Martti Joenpolven novellikilpailu taas

Apsista

Mitä ajatuksia herättää? Aiotteko osallistua? Mitä mieltä olette esimerkiksi vuoden 2011 novellikokoelmaan valituista?

91

426

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • uusiyritys22232

   Milloin se alkaa?

  • Apsista

   Novellikilpailusta oli Nuoren Voiman liiton tiedotteessa, luultavasti sama tieto löytyy liiton sivuilta.

  • eioototta11

   Minä aion osallistua, kunhan vain saisi siitä tietoa. Ei ollut NVL:n sivuilla eikä löydy googlaamalla.

   • uusuyritys22232

    Juu, minakin osallistuisin, mutta ei ole kilpailuaikaa ilmeisestikaan julkaistu viela. Nvl:n sivuilla ei tosiaan ole mitaan, enka ole loytanyt tietoa muualtakaan.


  • Apsista

   1.4. - 3.8.2015.

   Mutta ei se kilpailuaika ollut tärkeä. Kuulisin mielelläni kommenttejanne esimerkiksi viime kerran kokoelmasta, ei pelkästään voittajanovellista. Osallistuminen oli runsasta, oliko mielestänne tuomaristolla jokin trendi, koska varmaan moni ihan ok tarina jäi ulkopuolelle.

  • tääkin.kisa.on

   Kukaan ei ilmeisesti aio osallistua?

  • Olen juuri täysi-ikäistynyt toisen opintovuoden lukio-opiskelija Salosta. Olen harrastanut kirjoittamista useita vuosia ja harkinnut kirjoituskilpailuihin osallistumista. Näistä monen kohdalla on aiemmin muodostunut esteeksi vaatimus osallistujan täysi-ikäisyydestä. Nyt tätä estettä ei enää kohdallani ole. Joenpolven novellikilpailun aihetta ei ole onneksi rajattu. Olen osallistumassa kilpailuun helsinkiläistä matematiikan lehtoria kuvaavalla novellilla. Tämän lisäksi työn alla on usean vuoden ajan joskin hitaasti edeten ollut talvisotaan sijoittuva romaanikäsikirjoitus.

  • hyviä.novelleita

   Mitä luulette, millaiset novellit nyt ovat muodissa eli mitkä pärjäävät?

   Ihan irrallaan siitä, osallistunko vai en, tuli mieleeni kysyä täällä suosituksia viime aikaisisista novellikokoelmista, joita voisi lukea. Tältä palstalta löytyy varmaan paremmin kuin muilta kirjapalstoilta, jotka ovat hyvin hiljaisia.

  • ehkä.osallistun

   Ilmeisesti novellikilpailu ei pahemmin kiinnosta, päättelen vastaaja-aktiivisuudesta. Yleensä kirjoituskilpailuista keskustellaan vilkkaasti, kilpailuja ei niin kauheasti ole.

   Onko novelli poissa muodista? Vain pitempi teksti kiinnostaa?

  • Bytheway15

   Osallistun kisaan. Mielestäni novelli ei ole pois muodista, Suomessa on vain taidettu enimmäkseen pitäytyä romaanimitassa. Pakinoitakaan ei juuri enää näe. Sitä 2011 novellikokoelmaa en ole lukenut, joten en tiedä tasosta, mutta varmaan tuomaristokin vaikuttaa ja heidän henk.koht näkemykset.

   Tuoreista novellikokoelmista voin suositella Marisha Rasi-Koskisen Vaaleanpunainen meri.

   • Tarina_tekstiin

    Yritin lukea Rasi-Koskista, ei tullut mitään. Teknisetsi moitteetonta tekstiä. Mutta tylsää. Ei tarinaa kertomuksissa. Ja aihepiiri sitä yhtä samaa koti-perhe-lapset -mörsselöä.

    Tässä oli oiva esimerkki siitä, miksi ihmiset eivät lue novelleja. Eikä tämä tarkoita sitä, ettei kirjoittaja osaisi kirjoittaa, hän ei vain saa tekstiin kiinnostavuutta ja imua. Tällä en tarkoita sitä, että kaiken pitäisi olla dekkarimaisesti tuotettua, väliin ripoteltu suolenpätkiä ja seksiä. Nimittäin tuo jälkimmäinenkin tyyli tylsii minua.


   • Bytheway15
    Tarina_tekstiin kirjoitti:

    Yritin lukea Rasi-Koskista, ei tullut mitään. Teknisetsi moitteetonta tekstiä. Mutta tylsää. Ei tarinaa kertomuksissa. Ja aihepiiri sitä yhtä samaa koti-perhe-lapset -mörsselöä.

    Tässä oli oiva esimerkki siitä, miksi ihmiset eivät lue novelleja. Eikä tämä tarkoita sitä, ettei kirjoittaja osaisi kirjoittaa, hän ei vain saa tekstiin kiinnostavuutta ja imua. Tällä en tarkoita sitä, että kaiken pitäisi olla dekkarimaisesti tuotettua, väliin ripoteltu suolenpätkiä ja seksiä. Nimittäin tuo jälkimmäinenkin tyyli tylsii minua.

    Rasi-Koskisen novellit taitavatkin olla varsinaista sanataidetta, taideproosaa. Ne ovat kokonaisuuksia, tunnelmia, maailmoja, eivät juonivetoisia. Juonivetoiset saattavat kyllä imaista mukaansa toisella tapaa. Vaaleanpunainen meri oli kyllä Runeberg-ehdokkaanakin.


   • Tarina_tekstiin
    Bytheway15 kirjoitti:

    Rasi-Koskisen novellit taitavatkin olla varsinaista sanataidetta, taideproosaa. Ne ovat kokonaisuuksia, tunnelmia, maailmoja, eivät juonivetoisia. Juonivetoiset saattavat kyllä imaista mukaansa toisella tapaa. Vaaleanpunainen meri oli kyllä Runeberg-ehdokkaanakin.

    Mutta entä se aihepiiri?

    Arvelisin kykeneväni lukemaan myös taideproosaa, koska luen toisinaan esseitäkin, ei niissä mitään juonta ole. Mutta en jaksa lukea koti-perhe-lapsijuttuja, sukupolvien väliset ristiriidat ja erilaiset tavat hahmottaa maailmaa on yksinkertaisesti kaluttu loppuun. En viitsi pakottaa itseäni ymmärtämään, miksi ne kiehtovat kirjoittajia vuodesta toiseen. Eikö kirjoittamisen ilo synny arjen ylittämisestä? Arkiset aiheet latistavat tekstin kuin tekstin, se on sama kuin istuisi työpaikan kahvipöydässä ja olisi olevinaan kiinnostunut kun joku pääsi ripille, kirkossa naimisiin tai sai levon ja tuhkattiin.


  • sivujaviis

   Kuinkahan monta sivua pitäisi olla, jotta voittoa vois tavoitella? :)
   Onhan niitä novelleja puolesta sivusta pariin, mutta aikamoinen pitäis olla jos sivulla voittaisi...

