maksashuntti

Pikkumyyii

hei! Meillä todettiin koiralla maksashuntti lokakuussa 2015, luin netistä ja kaikki oli lähinnä kauhutarinoita. Meillä Martti- koiran shunttisuoni pystyttiin leikkaamaan viikin eläinsairaalassa ja saimme ihanaa palvelua kaikinpuolin. Kävimme edellispäivänä verikoe kontrollissa ja näyttää olevan kaikki veriarvot hyvät, yksi maksa- arvo oli vielä aavistuksen koholla mutta hyvältä näyttää:) jos jotain askarruttaa aihe niin rohkeasti kysymään lisää kerron mielelläni kaiken minkä tiiän aiheesta koska täällä ei liikaa löydy uusia keskusteluja aiheesta, siksi haluaisinkin kuulla tänne positiivisia juttuja kuinka vanhoja leikattuja maksashuntti koiria teillä on?:)

25

9494

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pikkumyyii

      Piti kirjoittaa siis 2014, tutkimuksiin päästiin viikkiin marraskuussa ja todettiin ct ja ultaäänellä shuntin olevan maksan ulkopuolinen, joulukuussa 2014 leikattiin ja nyt oli kontrolli maaliskuussa 2015

    • Vohtori

      ei kokemusta maksashuntista mutta maksastonni operoitiin parisen vuotta samassa sairaalassa koiralta. Nyt on tulossa maksastoinentonni kun edellinen leikkaus ikävä kyllä epäonnistui. Toivottavasti onnistuisi nyt sitten vihdoin. Siihen asti mennään lekurin määrämillä maksasatku pillereille joita otetaan päivittäin.

    • tiätämätön

      Mikä on maksashuntti?

      • pikkumyyii

        Se on koiralla oleva shuntti suoni, jonka vuoksi veri maksassa ei puhdistu vaan pääsee shunttisuonta pitkin elimistöön ja siten aiheuttaa myrkytys tilan. Hengen vaarallinen


    • shunttikoira

      Mun koira on 2.5v leikattu shunttikoira. Terve ja pirtsakka ku mikä! Leikkaus tehtiin marraskuussa 2013, koiran ollessa 6kk. Viikissä leikattiin ja olin äärimmäisen tyytyväinen hoitoon ja palveluun. Leikkauksen jälkeen otettiin kontrolliverinäytteet ja kaikki oli kunnossa. Sen jälkeen ei ole ollut tarvetta käydä. Onneks mentiin leikkaukseen . Se oli tosi vaikee päätös. Olin lukenu samanlaisia kauhutarinoita kun säkin, ja oletin heti et tää diagnoosi on kuolemantuomio.

    • Valle11

      Meillä koiralla todettiin maksan sisäinen( intrahepaattinen) sunttisuoni lokakuussa 2013, koiran olessa 1.3v. Leikkaukseen ei lähdetty, koska sisäisen suntin leikkaaminen on hyvin hankalaa. Onnistumisprosentti kohtalaisen alhainen. Koira on tiukalla ruokavaliolla ja laktuloosilääkityksellä. Ruoka on maksasairaan koiran ruokaa. Toistaiseksi koira voi hyvin.
      Suolistosta lähtevä veri kiertää maksassa ja puhdistuu siellä, terveellä koiralla. Sunttisuoni ohittaa maksan joko ulkoisesti tai sisäisesti. Tällöin likainen veri pääsee verenkiertoon aiheuttaen myrkytystilan. Myrkytysoireet ovat moninaiset, oksentelu, runsas kuolaaminen, neurologiset oireet, tajunnantason heikkeneminen ym. Maksasuntin oireita ovat koiran runsas juominen ja virtsaaminen. Verikokeissa maksa-arvot ovat koholla, sappihappotestissä nollanäyte ja 1 ja 2 näyte ovat koholla. Sappihappotesti on hyvä tehdä, mikäli on epäilys maksasuntista. Useasti maksasuntin omaava koira on jo pentuna pienikokoinen ja kasvu on hidasta. Tämä ei kuitenkaan ole vakio. Lääkkeiden kanssa pitää olla tarkkana, maksa kun ei puhdista verta kuten terveellä. Esim. rauhoituksesta/nukutuksesta koiran herääminen on vaivalloista. Koira saattaa kuolla, kun lääke annostellaan terveen koiran mukaan. Joitakin koirarotuja on, joilla tämä on perinnöllinen sairaus.
      Nuo kurjat kauhukirjoitukset netissä olivat osaltaan vaikuttamassa kielteiseen leikkauspäätökseen. Viikissä saimme hyvän kohtelun ja ensiluokkaisen tutkimuksen ja tiedot sairaudesta ja hoidosta.

