voiko kissa saada sairaala-bakteerin sianlihasta?

molko

miten kissan pentua kuuluisi ruokkia, että se olisi tarpeeksi monipuolista ?

21

157

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kisulit1

      Miksi sianlihassa sairaala-bakteereja olisi? Ei niitä sairaalassa säilytetä. Trikiinimadon saaminen kypsentämättömästä sianlihasta sen sijaan on mahdollista, joskin Suomessa se on todella harvinaista. Lisää aiheesta esim. täällä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Trikiini

      Jollei kissanpennun ruokinta-asiat ole hallussa, niin toivottavasti sitä kissaa ei vielä ole eikä sitä hankitakaan ennen, kuin se on hallussa. Lähde liikenteeseen siitä, että luet kaiken mahdollisen netistä (pidä mielessä lähdetietojen luotettavuus) ja kysy sitten uudestaan, jos jokin asia jäi epäselväksi. Koko asia on sen verran isompi asia selittää, että jotain sinun pitää itsekin nyt etsiä. Esim. tästä voit aloittaa (mutta etsi muutakin!): http://www.kissanhoito.org/kissan-ruokintaohje/

    • riskaapeliahanseon

      No,en ole tuollaisesta koskaan kuullutkaan.Mutta googlettele kissojen sairaudet.Osa niistä tarttuu myös ihmiseen.Eli pidä kissa niin,ettei ole alttiina tartunnoille.Ja pidä kissanulosteet poissa lasten ulottuvilta.

      • ÄläPelkääTurhia

        Jos tarkoitit, ettet ole kuullut sianlihasta saatavan sairaalabakteeria, niin et ole kuullut siitä, sillä sellainen ei ole mahdollista. Sairaalabakteeri on ihan nimensä mukaisesti SAIRAALAbakteeri.


      • Eviransivut
        ÄläPelkääTurhia kirjoitti:

        Jos tarkoitit, ettet ole kuullut sianlihasta saatavan sairaalabakteeria, niin et ole kuullut siitä, sillä sellainen ei ole mahdollista. Sairaalabakteeri on ihan nimensä mukaisesti SAIRAALAbakteeri.

        Joulun allahan oli tieto, että Tanskalaisessa kinkussa on sairaalabakteeria. Ja sitä löytyy ihan varmasti jo Suomestakin lihasta. Ei sitä vaan etsitä.
        Sairaalabakteeria on valtaosin muualla kuin sairaalassa, ongelma se on vain siellä missä on sairaita ihmisiä. Ei terveille kissoille, koirille eikä muillekaan eläimille.


      • ÄläPelkääTurhia
        Eviransivut kirjoitti:

        Joulun allahan oli tieto, että Tanskalaisessa kinkussa on sairaalabakteeria. Ja sitä löytyy ihan varmasti jo Suomestakin lihasta. Ei sitä vaan etsitä.
        Sairaalabakteeria on valtaosin muualla kuin sairaalassa, ongelma se on vain siellä missä on sairaita ihmisiä. Ei terveille kissoille, koirille eikä muillekaan eläimille.

        Aina näemmä oppii uutta. :/

        Voisikohan tästä nyt päätellä, että periaatteessa pienet pennut (ja tietysti ne sairaat kissat) voisivat olla suurimmassa vaarassa? Joskaan varsinaiseen pelkoon tuskin on aihetta, mutta pienillä pennuilla ei tietenkään ole yhtä hyvää immuniteettia kuin aikuisilla.


      • kurrpurr
        ÄläPelkääTurhia kirjoitti:

        Aina näemmä oppii uutta. :/

        Voisikohan tästä nyt päätellä, että periaatteessa pienet pennut (ja tietysti ne sairaat kissat) voisivat olla suurimmassa vaarassa? Joskaan varsinaiseen pelkoon tuskin on aihetta, mutta pienillä pennuilla ei tietenkään ole yhtä hyvää immuniteettia kuin aikuisilla.

        Mie olen antanut pennuille raakaa jauhelihaa, mutta olen aina ensin pakastanut sen.
        Myös ns luomusti syövä eläin voisi saada paljon bakteereita. Pentua on emo imettänyt ja antanut sille samalla omia vasta-aineitaan. Ainoastaan liian nautapitoisesta jauhelihasta ne on saaneet hetkeksi ripulia. Kissojen ja koirien vatsat kyllä käsittelee bakteereja. Aika moni kissan luonnollinen saaliseläin kantaa salmonellaa, eikä sitä vilise sisällä tarttuen ihmisiin. Sen sijaan loiset on eläväisempää porukkaa ja niiden torjunta kannattaa muistaa.
        Kohta alkaa varmaan olla kuten ihmisten, ei ole vastustuskykyä ja allergiat riehaantuu, kun ei ole vastustuskykyä, kaikki on niin puhdasta. Siinä taistelussa muutama matonen vatsan vieraana aika ajoin olisi terveellistä. Ja kun yksi pentu sairasti, ei tullut mieleenkään antaa raskasta tuoretta ruokaa, ennenkuin toipui.


