Raskausaikana kehoitetaan kieltäytymään raa'asta kalasta. Voisiko joku tietävä valistaa minua, onko syynä listeriariski, loiset vai mikä? Ja vielä, että kuolevatko kyseiset vaaratekijät, jos kala pakastetaan ensin? Jouluruoista graavi lohi on mun lempparia, joten siksi asia kiinnostaa;että uskaltaako syödä, jos kalan pakastaa ensin?
Graavi lohi
6
2379
Vastaukset
- kala tyttö
Pakasta kala ensin, sen jälkeen voit ihan rauhassa nautiskella Joulu herkustasi. Loiset kuolee pakkasessa.
Kyllähän neuvola tätit kaikkee kieltää, mutta kuten Arvo Ylppö on todennut: "kaikkea voi syödä, mutta kohtuudella", (meni kai jotenkin noin). - sow68
Ravintosuositukset muuttuu vuosittain. Mieleeni tulee kiellot syödä sisävesikalaa, katkarapuja ja nyt uusin; tonnikala.
Eiköhän sitä normaalilla ruokavaliolla pärjää, ja kaikkea voi syödä, myös raakaa kalaa (mitenköhän noita kiinalaisia kuitenkin on noin paljon?!) kohtuudella. - kysellyt
Neuvolasta kyselin samaa asiaa pari kuukautta sitten. Sanoivat että se suolaus (vai mitä sille nyt tehdäänkään) ajaa saman asian kuin kypsentäminen, ja näin ollen graavilohta on turvallista syödä.
Pitäisihän muutenkin raa'asta kalasta saada matoja ja vaikka mitä loisia, joten eiköhän se olisi jo aikoja sitten luokiteltu terveysriskiksi jos se niin vaarallista olisi. :)
Tyhjiöpakattuja kalajuttuja ei saa syödä. - minnis
Kysyin viime viikolla aivan samaa asiaa, ja kuten edelläkin sanottiin: on turvallista syödä. Älä osta niitä tyhjiöpakattuja, vaan tuoretta tiskiltä, kaupan suolaamaa, tai suolaa itse. Tyhjiöpakattuja pitää välttää.
- tii
Ihmettelempä ylhäältä kommenttia, että kaikkea voi syödä, mutta kohtuudella. Itse en ainakaan pistä suuhuni mitään, minkä tiedän olevan riski lapselle - jo yksi suupala voi sairastuttaa, jos siinä on listeriaa. Jos kala tms. on bakteerin saastuttama, ei mikään määrä ole "kohtuullista". Raakaa kalaa kehotetaan välttämään nimen omaan listeriariskin, ei mahdollisten loisten takia.
Elintarvikeviraston sivuilta löytyy paljon faktatietoa (copy-paste alla), mutta faktat lyhyesti tässä: listeria aiheuttaa mm. keskenmenoja, bakteeri kestää pakastamisen ja suolaamisen, mutta ei kunnollista kypsennystä. Sillä siis ei ole väliä, onko kala suolattu tehtaalla vai kaupassa, bakteeri säilyy silti. Vaikka listeria on harvinainen, se on graavikalasta mahdollista saada, jolloin seuraukset sikiölle ovat vakavia.
Kehottaisin välttämään tätä yhden joulun ajan, niin voi olla huoletta.
www.elintarvikevirasto.fi:
Listeria monocytogenes -bakteerista
Listeria monocytogenes -bakteeri voi aiheuttaa ihmiselle vakavan taudin, listerioosin, joka tarttuu yleensä elintarvikkeiden välityksellä. Erityisen alttiita vakaville infektioille ovat vastustuskyvyltään heikentyneet henkilöt. Heillä listerioosi ilmenee aivokalvontulehduksena tai verenmyrkytyksenä tai molempina. Myös raskaana olevilla, vastasyntyneillä ja vanhuksilla on lisääntynyt riski sairastua.
Raskaana oleville L. monocytogenes -bakteeri aiheuttaa yleensä flunssan kaltaisia oireita. Vakavimmat seuraukset ovat keskenmeno tai vastasyntyneen aivokalvontulehdus. Kuolleisuus listerioosiin on 20-40%. Riskiryhmään arvioidaan kuuluvan 20-30% väestöstä.
Terveelle aikuiselle ruoan sisältämä korkea L. monocytogenes -pitoisuus (noin 106 pmy/g) aiheuttaa tavanomaisia ruokamyrkytysoireita ja ohimenevän suolistokantajuuden. Tartuntalähdettä on usein vaikea jäljittää, koska taudin itämisaika tartunnasta sairastumiseen voi olla pitkä, jopa useita viikkoja. Muut listerialajit kuin Listeria monocytogenes eivät aiheuta tautia ihmiselle.
