Älä hae datanomiksi

wgweg34g3g3gw

Nyt kun yhteishaku on alkanut, ja tiedän, että sadat nuoret etsivät suuntaa elämälleen mm. ammatillisesta koulutukesta datanomin (tieto- ja viestintätekniiikan perustutkinto) koulutuksesta, niin päätinpä kirjoittaa tämän tänne; Mikäli todella aiot vain datanomiksi amiksen puolelle, suosittelen miettimään vielä kerran.

Kerrottakoon että datanomin tutkinto jakautuu kahteen koulutusohjelmaan. Käytön tuen (tai "käytöntuen") ja ohjelmistotuotannon koulutusohjelmaan, joista käytön tuki suositumpi. Tuolloin pääset kasailemaan koneita, näpertelemään palvelimien kanssa yms. Tämän suorittamalla työllisyysmahdollisuudetkin voivat olla paremmat kuin ohjelmitodatanomilla.

== Tämä viesti koskee OHJELMISTOTUOTANTOA ja se on vain minun yleisnäkemys asiasta. Eriävät mielipiteet, näkökulmat ja kokemukset ovat tervetulleita keskusteluun ==

Itse suoritin ohjelmistotuotannon koulutuksen enkä osaa pahemmin sanoa ns. "purkkipuolesta". Ennen datanomiksi hakemista on siis syytä tietää, kummasta puolesta olet kiinnostunut.

Ohjelmistotuotannon puolella keskitytään enemmän projekteihin, tietokantoihin, ohjelmointiin, testaukseen, ohjelmistojen suunnitteluihin ja toteuttamisiin.
Koulun resurssit ovat kuitenkin rajalliset, ja varsinaista ohjelmointia on erittäin vähän (ottaen huomioon että eri kieliäkin on todella monta) - jos siis todella olet motivoitunut ja tahtoisit oppia lisää, on tämä koulutus hyvin todennäköisesti suuri pettymys. Koska koulujen välillä on eroja (esim opettajissa), voi tilanne olla tietysti eri kuin mitä itselläni oli.

Ohjelmistotuotannossa saat perustiedot tietokanniosta, ohjelmoinnista (tai noh... ööh.), projektin rakenteista yms. Valitettavasti samat asiat oppisit muutamassa viikossa esimerkiksi yksityisopetuksessa tai työpaikalla jonkun opastamana (sillä oletuksella että todella olet motivoitunut alalle). Valitettavaa mutta totta. Kolme vuotta amiksessa ei tule olemaan hienoa. Ohjelmoinnin ja ohjelmoinnin perusteiden oppimisen voi aloittaa kotikoneelta käsin.

Työharjoittelut eivät todennäköisesti tule olemaan mitään hienoja, poikkeuksia toki on. Itselläni on naapurissa yhden Suomen suurimmista ohjelmistofirman perustajista, enkä minä edes näillä suhteilla saa(nut) työ_HARJOITTELU_paikkaa. Paikat joudut ehkä hakemaan itse, niitä ei välttämättä tule koululta. Työharjoittelussa tuskin pääset tekemään mitään mullistavaa. Kaksi kuukautta istumista on todella mieltä musertavaa. Työharjoittelut ovat 2. ja 3. vuonna, joidenka aikana opinnäytetöt tehdään. Riippuu paljon firmasta, millaisen työn saat tehtyä. Kesätöistä on täysin absurdia haaveillakaan - ellei suhteita ole tai hyvää tuuria.

Mitä sitten kannattaa tehdä?

Jos tietotekniikka kiinnostaa (ohjelmistoala), suosittelen ehdottomasti alan opiskelua. Mikäli on mahdollista, suorita datanomin tutkinto LUKION rinnalla (kaksois- tai kolmoistutkinto, lisäksi on suositeltavaa suorittaa pitkä matematiikka).
Tämän jälkeen jatka opiskelua hakemalla esimerkiksi (avoimeen)yliopistoon, tai ammattikorkeaan. Yliopistoihin saat hyvät pisteet pääsykokeista jos osaat matematiikkaa (pitkä) ja/tai fysiikkaa tai kemiaa. - Siis lukio kannattaa.

