koiran kanssa ongelmia, neuvoja?

ulla98

Omistan 3vuotiaan sakemanninartun. Koira on kotioloissa mitä ihanin ja kuuliaisin tapaus. Koira on myös tottelevainen kun sen kanssa kaksin treenaan. Ongelmat ovatkin koiran yhtäkkiset luonteen muutokset. Joskus se saattaa lenkillä yhtäkkiä nostaa kaikki selkäkarvat pystyyn ja tiirailee jähmettyneenä ympärilleen. Koira on remmirähjä ja tulee vaihtelevasti toisten koirien kanssa toimeen. Ulkosalla toisten kanssa leikkiessä nostattelee niskakarvoja Rähisten samalla. Enoni koiran kanssa tulee hyvin ulkona toimeen, mutta kun sama koira tulee meille kotiin, koirani rupeaa hyökkäämään Enoni koiran päälle. Suurin ongelma on kuitenkin koirani outo tapa hyökkiä ihmisten kasvoja päin. Jos joku rapsuttaa koiraani, se saattaa aluksi olla ihan tyytyväisen oloinen ja olla rapsuteltavana, kunnes yhtäkkiä koira alkaa katsoa rapsuttajaa silmiin jotenkin haastavan näköisesti ja yhtäkkiä nappaa rapsuttajaansa hampailla kasvoista. Mistä tällainen käytös voi johtua?

7

79

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ulla98

      Ja lisäyksenä vielä, koira ei kohdista sitä näykkäystä ikinä mihinkään muualle kuin kasvoihin. Vaikka jokin muu ruumiinosa olisi lähempänä, esim käsi, koira hyppää silti näykkäisemään naamasta. Pelkään todella että jonain päivänä koira puree kunnolla jotakuta kasvoista. Mitä teen?

    • 10plus12

      Miten olet ohjeistanut koiraasi toimimaan tuossa näykkäisy tilanteessa? Jos kyse on kuitenkin vain pussaamishalusta, jota koira ei koskaan ole oppinut suorittamaan oikeaoppisesti, niin sinun tehtäväsi on kertoa miten se tehdään. Eli "Nuole, älä näyki" rauhallisella äänellä. Anna koiran harjoitella itselläsi.

      Tuossa voi olla kyse myös siitä että koira tulee vain epäluuloiseksi ihmistä kohtaan joka tuijottaa suoraan silmiin. Pyydä rapsuttajia välttämään katsekontaktia koiraan. Suorastaan kääntämään pään toiseen suuntaan. Varo kuitenkin liioittelemasta tässä ja tee se ennenkuin rapsuttaja kumartuu. Ihmiset ovat herkkiä reagoimaan ja koirat vielä herkempiä. Yksi pelästyy niin toinenkin pelästyy ja peli voi olla pelattu ja ongelma jopa pahentua. Älykäs koira voi oppia myös ymmärtämään puheestasi että nyt on taas sellainen tapaus.

      Jos taas kyse on siitä että koira "suojelee" sinua, se ilmenee todennäköisesti siten että koira vilkaisee sinua juuri ennen näykkäystä ja katsekontaktin osuessa tulkitsee luvan myönnetyksi. Mikäli kyse on tästä, niin silloin ainoa keino on kääntää katse kokonaan toiseen suuntaan siksi aikaa kun joku rapsuttaa koiraa ja luottaa siihen että kaikki menee hyvin. Känniääliöiden ei kannata antaa rapsuttaa lainkaan(hitaat reaktiot).

      Sitten mitä tulee tuohon yhtäkkiseen pörhistelyyn ja tiirailuun ympärille. Siihen auttanee se että olet itse rauhallinen ja kehotat koiraa rentoutumaan. "Relax, hyvä ystävä, mene etteenpäin, äläkä sulje tietä jota kuljemme"tmv. Harhautus on oiva keino myöskin. Eli taskuun joku vetoriepu ja uunotat sen leikkiin kesken pörhistelyn.

      Jotkut koirat vaan on aika hienoviritteisiä tapauksia mutta tuossa nuo muutamat mitä olen oman koirani kanssa oppinut aiheesta. Toivottavasti joku noista on ongelmiesi syy, mieluiten se ensimmäinen ;)

    • ulla98

      Kiitos vastauksestasi. Koira siis ihan kunnolla nappasee kasvoista ja tekee sen ihan tietoisesti. Viimeksikin tädilleni jäi nenän varteen hampaanjälki. Koira osaa kyllä myös suukottaa ja tekee sitä itselleni ja muutamalle läheisimmälle ihmiselle sitä erittäin mielellään. Kerran koira pusutteli erästä henkilöä naamasta ja sitten yhtäkkiä näykkäisi hampailla kasvoista Ilman mitään varoitusta... Pelottavaa....

