laboratoriokokeet

d.i.a.b

Hei, olen menossa vuosittaisiin labrakokeisiin ja edessä siis 12h paasto. Otanko metforem-lääkityksen aamulla ennen kokeita? Verenpaineeseen määrätty myös ratiopharm bisoprolol 5 mg, otanko senkin ennen vai jälkeen labrakokeiden? Kiitos, jos jollakulla olisi varmaa tietoa.

15

5047

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ilman_lääkkeitä

      HUSLAB'in ohjeissa kerrotaan: Paastoarvoa varten potilas ravinnotta edellisestä illasta klo 20 lähtien (vähintään 8 tuntia). Vettä saa juoda normaalisti.
      Lääkäri määrää mitä lääkkeitä voi ottaa ennen verikoetta. Muistaisin että olen saanut yleensä ohjeet ettei metformiinia ja muita diabeteslääkkeitä saa ottaa ennen näytteenottoa. Verenpainelääkkeestä sinun on kysyttävä lääkäriltä. Mutta tuo muutaman tunnin viivästys kaikkien lääkkeiden otossa ennen näytteenottoa ei liene mahdottomuus (yleensähän näyte otetaan heti aamulla).

      • T2D

        Laboratoriokokeissa useimmiten otetaan muutakin kuin paastoarvo, esimerkiksi rasva-arvot. Rasva-arvojen mittaaminen vaatii myös tuon syömättömyyden. Yleensä noissa on ollut ohjeena myös, että vettä saisi juoda aamulla puoli tai koko lasillisen vettä. Tätä on perusteltu, että voisi ottaa lääkkeet aamulla.

        Jos ei ota aamulla diabeteslääkkeitä, ei paastoarvon mittaus vastaa sitä, mitä normaalitilanne olisi. Eli jäisi juuri tutkimatta, mitä esimerkiksi metformiini todellisuudessa vaikuttaa verensokereihin. Toisaalta jotkut diabeteslääkket ovat vaarallisia ottaa ilman syömistä. Voi saada hypon helposti.

        Koko paastoarvon mittaaminen diabetesta jo pitempään sairastaneella on kyseenalaista, koska tiedetään, että diabetes on ja pysyy ja diabeetikolla on omia aamuarvomittauksia kotimittarilla riittävästi. Sen sijaan pitkän sokerin HbA1c mittaus on tärkeää.

        Itse syön metformiinin vain illalla eikä muitakaan aamulla otettavia lääkkeitä ole. Koko paastoarvon mittaaminen labrassa on ainakin omalta osaltani turhaa. Ei vastaa ollenkaan normaalia tilannetta. Syön heti herättyäni ns. esiaamupalan, jolla saan katkaistua aamukoittoilmiön. Varsinaisella aamupalalla sitten täydennetään asia. Labrassa käynti muuttaa koko tilanteen. Ei voi syödä eikä juoda. Matka labraan ja siellä odottelu saa maksan pumppaamaan sokeria verenkiertoon kakkosille tyypilliseen tapaan hallitsemattomasti. Labrassa mitatut paastoarvot ovatkin korkeimpia arvoja, joita minulla on. Yleensä arvot ovat ennen ja jälkeen ruokailujen terveen arvoissa. Labrassa paastoarvo onkin sitten helposti seitsemällä alkava. Näitä asioita on turha selittää osaamattomalle terveyskeskuslääkärille.

        Aloittajan kannattaisi kysyä asiaa lääkäriltään muidenkin lääkkeitensä osalta.


      • Yrjö

        Minun paastoarvoni ovat myös labrassa korkeimmillaan, viimeksi 9,2.


      • Kokeilepa
        Yrjö kirjoitti:

        Minun paastoarvoni ovat myös labrassa korkeimmillaan, viimeksi 9,2.

        Oletko mitannut kotona heti herättyäsi verensokerin ja sitten uudelleen heti labrahuoneesta ulos päästyäsi. Vasta silloin pystyt vertailemaan arvoja.


      • d.i.a.b

        Hei, kiitos vastauksista. Pitänee vielä varmistaa kokonaisuuden kannalta. Mutta itsekin ajattelen, että lääkkeet normaalisti, niin näkee toimivatko toivotusti. Ja pitkä sokeri tietysti, joka on ollut 6,4, lienee ok? Minullakin ongelmana tuo aamusokerin korkeus. Enkä ole ennen kuullutkaan aamukoittoilmiöstä. Siis sekö katkeaa kun syö jotain hiilihydraattia? Olisi kiva kuulla mitä ja minkä verran syöt esiaamupalaksi? Ja onko tuo ihan virallista tietoa lääkäriltä? Olen nimittäin melko laiska aamupalan syönnin aloittaja ja otan lääkkeetkin vasta sen jälkeen...