    • moniresistentti

      Käsittääkseni Euroopan alueella alkaa lihassa olla kaikennäköisiä moniresistenttejä bakteereita, kiitos antibioottien tuputtamisen "kasvamisen" turvaamiseksi.
      Sairaalabakteerin nimi on vähän huono sana, parempi on esimerkiksi metisilliiniresistentti statylokki aureureus MRSA. Samoin niitä tulee tuolta Aasian suunnasta, koska siellä antibiootit saa tiskilta vaikka miten vahvoina.
      Luulen, että vaikka lihassa olisi bakteereita, kissan elimistö ne nopeasti käsittelee pois, edellyttäen, että kissa on terve. Itse pakastan ensiksi kissojen jauhelihan toksoplasman vuoksi
      Ja näiden bakteerien vuoksi kannattaa kädet ja ruokavälineet pestä aina hyvin käytön jälkeen..

    • possunsydän

      Etsi googlesta hakusanalla joku artikkeli MRSA lihasta, Maaseutumedia. Siinä tulee tietoa. Eli se ei tartu kuin iholle, eikä suolistoon. Pentusi voi syödä raakaa lihaa, ihan pieninä annoksina, eikä koskaan yksinomaisena ruokana, koska silloin ruokinta ei ole tasapainoista.

    • 11911

      No possu ei muutenkaan kuulu kissan ruokavalioon mitenkään. Hiiret ja pieneläimet kyllä, pakastealtaasta/lihatiskiltä broileri ja kalkkuna ovat lähimpänä luomua. Kissan raakaruokinta on aika tarkkaa hommaa joten suinpäin ei siihen kannata lähteä. Suosittelen 50/50 ruokintaa eli puolet lihaa ja puolet laadukasta viljatonta märkäruokaa.

      • kisut-on-jees

        Ei pidä paikkaansa. Porsaanlihaa voi hyvin antaa, muttei sitä tietenkään ainoana lihana pidetä.

        Raakaruokinnasta ei kaiketi ole myöskään missään vaiheessa ollut kysymys, mutta jos siihen haluaa lähteä, niin tässä on yksi hyvä sivusto: http://personal.inet.fi/koti/maaru/raakaruokintajuttu.html


    • omena19641

      Ihan tavallisilla kissojen purkki ruuilla ja keitetyllä seillä. kissoilla on paljon ruokia kauppojen eläinhyllyissä,raaka lihaa ym älä anna ennen kissan ollessa 6kk. Muista madottaa kaksi kertaa vuodessa,keväällä ja syksyllä.

      • leimu78

        Aivan taatusti voi antaa raakaa lihaa alle 6kk ikäisellekin kissalle. Ovat taatusti sopivampaa ruokaa kuin marketista ostettavat mössöt, joissa on usein sisällysluettelon perusteella sellaistakin, mitä kissat eivät tarvitse. Jos ihan lähimarketista ostaa ruokaa, niin kannattaa tosiaan tutustua siihen sisällysluetteloon ennen kuin ostaa.


    • hölömöhkö

      Tarjoatteko raakaa lihaa aina pakastettuna? Itse olen antanut tuoreena suoraan paketista broileria, possunsydäntä, karjalanpaistilihoja, lohtakin. Olisiko turvallisempi siis ensin pakastaa?

      • leimu78

        Ei tarvitse pakastaa ensin. Sen sijaan suosittelisin katselemaan raakaruokaa paikoista, joista saa nimenomaan eläimille tarkoitettuja lihoja. Lemmikkieläinliikkeistäkin löytyy. Ne ovat monesti huomattavasti halvempia kuin ihmisille tarkoitetut ja sisältävät muutakin kissalle tärkeää kuin vain sitä itse lihaa. Esim. jauhettuun loheen on otettu mukaan ruodot ja muut roippeet, joten on monipuolisempaa ravintoaineilta kuin kaupasta ihmisravinnoksi ostettu lohi. Meillä parasta herkkua on myös mm. kokonaiset hiiret, broilerin kaulat, siivet ja sydämet, hevosen ja naudan jauheliha jne.


      • Kissatkiittää

        Esim broilerin siivet on 'ihmisten' lihatiskiltä (Prisma) halvempaa kuin vastaavat pakastettuna eläinkaupassa (MustijaMirri). Ihmisten lihatiskiltä saa myös varmemmin kotimaista. Eiköhän noi imisten lihat ole vielä hygieenisemman käsittelynkin saaneet. EI OLE MITÄÄN SYYTÄ OSTAA LIHOJA ELÄINKAUPASTA.
        Jauhelihan syötäämistä en myöskään ymmärrä, sehän on vaersinainen bakteri pommi, murkasttuun lihasmassaan bakteereiden on helppo pesiytyä, eikähän tollasella ruualla ole mitään purukalustoa aktivoivaa ja hoitavaa vaikutusta. Broilerin siivet ja koivet on täysipuolista ja hyvää ravintoa kissalle, tuoreena, paloittelamattomana, ihmisten lihatiskistä.


      • Siinäpäpulma

        Tuoreessa lihassa on bakteereita. Kissoilla esiintyvä toksoplasma kuolee pakastaessa. Se ei vie kissan henkeä, eikä ihmisen, paitsi jos ihminen sattuu olemaan raskaana. Kissan ulostekontakti (voi tytöt miten helppoa se on) voi tartuttaa odottavan äidin, ja kohtuvauvan henki ja terveys on vaarassa. Myös yli 50% raasta kanasta sisältää mm kampylobakteeria, saati sitten muita. Moni bakteeri kuolee pakastettuna.
        Eläinten lihan on vielä enempi teurasjätettä kuin ne ihmiselle tarkoitetut, jotka kyllä osin sitä on myös. Seiti voi olla kyllä ihan raakaa. Ja lohta ei saa antaa liian usein, on väärällä tavalla rasvainen kala. Ja possua voi antaa, se ei ole liian rasvaista, vaan kissa tarvitsee jopa koiraa enemmän rasvaa, jonka pystyy hyväksikäyttämään kyllä. Proteiinia ja rasvaa, siinä ne.

        Sitä en just nyt ole selvittänyt, meneekö ihmisten broiskun bakteerit tuoreina läpi kissan vai ei, osa voi kuolla pakastaessa. Mutta pakastaminen voi tappaa jotain entsyymejä. Eihän kissa luonnossakaan syö pakastettua. Mutta säilyykö muutkin bakteerit kuin toksoplasma sitten hengissä kissan ulosteisiin ja sairastuuko kissa?


      • lihaa

        Toksoplasmoosia aiheuttaa alkueläin toxoplasma gondii, se ei ole siis bakteeri vaan loinen. Kissa on loisen pääisäntä jossa loinen lisääntyy, mutta suurin tartuttaja se ei ole. Kissan saastuneet ulosteet ovat tartuntalähteitä jotka saastuttaa mm. kasvikset/juurekset. Saastuneet kasvikset ja juurekset tartuttaa kasvissyöjät ja niiden lihan ja lihansyöjien tartunnat tulee tartunnan saaneiden kasvissyöjien lihasta. Kotien hiekkalaatikot ei ole riski, mikäli ulosteet tyhjennetään päivittäin. Koska ookystat on tartuttavina vasta noin 1 vuorokauden kuluttua kissasta ulos tultuaan.

        Kissakin voi kuolla toksoplasmoosiin mikäli on alikuntoinen pentu ja jänikset on sille erityisen herkkiä.

        Kissalla on lihansyöjän vatsahapot ja suolisto, joten terve kissa ei kovin helposti saa edes salmonellaa vaan pöpöt tuhoutuu tai eivät ehdi tartuttaa kissaa lainkaan. Meillä ei pakasteta lihoja kuin säilytyksen vuoksi eli jos ostetaan reilumpi erä.

        Possun rasva on turhan tuhtia ja tutkimuksien mukaan esim. koirien kohdalla syy-seuraussuhde on pystytty tulehdussairauksien osalta kohdentamaan possun lihan syöttämiseen. Sen solukoita tukkivan koostumuksen katsotaan vaikuttavan tulehdusten syntyyn. Liiallinen punainen liha (nauta) on taas kalkki-fosforitasapainon osalta vääristynein ja voi aiheuttaa paperbone syndrooman.