   • Aischa

    Parinkin sivun mittainen novelli on novelli, joten miksi ei? :) omakaan novellini ei ole kuin muutaman sivun mittainen (fontti 12, riviväli 1,5). Onneksi tässä on hiomisaikaa vielä muutama viikko :)


  • Bytheway15

   Kisakutsussa mainittiin 20 liuskaa, joka voi siis koostua useammastakin novellista. Sivun mittainen raapalenovellikin voi siis lähteä mukaan kisaan :) tai sitten 20 sivun mittaista? En minäkään lähetä matkaan kuin muutaman sivun novellin, rivivälillä 1,5 ja fontti 12. Lyhyt se on sekin :) novellissa on se hyvä puoli, että siinä voi tosiaan keskittyä ilmaisun hiomiseen, lyhyen ilmaisun. Joten tekstin pituus ei varmaan ole se merkittävin tekijä :)

  • aihepiireistä

   Mitä arvelette aihepiireistä, onko jotakin, joka vetää?

   Edellisen kerran voittajanovelli Synkkäsimo ei ollut minun makuuni. Tuntuu, että noita synkkissimeoneja ja alkkisarvideja ja hortoilijahelenoita on ollut teksteissä ihan riittämiin. Siltikin, vaikka ne kuvaavat aikaamme. Itsellänikin on yksi suht laadukas kyseiseen aihepiiriin liittyvä, mutta vältän tietoisesti sen laittamista kisaan.

   • Aischa

    Olen sun kanssa samoilla linjoilla. Alan olla kyllästynyt siihen synkistelyyn ja sekoilun ylistykseen, mitä nyt tuntuu olevan paljon. Luulis, että muunlaisellekin tekstille olisi tilausta. Ketä kiinnostaa jonkun juopon ojanpohja- ja oksennusretket?


  • Simpanssit

   Kai taiteessa kiinnostavinta on tekijänsä ehdoton oma näkemys, joka ilmenee sisällöllisinä ja muodollisina seikkoina. Valinta on jokaisen oma prosessi. Ehkä vuosien pitkän harjoittelun, kokeilun, onnistumisen ja epäonnistumisen prosessi.

   Pienessä proosassa ihailen itse taitoa. Novelli on myös tekniikkalaji.

   Sisäinen maailma on kiehtovampaa minulle kuin ulkoinen konstruointi.

   Mutta nyt varmaan alkaa valitus elitismistä. Siitä vain. Kai lukiolaisena voi olla kiinnostunut lahjakkuudesta juuri hahmojen sisäisen maailman kautta. Minua kiinnostaa erityisesti sisäiset ristiriidat. Niissä hienoja esimerkkejä tarjoavat monet venäläiset kirjailijat.

   Juonivetoinen sisältää usein painopisteen toiminnan kuvaamiseen. Minua ehkä enemmän kiinnostaa odotus. Kuten Beckettin teksteissä.

   Kielen uudistaminen on myös kiinnostukseni kohde. Täsmäkieli, ylifunktionaalisuus rasittaa minua. Makuasioita nämä tietysti ovat.

   Muoti? Ketä sellainen kiinnostaa. Siis seurata ja pohtia. Jos kirjailijan teksti synnyttää muodin, se lienee tekijälleen samantekevää. Oleellinen pointti lienee tekstin merkitystasoilla: mitä taide haluaa lukijalleen viestii, mitä se viestii ja ennen kaikkea miten se vaikuttaa lukijan tulkinta- ja kokemukstilaa.

  • Aischa

   Laitoin kaksi novellia menemään. Saa nähdä kuinka käy. Toiveet eivät ole kovin korkealla, jos voittajanovelli on Sofi Oksasen tasoa... Siis Sofihan taitaa olla jonkun vuoden voittaja. Aika moni muukin tunnettu nimi on voittanut tai ollut palkintosijoilla. Luultavasti olisin vain siirtänyt pilkun paikkaa seuraavat kaksi viikkoa, joten parempi, että lähti matkaan nyt :) Muita osallistujia?

  • vhiillle

   lähetetty samoin kaksi novellia

  • JilleJalle

   Lähetän myös kaksi novellia tuohon kisaan, toivottavasti tärppää!

  • novellistikko

   kun viimeinen päivä oli 4.8, niin tarkoittaako tuo että novellien pitää viimeistään silloin olla siellä, vai että tuolloin viimeistään tulee lähettää? eli että postileimassa olisi päivä 4.8 maksimissaan?

   • mienvhtrb

    "valitse paras tai parhaimmat novellisi (yhteensä enintään 20 liuskaa) ja lähetä ne 3.8.2015 mennessä Nuoren Voiman Liiton toimistoon nimimerkillä."

    Tuosta on paha perustella, itse pelasin varman päälle ja laitoin novellit menemään jo kauan sitten.


   • Oinas_345

    Ehtii, kunhan postituspäivämäärä on 3.8. tai aikaisempi. Kysyin.


  • yypää

   Minäkin lähetin tuonne novellin. Mutta kyllähän se esiraadin lukijoiden mausta riippuu mikä pääsee jatkoon. Kunhan nyt tuli laitettua se, koska sattui olemaan sopiva novelli. Jälkikäteen huomasin vasta, että oli muutama kirjoitus- ja huolimattomuusvirhe siellä. Mutta minusta hyvä puoli on se, että voittajille ilmoitetaan jo lokakuun lopulla. Novellista sai myös pyytää jonkun palautteen, joten ei ihan hukkaan mene tuo. Innostuin kanssa lukemaan novelleja tarkemmin ensimmäistä kertaa ehkä ikinä, joten plussan puolelle meni vaikka ei se minun novelli siellä sijoitu varmaankaan.

   • Sitä.sun.tätä

    Niistä ei kyllä koskaan voi tietää, mikä arvostelijoihin kolahtaa, on niin subjektiivista. Ei kannata ottaa itseensä.

    Laitoin edellisellä kerralla novellin, jota pidin parhaimpanani, ei mitään. Myöhemmin se oli esillä Oriveden Opiston novellien jatkokurssilla ja vetäjä sanoi, että hän olisi kyllä sen erottanut joukosta.

    Nytkin laitoin pari, mutta tällä kertaa minulla ei ole mitään odotuksia enkä aio niitä enää tämän jälkeen missään käsitellä. Kirjoittamisharrastus taitaa minun kohdallani olla muutoinkin out.

    Aikansa kutakin. Jos ei onnistu, niin täytyy katsella muuta ajankulua. Vaihtoehtojahan on.


  • Lillerilalleri2015

   Moniin novellikisoihin osallistuneena voin sanoa samaa, että tuomariston maku vaikuttaa paljon. Ja tällaisessa kisassa, jossa on satoja novelleja, varmaan pilkkuvirheetkin vaikuttavat :( en siis itsekään odota pääseväni jatkoon.

   • kielioppivirheistä

    Kielioppivirheillä on varmasti merkitystä, mutta pilkkuvirheitä ei vapailla kirjoittajilla varsinaisesti ole: ihan oikeatkin kirjailijat soveltavat pilkkusääntöjä varsin vapaasti. Tekstin toistuva pilkuttaminen voi häiritä. Toisaalta taas, jos teksti tarvitsisi jatkuvasti pilkuttamista, voidaan kysyä, onko lauserakenne tarkoituksenmukainen.