      • Näin_mitataan

        Ns. aamunkoittoilmiö on ihmisen normaaliin fysiologiaan liittyvä asia. Kun ihminen lähestyy heräämistä, maksa alkaa pumpata sokeria verenkiertoon jotta ihminen pystyy toimimaan tehokkaasti heti herättyään. Sen vuoksi tarkemmassa omaseurannassa otetaan tavanomaisten päiväaterioiden mittausten (ennen ja 2 h jälkeen aterian) aamuyöllä klo 4 verensokerimittaus. Tämä aamuyöarvo on todennäköisesti vuorokauden alin verensokeriarvo.
        Verensokerin nousu katkeaa siihen kun maksa saa aamulla ruuan hiilihydraatteja poltettavakseen.


      • Anonyymi
        Kokeilepa kirjoitti:

        Oletko mitannut kotona heti herättyäsi verensokerin ja sitten uudelleen heti labrahuoneesta ulos päästyäsi. Vasta silloin pystyt vertailemaan arvoja.

        Tämä kannattaa tehdä muutamana aamuna. Ei pidä luottaa toisten teorioihin, vaan mitata itse kun on helppoa.


    • Voipuuro

      Kuten tuossa jo sanottiin, lääkkeet otat aivan kuten joka aamu teet. Paastoarvo on vain syömättömymyysarvo edellisestä illasta. (Se EI ole lääkkeettömyysarvo - lääkkeettömyyden vaikutuksia jos testataan, se olisi aivan eri projekti ja kestäisi enemmän kuin yhden yön yli). Jos normaalisti otat lääkkeet vasta aamiaisen jälkeen, et ota lääkkeitä labroja ennen. Eli oman rytmin mukaan.

      (Itse pidän sanaa 'paastoarvo' tyhmänä, koska ihminen on yleensäkin yön yli syömättä. Paastoaminen on aterioiden poisjättämistä, eikä se toteudu yön aikana; ainoastaan aamiainen jää itselläni syömättä ennen vuosittaisia mittauksia, jotka hoidan heti kun labra aukeaa).

      • hpv

        Paastomittaus on anglikanismi. Breakfast on keskeytä paasto vapaasti käännettynä ja tyosta tulee mm. termi fasting blood glucose, joka on käännetty meillä paastoverensokeriksi.


      • Tarpeeksi_tunteja

        Kaikilla ei kerry riittävää pastoaikaa yöunen aikana. Jotku syövät vielä iltapalan ennen nukkumaanmenoa, joka on jätettävä syömättä kun otetaan paastoverensokeri aamulla.


      • d.i.a.b

        soitin diabeteshoitajalle, ei metforminia ennen kokeita, eikä verenpainelääkettäkään.


      • Josotatetaja

        Teet ihan miten haluat. Lääkkeet on otettava samaan aikaan kuin aina.


      • Voipuuro

        Tuossa kirjoitin, että ITSELLÄNI jää vai aamiainen syömättä, joillakuilla se voi olla iltapala tai vaikka yöpala; kunhan kerroin, että vain yksi ateria jää itseltäni pois, enkä pidä sitä paastona. Paasto on huono termi tässä yhteydessä, mutta vakiintunut, joten siihen on tyytyminen.

        Kaikkien labravuosieni aikana otan lääkkeet ihan juuri samaan aikaan kuin aina, se on mittauksen idea.


      • Pyydä_ohjeet
        Voipuuro kirjoitti:

        Tuossa kirjoitin, että ITSELLÄNI jää vai aamiainen syömättä, joillakuilla se voi olla iltapala tai vaikka yöpala; kunhan kerroin, että vain yksi ateria jää itseltäni pois, enkä pidä sitä paastona. Paasto on huono termi tässä yhteydessä, mutta vakiintunut, joten siihen on tyytyminen.

        Kaikkien labravuosieni aikana otan lääkkeet ihan juuri samaan aikaan kuin aina, se on mittauksen idea.

        Oletko kertonut laboratoriohoitajalle ja lääkärille että olet ottanut lääkkeet kiellosta huolimatta ennen kokeita? Labratulokset eivät silloin näytä oikeita vertailukelpoisia arvoja ja lääkäri on voinut antaa virheellisiä hoito-ohjeita ellei ole tiennyt että olet rikkonut lääkkeidenottokieltoa.
        Diabeteslääkkeiden ottoaika ei ole kriittinen ajan täsmällisyyden vuoksi. Lääkkeiden ottamista voi hyvin lykätä muutamalla tunnilla tavanomaisesta. Todennäköisesti kyse ei ole paria tuntia pidemmästä viivästyksestä (ainakin itsellä jää alle 2 h).
        Vain ne lääkkeet saa ottaa ennen näytteenottoa joiden ottoaika on kriittinen.


    • jpm1976

      Asia on lääkärikohtainen. Itsellä ollut kaksi lääkäriä joista toinen salli ottaa
      lääkkeet aamulla ennen testejä ja toinen taas oli ehdoton kiellon suhteen.
      Ei kelvannut vaikka sanoi ettei se testi kerro totuutta tilanteesta. Jos ohjeet
      oiet saanut niin pyri niitä noudattamaan, mutta kerro testaajalle jos olet niistä
      poikennut niin se merkitään tietoihin ja vältetään väärien johtopäätösten tekeminen

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      90
      1260
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1056
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      63
      797
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      750
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      290
      706
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      694
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      688
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      39
      661
    9. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      60
      648
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      634
    Aihe