Neitokakadun huono hoito

Lintu-hulluO.o

Ostin siis kodinvaihtaja neitokakadu parin; PESIVÄNÄ parina (eli eivät ole sukua keskenään, sekä ovat pesineet aiemmin). Lintuja hakiessamme myyjä kertoi linnuista paljon, mutta mikään kertomasta ei ole pitänyt paikkaansa. mm. neitokakaduilla kestää tottua uuteen paikkaan puoli vuotta jolloin vain huutavat koko ajan -> meillä metelöivät vain jos joku on "hätänä" : tekemistä vailla, kupissa lähinnä siementen kuoria tms. kertoi myös lintujen syövän vain pellettejä ja niistäkin vain yhden merkkistä, meillä syövät kaikkia siemeniä mitä tarjotaan ja pelletit jätetty lähes kokonaan pois ruoka valiosta. myynti hetkellä myös kertoi pesinnästä innoissaan mutta kun pesittäminen tuli eteen myyjä sanoi että emo tappaa poikaset. Päätin lykätä linnuille pöntön ja antaa emon hoitaa poikaset koska pesitys tarina on vaihtunut moneen kertaan ja kun töngin lintujen "historiaa" minulle selvisi todella vajaavaiset olot.. Kuivikkeina oli käytetty muka "sahanpurua" (joka ei ensikään käy neitokakaduille), mutta kuvissa poikasten pönttö oli ihan täynnä ulostetta jotain ihmeellistä "murua" jota oli siellä täällä sekä sanomalehteä pöntön pohjalla. Pönttö oli myös ehkä 10-15 senttiä korkea.. Lintujen häkki oli myös onnettoman pieni edellisessä kodissa ja kuvia katsellen lintuja on häiritty runsaasti pesinnän aikana. Kysymys kuulukin että mitä mieltä olette tilanteesta ylipäätään ja teenkö nyt väärin kun laitoin linnut pesimään ja annan emolle mahdollisuuden hoitaa poikasia? Meillä häkki on reilusti yli suositusten, saavat lentää päivittäin sekä ruokavalio on monipuolinen ja pesäpönttö suositusten mukainen. Pesinnän aikana en ole kurkkinut pönttöön, kun satunnaisesti niin ettei emot ole pöntössä. Saa nähdä tuleeko poikasia ja pysyvätkö hengissä tällä hoidolla.

4

935

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lintutäti

      Hei!
      On hienoa, että olet itse ottanut hieman selvää lintujen pitämisestä lemmikkinä, etkä uskonut edellisen omistajan valheellisia selityksiä.
      Parasta mitä voit nyt tehdä, olisi mieluusti antaa lintujen kotiutua rauhassa, ilman stressitekijöitä, uuteen kotiinsa. Niiden elämä on muuttunut radikaalisti - vaikkakin hyvään suuntaan kun annatte niille paremmat olot - mutta muutos aiheuttaa melko usein silti hämmennystä ja ihmetystä.
      Nykyään Suomessa käsinkasvatusta ei suositella ollenkaan, vaan on aina annettava emojen hoitaa ja ruokkia poikasensa. Sinun ei kuitenkaan kannattaisi laittaa lintuja pesimään - niille on annettava aikaa kotiutua. Muniminen ja poikasten hoito on myös emoille rankka koetus, jossa pitää tarkasti ottaa huomioon vitamiinilisät, oikea ruokavalio ym. Ehdottomana lisäyksenä edelliseen viestiisi, neitokakadun ruokavalioon kuuluu myös tuoreruoka eli vhannekset, kasvikset, hedelmät, yrtit, marjat ym. Eli näitä ehdottomasti ruokalistalle eri muodoissa jos ei vielä ole. :) Ei voi olla myöskään varma, ovatko emot sukua keskenään, jos edellinen omistaja on ollut noin epäluotettava kertomuksineen. Voisit tutustua vielä lisää neitokakadujen hoitoon, ruokintaan, pesittämiseen ym. osoitteessa:
      http://neitokakadut.com/
      Näitä ohjeita lukemalla ja toteuttamalla takaat aivan varmasti uusille linnuillesi hyvät olot luonasi.