    Yhdyssanavirheitä ei varmaankaan kukaan itsensä edes puolivakavasti ottava kirjoittaja tee. Jos niitä on, tekstin voi heittääkin ei-mappiin elikkä silppuriin. Myös virheelliset viittaukset häiritsevät. Hän istui äitinsä tuolille, joka oli hänet synnyttänyt kohdustaan.


   • pilkkupunto
    kielioppivirheistä kirjoitti:

    Kielioppivirheillä on varmasti merkitystä, mutta pilkkuvirheitä ei vapailla kirjoittajilla varsinaisesti ole: ihan oikeatkin kirjailijat soveltavat pilkkusääntöjä varsin vapaasti. Tekstin toistuva pilkuttaminen voi häiritä. Toisaalta taas, jos teksti tarvitsisi jatkuvasti pilkuttamista, voidaan kysyä, onko lauserakenne tarkoituksenmukainen.

    Yhdyssanavirheitä ei varmaankaan kukaan itsensä edes puolivakavasti ottava kirjoittaja tee. Jos niitä on, tekstin voi heittääkin ei-mappiin elikkä silppuriin. Myös virheelliset viittaukset häiritsevät. Hän istui äitinsä tuolille, joka oli hänet synnyttänyt kohdustaan.

    Jos pilkku on väärässä paikassa toistuvasti, niin kyllä sillä on merkitystä. Pilkun puuttuminen ei sen sijaan haittaa. Peikko kampasi tukkansa, ja syötyään pesi vaatteet purossa -tyyppiset virheet ovat yhtä pahoja (ja harrastajien teksteissä yleisiä) kuin yhdyssanavirheetkin. Kielioppivirheet kertovat kirjoittajan taidoista yleensä aika paljon. Harvemmin niissä kiinnostavissa teksteissä kielioppivirheitä on, koska kirjoittamiseen suhtaudutaan vakavasti eikä tekstejä lähetetä keskeneräisinä.


   • kielioppivirheistä
    pilkkupunto kirjoitti:

    Jos pilkku on väärässä paikassa toistuvasti, niin kyllä sillä on merkitystä. Pilkun puuttuminen ei sen sijaan haittaa. Peikko kampasi tukkansa, ja syötyään pesi vaatteet purossa -tyyppiset virheet ovat yhtä pahoja (ja harrastajien teksteissä yleisiä) kuin yhdyssanavirheetkin. Kielioppivirheet kertovat kirjoittajan taidoista yleensä aika paljon. Harvemmin niissä kiinnostavissa teksteissä kielioppivirheitä on, koska kirjoittamiseen suhtaudutaan vakavasti eikä tekstejä lähetetä keskeneräisinä.

    Tarkoitin nimenomaan pilkun puuttumista, jättämistä pois silloin kun pilkun oikeaoppisesti kuuluisi olla lauseessa. Jatkuva pilkuttaminen saattaa häiritä lukijaa ja pätkiä tekstiä. Ihmeellistä, miksi tämäkin piti vääntää rautalangasta.

    Kuka kirjoittaja laittaa pilkun väärään paikkaan kuvaamasi esimerkin tavalla?


   • pilkkupunto
    kielioppivirheistä kirjoitti:

    Tarkoitin nimenomaan pilkun puuttumista, jättämistä pois silloin kun pilkun oikeaoppisesti kuuluisi olla lauseessa. Jatkuva pilkuttaminen saattaa häiritä lukijaa ja pätkiä tekstiä. Ihmeellistä, miksi tämäkin piti vääntää rautalangasta.

    Kuka kirjoittaja laittaa pilkun väärään paikkaan kuvaamasi esimerkin tavalla?

    Monikin. Olen lukenut paljon kässäreitä.


  • Gilleisson

   Mä laitoin kaksi omasta mielestäni loistavaa novellia, jotka olin tarkastanut kirjoistusvirheiden osalta, poistanut jokaisen modaalirakenteen, adverbin ja tilkesanan, teroittanut teemaa sekä hionut, hionut ja hionut. Uskon silti, että on ihan sattuman varassa, pärjäänkö vai en. Noin isoon kisaan on pakko tulla paljon hyvin kirjoitettuja novelleja ja sen jälkeen on arpapeliä, sattuuko esilukija tai varsinainen raati pitämään juuri minun tekstistäni.

   • perusta

    Ei se nyt ihan sattuman varassa sentään ole, suurin osa teksteistä on julkaisukelvottomia. Raadin maku tietysti vaikuttaa sijoittumiseen kärkeen.


  • Jumppapeppunen

   No sanokaapa nyt rakkaat kirjallisesti orientoituneet kanssaeläjäni, lähetittekö te tuonne kisaan täydelliseksi hiottuja timantteja vai totaalista sontaa?

   • jumppaa.sinä.vain

    Provosointiyrityksesi herättää vain kysymyksen, oletko ihan aidosti mustavalkoinen ihminen?


  • missään.ei.tietoa

   Eivät näemmä ole toistaiseksi osanneet laskea, kuinka monta novellia tai kuinka monelta nimimerkiltä on tekstejä tullut.

   • lpota

    Ajattelisin kyllä itse, että lukumäärän laskemista tärkeämpi tehtävä tässä kohtaa on jatkoon pääsevien novellien seulonta - ja parempi niin. Ehtiihän sitä laskeskella sen jälkeen sitten. Lukumäärä ilmoitetaan varmaan vasta sitten, kun voittajat on valittu.


   • Kipota

    Minkähänlainen esiraati siellä on? Tuomarit on valittu, mutta eivät he varmaankaan lue kaikkia lähetettyjä.

    Jos esiraati koostuu esimerkiksi kovin nuorosta ihmisistä, jo pelkkä aiheen valinta voi karsia jonkun tekeleen jatkosta. Ihan vastaavasti olisi tietenkin toisinpäin: jos esilukijoina toimisivat pelkät vanhukset.

    Vaikka subjektiivisiahan nämä ovat, kuten on todettu ja kilpailu on vain yksi kilpailu. Mutta en tiedä yhtään toista kilpailua, joss ei olisi rajattu asuinpaikkaa, aihetta tai ikää, jotka kaikki ovat jotenkin keinotekoisia rajoituksia.


   • lpota
    Kipota kirjoitti:

    Minkähänlainen esiraati siellä on? Tuomarit on valittu, mutta eivät he varmaankaan lue kaikkia lähetettyjä.

    Jos esiraati koostuu esimerkiksi kovin nuorosta ihmisistä, jo pelkkä aiheen valinta voi karsia jonkun tekeleen jatkosta. Ihan vastaavasti olisi tietenkin toisinpäin: jos esilukijoina toimisivat pelkät vanhukset.

    Vaikka subjektiivisiahan nämä ovat, kuten on todettu ja kilpailu on vain yksi kilpailu. Mutta en tiedä yhtään toista kilpailua, joss ei olisi rajattu asuinpaikkaa, aihetta tai ikää, jotka kaikki ovat jotenkin keinotekoisia rajoituksia.

