Aihe

MATO!!

wez

Bongasin eilen mun akvan lasista sellaisen valkosen madon! Se oli noin 1cm pitkä ja tosi ohut valkoinen. Mikä se on? Onko se jotain vaarallista? Sain sen pois, mutta voiko niitä olla enemmän jossain? Auttakaa oikeesti! Oon ihan paniikissa.
P.S. Siellä ei ole muita kaloja, kuin toissapäivänä ostamani kaardinaalitetrat!

5

984

  Vastaukset

  • Akvaariossasi on näitä matoja ihan varmasti enemmän. Ne madot elävät soran seassa ja kun soraa vähän pöyhii niin näet kuinka niitä ui hetken aikaa vedessä enemmän tai vähemmän, ja sitten ne vajoavat takaisin soraan. Mutta nuo madot ei ole loisia eikä kaloille vaarallisia. Minunkin akvaariossani on niitä, ja niitä ei varmaan saa millään ihan kokonaan pois. Ahkeralla pohjanpuhdistuksella (pohjaimuroinnilla) voit vähentää niitä, ja estää vallattomasti leviämästä välttämällä ruokkimasta kaloja ylenmäärin. En ole varma ovatko madot nimeltään laakamatoja, oletan niin. Itse sain näistä tietoa eräältä akva-asiantuntijalta. Ja voit huomata että kun olet möyhinyt matoja veteen sieltä pohjasta, niin useat kalat syö niitä innokkaasti. Mutta madot ei siis ole vaarallisia, kurjia kuitenkin jos niitä on paljon.

  • Lapamato!!! se kasvaa kalan sisällä ja käyttää sen syömän raviinnon hyväkseen. Lapamato voi asua myös ihmisessä!

   • No niin. Älä nyt tuota usko. Jos jossakin on lapamato, niin se ei ole akvaariossasi...


   • Huuhaa kirjoitti:

    No niin. Älä nyt tuota usko. Jos jossakin on lapamato, niin se ei ole akvaariossasi...

    Oliko akvaariosi kauan ilman kaloja ennen kardinaalitetroja? Meillä akvaario oli toiminnassa, mutta ilman kaloja(muuton vuoksi)kolme viikkoa. Jo kahdessa viikossa näitä matoja alkoi ilmaantui. Jossakin akvaariolehdessä vastattiin jollekulle, että laakamadot(?)kertovat akvaarion huonosta tilasta, vedenvaihtoja pitää lisätä ainakin kertaan viikossa ja ruokintaa vähentää yms. Tuntui loogiselta, ilman muuta elämää akvaariossa madot villiintyivät. Madot havaittuani tyhjensin koko akvaarion ja pesin hiekan. Annoin sitten veden kypsyä vain viikon ennen kalojen tuomista. Sen jälkeen ei ole matoja näkynyt.Jos niitä alkaa näkyä lisää, huuhtele siis hiekka, puhdas vesi. Kaloille toinen koti edes vuorokaudeksi.


  • Tämä on jo onnettoman vanha keskustelu... Mutta onkohan itsellänikin kehittymässä harvasukasmato- tai laakamatoesiintymä? Minulla on enemmänkin nanoakvaariotyyppinen allas. Eli ostin triopsin munia, ja sitten triopsille piti ostaa isompi asunto ja ostin samalla yhden kasvin ja pari tiikerikotiloa yhdestä ja samasta akvaarioliikkeestä, ja näiden mukana sitten tulikin enemmän kylkiäisiä.

   Ainakin kahta eri sorttia kotiloita ja noita matoja, joita pelolla koetan tunnistaa. Eivät ole vielä senttiä pitkiä, joten epäilen, ovatko kuitenkin jotain vaarallisia. Triopseja sain erästä kasvatettua vain yhden, mutta se sotki valtavasti pienessäkin altaassa ja silppusi kasvia omien ruokien lisäksi. Kuoli kuukauden iässä, mutta se on sille sinänsä luonnollinen ikä (vaihtelu 20 - 90 pv). Toinen tiikerikotiloistakin kuoli, oli vaisumpi jo alussa, ja vedenlaatuongelman lisäksi herää epäily kotilon mukana tulleista taudeista.

   "Kuokkavieraskotilot" (mittaa noin sentti, teen lajimäärityksen myöhemmin kun kasvavat) olen kokenut posisiivisesti. Eloisia olentoja, ja syövät triopsin mekastuksen jäljiltä levääntyneet kasvit puhtaaksi. Siistejä olentoja!

   Sinänsä pienen akvaarion pito on erittäin haasteellista, siinä saa tehtyä kaikki aloittelevan akvaarioharrastajan virheet lyhyessä ajassa. En tiedä, suosittelenko muille vai en. Luulen, että jos tästä tilanteesta selviää kunnialla, niin mahdollisen ison kala-akvaarion pito myöhemmin on kohtuullisen helppoa. Saa esim. tuntuman sopivaan ruokintaan (ja noita kotiloitahan ei oikeastaan tarvitse ruokkia ollenkaan, kun on levää...).

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Korona räjähtämässä käsiin 618 uutta tartuntaa 5 uutta kuolemaa

   Marin ja Kiuru karjaisivat kunnille mm. HUS-alueelle viime hetkellä, eivät ne pysty hoitamaan asioitansa vaan tarvitaan Marinin hallituksen tiukkaa oh
   Maailman menoa
   727
   11725
  2. Seiska: Sedu Koskinen vaihtaa nimensä eksoottiseksi Zedu Di Lucaksi!

   No nyt! Ja nimen takana vanha ystävä Andy McCoy... https://www.suomi24.fi/viihde/seiska-sedu-koskinen-vaihtaa-nimensa-eksoottiseksi-zedu-di-lucaksi-ni
   Kotimaiset julkkisjuorut
   73
   7808