        Linnut/siipikarja on parasta ravintoarvoltaan ja varsinkin jos mukana olisi luut, ellei ole on kalkkilisä annettava aina tavalla tai toisella. Raa´at luut eivät ole riski, kypsät taas on hengenvaarallisia.


    • Anteeksi, en nyt jaksanut lukaista kaikkia vastauksia läpi, mutta ainakaan raa'asta sian sydämestä kissalle ei tule mitään vaivoja, vaan n. 6 osaan laitettuna se on useimpien kissojen mieliherkkua! Pennulle märkäruokaa 2-4 kertaa päivässä, aikuiselle 2, isompina annoksina. Puhdasta vettä pitäisi olla koko ajan tarjolla, samoin kuin kuivia raksuja, jotka voi turvottaa vedessä, jos kissa alkaa lihoa. (Tällöin kissa saa syödä enemmän, vaikka saa saman verran energiaa) :)

    • totuuslöytyy

      nimimerkki 'lihaa' kirjoitti 110% asiaa, järkipäässä, kissa syöluonnonotuksia eikä kuole bakteerimyrkytyksiin. Kaikista bakteeri pitoisinta ruokaa on eläintiskin jauhelihat, kuten jauhelihat yleensäkin, murskatussa lihasmassa ssa mikrobit leviävät epidemian lailla, koko lihassa lihan rakenne estää bakteetien leviämiesen. Kiinnitäkää huomiota myös lihan alkuperään KOTIMAINEN ja ruotsalainen liha ovat puhtaimpia lihoja eu auleella.

    • Syanidi

      No siis ensinnäkin, mikään ei ole este syöttää alle 6 kk pennulle raakaa lihaa, kyllä se on monin verroin parempaa kuin nuo ruokakauppojen vehnä-vilja-maissihötöt joista on lähinnä pelkkää haittaa kissalle (kasvi- ja viljapohjaisia aineita voi olla sisällöstä jopa 90%, joka taas olisi kissalle se ihanteellinen lihan prosenttimäärä). Toki kasvavan pennun ruokinta on todella tarkkaa, sillä jos syöttää pelkästään lihaa yksipuolisesti, voi tulla vaikka mitä ravintoaine- ja vitamiinivajauksia jotka voivat vaikuttaa kissan kasvuun ja terveyteen erittäin vakavasti ja pysyvästi, vaikkei omistaja välttämättä kissasta mitään huomaakaan jopa vuosiin. Raakaruokkiessa kissaa, pentua varsinkin, tulee antaa vitamiinilisiä (esim Multicat) ja katsoa että kalkki-fosforisuhde on oikea, sen kanssa kannattaa olla kyllä tarkkana (siis ei mitään milligramman tarkkaa mutta jos se on ihan päin mäntyä se voi haitata pennun luuston kehittymistä vakavastikin). Juurikin lisäravinteiden ja niiden puuttumisen aiheuttamien mahdollisten puutostilojen vuoksi monille voikin olla parempi vaihtoehto antaa oikeasti laadikasta ja lihapitoista kuivaruokaa esim puolet ruoasta, sellaista jossa on varmasti kaikki ravinteet ja vitamiinit, tärkeimpänä tauriini. Silloinkin toki vitamiini ym lisiä kannattaa syöttää mutta niitä tarvitsee vähemmän. Myös laadukan ja mahdollisimman lihapitoinen märkäruokakin voi olla hyvä idea (ei saatavilla ruokakaupoista, mene eläinkauppaan), lihapitoisuus mieluiten yli 90% mutta esim. 60% ei ole täysin luokatonta, vaikka niissä yleensä kasvisperäisiä aineita liikaa onkin. Muista että ruokien tulee olla viljatonta ja Varsinkin vehnätöntä! Yritä etsiä täysiravinnoksi luokiteltavaa, niissä pitäisi olla suuri osa tarvittavista vitamiineista ja ravinteista. Usein kuitenkin parhaat ovat täydennysravintoja, eli niihin ei ole aina lisätty vitamiineja keinotekoisesti ollenkaan, joten muista vitamiinilisät. Kuitenkin niiden ravintolisienkin kanssa valmiit laadukkaat märkä- ja kuivaruoat ovat monille se helpoin ja "varmin" ratkaisu (ts. voit olla suht varma että kissasi saa kaiken tarpeellisen). Toisaalta kun vain muistaa ravintolisät on se raskaruokinta ihan yhtä helppoa, terveellisempää, luonnonmukaisempaa ja jopa edullisempaa! Ei sitä mikään pakko pelkästään ole antaa, mutta kunhan antaa edes vähän, vaikka päivittäin vähän tai edes viikoittain.