    Päätellen edellisen kokoelman esipuheesta raati on NVL:n porukkaa, eli voi olla eri ikäisiä. Mutta siis kun muistetaan, että tuonne todennäköisesti on tullut taas lähemmäs tuhat nimimerkkiä, niin eiväthän kaikki esiraadissakaan varmaan jokaista kirjoitusta lue. Kunkin kirjoituksen jatko on ensimmäisessä vaiheessa sen varassa, kenelle se sattuu esiluettavaksi. Esiraati todennäköisesti valitsee joukon novelleja (ehkä 50? arvaus edelleen aiempien kokoelmien esipuheisiin perustuen), jotka tuomarit vasta lukevat ja valitsevat niistä suosikkinsa.

    Olen samaa mieltä siitä, että kilpailu on "epäreilu", koska lopulta tuomariston näkemykset ovat täysin subjektiivisia. Esimerkiksi minä olisin itse laittanut edellisen kokoelman voittajat aivan erilaiseen järjestykseen. Lohdutukseksi (tai masennukseksi) sanon kuitenkin arvelevani, että esitarkastuksessa se novellien terävin kärki tuomarien luettavaksi valikoitavia novelleja löytyy aika helposti, ainakin toivon niin. Makuasiat pääsevät pintaan sitten tämän jälkeen. Jokuhan ainakin väitti aiemmassa keskustelussa, että olisi saanut esimerkiksi kuulla päässeensä 40 tai 20 parhaan joukkoon - toisin sanoen jos tuollainen tiedonanto tulee, sitä voi pitää jo pienenä voittona.


  • toopestoi

   Äh, en malta odottaa sinne lokakuulle asti tuloksia. Joka toinen päivä oma novellini on mielestäni vahva voittajaehdokas ja joka toinen päivä ihan surkea novellin irvikuva. Raskasta. Pitäisi ehkä hankkia elämä!

  • Novellinrustaaja

   Kertokaahan tänne sitten jos/kun saatte palautetta/sijoituksenne.

   Itse lähetin yhden novellin matkaan, mutta kiireellä väsäsin eikä ko. teksti ole hyvä edes minun muihin teksteihin verrattuna. Olipa jotain tekemistä kuitenkin! :D

  • Aischa

   Mäkin toivon, että laitatte tänne viestiä, jos ja kun saatte viestin, että olette sijoittuneet :)

   • Hylsy.kai.tästäkin

    Odotan hylkäyskirjettä. No en laittanut niille kuin puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen. Olen sen verran realistiksi tullut, kun olen saanut takkiini toistamiseen, etten odota tältä mitään. Laitoin tekstiä, koska ajattelin ettei sitten harmita jäljestäpäin, kun luen kokoelmaa, jossa on tekstejä, joista ihmettelen miksi ne siellä ovat.


   • Hylsyäkään.ei.tipu

    Sitä hylsyä ei kannata odotella, ilmoittavat 31.10 mennessä voittajille ja antologiaan päässeille, muille ei ilmoitella mitään. Kai tässä vielä jonkun aikaa voi jännittää ja jos mitään ei kuulu niin täytyy todeta, että huti tuli. Taas.


   • Hylsy.kai.tästäkin
    Hylsyäkään.ei.tipu kirjoitti:

    Sitä hylsyä ei kannata odotella, ilmoittavat 31.10 mennessä voittajille ja antologiaan päässeille, muille ei ilmoitella mitään. Kai tässä vielä jonkun aikaa voi jännittää ja jos mitään ei kuulu niin täytyy todeta, että huti tuli. Taas.

    Joo, huomasin, että ne ei tällä kertaa ilmoita muille mitään. Viimeksi tuli ilmoitus (vuosi taisi olla 2011), että ette valitettavasti sijoittunut, plää, plää. No eihän sillä mitään lisäarvoa olekaan, sillä muodollisella ilmoituksella.

    Oletan, että joku tällä palstalla tai muualla pääsee antologiaan ja kuulen sen sitten. Ja kun määräaika on kulunut hiljaisuudessa.

    Olen yhdellä kirjoittajakurssilla ja totesin, että taidan olla ainut, jolla ei enää ole kunnianhimoa. Kun tarpeeksi saa takkiinsa, niin meneehän se jakeluun. No, nyt ei ole mitään paineita, voi kirjoitella jos huvittaa ihan muuten vain. Tai olla kirjoittamatta.


   • En.sano.että.oot.huono
    Hylsy.kai.tästäkin kirjoitti:

    Joo, huomasin, että ne ei tällä kertaa ilmoita muille mitään. Viimeksi tuli ilmoitus (vuosi taisi olla 2011), että ette valitettavasti sijoittunut, plää, plää. No eihän sillä mitään lisäarvoa olekaan, sillä muodollisella ilmoituksella.

    Oletan, että joku tällä palstalla tai muualla pääsee antologiaan ja kuulen sen sitten. Ja kun määräaika on kulunut hiljaisuudessa.

    Olen yhdellä kirjoittajakurssilla ja totesin, että taidan olla ainut, jolla ei enää ole kunnianhimoa. Kun tarpeeksi saa takkiinsa, niin meneehän se jakeluun. No, nyt ei ole mitään paineita, voi kirjoitella jos huvittaa ihan muuten vain. Tai olla kirjoittamatta.

    Ja nytkö meidän muiden pitää sanoa kuorossa "älä anna periksi"? Kukaan ei ole väittänyt kirjoittamista helpoksi tieksi. Anna rehellisesti periksi, laita kynä pois ja lakkaa itkemästä ja itsesäälivien nettiviestien kirjoittaminen TAI kirjoita perse ruvella hylsyistä huolimatta.


   • boredtodeath

    Kovaa tekstiä. Totta, ei kenenkään tarvitse kirjoittaa, ei ole pakko. Tekstilajin vaihtaminenkin voi olla virkistävää jos puuduttaa aina jauhaa samaa kirjoittamisessa, kun kustantajat ei kiinnostu ja kilpauluissa ei pärjää. Itse en ole tuota kokeillut mutta olisi varmaan viisasta. Ei minullakaan kyllä oikein ole kunnianhimoa tällä hetkellä, haluan vain pitää hauskaa.


   • Hylsy.kai.tästäkin
    En.sano.että.oot.huono kirjoitti:

    Ja nytkö meidän muiden pitää sanoa kuorossa "älä anna periksi"? Kukaan ei ole väittänyt kirjoittamista helpoksi tieksi. Anna rehellisesti periksi, laita kynä pois ja lakkaa itkemästä ja itsesäälivien nettiviestien kirjoittaminen TAI kirjoita perse ruvella hylsyistä huolimatta.

    En tietääkseni valittanut mistään enkä pyytänyt kannustusta. Kerroin vain realiteetit ja sen, että kirjoitan tai olen kirjoittamatta ilman paineita.

    Miksi realiteettien toteaminen on monille yhtä kuin valitus? Kyllä kirjoittavien ihmisten pitäisi tajuta sävyerot.


  • Tämmöinen_löytyi_äsken

   MARTTI JOENPOLVEN NOVELLIKILPAILU 2016 KERÄSI TEKSTEJÄ 820 KIRJOITTAJALTA

   Gummeruksen ja Nuoren Voiman Liiton muutaman vuoden välein järjestämä Martti Joenpolven novellikilpailu innosti jälleen kirjoittajia. Novellit 2016 -kilpailuun saapui määräaikaan mennessä tekstejä yhteensä 820 kirjoittajalta.