L. monocytogenes -bakteeri on elintarviketuotannon kannalta ongelmallinen, koska se on yleinen ympäristössä ja se sietää poikkeuksellisen hyvin erilaisia ääriolosuhteita. L. monocytogenes -bakteeria on maaperässä, kasveissa ja eläimissä. Siksi sitä on todettu maidosta ja maitotuotteista, lihasta ja lihatuotteista, kalasta ja kalatuotteista sekä vihanneksista. Se pystyy lisääntymään 0-45 C asteen lämpötiloissa, pH-alueella 4.4-9.4 sekä hapettomissa ja hapellisissa olosuhteissa. Bakteeri sietää korkeita suolapitoisuuksia (jopa 25 %) ja pystyy lisääntymään vielä 10 % suolapitoisuudessa. Listeria tuhoutuu kuumennettaessa (> 72 C astetta), mutta kypsennettyihin tuotteisiin se voi joutua jälkisaastutuksena, esimerkiksi viipaloinnin yhteydessä. L. monocytogenes -bakteeri säilyy pakastetuissa ja kuivatuissa elintarvikkeissa pitkiä aikoja. L. monocytogenes -bakteeri voi säilyä pitkään, jopa vuosia, elintarviketuotantolinjan vaikeasti puhdistettavissa laitteissa saastuttaen tuotteen.
Elintarviketuotannon ja elintarvikkeiden säilytyksen kannalta erityisen ongelmallista on, että L. monocytogenes pystyy lisääntymään jääkaappilämpötiloissa. Lisääntyminen on huomattavasti hitaampaa 3-4 C asteessa kuin 7-8 C asteessa. Esimerkiksi kylmäsavukirjolohessa (pH 6,1, NaCl 4,41 g/l) L. monocytogenes -bakteerin lukumäärän lisääntymiseen satakertaiseksi kuluu 4 C asteessa noin 10 vrk ja 7 C asteessa noin 5 vrk. Vakuumipakatulle kinkulle (pH 6,6, NaCl 2,8 g/l, NO2 170 ppm) vastaavat lämpötila-aikayhdistelmät ovat 4 C astetta 20 vrk ja 7 C astetta 9 vrk.
1.7.2002 © Elintarvikevirasto- Hannah
KTL, infektioepidemiologian osaston raportti:
Listeria
Suomessa on vuonna 2003 todettu yhteensä 12 Listeria monocytogenes -bakteerin aiheuttamaa vakavaa yleisinfektiota (listerioosi). Seitsemällä potilaalla on todettu saman listeriatyypin aiheuttama tartunta. Tämä listeriatyyppi on löytynyt myös tyhjiöpakatuista savustetuista ja graavatuista kalatuotteista. Sairastuneita on ollut Lounais-, Länsi- ja Keski-Suomessa. Suurin osa heistä on yli 60-vuotiaita ja osalla on ollut perustaudin vuoksi heikentynyt vastustuskyky. Yksikään sairastuneista ei ole ollut raskaana. Kahden listerioosiin sairastuneen henkilön tiedetään kuolleen. Listeriariskiä voidaan vähentää säilyttämällä tyhjiöpakattuja kalatuotteita korkeintaan 3 C-asteessa. Viimeisen käyttöpäivän ylittäneitä tai pidempään yli 3 C-asteessa säilytettyjä tuotteita ei pidä käyttää. Suomessa esiintyy vuosittain 20-50 listerioositapausta. Viime vuonna (2002) niitä oli 20.
TÄSSÄ FAKTAA:
Vuonna 2003 252 henkeä menehtyi kaaduttuaan.
On siis 5 kertaa todennäköisempää että kuolet liukastumiseen kuin listeriaan. Tämän logiikan mukaan on siis 5 kertaa vaarallisempaa liikkua pystyasennossa kuin syödä kalaa.
Koitahan saada jalkasi takaisin maanpinnalle (ettet vaan liukastu) ja nauti odotuksestasi.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kaksi vuotta
Sitten mä ihastuin suhun päätä pahkaa, kun meillä klikkasi heti ekasta päivästä lähtien. Et varmasti tunne samoin ja tek184541Raamatun kiroukset ja uhkaukset osoittavat sen ihmisperäisyyden
"Se sanotaan galatalaiskirjeessä, että jos joku levittää väärää evankeliumia: "...jos joku julistaa teille evankeliumia5032420Onko kenellekään muulle käynyt niin
Että menetti tilaisuutensa? Kaivattu oli kuin tarjottimella, osoitti kiinnostusta vahvasti, silmät ja olemus täynnä rakk1421981Alahan tulla paikkaamaan tekojas
Ja lopeta se piilossa oleminen. Olet vastuussa mun haavoista. Vien asian eteenpäin jos ei ala kuulumaan.181779- 791543
- 1461505
- 111061
- 93900
Olisitko maailmani?
Ajattelen sinua ja pelkään välillä, että olenko antanut sinulle liikaa kannettavaksi. Olenko vaatinut sinulta aivan liik39827- 118818