      • Lintu-hulluO.o

        Siis juu ruokavalioon kuuluu päivittäin tuoreet ja aikaa kulunut paljon että olen saanut linnut edes maistamaan niitä, nyt syövät jo sujuvasti lähes kaikkea :) ja vitamiinejä on kaikenlaista tallessa joita tarjotaan sillon tällöin tarpeen mukaan. häkissä myös seepiamsuomu ja jodikivi koko ajan :) Tekstistäni puuttuu paljon kun yritin saada siitä jotenkuten lyhyemmän, linnut ovat asuneet meillä siis jo kohta kaksi vuotta, vaikka tekstistä kyllä kieltämättä saa käsityksen että ovat olleet vasta hetken kun koetin kirjoittaa alkuhetkistä, mutta kiitos ehdottomasti mielipiteestä :) varmaan nytkin jäi jotain oleellista sanomatta :) variaatioiden aikakausi on melkein kuin raamattu minulle :) ensimmäiset neitokakadut ovat minulle siis, mutta pienestä pitäen olen omistanut undulaatteja sekä seeprapeippoja. Juuri lintujen alkuperän takia mahdollisesti tulevat poikaset jäävät perhe-tutuille jotta näen mitä niistä kasvaa ja että varmasti saavat hyvän ja terveellisen elämän.


      • Lintutäti

        No nyt kun sain paremman käsityksen, niin kuulostaa omaan korvaani todella hyvälle. :) Olet selvästi perehtynyt asiaan ja lintujen hyvinvoinnin ylläpitoon löytyy sydäntä ja tietotaitoa. Pesittämissuunnitelmasi kuulostavat myös oikein hyviltä: linnut ovat olleet luonasi hyvän aikaa ja varmasti kotiutuneet ja luultavasti kohentaneet kuntoaan verrattuna edelliseen kotiin. Olet ottanut pesittämisestä selvää, annat emojen hoitaa poikaset, etkä häiritse pesintää kurkkimalla liian tiheään tahtiin pönttöön. Omalta osaltasi olet siis tehnyt parhaasi, ja nyt sinun täytyykin vain odotella kärsivällisesti, tarjota oikein monipuolisesti ruokaa ja tuoreita (niin kuin olet varmaankin tehnyt :)). Todelliset ongelmat ilmenevät vasta jos/kun poikaset kuoriutuvat, esim. käyttäytyvätkö emot niitä kohtaan aggressiivisesti (nyppivät/nokkivat) tms. Jos edellinen omistaja on kertonut tälllaisesta, on se voinut olla vain ohimenevää ja huonoista olosuhteista johtuvaa käytöstä. Jos mahdollista, voisit yrittää selvitellä lintujen sukujuuria (vai tiedätkö, että linnut eivät varmasti ole samasta suvusta? Tämä olisi erityisen tärkeä tieto sillä sisäsiitos rappeuttaa kantaa vakavasti) Pidän peukkuja teille, että kaikki menee hyvin!


      • Lintu-hulluO.o

        Linnut ovat ostettu samalta kasvattajalta, eri poikueista pesitykseen jotta eivät olisi sukua keskenään. Toki kun tästä ei täyttä varmuutta ole eikä lintuja ole rengastettu en tietysti voi olla täysin varma tästä. Sen vuoksi jätän lintujen poikaset lähelle jotta näen mitä pienokaisista kasvaa :) ja olen myös katsonut että emot täyttävät neitokakadun laji-määritelmän ja naaraan ollessa lutino, kalju on todella pieni, lähes huomaamaton. Koiras on harmaa jolla piilevänä ainakin harlekiini. Toivon itsekin kaiken sujuvan hienosti :) kiitos ihanista vastauksistasi! :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8416
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2565
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      122
      2287
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1946
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1684
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1509
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1462
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1409
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe