Talon osto yksityiseltä, vinkkejä

Ostaisko

Hei!

85 neliöistä taloa vm.84, myy mummeli ikää 82 vuotta.
Emme halua ostaa taloa kuin sikaa säkissä, joten toimintaohjeita tarvitaan.

Rouvalla (topakka emäntä) on jonkun verran papereita talosta, mutta ei hän talosta mitään oikein tiedä ja rakentajakin on jo kuollut. Rouva on asunut talossa 30 vuotta.

Hän ei oikein tunnu ymmärtävän, kun haluaisimme tietää talosta niin monenlaisia asioita, "kun näkeehän sen, että on hyvä talo" ja haluaisimme käyttää homekoiraa ja kuntotarkastajaa, mutta emme vain omilla kustannuksilla.

Pitäisi myös tilata papereita, kuten kiinteistörekisteriote, lainhuutopöytäkirja jne., mutta tuntuu, ettei mummeli niitä osaa hankkia. Hänellä ei ole lapsia, joka voisi asiaa hoitaa, eikä oikein muitakaan. Voimmeko me hankkia ne? Pitääkö olla valtakirja?

Hintapyyntö on selvästi yläkantissa, eli hän pyytää talosta 150.000 €, vaikka talo on aika lailla alkuperäiskunnossa - siististi pidetty tosin, kun ei ole ollut lemmikkieläimiä, eikä lapsiakaan. Sijaintikaan ei ole huippukalliilla alueella - lähimmän kaupungin keskustaan matkaa 14 km.

Talolle välittäjän hinta-arvio on 3 vuoden takaa ja silloin se oli tarkoitus laittaa hintapyynnöksi noin 140000-150000 euroa, mutta mummeli jäi vielä asumaan taloon silloin.

Pitäisikö kehoittaa mummelia laittamaan talo myyntiin välittäjälle?

Silloin tosin joku muukin voi sen haluta - kovaankin hintaan. Me emme haluaisi kuitenkaan siitä ylihintaa maksaa, kun remontintarvekin on melkoinen.

Välityssopimukseenhan voi kai laittaa, että jos me olemme ostajina, niin välityspalkkiota ei mene, jos emme siis ole välittäjään missään yhteydessä.

Välittäjälle myyntiin laittamisessa olisi kuitenkin se hyvä puoli, että saataisiin tietää (ja mummelikin) suunnilleen ajantasainen hinta ja kaikki paperit nähtävälle, kun välittäjä ne hommaisi mummelin puolesta - ehkä.

10

1396

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Toi5

      Miksi se välittäjä antaisi niitä papereita, joiden hankkimiseen käyttäisi omaa aikaansa, teidän käyttöönne ilmaiseksi. Miksi kuvittelette, että jonkun pitäisi hankkia teitä varten paperit saamatta veloittaa työstään. Teettekö itse ilmaiseksi työtä.?

    • Omatoiminentmi

      Voi ostaa ja pitääkin, 4% kiinteistövälittäjälle joka ei vastaa mistään muusta kuin niistä papereista ja nekin voit yhdessä myyjän kanssa hankkia, tuo hinta sitten vaikeampi määrittää tuohon taloon sopivaksi (aika korkea pyynti) ja netistä voit katsoa sen alueen hintatason itsekkin ilmaiseksi joka nyt ollut hyvin laskeva, sinulle hyvä ja mummolle vähemmän hyvä.

    • KannattaHoitaaItse

      Teknisesti ottaen kappaa varten tarvitaan:

      1. lainhuutotodistus
      2. rasitustodistus
      3. kiinteistörekisterote
      4. kauppakirja

      1- 3 voi tilata ostajakin ja kauppakirjan voi laatia itse. Koska kyseessä on vanha ihminen, niin tilaisin virallisen kaupanvahvistajan, vaikka kaupan voi tehdä verkossakin.


      Talon kuntoon en ota kantaa. Periaatteessa talon laskennallinen tekninen elinikä on 50 vuotta, josta on siis kulunut yli puolet. Ostaja ei voi olettaa talon olevan uudenveroisessa kunnossa.

      Homeen kyllä haistaa, jos sitä on. Asukas tuskin on veden kanssa lotrannut, joten home, jos sitä on, johtuisi rakenteen vioista. 1984 rakennetun talon rakenteelliset ongelmat voivat johtua valesokkelista, liian matalasta sokkelista, sadevesien väärästä johtamisesta, aluskatteen puuttumisesta, katon huonosta kunnosta, jne. Minun mielestäni normaaliälyllä varustettu henkilö huomaa ne itsekin.

      Kuntokartoitus on periaatteessa myyjän suojakeino. Kaikki siinä manitut asia ovat olleet ostajan tiedossa.

      Välittäjä ei vastaa käytännössä juuri mistään. Tuossa tapauksessa välittäjällä ei ole virkaa, vaan kulut nousisvat noin 5.000 euroa.