      • isokiitos

        Loistava kuvaus maksasuntista, kiitos kirjoittajalle


    • Meille tuli toinen koira 4kk ikäisenä allergia perheestä 2015. Aika kului ja koiramme joi todella paljon eikä oppinut sisäsiistiksi. Ajatelimme mikä meillä meni vikaan kun kuiten jo neljäs koira perheessäämme (2 kpl jo autuaimmilla laitumilla). Sitten kävimme lääkärissä ja sieltä ehdotettiin että katsotaan ultralla vatsaa. Kiirastorstaina 2016 saimme tiedon että koirallamme on melkovarmasti maksashuntti. Siitä sitten tutkimaan nettiä ja sieltä emme saaneet kuin negatiivistä asiaa ettei voida leikata ym. tosi pitkä pääsiäinen...
      Pääsiäinen meni ja soitimme eläinlääkärille miten tästä voidaan edet ja mitkä ovat mahdollisuudet. Saimme hyvää palautetta eläinlääkäriltämme että on paljon tehty leikkauksia jota ovat onnituneet. Varasimme CT-kuvaus ajan Eläinlääkärikeskus Aistiin ja huhtikussa 2016, sieltä saimme varmistuksen että se on ulkopuolinen suoni. Tietysti oli mahdollista että olisi ollut pieniä suonia maksan sisällä. Saimme ajan leikkaukseen toukokuussa 2017 Helsingin Yliopistolliseen Eläinsairaalaan, jossa leikkaus tehtiin. Henkilökunta oli tosi ystävällistä ja avuliaita. Syyskuussa kävimme kontrolli verikokeissa ja siellä todettiin koiramme parantuvan hyvin, vain kuparimaksa todettiin. Lääkäri ilmoitti ettei koiranne siihen kuole, että ruokavaliolla sen saa kuriin. Tammikussa 2017 kävimme viimeksi kontrollissa ja nyt maksa arvot olivat viitearvoissa ja koiramme todettiin terveeksi.
      Nyt koiramme on 1v 9kk ja tosi eloisa, iloinen ja rakastaa kaikkia.

    • Kirjoitin aiemmin koiramme maksashuntti leikauksesta joka onnistui hyvin, toukokuu 2016. Nyt koiramme on 2,5v ja voi hyvin. On kuin ei olisi sairas ollutkaan. Iloinen ja kaikkia rakastava pieni Westi.

    • Böö

      Minkä hintainen tällainen leikkaus on ja missä tehdään?

      • r1kas

        Hinta ei kiinnosta kuin köyhiä. Minulla on rotukoira ja hän syö ainoastaan sisäfilettä.


    • Hippu

      Minulla koira menossa ct kuvaan ja arvio leikkauksesta tehty. Kokonaiskuluksi on tulossa hieman vajaa 4000e.

      • Hippu

        Niin ja Evidensia Tammisto on paikka.


    • Meidän leikkaus tehtiin Helsingin Yliopistollisessa eläin sairaalassa (Erittäin hyvä hoitopaikka suosittelen lämpimästi) ja leikkaus ja CT-kuvaus maksoi vähän yli 3000,00€.
      Koiramme leikattiin siis toukokuussa 2016 ja voi edelleen hyvin. Verikoe kontrollissa taas käyty ja kaikki on ok. On iloinen pieni Westi tyttö.

      • Anonyymi

        Kannattanee merkitä jalostustietokantaan koiran tietoihin tuo, jotta muut kasvattajat tietää suvussa olevasta sairaudesta, ja pyrkivät tekenään jalostusvalinnat niin ettei tuollaisia tule. Kurjaa koiralle, ja ostajalle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kannattanee merkitä jalostustietokantaan koiran tietoihin tuo, jotta muut kasvattajat tietää suvussa olevasta sairaudesta, ja pyrkivät tekenään jalostusvalinnat niin ettei tuollaisia tule. Kurjaa koiralle, ja ostajalle.

