mikä voi osaltaan selittää skitsofreenikkojen parempaa ennustetta sellaisissa maissa kuten Intiassa. Tietenkään mitään "positiivista skitsofreniaa" ei yleensä diagnosoida, jos kokemukset ovat elämää ja itsehallintaa rakentavia eivätkä hajottavia ja täten ehkäisevät näiden henkilöiden päätymistä psykiatriseen hoitoon. Ei kukaan raahaa väkisin mielisairaalaan meediota, joka kokee vaistoavansa toisten ihmisten ajatuksia tai omaavansa ennustajan lahjoja. Tällaisia ihmisiä on aina ollut olemassa -ihmisiä, joilla on mielestään erityislaatuisia kykyjä (esim. kyky keskustella jumalallisten voimien kanssa omassa päässään), mutta jotka eivät ilmene uhkaavina eivätkä kaaoottisina kokemuksina, kuten usein skitsofreenikoilla.. Länsimaisessa kulttuurissa ei tarvita samanlaisia näkijöitä eikä parantajia, kuten monissa luonnonheimoissa, joissa usein myös erittäin traumaattiset psykoottiset oireet voidaan tulkita pikemminkin lahjakkuutena ja kyvykkyytenä kuin sairautena. Näissä kulttuureissa edes psykoosiin liittyviä negatiivisia kokemuksia ei välttämättä tulkita toimintakyvyn puutteena vaan niin, että henkilöllä on lahjoja, joita hän ei välttämättä täysin hallitse. Toisin sanoen kulttuuri vaikuttaa merkittävästi siihen, miten erilaisia kokemuksia tulkitaan.

      https://www.bps.org.uk/system/files/user-files/Division of Clinical Psychology/public/understanding_psychosis_-_final_19th_nov_2014.pdf

    • miten.onkaan

      Uskonnot, positiivista ns. skitsofreniaa tai henkistä todellisuutta?

      • Omasta mielestäni uskonnot ovat enemmän ehdollistumista ja sosiaalista, kuin aivokemian häiriö.


    • Tsisidii

      Mulla alkuoireina ennen ku varsinainen psykoosi on puhjennu näköharhat voi olla varsin positiivisia. Nään esimerkiksi jonkun söpön hahmon tanssivan ja haluan vain halata sitä. Äänet ei oo kovin positiivisia. Kun psykoosi puhkee nii helvetti on auki.

    • shrims

      Olen viikonlopun ajan kuunnellut Vaasan suviseuralähetyst radiosta
      - vaikka olen mielisairaaksi ja vajakiksi luokiteltu ihminen, oikeastaan koko ikäni vain Luojan armosta elänyt, tuntuu että jotain ihmellistä iloa ja mediaalista voimaa tai voisiko sitä sanoa pyhän hengen voimaksi, kaiken aikaa virtaa myös minuun. Välillä olen soitellut rämäpianollani omia teemoja, joille annoin nimen Jumalan kunniaa soikoon taivas ja maa. Rukouksessa pyydän suojaa ja turvaa ihmisille ympäri maailman, suojelusenkeleitä pikkuisille ja turvallista kotimatkaa kaikille.
      Kaikkien myrskyjen maailmassa auringon valoa ja lämpöä kaikille.
      Jotenkin hyvin rauhoittavaa olla kuulijan paikalla ja jotenkin rakentua uudestaan kauniista lauluista ja armoa ja rakkautta esiintuovista seurapuheista.

    • Ku232

      Kaikki pitää olla mahdollisimman perseestä. Vaikka raamatussa sanotaan "Jumala rakastaa maailmaa ja ihmisiä", niin silti hän haluaisi kiduttaa ihmisiä niin paljon. Tämä on yksi syy miksi esim raamattu ei ole totta.

      • Olen hyvin samoilla linjoilla kanssasi.


    • Skitsofreenikko

      Kirjan "kellokosken prinsessa" päähenkilö sairastaa skitsofreniaa (tositapahtumiin perustuva). Hänellä harhat olleet suureksi osaksi hyvinkin positiivisia. Rankka lapsuus ja nuoruus, sairastui skitsofreniaan ja luuli olevansa prinsessa, voivansa auttaa ihmisiä suurella mittakaavalla asemansa vuoksi..:')

      Itse myös kokenut niitä positiivisiakin harhoja, tosin ainoastaan maniavaiheessa. (Itsellä siis kaksisuuntainen mielialahäiriö ja skitsofrenia). Masennusvaiheissa sekä mielialallisesti oireettomissa vaiheissa erittäin negatiivisia harhoja. Maniassa olen ollut milloin mikäkin maailman vapahataja tai pelastaja...
      Kirjan "prinsessa" myöskin maanis-depressiivine skitsofrenian lisäksi.

      • roolimalli_

        Kellokosken prinsessa eli Anna Lappalainen ei koskaan luullut olleensa prinsessa. Hän tiesi koko ajan, ettei ole mikään prinsessa, mutta valitsi esittää sitä roolia elämässään. Ihmisillä on tapana peittää erilaisia puutteitaan, hylätyksi tulemisen tunteita ja niin edelleen esimerkiksi vastaavilla rooliin siirtymisillä. Siten ikävää todellisuutta voi yrittää paeta. Anna ei todennäköisesti halunnut "parantua" kuin vasta kuolin vuoteellaan, koska siihen asti hän tarvitsi roolin antamaa suojaa todellisuudelta. Ennen kuolemaansa hän sanoi, ettei hän mikään prinsessa ole vaan Anna Lappalainen.

