Pavlov ja ehdollistuminen

Pavlov

Meillä seropi, joka tullut meille vuoden vanhana pitovaikeuksien takia. Tarkempia syitä näihin vaikeuksiin en tiedä. Jos koiralla voi olla ADHD, niin tällä on. Ongelmia on ja tulee, mutta kysymykseni liittyy ehdollistumiseen. Koiraa tulee palkita aina, kun se toimii oikein. Entäs jos koira ehdollistuu siihen, että tietynlainen käyttäytyminen palkitaan. Koira ryntää haukkumaan ulos ja se palkitaan siitä kun se tulee takaisin. Näin se oppii, että aina kannattaa ryntäillä, niin palkitaan kun tämä toiminto lopetetaan. Miten tehdään ero toimintaan, palkitsemiseen ja siihen, että koira ei tieten tahtoen tee jotain, minkä lopettamisesta palkitaan.

Tämä elukka nimittäin näyttää yhdistävän huonosti käyttäytymisen siihen, että se saa palkinnon sen lopettamisesta ja käyttäytyy huonosti, jotta saisi palkinnon kun lopettaa. Hyvin käyttäytyessähän tätä palkitsemista ei tapahdu. Onkohan koiralle tällainen asioiden yhdistäminen tai ehdollistuminen mahdollista? Näyttää nimittäin siltä, että se tekee näin tietoisesti.

5

119

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tästäjotain

      Paras tapa lopettaa tuo on lopettaa turha palkitseminen. Sen sijaan kannattaa palkita sitä että kaikki menee hyvin. Eli taskut vain täyteen nappuloita ja niitä jakelet pitkin lenkkiä vähän väliä suusanallisen kiitoksen ohella. Taas kun tulee se ongelmallisempi paikka niin silloin harhautat sitä.
      Kuvaamassasi tapauksessa koira ryntää ensin mäelle, nyt uudessa mallissa ryntäät myös sinä, mutta houkuttelet sen aivan eri suuntaan innostaen seuraamaan itseäsi. Siellä sitten tarjoat jonkun leikki- ja riehumistuokion palkinnoksi. Sitten yhdessä taas sisään.

      Voit myös sitten vielä kehittää sellaisen "taivaat putoaa niskaasi, ellet usko sanaani"-komennon, jonka esität 180dB:n voimalla juuri kun huomaat koiran huomanneen objektin jolle ryntää jäkättämään. Kun koira oppii jäämään ensimmäisen kerran paikalleen, on ruhtinaallisen palkinnon paikka(leikkituokio), myöhemmin riittää pelkkä kiitos. Tämä toimii sitten myöhemmin kaikissa niissä tilanteissa joissa koiran henki on vaarassa, esimerkiksi autojen jaakaamisessa, hätäilemisessä katujen ylityksissä, väärälle puolelle ryntäilyssä jne.

      Oletukseni mukaan koirasi on alle 3vuotias? Jos näin on, niin kestä vielä vähän aikaa niin se ad/hd-oireilu kyllä häviää. Mutta jatka vain edelleen hyvien tapojen opettamista.

      • Pavlov

        Kiitos vastauksesta ja koira on puolitoistavuotias. Yritän olla kärsivällinen ja toimia kuvaamallasi tavalla.


    • muumu

      Koirat osaavat ketjuttaa useita käytöksiä, jo noutamisessa on viisi käytöstä. Kuvailemasi tilanne ei ole mitenkään erikoinen, toinen tyypillinen tilanne on hihnassa jojoilevat koirat, ne ovat saaneet palkinnon hihnan kiristymisen jälkeen omistajansa läheltä ja koira kuvittelee, että hihna täytyy ensin kiristää ja palata sitten omistajan luo hakemaan palkinto. Voisi toki kuvitella, että palkkailemalla mitä sattuu milloin sattuu ei ainakaan voi mennä vikaan, mutta totuus on, että pakitsemiseen perustuva koulutus ei ole aivan yksinkertaista.. Toimivampi tapa toimia tuossa tilanteessa on ennakoida, palkka tulee ennen kuin koira on aloittanut haukkumista, eli sitä palkataan hiljaa olemisesta ei hiljenemisestä, jolloin tuo käytösten ketjuuntuminen on hyvin todennäköistä.

    • Pavlov

      Ennakoi ja palkitse tekemättömyydestä, hyvä pointti. Kiitos tästä vinkistä.

    • paarma

      Ei ihme, että koira on sekaisin kun en itsekään tajunnut hölkäsen pöläystä tekstistä. Kannattaa varmaan kuunnella näitä nettineuvojia kun kukaan ei ole edes nähnyt sua tai koiraasi livenä. Onnea vaan tuleviin koitoksiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      86
      6133
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2566
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      28
      2073
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      63
      1817
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1631
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1418
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1337
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1331
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1269
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1213
    Aihe