      • 10plus12

        Totta. Pelottavaa on varmasti. Mutta älä itse omalla reagoinnillasi pahenna asiaa. Pyri rauhallisuuteen kaikissa tilanteissa. Jos pelästyt kun tuo on tapahtunut, niin koira saattaa pelästyä sinun reaktiotasi ja tilanne pahenee ajan kanssa. Kätke siis pelästys ja pidä hermot kurissa noissa tilanteissa. Ihan normaalilla äänellä "morkkaat" sitä että "ei noin kuulu tehdä(olisit jatkanut pussaamista vaan)" tai "tule pois sieltä(jos kerran pelottaa)" tmv. Saku on ohjaajaherkkä otus, ja ymmärtää(kuten kaikki koirat) paljon enemmän kuin ihmiset tajuaakaan ihmisten puheesta ja eleistä. Ja erityisesti nuorena tekevät mielellään omia, joskus erikoisiakin johtopäätöksiä suhteessa ihmisiin. Lohdutuksena että kyllä ne vuosien saatossa rauhoittuu kun omistaja oppii lukemaan koiraansa. Olisin toivonut vielä kuulevani tuon että vilkaisiko koira noissa tilanteissa sinuun ennen kuin näykkäsi.


    • pallokallo

      Kyllähän tuollainen pitää saada poikki. Opetat koirallesi sanan EI. Koiralle EI-käsky on sitä, että lopeta heti se, mitä ikinä oletkin tekemässä. Oma muuten huonosti koulutettu/oppinut piskini oppi sen kyllä.
      Ja lopetat kaikki pusuttelut naamoihin myös. Kaikki pusuttelut, ne hyvätkin.

      Koira ei ymmärrä oikeasti puhetta, eikä mitään perusteluja, vaan äänensävyt.Lyhyet käskyt oppii, mutta jos niihinkin liittyy jotain eleitä tai muuta, voi ne vesittyä omasta käytöksestä johtuen. Napakka ei on hyvä, ja myös sinä voit ennakoida tilanteita, miksi ihmeessä pitää naamaa työntää koiran eteen. Ikinä en niinä vuosina työntänyt naamaa koiran eteen eikä kukaan muukaan, kun minulla oli koira.

    • Tuohon ongelmaan kannattaa pyytään joku ammattilainen.

    • spkuros

      itselläni vajaa 3 vuotias saksanpaimenkoira uros, leikattu. Meillä samaa ongelmaa tuon remmirähjäyksen kanssa ja toisille koirille haukkuu herkästi. Kuitenkin nämä ongelmat on huomattavasti vähentyneet kun koiralle ikää tullut. Nuorempana haukkui lenkkipolulla kaikki ihmisetkin! Ihan sama mitä tein, en saanut koiraan mitään kontaktia. Autossa ollessaan haukkui kaikki ohi menevät koirat, saattoi joskus jopa risteyksessä haukkua takana ajavalle autolle kun tuli "liian lähelle".. Nykyään auton ikkunasta katsoo rauhallisesti jos toinen koira menee ohi ja jos yrittääkin joskus jotain ääntä päästää, niin hiljenee heti kun kiellän. Lenkillä, kun ihmisiä tulee vastaan, joskus heristelee korvia kiinnostuneena ja tarkkailee kuka tulee vastaan, mutta ei hauku ja useimmiten ei nykyään edes reagoi ihmisiin. Koirille kyllä haukkuu edelleen, enkä saa sitä loppumaan ennen kuin on menty ohi :( Olen tässäkin huomannu kuitenkin mielenkiintoisen jutun, kun teemme pitkiä lenkkejä, niin matkan alussa haukkuu toisille koirille, mutta lenkin lopussa ohitukset sujuu ilman haukkua, silloin enää vain päästää pienoista uikutusta. Ja koirani ei siis ole vihainen toisille koirille, haukku on vähän sellaista varoittelevaa, mutta ei vihaista. Ja toisten koirien kanssa kun pääsee leikkimään niin kaikkien kanssa tullut toimeen, meillä perheessäkin on toinen koira.

      Ja tuosta naamaan näykkimisestä! Meillä ei näyki, mutta ei voi sietää sitä että ihminen tuo naamansa lähelle koiran kasvoja. Minä saan kyllä vaikka suukottaa sitä kuonoon, näkee ettei koira siitä oikein pidä, mutta ei milloinkaan ole minulle murahtanut tai hampaita näyttänyt, saati näykkinyt. Lapset taas työntyvät tämän tästä naamatusten koiran kanssa, johon koira murahtaa aina. Lapset ovat onneksi sen ymmärtäneet, että kun koira murahtaa se tarkoittaa että "nyt riittää". Silloin koira jätetään rauhaan. Koira suukottelee kyllä mielellään niin aikuisia kuin lapsiakin, mutta se tekee sen omaehtoisesti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 166
      4616
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      118
      4207
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      25
      2770
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1901
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1774
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1669
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1660
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      94
      1615
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1573
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1521
    Aihe