        Anna Lappalaisen tarina on hyvä osoitus siitä, mistä muuassa niin sanotussa skitsofreniassa on kysymys. Ihmisellä on kyky suojautua erittäin psyykkeelle rasittavilta kokemuksilta kuvittelemalla olevansa joku muu ja, että todellisuus on erilainen kuin oikeasti. Vastaavia kokemuksia on muillakin erittäin traumaattisia kokemuksia omaavilla. Esimerkiksi hyväksikäytön uhreiksi joutuneet lapset voivat luoda toisen "persoonan", jolla he pakenevat seksuaalisen hyväksikäytön tuomaa kauhua. Siten he voivat myöhemmin kertoa esimerkiksi viranomaisille miten Pekka tietää, että "Ville joutui raiskatuksi ja, että Ville on siitä todella surullinen". Pekka ja Ville ovat todellisuudessa sama henkilö, mutta Pekka suojelee itseään traumalta siirtämällä kauhean kokemuksen ja kohtelun kuvitteellisen Ville-hahmon puolelle. Siten Pekka voi itselleen ja muille sanoa, että häntä ei ole nöyryyttävästi raiskattu ja pahoinpidelty ja siten etäytttä itseään traumaattisesta henkisen kestokyvyn ylittäneestä todellisuudesta. Vastaavanlaisesta ilmiöstä oli varmasti kyse myös Annan kohdalla. Hänellä oli varsin ikävä lapsuus ja ehkei hän koskaan saanut vanhemmiltaan tai muulta maailmalta sitä huomiota, jota vähän jokainen kaipaa. Siksi on edullista esiintyä prinsessana, jolloin kaikkien, lopulta koko Suomen, huomio oli taattu.

        Skitsofrenia ei ole sairaus vaan auktoriteetin näkökulmasta ei-toivottujen ajatusten, tunteiden ja/tai käytöksen kokonaisuus. Skitsofreniaa ei voi sairastaa tai siitä parantua sen enempää kuin ihmisyydestä voi. Psyykkisen suojautumismekanismit ovat normaaleja, jotka meillä kaikilla tulevat peliin riittävän kauheiden kokemusten myötä. Kuvittemalla, että ihmiskokemus, jota ei äkkiseltään ymmärrä, on sairaus johtaa harhaan todellisien syiden etsinnässä ja henkilön auttamisen suhteen.


      • Saatananmorsian

        Silloin kun meni lujaa niin sitä tosiaan oivalsi asioita erilaisella, mielenkiintoisella tavalla... Minusta tuli hirveän luova. Lopulta kaikella voi pyyhkiä pyllynsä. Se on ihan parasta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi miehet kohtelevat mua huonosti

      Oon nyt tapaillut kolmea ihmistä. Ensimmäisen kanssa nähtiin kolme kertaa, ja meidän oli tarkoitus mennä leffaan tiettyn
      Sinkut
      171
      3002
    2. Minä haluun vaa oikeesti kuulla

      Että sulla on kaikki hyvin. Ihan oikeasti haluan. Ehkä meitä ei sit ollu tarkotettu yhteen, mut oot mulle äärettömän tär
      Ikävä
      60
      1308
    3. Ajattelen sinua

      aamuin, päivin, illoin. Toisinaan en yölläkään saa nukutuksi, kun pyörit mielessäni. Olemme molemmat aikuisia, etkä tiet
      Ikävä
      40
      979
    4. Voisiko kaivattusi tehdä jotain mitä

      Et voisi antaa anteeksi
      Ikävä
      50
      946
    5. Pariisin olympialaisissa miesnyrkkeilijä löi naisnyrkkeilijän 46 sekunnissa keskeytyskuntoon

      Algerian kohunyrkkeilijä nousi kehään – vastustaja luovutti hetkessä ja murtui itkuun https://www.is.fi/urheilu/art-2000
      Maailman menoa
      94
      863
    6. Onko sulla mitään todisteita

      Että olisin ihastunut sinuun?
      Ikävä
      52
      813
    7. Melko hyvin tunnen jo hänet

      Hän ei ole sopiva. Jotain hyvää tässä palstan seuraamisessa on ollut. Omien ajatusten ja tunteiden jäsentämisen lisäksi
      Ikävä
      69
      797
    8. Pim pom, Ovikello soi. :D

      Mitä tekisit jos kaivattusi ilmestyisi ovesi taakse?
      Ikävä
      64
      775
    9. Tänään (1.8) on maailman ylikulutuspäivä

      Vuonna 1970 maailman ylikulutuspäivä oli joulukuun 23. päivä. Vuosituhannen alussa vuonna 2000 se osui lokakuun 4. päivä
      Maailman menoa
      75
      754
    10. Olet mulle koko maailma

      Voisin vaikka luopua ihan kaikesta, jos sinut saisin.
      Ikävä
      39
      750
    Aihe