Omaan asuntoon 17-vuotiaana

lukiolainen

Hei!

Olen kohta 17-vuotias Tamperelainen lukio-opiskelija, ja olen jo vuoden miettinyt muuttoa omaan asuntoon. Olisin kiinnostunut kuulemaan muiden mielipiteitä ja kokemuksia liittyen omaan asuntoon muuttamiseen nuorena.

Syyt muuttoon minulla ovat melko painavat. Suurin syy on ehkä se, että mielenterveyteni vuoksi itsenäistyminen olisi hyvä juttu. Luonteeltani olen itsenäinen ja myöskin yksinäinen ihminen, joten "koti-ikävää" tuskin pääsisi tulemaan. Olen myös tehnyt ruoan ja käynyt kaupassa itsenäisesti jo yli vuoden ajan, joten minulla on tietoa päivittäistavaroihin ja ruokaan liittyvistä kuluista. Osaan myös tehdä ruoan, tiskata, pestä pyykit yms.

Lisäksi minulla on keskikokoinen koira, josta muun muassa veljeni ei oikein pidä. Muu perhekään ei siitä kovinkaan paljoa välitä, sillä luonteeltaan on seurallinen ja aina mukana kaikessa. Koiranikin kannalta muutto omaan asuntoon olisi varteenotettava vaihtoehto, sillä tuon kaltainen koira on aika pitkälti yhden ihmisen koira ja haukkuu huomattavasti vähemmän (on käytännössä melkeinpä äänetön) ollessaan ainoana eläimenä. Haukkumisesta siis tuskin tulisi ongelmaa.

Moni pitää raha-asioita ratkaisevana tekijänä siihen, ettei omaan asuntoon voi tämän ikäisenä muuttaa. Mutta toisaalta hyvin moni ainakin meidän koulustamme asuu jo omassa asunnossa. Kelan tukiahan alkaa käsittääkseni saamaan 17-vuotiaana. Vanhempani varmasti pystyisivät jonkin verran auttamaan kuluissa, tähänkin asti ovat tehneet suht. arvokkaita ostoksia ja en usko, että siihen verrattuna minun auttamiseni olisi kovin kallista.

Mitä mieltä siis olette, onko tämä toivoton tilanne? Onko minulla käytännössä mitään mahdollisuutta päästä omaan asuntoon? Onko muita samassa tilanteessa olleita henkilöitä, ja miten muutto omaan asuntoon on sujunut?

Kaipaisin mielellään niitä asiallisia ja rakentavia vastauksia, provoilut ja turhat lyttäämiset eivät asiaani auta. :-)

6

90

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • otitkoselvää

      Niistä Kelan tuista sen verran, että olisit oikeutettu opintotukeen. Et kuitenkaan saa opintorahaa, jos vanhempien tulot ovat turhan suuret ja epäilemättä ovat, jos ovat tehneet "suht. arvokkaita ostoksia". Myös asumislisään vanhempien tulot vaikuttavat, kunnes olet 18-vuotias. Opintolainaa voit saada vanhempien suostumuksella, mutta olisiko tuossa iässä mitään järkeä rahoittaa elämistään lainarahalla. Jos yhdessä asuvat vanhemmat tienaavat yhteensä yli 61000€/vuosi, et voi saada ollenkaan opintorahaa etkä asumislisää.

      Oletko varma, että vanhempasi ovat valmiita maksamaan mahdollisesti KAIKKI kustannukset, joita aiheutat pois muuttaessasi? Vai pystytkö itse maksamaan elämisesi esimerkiksi työstä saatavalla palkalla tai säästöillä (joita pitäisi kyllä olla aika valtavasti)?

      Ota huomioon myös se, että mikäli opiskelija on tukiin oikeutettu, niitä ei kuitenkaan kesällä voi saada, ellei opiskele myös silloin. Lukiossa tukea ei saa kuin 9kk ajan.

      • ketjunaloittaja

        Vanhempani eivät ole suurituloisia, päinvastoin. Palkkaa saavat korkeintaan 2000 e kuussa, eli kyllä saisin tukia ainakin jonkin verran.

        Tosiaan ainakin isäni osaa säästää oikeissa asioissa ja sitä kautta pystyy tekemään arvokkaampia ostoksia. Mutta tosiaan ei heistä kumpikaan ole akateemisesti koulutettu.

        Tuskin kaikkia kuluja olisivat valmiit maksamaan, mutta suuren osan.


      • 35648

        2000€/kk on brutto vai netto? Se ei muutama kymppi tukea lämmitä siinä vaiheessa, kun kuukauden menot on useita satasia.


      • ketjunaloittaja

        Saanen nyt sanoa, ettei tukeni tule olemaan muutama kymppi. Kelan laskurin mukaan asumislisän kanssa sillä pärjää jo aivan hyvin pienellä vanhempien avustuksella. Ja tosiaan netto se 2000 e/kk. Mutta tosiaan läheskään aina eivät saa sitäkään.


      • 26548

        Meillä on sitten varmaan eri käsitys pienestä avustuksesta. Kun asumislisä on korkeintaan 80% vuokrasta, joutuvat vanhemmat maksamaan loppuosan vuokrasta ja mahdollisesti kaiken muun. Ottaen huomioon, miten kallista eläminen on, ei se ole mikään "pieni avustus", jota tarvitset. Ja tässä antamillasi tiedoilla et kyllä saisi lähellekään täyttä asumislisää, saati muita opintotuen osia eli joku ei nyt täsmää. Tuet lasketaan bruttopalkasta.


    • tabou

      Ainakin vanhempien täytyy allekirjoittaa alaikäisen vuokrasopimus. Niin kauan kuin olet alle 18, olet vanhempiesi "vallassa".
      Ja mitä tulee heidän antamiin tukiin, millä he itse elävät, jos tukevat sinua? Noin 2000 nettopalkasta ei juurikaan muille työnnellä, jos asuu vuokralla kalliissa kaupungissa, toki tätä en tiedä. Riippuu siis, mihin vanhempasi käyttävät rahaa.

      Oletko laskenut kaikki pakolliset menosi yksin ollessa? Siis vuokra, vesi, sähkö, netti, puhelin, vakuutus, ruoka, hygienia, pyykinpesu, vaatteet, kulkeminen, "hemmottelu", kodin ensitarvikkeet (lakanat, pyyhkeet, astiat, ruuanlaittovälineet, aineet, perusruokatarpeet yms....).
      Omalla kokemuksella voin sanoa, ettei alle 400€ vuokria per 25m2 juuri ole, ellet asu jossain syrjäkylässä. Päälle vesi 17€, sähkö 17€/kk, kotivakuutus plus kaikki ylläluetellut. Opiskelijan tukihan on siinä 400€/kk kelalta, lopunko saat vanhemmiltasi?
      Toki hienoa, että haluaa pois kotoa, mutta ota ainakin harkintaan nuo yllämainitut asiat ennen asuntoa. :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1445
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      154
      1137
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      103
      1020
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      877
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      850
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      64
      760
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      747
    8. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      733
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      728
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      44
      692
    Aihe