   Kilpailuun lähetetyistä teksteistä kolme parasta palkitaan: ensimmäinen palkinto on 2000 euroa, toinen 1000 euroa ja kolmas 500 euroa. Tänä vuonna novellikilpailun tuomaristoon kuuluvat kirjailijat Selja Ahava, Hannu Simpura ja Johanna Sinisalo sekä Gummeruksen kotimaisen kaunokirjallisuuden kustannustoimittajat Anna Kervinen ja Salla Pulli. Lokakuussa tuomaristo valitsee voittajat ja kymmenkunta muuta kärkikastin tekstiä, jotka ovat mukana ensi vuonna ilmestyvässä novellikokoelmassa. Gummeruksen julkaisema NOVELLIT 2016 –antologia ilmestyy helmikuussa 2016.

   Vuosi 2016 on Martti Joenpolven novellikilpailun pitkän taipaleen tärkeä virstanpylväs. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1996, joten ensi vuonna juhlitaankin novellikilpailun 20-vuotista taivalta.

   Lue kilpailusta lisää osoitteessa: http://www.novellit.fi/.

   • coppolat

    Nyt he ovat sitten saaneet laskettua ne. Melkoinen määrä. Mimmoista mahtaa olla tuomaristossa. Ehkä kärki kuitenkin erottuu kun n. viitisentoista taitaa päästä antologiaan. Hyvä jännätä tässä kuukauden verran, kiintoisaa tietää millainen voittaa. Eikö tästä tulisi ihan kiinnostava tosi tv-ohjelma? Seurataan jotain kirjoittajia, jotka tekee tekstejä kisaan. Sitten tuomariston työskentelyä. Ne lukee ja lukee ja lukee... Eikö kaikki kirjoittamisesta kiinnostuneet katsoisi tätä ihan simona? Hyvä mainospala antologialle olisi se.


   • ei.aikaa.televisolle
    coppolat kirjoitti:

    Nyt he ovat sitten saaneet laskettua ne. Melkoinen määrä. Mimmoista mahtaa olla tuomaristossa. Ehkä kärki kuitenkin erottuu kun n. viitisentoista taitaa päästä antologiaan. Hyvä jännätä tässä kuukauden verran, kiintoisaa tietää millainen voittaa. Eikö tästä tulisi ihan kiinnostava tosi tv-ohjelma? Seurataan jotain kirjoittajia, jotka tekee tekstejä kisaan. Sitten tuomariston työskentelyä. Ne lukee ja lukee ja lukee... Eikö kaikki kirjoittamisesta kiinnostuneet katsoisi tätä ihan simona? Hyvä mainospala antologialle olisi se.

    Kuka hemmetti viitsisi tuhlata aikaa tuommoisen katseluun??? Kuten televisioon muutenkaan. Senkin ajan voi käyttää kirjoittamiseen. Tai muuhun aktiivitekemiseen.

    Antologialle se tosin olisi hyvä mainospala. Kun kirjat ja kirjallisuus ja novellit eritoten ovat monelle kuin ilmaa.


   • mitä.miksi.ja.minne

    Mistä tämä löytyi?


  • KasvotOnMies

   Onko kukaan saanut mitään tietoa kisasta vielä?

  • gdggdfgdfg

   Eipä ole kuulunut. Veikkaan, että loppukuuhun menee. Tai sitten olen optimisti :-)

  • esine

   Sain ilmoituksen, että olen mukana antologiassa. Sen tarkemmin en tiedä.

   • köntsää

    Hienoa! Onneksi olkoon. Minä karsiuduin jatkosta jo ekalla kierroksella nähtävästi.


   • Kiinnostaajooo

    Miten sait ilmoituksen?


   • esine
    Kiinnostaajooo kirjoitti:

    Miten sait ilmoituksen?

    Sähköpostilla ilmoitettiin.


   • Novellinrustaaja

    Onnea! En oo ees pahasti kateellinen, kun ei edes itseä miellyttänyt sinne lähetetty novelli.

    Vieläkin oot siinä aloituslause-kisassa mukana. Oliko s-postissa tietoa milloin se alkaa, ennen vai jälkeen voittajien julkistamisen? Olisi kiva jos ennen, vähän niin kuin esimakua tulevasta.


   • esine
    Novellinrustaaja kirjoitti:

    Onnea! En oo ees pahasti kateellinen, kun ei edes itseä miellyttänyt sinne lähetetty novelli.

    Vieläkin oot siinä aloituslause-kisassa mukana. Oliko s-postissa tietoa milloin se alkaa, ennen vai jälkeen voittajien julkistamisen? Olisi kiva jos ennen, vähän niin kuin esimakua tulevasta.

    Ei ollut mitään mainintaa aloituslause-kisasta.

    Uskoisin, että se on ennen julkistusta?


  • Musirullike

   Olipas nopeaa..

   • Epäiletkö

    Mikä oli nopeaa? :-o


  • Niinsiinäsittenkävi

   Onnea mukaan pääsemisestä! Hieno juttu. Minä sitten näköjään karsiuduin, tosin ei olleet toiveet korkeallakaan.

  • hmmhmm

   Tietääkö joku, onko voittajille ilmoitettu voitostaan vai vain antologiaan pääsystä? Vai säästelläänkö tuota tietoa julkistustilaisuuteen? Ihan mielenkiinnosta...

  • EnTaaskaanMinä

   Onnea voittajille! Tosi aikaisin kyllä pääsivät yksimielisyyteen, kun muistaakseni ilmoituksessa luki, että 31.10. mennessä ilmoitetaan voittajille. Mutta mikäs siinä, jos valinta olikin helppo!

   Ja ei, minua ei onnistanut. Taaskaan. Saa nähdä kuinka pitkäksi aikaa tämä nujertaa itsetunnon tällä kertaa...

   • lpota

    Ymmärrän hyvin miltä sinusta tuntuu. Muistutan kuitenkin, että tämän tuomariston antologiaan valitsema kokoelma ei ole mikään objektiivinen ja absoluuttinen totuus näiden novellien "parhaimmuudesta". Jos osallistuvia nimimerkkejä on ollut 820 (ja novelleja siis väistämättä vielä enemmän), on aivan selvää, että potentiaalisesti antologiaan sopivia novelleja on ollut vähintään useita kymmeniä. On täysin mahdollista, että sinun novellisi oli noiden kymmenien joukossa ja että toisenlainen tuomaristo olisi valinnut sen myös julkaistavaksi, ehkä myös palkittavaksi.


  • Saapasjalkahevonen

   Onnea antologiaan päässeelle! Olet jo ylittänyt monta kynnystä, kun olet päässyt niin pitkälle.

   Olisin kiinnostunut siitä, millainen oli novellisi aihepiiri.

   Sekä myös siitä, minkä seikkojen arvelet vaikuttaneen siihen, että pääsit loppusuoralle. Ehkäpä se joka pääsee, on siitä hieman etukäteen oman päänsä sisällä tietoinen....

   • Novellinrustaaja

    Otitko muuten joku sitä arvostelupalvelua? Oliko hintansa väärti?

