"Red-factor-kanarianhemppo?"

Kaarlo-kanarianhemppo

Kanarialinnun nykyinen virallinen nimi on kanarianhemppo.

Voisiko joku asiantuntija kertoa, miksi kanarianhempot ovat Suomessa niin kovin harvinaisia, vaikka niitä on pidetty häkkilintuina jo 1500-luvulta alkaen?

Minulla on oranssin värinen koiraslintu, joka visertää paljon. Nyt olisi tarkoitus lähiaikoina hankkia sille puoliso naaraasta. Jos en saa oranssia tai punaista lintua, niin voinko hankkia keltaisen, kun niitä ainakin täällä Lahdessa on jonkin verran saatavilla? Täällä om kolme eläinkauppaa. Tarkoitus olisi saada ne keväällä pesimään onnistuneesti.

Syötän linnulleni punaista "värivoimaruokaa" siemensekoituksen ja viherravinnon ohella, jotta punaisen värin sävy säilyisi. Internetistä olen lukenut paljon "red-factor"-kanarioista, mutta miksi niistä ei ole Suomessa kirjoitettuja artikkeleita? Todennäköisesti lintuni ei ole rotupuhdas "red-factor"-lintu, vaan punaisen ja keltaisen linnun "sekaroituinen maatiais-muunnos."

Missä päin olisi Suomessa kanarianhemppojen kasvattajia ja miten heihin saisi yhteyttä? Tiedän, että Seinäjoella on Eeku Strahl ja olen puhunutkin hänen kanssaan puhelimessa. Paikkakunta on vaan niin kovin kaukana täältä Lahdesta.

Olisiko nyt oikea aika hankkia naaraslintu koiraslinnulleni ja sopeutuvatko ne yhteen? Olen lukenut, että kanarianhemppo on joskus "erakkoluonteinen" eikä aina hyväksy edes lajitoveria pesintäajan ulkopuolella. Milloin keväällä voi aloittaa valmistella lintuja pesimäkuntoon? Muutkin neuvot kanarioista ovat tervetulleita! Yhteystiedot lisäksi p. 044-5057831/Jari T.

5

729

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -K-
    • -M-

      Veikkaisin että kanarianhemposta kertovien tekstien vähyys johtuu yksinkertaisesti siitä että Suomessa ei kovinkaan monta "tosiharrastajaa" ole, eivätkä ne vähäisetkään ilmeisesti ole innokkaita artikkelinkirjoittajia...
      Suurin osa kanarianhempon omistajista on kuitenkin niitä "tavallisia" lemmikinpitäjiä, jotka vain ottavat linnun tai pari laulajaksi ja omaksi ilokseen sen kummemmin edes kaipaamatta syvällisempiä analyysejä väreistä ja niiden periytyvyydestä tai lemmikin "rotupuhtaudesta".
      Peruskanariat eivät kyllä mielestäni erityisen harvinaisia ole, vaikka toki undulaatit, seeprapeipot ja neitokakadut taitavat tavallisempia olla. Erikoisemmat laulu- tai värirodut kyllä voivat olla kiven alla.

      Jos häkki vaan on riittävän iso, niin kyllä koiras ja naaras yleensä keskenään hyvin toimeen tulevat tai ainakin toisiaan sietävät, useamman koiraan kesken voisi tulla kinaa. Oma keltainen kanarianhemppomme eli yksinään peippojen seassa vuosia enen kuin sille kaveri hommattiin eikä ollut kyllä ainakaan tässä tapauksessa mitään ongelmia yhteensovittamisessa vaan varsin hiljainen koiras piristyi valtavasti ja innostui taas laulamaankin. Vuodenajalla tuskin on hirveästi merkitystä kaverin hankkimista miettiessä. Keltainen (tai valkoinen tai ruskea tai kirjava...) toki käy mainiosti kaveriksi punaiselle linnulle, mahdollisten poikasten väriä vaan on sitten hankalampi arvailla etukäteen.

      • Eeku

        Erikoisemmat laulu- tai värirodut kyllä voivat olla kiven alla.

        No sinulle vain tiedoksi...pian Suomessa ovat saatavissa puhtaita väri-kanarioita ja kotimaisiakin ja umpirengastetut. Jos löytyisi vielä kolmas kasvattaja,joka erikoistuisi näihin keltaisiin väreihin,ja haubeniin ja lizardiin sitten olisi paletti jo aika täydellinen.

        Minulla on pun.lipokromi, puna mosaiikki, punamosaiikki-akaatti ja tulossa on satinet ja isabelli. Minna Kukkamaella on, harlekiinit, puna-ruskeat, puna-musta ja myös akaatit ja pun.
        mosaiikit. Kyllä kirjo on jo aika laaja.
        Vain tiedoksi...


    • Eeku

      No...vielä...tähän kysymykseen...oikea hetki...Oikea hetki olisi oikeastaan juuri nyt, voisi jopa käydä niin nopeasti, että linnut saisit jo jouluksi pesä
      kuntoon, mutta paras aika on tammikuun lopussa.
      Mun linnut vain olivat koko syksyn aikana pihahäkissä, eli lepokausi on niille jo ohi.
      Minulla olisi yksi shekki-naaras, harlekiini-suku,se olisi jo ihan valmis.

      Moikka
      Eeku

    • Eeku

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      91
      6510
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      25
      2624
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      32
      2200
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      74
      1876
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1661
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1447
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1357
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1341
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1279
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1233
    Aihe