Älä hae datanomiksi

wgweg34g3g3gw

Nyt kun yhteishaku on alkanut, ja tiedän, että sadat nuoret etsivät suuntaa elämälleen mm. ammatillisesta koulutukesta datanomin (tieto- ja viestintätekniiikan perustutkinto) koulutuksesta, niin päätinpä kirjoittaa tämän tänne; Mikäli todella aiot vain datanomiksi amiksen puolelle, suosittelen miettimään vielä kerran.

Kerrottakoon että datanomin tutkinto jakautuu kahteen koulutusohjelmaan. Käytön tuen (tai "käytöntuen") ja ohjelmistotuotannon koulutusohjelmaan, joista käytön tuki suositumpi. Tuolloin pääset kasailemaan koneita, näpertelemään palvelimien kanssa yms. Tämän suorittamalla työllisyysmahdollisuudetkin voivat olla paremmat kuin ohjelmitodatanomilla.

== Tämä viesti koskee OHJELMISTOTUOTANTOA ja se on vain minun yleisnäkemys asiasta. Eriävät mielipiteet, näkökulmat ja kokemukset ovat tervetulleita keskusteluun ==

Itse suoritin ohjelmistotuotannon koulutuksen enkä osaa pahemmin sanoa ns. "purkkipuolesta". Ennen datanomiksi hakemista on siis syytä tietää, kummasta puolesta olet kiinnostunut.

Ohjelmistotuotannon puolella keskitytään enemmän projekteihin, tietokantoihin, ohjelmointiin, testaukseen, ohjelmistojen suunnitteluihin ja toteuttamisiin.
Koulun resurssit ovat kuitenkin rajalliset, ja varsinaista ohjelmointia on erittäin vähän (ottaen huomioon että eri kieliäkin on todella monta) - jos siis todella olet motivoitunut ja tahtoisit oppia lisää, on tämä koulutus hyvin todennäköisesti suuri pettymys. Koska koulujen välillä on eroja (esim opettajissa), voi tilanne olla tietysti eri kuin mitä itselläni oli.

Ohjelmistotuotannossa saat perustiedot tietokanniosta, ohjelmoinnista (tai noh... ööh.), projektin rakenteista yms. Valitettavasti samat asiat oppisit muutamassa viikossa esimerkiksi yksityisopetuksessa tai työpaikalla jonkun opastamana (sillä oletuksella että todella olet motivoitunut alalle). Valitettavaa mutta totta. Kolme vuotta amiksessa ei tule olemaan hienoa. Ohjelmoinnin ja ohjelmoinnin perusteiden oppimisen voi aloittaa kotikoneelta käsin.

Työharjoittelut eivät todennäköisesti tule olemaan mitään hienoja, poikkeuksia toki on. Itselläni on naapurissa yhden Suomen suurimmista ohjelmistofirman perustajista, enkä minä edes näillä suhteilla saa(nut) työ_HARJOITTELU_paikkaa. Paikat joudut ehkä hakemaan itse, niitä ei välttämättä tule koululta. Työharjoittelussa tuskin pääset tekemään mitään mullistavaa. Kaksi kuukautta istumista on todella mieltä musertavaa. Työharjoittelut ovat 2. ja 3. vuonna, joidenka aikana opinnäytetöt tehdään. Riippuu paljon firmasta, millaisen työn saat tehtyä. Kesätöistä on täysin absurdia haaveillakaan - ellei suhteita ole tai hyvää tuuria.

Mitä sitten kannattaa tehdä?

Jos tietotekniikka kiinnostaa (ohjelmistoala), suosittelen ehdottomasti alan opiskelua. Mikäli on mahdollista, suorita datanomin tutkinto LUKION rinnalla (kaksois- tai kolmoistutkinto, lisäksi on suositeltavaa suorittaa pitkä matematiikka).
Tämän jälkeen jatka opiskelua hakemalla esimerkiksi (avoimeen)yliopistoon, tai ammattikorkeaan. Yliopistoihin saat hyvät pisteet pääsykokeista jos osaat matematiikkaa (pitkä) ja/tai fysiikkaa tai kemiaa. - Siis lukio kannattaa.

On myönnettävä, etten tiedä millaista (IT-)koulutus on ammattikorkeissa, mutta itse pyrkisin korkeaan koulutukseen yliopistoon. Pelkällä datanomin tutkinnolla et tee yhtään mitään!.