    Vai saako ne palautteet vasta sitten, kun tulokset on julkisia? Itseä hieman harmittaa, kun en ottanut sitä.


   • hansakat.tiskiin
    Novellinrustaaja kirjoitti:

    Otitko muuten joku sitä arvostelupalvelua? Oliko hintansa väärti?

    Vai saako ne palautteet vasta sitten, kun tulokset on julkisia? Itseä hieman harmittaa, kun en ottanut sitä.

    Kysymys ei ollut minulle, mutta vastaan.

    Olen lähettänyt sekä tähän että aiempaan Joenpolvikisaan novelleja, jotka ovat käyneet sitä ennen arvostelupalvelussa. Siis ei kilpailua varten, vain ihan muuten vain, koska olen käyttänyt erästä NVL:n laadukasta arvioijaa (kannattaa valita sieltä sopiva, kriittinen ja perusteellinen henkilö).

    Olen saanut positiivista palautetta myös Oriveden opiston kursseilta. Negatiivista kritiikkiä saa suorastaan kerjätä. Mutta ei auta. Jokin mättää, en ilmeisesti sovi siihen kuvioon, mihin novellien (tai romaanikässäreiden) kirjoittajat halutaan. Genren pitää olla puhdasta. Ja aiheet turvallisia. Mitähän vielä.


   • Novellinrustaaja
    hansakat.tiskiin kirjoitti:

    Kysymys ei ollut minulle, mutta vastaan.

    Olen lähettänyt sekä tähän että aiempaan Joenpolvikisaan novelleja, jotka ovat käyneet sitä ennen arvostelupalvelussa. Siis ei kilpailua varten, vain ihan muuten vain, koska olen käyttänyt erästä NVL:n laadukasta arvioijaa (kannattaa valita sieltä sopiva, kriittinen ja perusteellinen henkilö).

    Olen saanut positiivista palautetta myös Oriveden opiston kursseilta. Negatiivista kritiikkiä saa suorastaan kerjätä. Mutta ei auta. Jokin mättää, en ilmeisesti sovi siihen kuvioon, mihin novellien (tai romaanikässäreiden) kirjoittajat halutaan. Genren pitää olla puhdasta. Ja aiheet turvallisia. Mitähän vielä.

    Jotenkin tuntuu, että nykyisin haetaan hirveän tiukasti ajassa kiinni olevia, siis sellaisia tekstejä jotka osallistuvat jo esiintyviin puheenaiheisiin. Sellainen kuolematon teksti tuntuu jäävän usein pienelle huomiolle.


   • Saapasjalkahevonen
    Novellinrustaaja kirjoitti:

    Jotenkin tuntuu, että nykyisin haetaan hirveän tiukasti ajassa kiinni olevia, siis sellaisia tekstejä jotka osallistuvat jo esiintyviin puheenaiheisiin. Sellainen kuolematon teksti tuntuu jäävän usein pienelle huomiolle.

    Juuri tuosta syystä tiedustelin antologiaan päässeen novellin aihepiiriä.

    Tämä ei tarkoita sitä, että kaikki mikä ei ole kiinni ajassa, olisi kuolematonta. Se vain ei vedä.

    Mikähän tänä päivänä on kiinni aajassa? Pitääkö päähenkilöllä olla linked-in profiili ja muuntohuumeongelma? Maahanmuuttajapoikaystävä vielä sen lisäksi (olipa päähenkilö mies tai nainen) ja pariskunnan suunnitelmissa on laaman adoptointi Kiinasta. Paitsi että laama taitaa olla enempi eteläamerikkalainen eläin.


   • lpota

    No, lyön vaikka pääni pantiksi että lopullisessa antologiassa on vähintään yksi novelli, joka käsittelee ns. erilaisuuden kohtaamista, joko suoraan tai epäsuorasti maahanmuuttajiin liittyen... Tekisipä mieleni sanoa, että se on myös äärimmäisen helppo aihe tarttua, mutta ei helppo aihe käsitellä tuoreella tai kekseliäällä tavalla.

    Tuskinpa "ajassa kiinni oleminen" tarkoittaa jatkuvaa älypuhelimen näpyttelyä taikka linked-in-profiileja, vaan ennemmin ajankohtaisten asioiden kommentointia tavalla tai toisella (vrt. Jussi Valtosen erittäin ansiokkaasti mm. sosiaalista mediaa ja sen synnyttämää keskustelukulttuuria kommentoiva Finlandia-voittaja). Asioiden nerokas käsittely on aina tervetullutta, mutta yhdyn kyllä kritiikkiin siitä, tarvitseeko kaiken nyt aina olla niin "ajassa kiinni". Mielestäni osoittaa tiettyä riskinottokyvyn puutetta, jos mitään muuta ei haluta julkaista tai palkita.


   • Ihan_pihalla11

    Millaisia novelleita ihmiset haluavat lukea? En tiedä, koska tuntuu, että ihmiset eivät halua lukea novelleja lainkaan.

    No entä millaisia kirjoittajat haluavat kirjoittaa? Tähän voin vastata vain omasta puolestani. Minulla jokaisessa novellissa on jokin tarina, ihminen kulkee hetken matkaa, tapahtuu jokin käänne, ihminen kehittyy tai oivaltaa jotain, mitä ei ole oivaltanut aiemmin. Tai ihminen tekee jotain, jonka kautta lukijalle paljastuu siitä ihmisestä jotain, mitä ei olisi arvannut, paljastuu ehkä koko ajan lisää, ei välttämättä aina mitään kovin positiivista. Mutta tarinanovelleille ei taida olla kysyntää, ne eivät ole sitä ajankohtaista. Ajankohtaista on se, että notkutaan ja hillutaan hetki siellä, toinen täällä, ostetaan pullo kaljaa tai tikkari, minkä jälkeen mennään muualle hillumaan ja huomataan, että se tikkari olikin pudonnut matkalla.

    Nykyihminen on monin tavoin hukassa. Jos siitä huolimatta elämä kulkee, niin sitähän ei kannata kaikille kuuluttaa. Saati kirjoittaa.


   • esine

    Novellini ei ollut mitenkään (missään) ajassa kiinni, ei ajankohtainen enkä pidä sitä mitenkään trendien harjalla olevana. Ehkä se on erilainen.
    Lähetin kilpailuun kaksi novellia, joista toista pidin paljon vahvempana ja parempana. Sitä ei kuitenkaan valittu antologiaan. En tiedä johtuiko liian tavanomaisesta aiheesta.


   • Noenuskoen

    Kisassa sijoittuville on luvattu ilmoittaa sijoittumisesta lokakuun aikana, mistä sinä tiedät ettei novelliasi valita antologiaan? Siitäkö, että yksi anonyymi kirjoittelija palstalla kertoi saaneensa sähköpostilla tiedon antologiaan pääsystä? No uskoako tuota vai ei? Minulle ilmoitettiin sähköpostilla, että voitan ensi vuoden Finlandian, uskotko?