On myönnettävä, etten tiedä millaista (IT-)koulutus on ammattikorkeissa, mutta itse pyrkisin korkeaan koulutukseen yliopistoon. Pelkällä datanomin tutkinnolla et tee yhtään mitään!.

Jos todella olet osaava nuori, pärjäät ilman tuota kolmen vuoden tuskaa. Todellinen osaamisen hankkiminen tapahtuu korkeimmilla asteilla, siellä missä tietotekniikan koulutus
ennen oli. Ennen kuin se tuotiin amikseen.

lisää aiheesta:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaksoistutkinto

"Lopulta huomasin oppineeni 12 viikon aikana enemmän kuin koko kolmivuotisessa datanomi-tutkinnossa."
http://yle.fi/uutiset/mooc__uusi_tie_yliopistoon_vai_uhka_koko_koulutusjarjestelmalle/7689994

http://it-ala.blogspot.fi/

hakusanoja: datanomi, yhteishaku, pääsykoe, tietotekniikka, ohjelmistotuotanto, datanomiksi, tieto ja viestintätekniikan pt., koulutus, lukio, kolmoistutkinto, IT-ala, ohjelmointi

27

2110

Vastaukset

 • ite lukion käyny nyt eka vuosi ähkö-alalla menossa mut motivaatio alaa kohtaaan laskenu joten päätin hakea kolmeen eri oppilaitokseen opiskeleen merkonomiks. Kesäl sit nähään et pääsenkö

 • Juu siis en suosittelisi amikseen menemistä ellei menisi mekaanikoksi / sähkömieheksi taikka kokiksi.

 • ei missään nimessä datanomiksi! Ensin vaikka lukioon ja sitten korkekouluun tai yliopistoon jos tietotekniikka yhtään kiinnostaa ja haluaa hyvän duunin.

 • Datanomit ovat ihmisinäkin harvinaisen iljettäviä. Suuri osa datanomeista on rasvaisia, vakavasti ylipainoisia finninaamanörttejä. Ei ihmekään etteivät työllisty.

  • OOF... Nyt sattui kyllä tunteisiin, terveisin 16v laiha puhdasnaamainen tyttö :,D


  • Aika naurettava spekulaatio.


  • turpa kiinni


 • Datanomin papereilla (ohjelmistopuoli) suuria tietojärjestelmiä pyörittämään ja hyvä palkka? Joo kyllä aivan totaalista toiveajattelua. Sääli että tuollaista koulutusta on olemassa.

 • :D joo näin o

 • No mieluummin datanomiks kuin lukioon koska lukio on nörteille jotka ei valuu oppii muuta kuin kirjan lukemisya

  • Pari kaveria kävi datanomilinjan ja kertoi, miten koko porukka vain pelaili ja perseili koko opintojen ajan. Huvittavaa tässä oli se, että itse lukion aikana vääntelin pieniä ohjelmointi -projekteja ja voin sanoa, että osaisin paremmin koodata kuin yksikään näistä niinkin taitavista datanomeista.

   Faktahan on se, että jos alisuoriutujia (jotka muutenkin käyttävät huomattavasti aikaa koneen ääressä) pääsee opiskelemaan alaa, jossa käytetään jatkuvasti tietokoneita niin ei se hyvin mene.


 • Kys

  • Agreed


  • Vois heittää itekki


 • Mulla on datanomin paperit ja kyllä, aivan täyttä perseilyä koko koulu.
  Hyvillä papereilla valmistuin mutta en kyllä päivääkään ole oman alan töissä ollut. Koko luokasta yksi tekee alan hommia, muut työttömänä tai tekemässä jotain aivan muuta.

 • Tällä alalla emme oppineet mitään uutta. Erityisesti mikrotuen ja verkkotuen tunnilla kukaan ei tehnyt mitään muuta kuin pelasi tai Googletti mitä ikinä ja välillä tuli yksittäisiä tehtäviä kuten että "asenna tähän koneeseen Windows/Linux..." Olipa kuule iso homma! Sitten ekana vuonna meille opetettiin "tiedonhakua" käyttämällä jotain mitä lie tuntemattomia hakukoneita enkä edes tiedä mitä tässäkin ajettiin takaa puhumattakaan jostain Wordin perusjutuista jota käytiin jo peruskoulussa!

  Valmistuin seitsemän vuotta sitten ja voin henkilökohtaisesti sanoa että en suosittele emmekä oppineet oikeastaan mitään koko kurssilla ja kuinka ollakaan että en edes ole kertaakaan ollut datanonihommissa töissä.

 • gay

 • Voisiko joku selventää datanomi näytön prototyypin luomisesta.? Olen kuullut,että protyyppiin riittää esimerkiksi draw.io:lla luotu malli joten varsinaista koodaamista ei tarvita? Ja millainen se tuotanto version ohjelmasta pitää olla?

 • Hae vaan datanomiksi, mutta älä luule, että varsinainen opetus veisi mihinkään, vaan pitää itse harrastaa opintojen lisäksi toosi paljon koodaamista ja yrittää päästä firmojen kanssa puheisiin. Sitte voi onnistuu.

 • 3 vuotta ammattikoulua, 3 vuotta tekua ja 4 AMK vuotta. Iltalukio tietty väliin, pitkä matikka ja saksa. Näillä eväillä tuli lopulta Senior system designer Suomen suurimpaan ICT yritykseen. Oliko helppoa? No ei! Työelämä aloitettiin ihan pohjalta. Ei nyt ihan postituksesta mutta melkein.

 • peuraa taltee

 • No kyllä itse sanoisin että koodaajille riittää töitä. Mollissakin on vähän väliä avoimia työpaikkoja joissa haetaan ohjelmointitaitoista ihmistä.
  Käytön tuen työpaikkoja ei ole missään ikinä. Olen ehkä kaksi paikkaa nähnyt ja etsin uusia työpaikkoja joka viikko nyt kolmatta vuotta.

 • Tuttuni, ammattikorkeassa tietotekniikan tradenomeja kouluttava opettaja, totesi että datanomipohjalta heille tulevat oppilaat ovat paljon parempaa oppilasainesta kuin pelkät ylioppilaat. Ylioppilailla ei useinkaan ole kunnolista käsitystä alasta ja he paljon useammin keskeyttävät opintonsa. Datanomeilla on paljon paremmat pohjatiedot ja amkkiin tulevat ovat keskimääräistä parempaa oppilasainesta. He tuntevat koneet ja alan ja heillä on tarvittavat perustiedot.

  • Datanomi on hyvä koulutus jos haluaa sitten mennä viellä AMK:hon


 • ICT 4 win

 • Pitää olla sitä omaa kiinnostusta ja harrastuneisuutta lisäksi jos jotain haluaa. Ei voi olettaa että on valmis heti automaattisesti koulun suorittamisen jälkeen muuttuvalla ja jatkuvasti kehittyvällä alalla, mukaanlukien peliala.
  Joku pääsee töihin jo pelkällä näytöllä siitä että osaat, ei koulupaperilla.
  Aivan sama opiskeleeko käytön tuen vai ohjelmoinnin alaa vai pelialaa, jos vaan on oikeasti kiinnostusta vapaa-ajallakin. Opiskelin datikseksi ja sen jälkeen tein avoimen AMKin kursseja ohjelmointiin liittyen. Töitä sain. Palkka 3000€kk.
  Tuo aloitus on kyllä aika vanha jo jos tästä alasta puhuu. Kehitys on kovaa ja älkää olettako että yksi paperi tekee teistä automaattisesti ammattilaisia.

  • Juurikin näin.


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Maisa menee naimisiin

  Seiska julkaisi että Maisa menee sittenkin naimisiin. Maisalla olisi nyt vauva ja olisi Jm kanssa naimisissa jos ei keskenmenoa olisi tullut . Olisiko
  56
  930
 2. Mistä Trumpia syytetään?

  Kertokaas nyt tällaiselle politiikasta tietämättömälle se. Onko se tehnyt Ukrainan presidentin kanssa jonkun salaisen sopimuksen missä Ukraina tuhotaa
  Maailman menoa
  77
  481