        Ei tuollaisia pysty jalostustietokantaan merkkaamaan, valitettavasti. Ainoastaan kuolinsyyn pystyy.


    • Anonyymi

      Kiitos siitä, että olet empaattinen ja herkkä toisille!

    • Anonyymi

      Hei minkä verran annatte päivittäin levolacia shunttikoirillenne?

    • Anonyymi

      Hei,
      Meillä on 2v. Maksashunttipotilas.
      Ct- kuvat otettiin mevetissä mutta mietin pitäisikö kuitenkin pyytää lähete yliopistolliseen kokemuksen vuoksi.
      Olen ollut sinne yhteydessä ja tuntuu että siellä olisi osaamista eniten.

      Osaako joku kertoa lisää leikkauksesta ja toipumisesta? Kokemuksia mevetistä/ yliopistollisesta?

      Kaikki tieto ja apu olisi kultaakin kalliimpaa sillä aika pelottavalta tuntuu kun koiramme oli todella huonossa kunnossa virtsakivileikkauksen jälkeen jossa shunttiepäily tuli ilmi ja pelättiin että menetämme hänet.

      Kiitos jo etukäteen kaikesta infosta mitä maksashunttileikkauksesta voitte antaa.

      • Anonyymi

        Meillä kans edessä leikkaus ja kaipaisin myös kokemuksia, miten toipuminen on mennyt? Onko joku käynyt Tampereella Veterissä? Tämä oli myös meillä suosituksena yliopistollisen eläinsairaalan ja mevetin lisäksi. Pohdituttaa missä kokemusta olisi eniten


      • Anonyymi

        Kommentoitko tänne jos tää viesti tavoittaa sut. Olis mukava jakaa kokemuksia!


      • Anonyymi kirjoitti:

        Meillä kans edessä leikkaus ja kaipaisin myös kokemuksia, miten toipuminen on mennyt? Onko joku käynyt Tampereella Veterissä? Tämä oli myös meillä suosituksena yliopistollisen eläinsairaalan ja mevetin lisäksi. Pohdituttaa missä kokemusta olisi eniten

        Myös meillä pennulla juuri todettu maksashuntti ja ct-kuvausta odotellaan. Leikkaus suunnitteilla yliopistolliseen kesäkuulle jos kuvaustulos on suotuisa. Kokemuksia olisi kyllä ihana jakaa!


    • Anonyymi

      Me on nyt hoidettu tätä levolacilla ja hepatic-ruualla ja maksan toimintaa tukevalla ravinteella. Leikkaus jäänyt mietintään kun ei näitä kokemuksia kovin löydy. Veteriin soitin ja koin, että en saanut kyllä yhtään vastauksia MIHINKÄÄN. Olisin halunnut keskustella riskeistä yms mutta ei niin mitään jäänyt käteen. Nyt pitäisi varata hammashoitoon aikaa ja tämäkin jännittää..

      • Anonyymi

        Ole yhteydessä Viikkiin , siellä asian tunteva lääkäri joka hoitanut näitä paljon.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ole yhteydessä Viikkiin , siellä asian tunteva lääkäri joka hoitanut näitä paljon.

        Kotona reilu 9 v pikku koiruli, joka leikattu Viikissä alle vuoden ikäisenä. Shuntti suoni oli odotettua isompi, haastava leikkaus ja toipuminen vei aikaa. Osaamista sieltä löytyy! Mutta rahaa ja aikaa hoito vaatii. Haasteita tuli vastaan vielä toipumisen jälkeenkin mm. hampaat kärsi, allergiset reaktiot yleisiä... ja kyllä tiedot koiran sairaudesta saa lisättyä Kennel liiton tietokantaan mikäli olet henkilöjäsen. Näin olen itsekin tehnyt. Tsemppiä shunttikoirille ja heidän omistajilleen!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4895
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3096
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1797
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1750
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1611
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1471
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1237
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1223
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1187
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1187
    Aihe