   • esine
    Noenuskoen kirjoitti:

    Kisassa sijoittuville on luvattu ilmoittaa sijoittumisesta lokakuun aikana, mistä sinä tiedät ettei novelliasi valita antologiaan? Siitäkö, että yksi anonyymi kirjoittelija palstalla kertoi saaneensa sähköpostilla tiedon antologiaan pääsystä? No uskoako tuota vai ei? Minulle ilmoitettiin sähköpostilla, että voitan ensi vuoden Finlandian, uskotko?

    En usko, että olen saanut ilmoituksen yhtään sen aiemmin kuin muut valitut. Voittajat eli ne kolme palkittua ovat varmasti saaneet tiedon samoihin aikoihin. En itse kuulu heihin, olen vain antologiassa.
    Tietysti jokainen saa vielä odottaa kuun loppuun jos tahtoo, omalta osaltani kuitenkin tiedän vastauksen jo :) En voittanut, enkä sijoittunut palkintosijoille mutta olen antologiassa mukana. Viesti tuli kustannustoimittajalta.


   • Novoitinpahyvinkinvoitin

    Niin, herättelemäni kysymys ei ollutkaan se, että oletko sinä saanut tiedon aiemmin kuin muut vaan se, oletko sinä anonyyminä nettikirjoittajana uskottava ja luotettava lähde. Voi olla, että olet, voi olla, että et ole. Minä voitin viime viikolla lotossa, uskotko?


   • esine
    Novoitinpahyvinkinvoitin kirjoitti:

    Niin, herättelemäni kysymys ei ollutkaan se, että oletko sinä saanut tiedon aiemmin kuin muut vaan se, oletko sinä anonyyminä nettikirjoittajana uskottava ja luotettava lähde. Voi olla, että olet, voi olla, että et ole. Minä voitin viime viikolla lotossa, uskotko?

    Ei kai sillä ole mitään väliä, kun sinä kuitenkin olet jo päättänyt uskotko minun viestejäni vai et.

    Mikään ei ketään estä toivomasta vielä kuun loppuun hyväksyntää.


   • onnea.onnea

    Antologiaan päässyt on varmasti rehellinen, ihan hullua epäillä sellaista. Miksi joku uskottelisi tällaisessa asiassa sitä, mikä ei pidä paikkaansa.

    Olen myös samaa mieltä siitä, että kaikille on ilmoitettu samaan aikaan. Ja kolme parasta tietävät sijoituksensa. Tai siis tuomariston parhaaksi katsomat. Ne eivät välttämättä ole parhaita, esimerkiksi viime kerralla löysin antologiasta novellin, joka mielestäni päihitti kaikki kolme, mutta oli "vain" päässyt mukaan antologiaan. Joten sinulle, joka olet nyt samassa tilanteessa, tiedoksi mielipiteeni, että joku muu olisi voinut valita sinut kolmen parhaan joukkoon.

    Et ilmeisesti halua paljastaa aihepiiriäsi peläten, että tunnistamme jälkeenpäin. Mitä tarkoitit sanomalla, että novellisi oli erilainen?


   • onneaonneavaan

    Epäilijällä on ehkä itsellään tapana esiintyä netissä muuna kuin on? En minäkään näe järkeä siinä, että väittäisi täällä olevansa antologiassa, vaikka ei ole. Sen sijaan voittajielle ei välttämättä ole ilmoitettu, jos raati ei vielä ole päässyt asiasta yksimielisyyteen. Jos raatilaisia on useampia, niin voittaja voi olla jonkinlainen kaikille sopiva kompromissi.

    Itse en tähän osallistunut. Novelli on vaikea laji, vaikka toisin kuvitellaan ja siksi osallistujiakin on paljon. Kärki varmasti erottuu tuossa joukossa (osa vain kokeilee onneaan, kun pitävät novellia helppona lajina), mutta siinä julkaisukelpoisten joukossa järjestyksen valitseminen on varmasti hankalaa niin kuin kaikissa kirjakisoissa. Taidetta ei minun mielestäni voi panna järjestykseen, kun tietty taso on saavutettu. Siksi minusta tuohon antologiaan pääsy on yhtä arvokasta kuin voittokin, joten paljon onnea, esine.


   • nnnnn22

    Miksi novelli on mielestäsi vaikea laji? Itselleni nimittäin novelli on helpompi kuin romaani, novelli jäsentyy mielessäni etukäteen ja kokonaisuus toimii. Olen myös saanut lyhyistä teksteistäni toistuvasti hyvää palautetta toisin kuin pitkästä tekstistä. Pitkä teksti on minulle vaikeaa, en löydä mistään tarpeeksi fylliä monen sadan sivun täyttämiseksi. Itse asiassa en ole edes ihan varma, miten kiinnostunut olen tekemään pitkää tekstiä, vaikka sitä arvostetaankin.


   • onneaonneavaan
    nnnnn22 kirjoitti:

    Miksi novelli on mielestäsi vaikea laji? Itselleni nimittäin novelli on helpompi kuin romaani, novelli jäsentyy mielessäni etukäteen ja kokonaisuus toimii. Olen myös saanut lyhyistä teksteistäni toistuvasti hyvää palautetta toisin kuin pitkästä tekstistä. Pitkä teksti on minulle vaikeaa, en löydä mistään tarpeeksi fylliä monen sadan sivun täyttämiseksi. Itse asiassa en ole edes ihan varma, miten kiinnostunut olen tekemään pitkää tekstiä, vaikka sitä arvostetaankin.

    Ei se ole vain minun mielipiteeni, vaan yleinen mielipide kaikkialla, missä novellista keskustellaan niin Suomessa kuin muuallakin. Novellin pitäisi olla syvällinen, monikerroksinen, mutta paljon lyhyemmässä tilassa kuin romaani. Romaanissa voi olla muutama huonokin lause, mutta novellissa ei voi olla eli muistuttaa enemmän runoa kuin pitkää proosaa. Tai siis no, puhutaan "taidenovellista", joita tässäkin kisassa etsittiin. Onhan sitten toisenlaisiakin novelleja, rikosnovellit, viihdenovellit jne. mutta niissäkin pätee sanomisen tiiviyden vaatimus.

    Jäi vielä kommentoimatta ajankohtaisuutta, jota kiintoisasti tuossa edellä pohdittiin. Onhan se selvää, että aiheellakin on merkitystä tällaisissa kisoissa, johon varmasti tulee kymmeniä novelleja niistä tutuista suomalaisista aiheista (alkoholi- ja mielenterveysongelmat) niin jokin erilainen aihe hyvin käsiteltynä pistää heti silmään joukosta. Maahanmuuttajakirjailijoitakin jo on, joten ei se enää mikään uusi aihe ole, ei varsinkaan, jos kantasuomalainen kuvaa mamuja lähiöproosassaan, sitäkin on jo niin paljon veivattu. Eli olen samaa mieltä kuin edellä, ajankohtaisaihekaan ei pelasta, ellei siihen keksi jotakin uutta kulmaa ja särmää, mutta toisaalta se pätee kaikkiin aiheisiin. Kysyttiin, että millaisia novelleja haluaisit lukea, niin lukisin todellakin mielelläni jotain muuta kuin kurjan elämän kuvauksia sisältävää normilähiöproosaa, mutta enpä keksi ketään, joka sellaista kirjoittaisi, joten luen pääasiassa angloamerikkalaista novellistiikkaa. Lukuvinkkejä vastaanotetaan.