      Hinta 1800 € per m2 on noin puolet uuden talon rakennuskustannuksista. Hintaan ei voi ottaa kantaa tuntematta paikkaa ja tontin kokoa.

    • pommilta_kuulostaa

      > Rouvalla (topakka emäntä) on jonkun verran papereita talosta, mutta ei hän talosta mitään oikein tiedä ja rakentajakin on jo kuollut. Rouva on asunut talossa 30 vuotta

      Eli nyk. asukasta ei talon kunnossapito kiinnosta pätkän vertaa ja tämä tilanne on ollut päällä... vuosikymmenen, kaksi vai kolme?

      Sehän on tottakai selvä, että mummelin mielestä kaikki on OK, koska on ennenkin ollut eikä hyvään taloon ennenkään ole remonttia tarvinnut tehdä jne.

      Sekin näissä pitää muistaa, että sille mummelill saattaa riittää saunominen kerta/viikko ts. kerkiää paikat kuivumaan välillä, vaikka vesieritykset olisi mallia puuttuvat, kuten myös ilmanvaihto... mutta kun suihkuttelut yms. muuttuu jokapäiväisiksi, pommi laukeaa käsiin.

    • eläkeukko

      30v vanha talo peruskuntoisena 84m2 on noin 87.000 e maksimissaan. Miettikäähän hieman Uusia Älpys taloja saa 150.000e avaimet käteen ja ovat vielä neliöiltään suurempia. Ei käynyt ilmi missä se lähin kaupunki sattuu vielä olemaan. Kannattaa välillä käydä jäähyllä, jotta talon osto kuume hieman laantuu. Hullu ei ole se joka pyytää vaan se maksaja.
      Ostin tuossa viime keskiviikkona osakkeen ,.hinta tippui 10% pyynnöstä.
      Näin asunnon netistä, Soitin välittäjälle ja sanoin ostavani asunnon .Käytiin katsomassa paikanpäällä. Jätin tarjouksen myyjä halusi tonnin enemmän. kaupat tehtiin.
      Illalla soitteli kotiin ja valitteli kun joutui myymään tappiolla. Semmoista se on tämä kaupan käynti

    • älpys_p_ska

      älpys talossa ei tule mukana tonttia, rakennuslupia, liittymiä (vesi viemäri, netti, sähkö), pihan laittoa eikä istutuksia, eikä tietä perille jne. Lisäksi älpys taloa ei kannatta edes ostaa koska se on aivan p*ska (vaikka Katainenkin sellaisessa asui).

      80.000 eur pelkästä talosta voi olla realistinen hinta, mutta pelkkää taloa voi harvemmin ostaa vaan mukana tulee tontti ja kaikki siihen liittyvä.

    • öasldf

      Välittäjää ei kannata ottaa mukaan sotkemaan hyvää talokauppa kun kaiken voi tehdä itse. Jos kunto epäilyttää niin tarkasta itse paikat, jos et osaa niin ota mukaan parin tunnin palkalla rakennusmestari tms. käytännön rakennusammattilainen.

      Katso netistä hinnat ja alueen kauppahinnat lienevät nykyään jo julkisia. Pyyntihinnasta ei kannata välittää mitään vaan tee itse analyysi että mitä talo sillä paikalla ja siinä kunnossa maksaa. Tee tarjous mummolle ja odottele vastausta.

      Jos ei tärpää niin siirry seuraavaan kohteeseen.

      Jos olet rakastunut juuri tähän taloon ja tuntuu että hinta on kova ja kunto epäilyttää ja vähän kaikki on epävarmaan mutta tuntuu vaan että on pakko saada, niin olet kusessa.

    • mummolla_halpaa

      Mummon talohan on edullinen, esim. etuovi.com:ssta tämä löytö: "3h, k, wc, kph, s, askarteluh., pnh, lämmin at, 80,0 m², 175 000 €". Rakennettu v85.

    • tukka_pystyssä

      Kuntotarkastuksesta muistetaan aina mainita, mutta se ei sisällä sähköistystä. Mitä vanhempaa taloa on ostamassa sitä varmemmin siitä löytyy aikojen saatossa tehtyjä virityksiä. Varsinkin ennen -80 lukua rakennettujen talojen kanssa kannattaisi olla tarkkana. Kaupan jälkeen nämä viritelmät jäävät yleensä uuden omistajan kontolle. Ammattitaitoisen sähkömiehen käyttö paikanpäällä ennen kaupan tekoa ei paljon maksa. Löytyy myös virallisia varmennustarkastajia, jotka laativat kohteesta raportin, mutta se maksaa jo enemmän. Poikani rintamamiestalossa oli jätetty mm. pistorasioiden suojamaadoituksia tekemättä. Tämä aiheuttaa todellisen hengenvaaran ja on pakko korjata.

    • aikansa.lapsi

      Rintamamiestalojen rakentamisen aikaan sähköalan määräykset olivat vaatimattomia. Ei pidä vertailla asennuksia nykymääräyksiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1896
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1648
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe