Loppuraskaus ja lyrica!

hilla14

Olisiko täällä ketään kuka olisi syönyt lyricaa raskausaikana? Olen selannut näitä palstan keskusteluja vuoteen 2009 asti enkä löydä ketään toista joka olisi joutunut aloittamaan kyseisen lääkkeet ihan loppuraskaudesta. Tai ylipäätään syömään sitä raskaana ollessaan. Olen myös "tonkinut" netin läpikotaisin ja joka paikassa lukee ettei sitä pitäisi syödä. Toivottavasti löytäisin täältä edes yhden ihmisen joka voisi kertoa kokemuksestaan/annoksestaan, ihan mistä tahansa. Oma lääkärini ei infonnut minua asiasta ja menin jotenkin niin shokkiin että kävelin resepti kädessä ulos. Onko ketään? :'(

7

1012

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ceda

      Hei,
      itse olen suunnittelemassa raskautta ja saanut hoitavilta lääkäreiltäni (TAYS: neurologia, gynekologia) luvan kaikkiin epilepsialääkkeisiini - niitä ovat Lyrica (300mg), Frisium, ja Vimpat.

      Lääkärit ovat siis sanoneet, että lääkkeen hyöty on minulle suurempi kuin sen poisto tässä kohtaa (kohtaustasapaino löytynyt, eikä sitä haluta horjuttaa). Siten olen saanut luvan käyttää myös Lyricaa raskauden aikana - mutta kokemuksista sen käyttöön liittyen en pysty sanomaan. Onko sinun kohtaustilanteesi siis raskauden aikana ollut sen verran hankala, että lääkkeen vaihtoon on ollut tarve ryhtyä? Jos näin, niin Lyrica on varmasti aiheellinen, enkä näkisi syytä huoleen.

    • hilla14

      Olen sairastanut epilepsiaa lapsena, nyt noin 10-vuotta ilman kohtauksia. Lääkitys lopetettiin noin 4-vuotta sitten mutta nyt loppuraskaudesta olen saanut jonkin sortin vapinakohtauksia ja lääkäri ajatteli että lyrica on riittävä tällä hetkellä. Pelottaa vain että kun aloitan lääkkeen näin loppuvaiheessa (34 2) että miten se imeytyy esim istukan kautta vauvaan ja miten se vaikuttaa.

    • Ceda

      Internetin lääkeinfoja selatessani huomaan jokaisen oman lääkkeeni kohdalla ohjeen, ettei suositella käytettäväksi raskauden aikana - tämä on siis erittäin yleistä epilepsialääkkeiden osalta ja tämä on suositus. Muista, että jokainen epilepsia on erilainen ja neurologian ammattilainen on päättävä taho. Ei siis pidä pelätä yksin, vaan soita huomenna ja varmista vaikka vielä tilanne omalta kohdaltasi :)

      Tässä kuitenkin suoraan lainattua Epilepsialiiton sivuilta:
      - Suurimmalla osalla naisista kohtaustiheys ei lisäänny raskauden aikana, mutta noin 20-30%:lla kohtauslisää esiintyy. Joskus kohtausten lisääntyminen saattaa johtua unen puutteesta tai pelosta, että lääkitys vaikuttaa sikiöön, jolloin lääkitys laiminlyödään.
      - Kehityshäiriöiden riski on lääkkeillä hoidettujen epilepsiaa sairastavien naisten lapsilla noin 2-3 kertaa suurempi kuin terveillä äideillä. Tämä merkitsee, että yli 90 % epilepsiaa sairastavien äitien lapsista on täysin terveitä.
      - Neurologi seuraa äidin vointia, kohtaustilannetta ja lääkeainepitoisuuksia. Varsinkin raskauden loppupuolella kohtauksien ilmetessä on syytä tehostaa lääkitystä, jotta vältettäisiin synnytyksen aikaiset kohtaukset. Raskauden aikana lääkeainepitoisuudet usein laskevat, mutta lääkitystä ei yleensä ole syytä muuttaa ellei kohtauksia ole esiintynyt.

    • hilla14

      Minun pitää huomenna vielä soittaa lääkärille. Mietin myös että voikohan lyrica aiheuttaa vierotusoireita vastasyntyneelle koska ainakin sen syöjälle se niitä voi aiheuttaa ja jopa aika pahojakin. Olen nyt ottanut lääkettä ohjeen mukaan mutta joka kerta kun sen otan, olen ihan paniikissa että tunnenko liikkeitä tai kuuluuko sydänäänet doplerilla. Mun lääkäri ei edes puhunut mistään seurannasta vaan normi neuvolakäynnit vaan yms.

    • Ceda

      Näin kannattaa ehdottomasti - tähän tiiviiseen yhteydenpitoon olet nimittäin oikeutettu, kun epilepsiasi on nyt raskauden aikana tullut uudelleen mukaan kuvioihin ja aiheuttaa varmasti ikävän paljon stressiä. Toivotan sinulle tsemppiä! ks. http://www.epilepsia.fi/files/450/NAISENEPI.pdf ja etenkin s. 18-21.

    • samoin

      Valitettavasti en voi suoraan sinua aloittaja auttaa, mutta samaistua voin. Itsekin raskaana ja mitä pidemmälle mennään sitä enemmä kasvaa huoli kohtauksesta(vielä ei ole ollut raskausaikana). Syön eri lääkettä, mutta siinä sanotaan että lääkepitoisuus laskee raskauden loppua kohti..Mihin se perustuu? Lisääntyykö veri ja sitä kautta lääkeaine laimenee/vähenee vai miksi juuri loppuraskaus tuntuu altistavan...? Töissäkin pitäis käydä eikä lääkärit varmaa ala sairaslomaa kirjoittaan vain siksi että pelkäät kohtausta.. Kauheintahan olisi saada se jossain muualla kuin omassa kotona :(

      Ootteko muut raskaana olleet saaneet tai olleen epilepsian vuoksi sairaslomalla juuri raskausaikana ja oletteko saaneet kohtauksia vai ihan vain "varmuuden vuoksi" turvassa kotona? Tiedän että kohtausta ei saisi pelätä ja lukittautua neljän seinän sisään mutta... Minkäs teet kun paniikki meinaa iskeä :(

    • Nuoriäiti

      Noissa raskaukssa punnitaan aina etu ja haitta eli jos lääkkeestä tod näköisesti tulee olemaan enemmän etua lapselle ja äidille niin ehdottomasti se aloitetaan. Itsekin olen joutunut mietoa rauhoittavaa loppuraslaudessa suömään koska mulla ei tiedetty että kyseessä on epilepsia vaan päätettiin että se on paniikkihäiriö. Terveisin itsekin hoitaja. Ja lapseni syntyi normaalisti alateitse ongelmitta mutta on muutamanlaista ongelmaa joskaan ei suuria !

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      285
      3023
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      216
      1921
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1582
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1370
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1241
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      266
      1178
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1052
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1041
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      80
      981
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      143
      841
    Aihe