10 myyttiä suolasta
Keskiviikko 11.3.2015 klo 15.31
Onko vuorisuola terveellisempää kuin ruokasuola? Saako vain eineksistä liikaa suolaa? Katso, mikä on totta ja tarua suolankäytöstä!
(COLOURBOX)
SUOLAFAKTAT
- Suola on natriumin ja kloridin yhdiste.
- Elimistö tarvitsee natriumia, mutta sen runsas saanti kohottaa verenpainetta. Jo 1,3 grammaa suolaa päivässä takaa elimistön natriumin saannin. Tämä määrä natriumia saadaan jo maidon ja lihan sisältämästä luontaisesta natriumista.
- Aikuisella suolan eli natriumkloridin saantisuositus on enintään 5 grammaa päivässä. Lapsilla suositus on alle 3 grammaa päivässä. Alle 1-vuotiaan ruokaan ei suositella lisättävän lainkaan suolaa, suolapitoisia elintarvikkeita tai mausteita.
NÄISSÄ ON PALJON PIILOSUOLAA
- leipä ja muut viljavalmisteet
- makkarat, nakit ja leikkeleet
- juustot
- mausteseokset
- runsassuolaiset naposteltavat
- silli ja kalavalmisteet
- suolakeksit ja suolapähkinät
- oliivit
- suolakurkut
- liemikuutiot
- soija- ja muut maustekastikkeet
1. Liian suolauksen merkitystä liioitellaan.
Ei liioitella.
Kohonnut verenpaine aiheuttaa maailmassa vuosittain 9,4 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Aikuisikäisistä suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine. Käypä hoito-suosituksen mukaan suomalaisten pitäisi edelleen vähentää huomattavasti suolan käyttöä. Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia.
2. Suolasta on haittaa vain, jos verenpaine on korkea.
Ei pidä paikkaansa. Suolalla on paljon muitakin terveyshaittoja.
Liiallinen suolankäyttö kohottaa verenpainetta, mutta se myös rasittaa munuaisia, kerää elimistöön nestettä ja lisää sydäninfarktin ja aivohalvauksen riskiä. Liiallinen suolan käyttö saattaa lisätä helikobakteerin aiheuttaman mahalaukun limakalvojen tulehdukseen liittyvää mahasyövän riskiä. Tutkimuksissa on saatu viitteitä siihen, että liiallinen suolakäyttö voi pahentaa astmaoireita.
3. Kotiruokaan on hyvä lisätä edes vähän suolaa.
Ei tarvitse lisätä.
Terve aikuinen saa tarvittavan määrän natriumia myös suolattomasta ruuasta. Helpointa päivittäisen suolan vähentämisessä on vähentää suolan käyttö ainakin kotona minimiin tai jättää suolan lisääminen täysin.
4. Valmis lounassalaatti tai keitto on hyvä vaihtoehto suolan kannalta.
Ei ollenkaan aina.
Ostetussa valmissalaatissa tai keitossa voi olla suolaa niin paljon, että jo siitä tulee koko päivän suolan maksimimäärä täyteen.
5. Kivennäisveden suolalla ei ole väliä.
Kyllä on.
Kivennäisvedessä voi olla yllättävän paljon suolaa. Jos juot paljon kivennäisvettä joka päivä, kannattaa katsoa, onko suosikkijuomasi hyvin suolapitoinen vai ei.
6. Pikkuisen suolaa voi aina lisätä ruokaan.
Ei kannata lisätä.
Suomalaisten päivittäinen suolansaanti tulisi vähentää nykytasolta vähintään puoleen. Se tarkoittaa aikuisilla alle viittä grammaa suolaa päivässä. Sen määrän ihminen saa helposti, jos hän syö lounasruuan kodin ulkopuolella ja syö jonkin verran leipää.
7. Merisuola on terveellisempää kuin tavallinen suola.
Ei ole.
Merisuola on lähes tulkoon samaa tavaraa kuin tavallinen ruokasuola. Merisuolassa on hivenen enemmän kaliumia ja kalsiumia kuin ruokasuolassa, mutta määrät ovat niin vähäisiä, ettei niillä ole merkitystä.
8. Ruususuola tai vuorisuola on paljon parempi vaihtoehto.
Ei ole.
Vuorisuola, intiaanisuola tai ruususuola sisältävät enemmän mineraaleja kuin ruokasuola, mutta mineraalien määrät ovat niin vähäisiä, ettei niillä ole terveydelle merkitystä.
9. Jos en lisää suolaa ruokiini, en voi saada liikaa suolaa.
Voit hyvinkin saada.
80 prosenttia syödystä suolasta tulee piilosuolana esimerkiksi leivästä, leikkeleistä ja juustosta ja valmisruoista.
10. Suolaa pitää lisätä ruokaan riittävän jodinsaannin vuoksi.
Ei pidä.
Google-mainokset
Kolesterolin hallintaan
Benecol-tuotteilla alennat tutkitusti kolesterolia. Kokeile!
www.benecol.fi
Onko sinulla psoriasis?
QualityCare, uusi ilmainen palvelu. Apua psoriasiksen hallintaan.
qualitycare.fi
WHO:n väestötason mittareilla arvioituna suomalaisilla on tällä hetkellä lievä jodin puutos, mutta suolan lisääminen ei ole ratkaisu tähän ongelmaan. Elintarviketeollisuus käyttää pääasiassa jodioimatonta suolaa. Myös erikoissuolat ovat usein jodioimattomia. Kotiruuan valmistamisessa kannattaa käyttää jodioitua suolaa.
Asiantuntijana jutussa toimi tutkimusprofessori Antti Jula Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta
HELJÄ SALONEN
Suolataan suolataan
merisuolako
0
80
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 2062429
Törkeä eläinsuojelurikos Sonkajärvellä
Pohjois-Savossa Sonkajärvellä noin 40 kissaa ja reilut 10 koiraa on jouduttu lopettamaan kaltoinkohtelun vuoksi, kertoo411597Jotkut ihmiset pelkäävät syöpää sairastavaa
On hauskaa, kun kertoo jollekin, että "minulla on syöpä". Jotkut käyttäytyvät kuin se olisi tarttuva tauti. Eivät uskall1381251Lavrov suivaantui Stubbille perustellusti.
Lavrov perusteli suivaantumistaan tosiasioilla Suomen tarinasta sotiemme jälkeen, tutkija Tynkkynen ja pankkihenkilö Sol2871043Se ei ihan oikeasti vaatisi kuin yhden
Tekstiviestin... Jos rakastat minua vielä toivoisin että laittaisit minulle viestiä. Rakastatko? Oletko oikeasti niin pe56992Sukupuolia on vain kaksi- kohukassista tuli kova tuomio perheenisälle oikeudessa.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/4d4db0d9-4dda-4ba6-a699-25d725683ad6 Miten näin normaalista kassissa olevasta tekstis303975Kääminsä polttanut taksi suomussalmella
Vieläkö sillä hermonsa menettäneellä hulluja ylinopeuksia ajavalla asiakkaansa haukkuvalla( jos ajat paska kyydin hänen20932- 55916
Jorma Uotinen avaa sanaisen arkkunsa TTK-miesparista ja koko uudistuksesta: "Sehän on..."
Tanssii Tähtien Kanssa -parketilla nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa tanssiparina miespari kauden alusta asti. Mikko S19794Aina ku nään sun kuvan
Tekis mieli kirjoittaa viesti: Moi kulta, on ikävä❣️🤗 ihan noin vain, lyhyt ja ytimekäs 😁🤭58763