Omaan asuntoon 17-vuotiaana

lukiolainen

Hei!

Olen kohta 17-vuotias Tamperelainen lukio-opiskelija, ja olen jo vuoden miettinyt muuttoa omaan asuntoon. Olisin kiinnostunut kuulemaan muiden mielipiteitä ja kokemuksia liittyen omaan asuntoon muuttamiseen nuorena.

Syyt muuttoon minulla ovat melko painavat. Suurin syy on ehkä se, että mielenterveyteni vuoksi itsenäistyminen olisi hyvä juttu. Luonteeltani olen itsenäinen ja myöskin yksinäinen ihminen, joten "koti-ikävää" tuskin pääsisi tulemaan. Olen myös tehnyt ruoan ja käynyt kaupassa itsenäisesti jo yli vuoden ajan, joten minulla on tietoa päivittäistavaroihin ja ruokaan liittyvistä kuluista. Osaan myös tehdä ruoan, tiskata, pestä pyykit yms.

Lisäksi minulla on keskikokoinen koira, josta muun muassa veljeni ei oikein pidä. Muu perhekään ei siitä kovinkaan paljoa välitä, sillä luonteeltaan on seurallinen ja aina mukana kaikessa. Koiranikin kannalta muutto omaan asuntoon olisi varteenotettava vaihtoehto, sillä tuon kaltainen koira on aika pitkälti yhden ihmisen koira ja haukkuu huomattavasti vähemmän (on käytännössä melkeinpä äänetön) ollessaan ainoana eläimenä. Haukkumisesta siis tuskin tulisi ongelmaa.

Moni pitää raha-asioita ratkaisevana tekijänä siihen, ettei omaan asuntoon voi tämän ikäisenä muuttaa. Mutta toisaalta hyvin moni ainakin meidän koulustamme asuu jo omassa asunnossa. Kelan tukiahan alkaa käsittääkseni saamaan 17-vuotiaana. Vanhempani varmasti pystyisivät jonkin verran auttamaan kuluissa, tähänkin asti ovat tehneet suht. arvokkaita ostoksia ja en usko, että siihen verrattuna minun auttamiseni olisi kovin kallista.

Mitä mieltä siis olette, onko tämä toivoton tilanne? Onko minulla käytännössä mitään mahdollisuutta päästä omaan asuntoon? Onko muita samassa tilanteessa olleita henkilöitä, ja miten muutto omaan asuntoon on sujunut?

Kaipaisin mielellään niitä asiallisia ja rakentavia vastauksia, provoilut ja turhat lyttäämiset eivät asiaani auta. :-)

6

97

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • otitkoselvää

      Niistä Kelan tuista sen verran, että olisit oikeutettu opintotukeen. Et kuitenkaan saa opintorahaa, jos vanhempien tulot ovat turhan suuret ja epäilemättä ovat, jos ovat tehneet "suht. arvokkaita ostoksia". Myös asumislisään vanhempien tulot vaikuttavat, kunnes olet 18-vuotias. Opintolainaa voit saada vanhempien suostumuksella, mutta olisiko tuossa iässä mitään järkeä rahoittaa elämistään lainarahalla. Jos yhdessä asuvat vanhemmat tienaavat yhteensä yli 61000€/vuosi, et voi saada ollenkaan opintorahaa etkä asumislisää.

      Oletko varma, että vanhempasi ovat valmiita maksamaan mahdollisesti KAIKKI kustannukset, joita aiheutat pois muuttaessasi? Vai pystytkö itse maksamaan elämisesi esimerkiksi työstä saatavalla palkalla tai säästöillä (joita pitäisi kyllä olla aika valtavasti)?

      Ota huomioon myös se, että mikäli opiskelija on tukiin oikeutettu, niitä ei kuitenkaan kesällä voi saada, ellei opiskele myös silloin. Lukiossa tukea ei saa kuin 9kk ajan.

      • ketjunaloittaja

        Vanhempani eivät ole suurituloisia, päinvastoin. Palkkaa saavat korkeintaan 2000 e kuussa, eli kyllä saisin tukia ainakin jonkin verran.

        Tosiaan ainakin isäni osaa säästää oikeissa asioissa ja sitä kautta pystyy tekemään arvokkaampia ostoksia. Mutta tosiaan ei heistä kumpikaan ole akateemisesti koulutettu.

        Tuskin kaikkia kuluja olisivat valmiit maksamaan, mutta suuren osan.


      • 35648

        2000€/kk on brutto vai netto? Se ei muutama kymppi tukea lämmitä siinä vaiheessa, kun kuukauden menot on useita satasia.


      • ketjunaloittaja

        Saanen nyt sanoa, ettei tukeni tule olemaan muutama kymppi. Kelan laskurin mukaan asumislisän kanssa sillä pärjää jo aivan hyvin pienellä vanhempien avustuksella. Ja tosiaan netto se 2000 e/kk. Mutta tosiaan läheskään aina eivät saa sitäkään.


      • 26548

        Meillä on sitten varmaan eri käsitys pienestä avustuksesta. Kun asumislisä on korkeintaan 80% vuokrasta, joutuvat vanhemmat maksamaan loppuosan vuokrasta ja mahdollisesti kaiken muun. Ottaen huomioon, miten kallista eläminen on, ei se ole mikään "pieni avustus", jota tarvitset. Ja tässä antamillasi tiedoilla et kyllä saisi lähellekään täyttä asumislisää, saati muita opintotuen osia eli joku ei nyt täsmää. Tuet lasketaan bruttopalkasta.


    • tabou

      Ainakin vanhempien täytyy allekirjoittaa alaikäisen vuokrasopimus. Niin kauan kuin olet alle 18, olet vanhempiesi "vallassa".
      Ja mitä tulee heidän antamiin tukiin, millä he itse elävät, jos tukevat sinua? Noin 2000 nettopalkasta ei juurikaan muille työnnellä, jos asuu vuokralla kalliissa kaupungissa, toki tätä en tiedä. Riippuu siis, mihin vanhempasi käyttävät rahaa.

      Oletko laskenut kaikki pakolliset menosi yksin ollessa? Siis vuokra, vesi, sähkö, netti, puhelin, vakuutus, ruoka, hygienia, pyykinpesu, vaatteet, kulkeminen, "hemmottelu", kodin ensitarvikkeet (lakanat, pyyhkeet, astiat, ruuanlaittovälineet, aineet, perusruokatarpeet yms....).
      Omalla kokemuksella voin sanoa, ettei alle 400€ vuokria per 25m2 juuri ole, ellet asu jossain syrjäkylässä. Päälle vesi 17€, sähkö 17€/kk, kotivakuutus plus kaikki ylläluetellut. Opiskelijan tukihan on siinä 400€/kk kelalta, lopunko saat vanhemmiltasi?
      Toki hienoa, että haluaa pois kotoa, mutta ota ainakin harkintaan nuo yllämainitut asiat ennen asuntoa. :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      139
      4051
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      121
      1581
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1402
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      70
      1396
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1254
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1131
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      47
      1128
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1086
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1071
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      60
      1028
    Aihe