10 myyttiä suolasta
Keskiviikko 11.3.2015 klo 15.31
Onko vuorisuola terveellisempää kuin ruokasuola? Saako vain eineksistä liikaa suolaa? Katso, mikä on totta ja tarua suolankäytöstä!
(COLOURBOX)
SUOLAFAKTAT
- Suola on natriumin ja kloridin yhdiste.
- Elimistö tarvitsee natriumia, mutta sen runsas saanti kohottaa verenpainetta. Jo 1,3 grammaa suolaa päivässä takaa elimistön natriumin saannin. Tämä määrä natriumia saadaan jo maidon ja lihan sisältämästä luontaisesta natriumista.
- Aikuisella suolan eli natriumkloridin saantisuositus on enintään 5 grammaa päivässä. Lapsilla suositus on alle 3 grammaa päivässä. Alle 1-vuotiaan ruokaan ei suositella lisättävän lainkaan suolaa, suolapitoisia elintarvikkeita tai mausteita.
NÄISSÄ ON PALJON PIILOSUOLAA
- leipä ja muut viljavalmisteet
- makkarat, nakit ja leikkeleet
- juustot
- mausteseokset
- runsassuolaiset naposteltavat
- silli ja kalavalmisteet
- suolakeksit ja suolapähkinät
- oliivit
- suolakurkut
- liemikuutiot
- soija- ja muut maustekastikkeet
1. Liian suolauksen merkitystä liioitellaan.
Ei liioitella.
Kohonnut verenpaine aiheuttaa maailmassa vuosittain 9,4 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Aikuisikäisistä suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine. Käypä hoito-suosituksen mukaan suomalaisten pitäisi edelleen vähentää huomattavasti suolan käyttöä. Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia.
2. Suolasta on haittaa vain, jos verenpaine on korkea.
Ei pidä paikkaansa. Suolalla on paljon muitakin terveyshaittoja.
Liiallinen suolankäyttö kohottaa verenpainetta, mutta se myös rasittaa munuaisia, kerää elimistöön nestettä ja lisää sydäninfarktin ja aivohalvauksen riskiä. Liiallinen suolan käyttö saattaa lisätä helikobakteerin aiheuttaman mahalaukun limakalvojen tulehdukseen liittyvää mahasyövän riskiä. Tutkimuksissa on saatu viitteitä siihen, että liiallinen suolakäyttö voi pahentaa astmaoireita.
3. Kotiruokaan on hyvä lisätä edes vähän suolaa.
Ei tarvitse lisätä.
Terve aikuinen saa tarvittavan määrän natriumia myös suolattomasta ruuasta. Helpointa päivittäisen suolan vähentämisessä on vähentää suolan käyttö ainakin kotona minimiin tai jättää suolan lisääminen täysin.
4. Valmis lounassalaatti tai keitto on hyvä vaihtoehto suolan kannalta.
Ei ollenkaan aina.
Ostetussa valmissalaatissa tai keitossa voi olla suolaa niin paljon, että jo siitä tulee koko päivän suolan maksimimäärä täyteen.
5. Kivennäisveden suolalla ei ole väliä.
Kyllä on.
Kivennäisvedessä voi olla yllättävän paljon suolaa. Jos juot paljon kivennäisvettä joka päivä, kannattaa katsoa, onko suosikkijuomasi hyvin suolapitoinen vai ei.
6. Pikkuisen suolaa voi aina lisätä ruokaan.
Ei kannata lisätä.
Suomalaisten päivittäinen suolansaanti tulisi vähentää nykytasolta vähintään puoleen. Se tarkoittaa aikuisilla alle viittä grammaa suolaa päivässä. Sen määrän ihminen saa helposti, jos hän syö lounasruuan kodin ulkopuolella ja syö jonkin verran leipää.
7. Merisuola on terveellisempää kuin tavallinen suola.
Ei ole.
Merisuola on lähes tulkoon samaa tavaraa kuin tavallinen ruokasuola. Merisuolassa on hivenen enemmän kaliumia ja kalsiumia kuin ruokasuolassa, mutta määrät ovat niin vähäisiä, ettei niillä ole merkitystä.
8. Ruususuola tai vuorisuola on paljon parempi vaihtoehto.
Ei ole.
Vuorisuola, intiaanisuola tai ruususuola sisältävät enemmän mineraaleja kuin ruokasuola, mutta mineraalien määrät ovat niin vähäisiä, ettei niillä ole terveydelle merkitystä.
9. Jos en lisää suolaa ruokiini, en voi saada liikaa suolaa.
Voit hyvinkin saada.
80 prosenttia syödystä suolasta tulee piilosuolana esimerkiksi leivästä, leikkeleistä ja juustosta ja valmisruoista.
10. Suolaa pitää lisätä ruokaan riittävän jodinsaannin vuoksi.
Ei pidä.
Google-mainokset
Kolesterolin hallintaan
Benecol-tuotteilla alennat tutkitusti kolesterolia. Kokeile!
www.benecol.fi
Onko sinulla psoriasis?
QualityCare, uusi ilmainen palvelu. Apua psoriasiksen hallintaan.
qualitycare.fi
WHO:n väestötason mittareilla arvioituna suomalaisilla on tällä hetkellä lievä jodin puutos, mutta suolan lisääminen ei ole ratkaisu tähän ongelmaan. Elintarviketeollisuus käyttää pääasiassa jodioimatonta suolaa. Myös erikoissuolat ovat usein jodioimattomia. Kotiruuan valmistamisessa kannattaa käyttää jodioitua suolaa.
Asiantuntijana jutussa toimi tutkimusprofessori Antti Jula Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta
HELJÄ SALONEN
Suolataan suolataan
merisuolako
0
75
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
YLE Äänekosken kaupunginjohtaja saa ankaraa arvostelua
Kaupungin johtaja saa ankaraa kritiikkiä äkkiväärästä henkilöstöjohtamisestaan. Uusin häirintäilmoitus päivätty 15 kesä1002080Euroopan lämpöennätys, 48,8, astetta, on mitattu Italian Sisiliassa
Joko hitaampikin ymmärtää. Se on aivan liikaa. Ilmastonmuutos on totta Euroopassakin.2891886Asiakas iski kaupassa varastelua tehneen kanveesiin.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/33a85463-e4d5-45ed-8014-db51fe8079ec Oikein. Näin sitä pitää. Kyllä kaupoissa valtava3361719Martina lähdössä Ibizalle
Eikä Eskokaan tiennyt matkasta. Nyt ollaan jännän äärellä.2041565Useita puukotettu Tampereella
Mikäs homma tämä nyt taas on? "Useaa henkilöä on puukotettu Tampereen keskustassa kauppakeskus Ratinan lähistöllä." ht961337- 311237
Jos ei tiedä mitä toisesta haluaa
Älä missään nimessä anna mitään merkkejä kiinnostuksesta. Ole haluamatta mitään. Täytyy ajatella toistakin. Ei kukaan em941113Se nainen näyttää hyvältä vaikka painaisi 150kg
parempi vaan jos on vähän muhkeammassa kunnossa 🤤661064- 511047
- 581038