   • gorpa
    onneaonneavaan kirjoitti:

    Ei se ole vain minun mielipiteeni, vaan yleinen mielipide kaikkialla, missä novellista keskustellaan niin Suomessa kuin muuallakin. Novellin pitäisi olla syvällinen, monikerroksinen, mutta paljon lyhyemmässä tilassa kuin romaani. Romaanissa voi olla muutama huonokin lause, mutta novellissa ei voi olla eli muistuttaa enemmän runoa kuin pitkää proosaa. Tai siis no, puhutaan "taidenovellista", joita tässäkin kisassa etsittiin. Onhan sitten toisenlaisiakin novelleja, rikosnovellit, viihdenovellit jne. mutta niissäkin pätee sanomisen tiiviyden vaatimus.

    Jäi vielä kommentoimatta ajankohtaisuutta, jota kiintoisasti tuossa edellä pohdittiin. Onhan se selvää, että aiheellakin on merkitystä tällaisissa kisoissa, johon varmasti tulee kymmeniä novelleja niistä tutuista suomalaisista aiheista (alkoholi- ja mielenterveysongelmat) niin jokin erilainen aihe hyvin käsiteltynä pistää heti silmään joukosta. Maahanmuuttajakirjailijoitakin jo on, joten ei se enää mikään uusi aihe ole, ei varsinkaan, jos kantasuomalainen kuvaa mamuja lähiöproosassaan, sitäkin on jo niin paljon veivattu. Eli olen samaa mieltä kuin edellä, ajankohtaisaihekaan ei pelasta, ellei siihen keksi jotakin uutta kulmaa ja särmää, mutta toisaalta se pätee kaikkiin aiheisiin. Kysyttiin, että millaisia novelleja haluaisit lukea, niin lukisin todellakin mielelläni jotain muuta kuin kurjan elämän kuvauksia sisältävää normilähiöproosaa, mutta enpä keksi ketään, joka sellaista kirjoittaisi, joten luen pääasiassa angloamerikkalaista novellistiikkaa. Lukuvinkkejä vastaanotetaan.

    Viimeksi voitti novelli nimeltä Synkkäsimo, joka oli juuri tuota inhoamaasi (ja minun inhoamaani) kurjuusproosaa. Lisäksi meillä on novellikokoelmia, joista jotkut ovat olleet vuoden 10 parhaan esikoisen joukossa ja jotka ovat tuota samaa viina- ja pilleri- ja mielenterveyshäiriösekoilua. Mamuja puolestaan tulee jo korvista, sanomalehdet ovat niitä täynnä ja on niitä kirjoittajissakin. Homot ja lesbotkin on loppunkaluttu aihe. Samoin sukupolvien väliset ristiriidat ja erot ja vaikeudet parisuhteissa, yök.

    Kaipaan novelleja (ja muutakin kirjallisuutta), jossa keskeisenä on yksilö, vanha ja selviytyvä ja omalla tavallaan positiivinen, eli eteenpäin menevä. Ei ole myöskään hullummaksi, että yksi päähenkilö on ympäristö, esimerkiksi kaupunki( ei välttämättä suomalinen, vaikka suomalainen kirjoittaakin) tai luonto ja luonnonilmiöt.

    Täälläkin otetaan vastaan lukuvinkkejä, ja minulle saa olla kepeämpääkin, esimerkiksi rikosnovelleita. Niissä pätevät ihan samat säännöt kuin taiteessakin ja parhaimmillaan ne ovat hiton paljon kiinnostavampia.


  • tsimini

   Luultavasti oli aihe mikä vaan niin aito erottuu. Kuka uskaltaa kirjoittaa aidosti. Ei ole niin helppoa. Siksi epäolennaista puhua lähiöproosasta, se on jo sterotypian sterotypiaa.

   • seiväs

    Aseta rima hiukan korkeammalle kuin uskaltamiseesi ja aitouteen.


  • njejs7

   Jos "uskaltaminen" on yhtä kuin pitkä rivi perkeleitä, pitkäveteistä naintikuvausta, kuka oli missäkin reiässä ja kauanko ja mitä eritteitä mistäkin tuli ulos, niin kaipaisin jotain muuta.

   Mielestäni on taito sanoa ja olla sanomatta, antaa ymmärtää vääntämättä sitä rautalangasta. Sortumatta silti tekotaiteellisuuteen ja hämäryyteen.

   Ja olematta tylsä. Suomainen kirjallisuus on kaikenkaikkiaan niin helvetin tylsää nykyään. Koska ihmiset ovat tylsiä ja sovinnaisia, he kirjoittavat tylsää ja sovinnaista tekstiä.

  • 19.10

   Lähetin tuonne novellin, joka ei ole sovinnainen ja koettelee lukijaa. Eipä tainnut osua raadin silmiin. Kirjoittamisen opettajani suositteli kilpailua tuolla tekstillä. Myönnän pettymykseni.

   • tarkenna.vähän

    Mitä tarkoittaa tapauksessasi se, ettei ole sovinnainen ja "koettelee lukijaa"?


  • Aischa

   Mitenkähän kisassa kävi? Kuka voitti?

   • esine

    Palkintojen jako on vasta helmikuun puolivälissä, siihen asti sijoituksia ei kerrota.


  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Valkeakosken murhaaja

   Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
   Maailman menoa
   187
   11914
  2. Valkeakosken sekopää murhaaja.

   Itselläni on 3 teini ikäistä tytärtä ja tämä tapaus on herättänyt minussa tosi paljon surua ja vihaa. On käsittämättömän
   Valkeakoski
   157
   2468
  3. Naiset pysyy sinkkuna ja ottavat mieluimmin koiran

   Nykynainen ei halua jakaa elämäänsä miehen kanssa, vaan elää yksin ja ottaa koiran tai koiria. Ja pikkuvähemmistö eli in
   Sinkut
   250
   1523
  4. Sille yhelle vaa

   Viime aikoina oon miettinyt sun juttuja aika paljon. Vaikka en oo saanu susta vielä kunnolla selvää kuvaa, jotenkin tunt
   Ikävä
   71
   1105
  5. Kiitos kun annoit värejä elämääni

   Edes pienen hetken. Sellasiakin mitä en muuten näe ;) ❤️
   Ikävä
   53
   940
  6. Hiljaista on

   Ei kuulu viestiä 😘 pallo on sinulla Mies, odotan!
   Ikävä
   61
   872
  7. Nainen, se kun olit joskus niin vakavana

   ja naama peruslukemilla, toisinaan silloinkin kun kuuntelit juttujani. Se ilme on jäänyt lähtemättömästi mieleeni. Mitäh
   Ikävä
   42
   777
  8. Olen ylpeä sinusta

   nainen. Vaikutat "vanhalta" tekijältä. Olet aarre tälle touhulle ja uskon että pääset vielä pitkälle jos haluat. Ehkä sa
   Tunteet
   29
   739
  9. Onhan sulla

   Nainen nyt varmasti kaikki hyvin.
   Ikävä
   52
   729
  10. Kysymys iltaan

   Kuinka kuuma kaivattusi on celsius-asteikolla?
   Ikävä
   42
   689
  Aihe