      • Sianlihassa oleva rasva on todettu mm. kissoille vääränlaatuiseksi, ja se kuormittaa kissan elimistöä liikaa. Kerrasta tai kahdesta nyt ei mitään haittaa ole muttei sitä kannata paljoa syöttää, ehkä kerran viikossa voi jos haluaa mutta pidemmän päälle sekin on aika paljon vuosien saatossa, joten enpä tiedä kannattaako. Itse en menisi antamaan kuin harvoin. Muistakaa että kissalle sopivat ruokaeläimet ovat sen kokoisia että kissa voisi luonnossakin sen saada pyydystettyä. Broileri, kani, ankka, kalkkuna, hanhi,hiiret, tiput, viiriäiset ym. Kalaakin voi hyvin antaa välillä. Noista kun antaa joitakin ja niistä eri osia suht sopivahkossa suhteessa (ei vain pelkkää jauhelihaa tai pelkkää kananrintaa), niin pitäisi olla kissalla sopiva ruokavalio. Joskus olen toki antanut mm. lammasta, sikaa ja nautaakin mutta harvoin. Kerran meni kengurua ja strutsiakin kun sattui vastaan halvalla tulemaan.

      • Kolmas asia tuohon raskaruokien ostamiseen ruokakauppa vs eläinkauppa. On kyllä syytä ostaa eläinkaupasta mikäli haluaa enemmän vaihtelua ja sopivampaa ruokaa (kaupan lihatiskillä harvoin myydään vaikkapa kanan kauloja, ja valikoima voi olla pieni, erikoisuudet yleensä kalliimpia). Pelkkä kananrinta kun ei tosiaan ole tarpeeksi monipuolista.

      Kivijalkaeläinkaupat ovat kyllä kalliita, raakaruoat niissä ovat usein tuplasti tai kolme kertaa kalliimpia kuin netistä vaikkapa suoraan ovelle tilattuna (ei varmaan ihan joka kylään ole mahdollista mutta tekevät harvemmin asutuilla seuduilla ns. pysäkkikierroksia eli toimittaa kaikkien tilanneiden tuotteet aina yhteen ennalta sovittuun paikkaan, josta kaikki voivat tulla noutamaan omansa). Tuokaan nyt ei toki välttämättä ihan joka kylään yllä, mutta kyllä ainakin ihan melkein koko Suomi on aika hyvin katettu, lähes joka paikkaan saa.

      Tässä muutama paikka:
      • www.vauhtiraksu.com / vauhti-raksu.net (todella suuri valikoima ja hyvä hintataso)
      • www.Kennelrehu.fi (tod.näk halvin, mutta isommissa pakkauksissa)
      • www.lempimuona.com

      • 774877

        Tilatessa kylmäketjun katkeaminen tulee ottaa huomioon. Pari kertaa tilatessa tuotteet ovat olleet täynnä jäähilettä, eli sulaneet, ja kotiin viedessä uudestaan. Eläinten ruuat voi pakastaa uudelleen, mutta yhtään huonokuntoisemmalle se on haitaksi, eikä kissa välttämättä syö tällaista ruokaa.
        Kananmuna on raakana hyvä lisä kissalle, erityisesti pennulle. Huomioi kuitenkin, että keltuainen kannattaa syöttää erikseen valkuaisesta. Valkuaisen sisältämä avidiini sitoo keltuaisen sisältämää biotiinia, jolloin kissa ei saa keltuaisesta niin suurta hyötyä irti. Valkuaisen voi kypsentää kevyesti jolloin sen voi sekoittaa ruokaan tai syöttää sellaisenaan. Avidiini ei kuitenkasn yleisestä luulosta poiketen tuhoa biotiinia, eikä kokonaisen kananmunan syöttämisestäkään ole haittaa.
        Multicat on hyvä valmiste, silloin voi pennulle syöttää huoletta lihaa ja täydennysruokia. Liha ja luut ovat pennulle parasta ravintoa, kunhan ravinteista ja vitamiineista huolehtii. Tauriinilisä on myös hyvä olla, kuten lohiöljy turkin ja ihon hyvinvointiin.
        Kissa kyllä pärjää myös ihan eläinkaupan täysruuilla, mutta parhaimmat edellytykset elämälle saa syöttämällä luonnonmukaista ravintoa. Hiiri viikossa tekee jo paljon hyvää!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      79
      3295
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      1982
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      25
      1871
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1548
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1395
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1385
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1099
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      97
      1038
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      844
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      840
    Aihe