Jos todella olet osaava nuori, pärjäät ilman tuota kolmen vuoden tuskaa. Todellinen osaamisen hankkiminen tapahtuu korkeimmilla asteilla, siellä missä tietotekniikan koulutus
ennen oli. Ennen kuin se tuotiin amikseen.



lisää aiheesta:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaksoistutkinto

"Lopulta huomasin oppineeni 12 viikon aikana enemmän kuin koko kolmivuotisessa datanomi-tutkinnossa."
http://yle.fi/uutiset/mooc__uusi_tie_yliopistoon_vai_uhka_koko_koulutusjarjestelmalle/7689994

http://it-ala.blogspot.fi/

hakusanoja: datanomi, yhteishaku, pääsykoe, tietotekniikka, ohjelmistotuotanto, datanomiksi, tieto ja viestintätekniikan pt., koulutus, lukio, kolmoistutkinto, IT-ala, ohjelmointi

31

17874

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ite lukion käyny nyt eka vuosi ähkö-alalla menossa mut motivaatio alaa kohtaaan laskenu joten päätin hakea kolmeen eri oppilaitokseen opiskeleen merkonomiks. Kesäl sit nähään et pääsenkö

    • ei_suuria_odotuksia

      Juu siis en suosittelisi amikseen menemistä ellei menisi mekaanikoksi / sähkömieheksi taikka kokiksi.

    • ndflfvnfdlvödfknvdfkbl

      ei missään nimessä datanomiksi! Ensin vaikka lukioon ja sitten korkekouluun tai yliopistoon jos tietotekniikka yhtään kiinnostaa ja haluaa hyvän duunin.

    • sdsdssv

      Datanomit ovat ihmisinäkin harvinaisen iljettäviä. Suuri osa datanomeista on rasvaisia, vakavasti ylipainoisia finninaamanörttejä. Ei ihmekään etteivät työllisty.

      • 16vtyttödatanomi

        OOF... Nyt sattui kyllä tunteisiin, terveisin 16v laiha puhdasnaamainen tyttö :,D


      • ihmetyyppii

        Aika naurettava spekulaatio.


      • Anonyymi

        turpa kiinni


    • 48462738493000

      Datanomin papereilla (ohjelmistopuoli) suuria tietojärjestelmiä pyörittämään ja hyvä palkka? Joo kyllä aivan totaalista toiveajattelua. Sääli että tuollaista koulutusta on olemassa.

    • chhldkfb

      :D joo näin o

    • IKddddd

      No mieluummin datanomiks kuin lukioon koska lukio on nörteille jotka ei valuu oppii muuta kuin kirjan lukemisya

      • naputinaputi

        Pari kaveria kävi datanomilinjan ja kertoi, miten koko porukka vain pelaili ja perseili koko opintojen ajan. Huvittavaa tässä oli se, että itse lukion aikana vääntelin pieniä ohjelmointi -projekteja ja voin sanoa, että osaisin paremmin koodata kuin yksikään näistä niinkin taitavista datanomeista.

        Faktahan on se, että jos alisuoriutujia (jotka muutenkin käyttävät huomattavasti aikaa koneen ääressä) pääsee opiskelemaan alaa, jossa käytetään jatkuvasti tietokoneita niin ei se hyvin mene.


    • kyssaatana

      Kys

      • KysSupporter

        Agreed


      • Eläväkyssaaja

        Vois heittää itekki


    • Paskaa1

      Mulla on datanomin paperit ja kyllä, aivan täyttä perseilyä koko koulu.
      Hyvillä papereilla valmistuin mutta en kyllä päivääkään ole oman alan töissä ollut. Koko luokasta yksi tekee alan hommia, muut työttömänä tai tekemässä jotain aivan muuta.

    • En_suosittele

      Tällä alalla emme oppineet mitään uutta. Erityisesti mikrotuen ja verkkotuen tunnilla kukaan ei tehnyt mitään muuta kuin pelasi tai Googletti mitä ikinä ja välillä tuli yksittäisiä tehtäviä kuten että "asenna tähän koneeseen Windows/Linux..." Olipa kuule iso homma! Sitten ekana vuonna meille opetettiin "tiedonhakua" käyttämällä jotain mitä lie tuntemattomia hakukoneita enkä edes tiedä mitä tässäkin ajettiin takaa puhumattakaan jostain Wordin perusjutuista jota käytiin jo peruskoulussa!

      Valmistuin seitsemän vuotta sitten ja voin henkilökohtaisesti sanoa että en suosittele emmekä oppineet oikeastaan mitään koko kurssilla ja kuinka ollakaan että en edes ole kertaakaan ollut datanonihommissa töissä.

    • urgay

      gay

    • gepa18

      Voisiko joku selventää datanomi näytön prototyypin luomisesta.? Olen kuullut,että protyyppiin riittää esimerkiksi draw.io:lla luotu malli joten varsinaista koodaamista ei tarvita? Ja millainen se tuotanto version ohjelmasta pitää olla?

    • alösdjfl

      Hae vaan datanomiksi, mutta älä luule, että varsinainen opetus veisi mihinkään, vaan pitää itse harrastaa opintojen lisäksi toosi paljon koodaamista ja yrittää päästä firmojen kanssa puheisiin. Sitte voi onnistuu.

    • AMKinssi

      3 vuotta ammattikoulua, 3 vuotta tekua ja 4 AMK vuotta. Iltalukio tietty väliin, pitkä matikka ja saksa. Näillä eväillä tuli lopulta Senior system designer Suomen suurimpaan ICT yritykseen. Oliko helppoa? No ei! Työelämä aloitettiin ihan pohjalta. Ei nyt ihan postituksesta mutta melkein.

    • peuraa

      peuraa taltee

    • huooh

      No kyllä itse sanoisin että koodaajille riittää töitä. Mollissakin on vähän väliä avoimia työpaikkoja joissa haetaan ohjelmointitaitoista ihmistä.
      Käytön tuen työpaikkoja ei ole missään ikinä. Olen ehkä kaksi paikkaa nähnyt ja etsin uusia työpaikkoja joka viikko nyt kolmatta vuotta.

    • Anonyymi

      Tuttuni, ammattikorkeassa tietotekniikan tradenomeja kouluttava opettaja, totesi että datanomipohjalta heille tulevat oppilaat ovat paljon parempaa oppilasainesta kuin pelkät ylioppilaat. Ylioppilailla ei useinkaan ole kunnolista käsitystä alasta ja he paljon useammin keskeyttävät opintonsa. Datanomeilla on paljon paremmat pohjatiedot ja amkkiin tulevat ovat keskimääräistä parempaa oppilasainesta. He tuntevat koneet ja alan ja heillä on tarvittavat perustiedot.

      • Anonyymi

        Datanomi on hyvä koulutus jos haluaa sitten mennä viellä AMK:hon


    • Anonyymi

      ICT 4 win

    • Anonyymi

      Pitää olla sitä omaa kiinnostusta ja harrastuneisuutta lisäksi jos jotain haluaa. Ei voi olettaa että on valmis heti automaattisesti koulun suorittamisen jälkeen muuttuvalla ja jatkuvasti kehittyvällä alalla, mukaanlukien peliala.
      Joku pääsee töihin jo pelkällä näytöllä siitä että osaat, ei koulupaperilla.
      Aivan sama opiskeleeko käytön tuen vai ohjelmoinnin alaa vai pelialaa, jos vaan on oikeasti kiinnostusta vapaa-ajallakin. Opiskelin datikseksi ja sen jälkeen tein avoimen AMKin kursseja ohjelmointiin liittyen. Töitä sain. Palkka 3000€kk.
      Tuo aloitus on kyllä aika vanha jo jos tästä alasta puhuu. Kehitys on kovaa ja älkää olettako että yksi paperi tekee teistä automaattisesti ammattilaisia.

      • Anonyymi

        Juurikin näin.


    • Anonyymi

      vittu mikä ääliö kuule mä tienaan paljon parempaa palkkaa ku sä

    • Anonyymi

      Hitusen vanha lanka, mutta kiinnostaa datanomin opinnot, lähinnä ohjelmistokehittäjä tai nämä pelikehittäjän hommat. Olen ollut joskus aikoinaan yhden nimeltä mainitsettoman foorumin suurkuluttaja josta myös opin koodaamaan erilaisia huijaus koodeja mm. MapleStory, CS jnejne eli suht alkeellisia koodeja. Kysymys siis onkin, että onko järkeä lähtee opiskelemaan kys. Alaa vai jatkanko näillä tiedoilla ja yritän vain päästä johonkin firmaan töihin? Java, HTML, C ja jonkun verran C++ osaamista löytyy

    • Anonyymi

      En ole työllistynyt datanomien tutkinnolla palkkatyöhön. Onneksi pääsen aloittamaan merkonomiopinnot. En voi suositella IT-tukihenkilön ja ohjelmistokehittäjän tutkintoja kenellekään.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1856
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe