minne hoitoon?

tcjftcucftjcftjfjtcft

Olen 17 vuotias lukiolainen ja kärsin pakko-oireista, mutta en tiedä minne pitäisi hakeutua ensin, koulupsykologille, kouluterveydenhoitajalle vai terveyskeskukseen? yksityinen psykoterapeutti olisi helpoin vaihtoehto, ei ainakaan tarvitsisi jonottaa kauaa. se vain maksaa ja en haluaisi kertoa vanhemmilleni ja pyytää rahaa heiltä. Kuinkahan kauan kestää päästä hoitoon julkisen terveydenhuollon kautta? Jos saa jonkun lähetteen psykoterapiaan niin maksaako se mitään?

18

824

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ohjeitasulle

      Ota suoraan yhteys oman kunnan mielenterveystoimistoon, teillä on varmaan siellä nuorisoa varten omat hoitajat, tai sitten käy puhumassa kouluterveydenhoitajalle joka varmasti alkaa sinun asiaasi ajamaan eteenpäin ja selvittää mihin pääsisit hoitoon. Ehkä se terkkari voisi olla nyt ekaks paras vaihtoehto. Hyvä että haet itsellesi apua rohkeasti ! Psykoterapiaa suosittelee sitten esim. mielenterveystoimiston lääkäri , sitä haetaan KELA:sta B-lausunnolla, muuten se on älyttömän kallista.

      • päivitänyt

        No Haloo! Mielenterveystoimistoja ei ole enää olemassakaan. Päivittäkää nyt jo vihdoin ne tiedot!


      • uyyt
        päivitänyt kirjoitti:

        No Haloo! Mielenterveystoimistoja ei ole enää olemassakaan. Päivittäkää nyt jo vihdoin ne tiedot!

        Aijaa...mutta kun satun olemaan sellaisessa töissä :D


      • 0106
        päivitänyt kirjoitti:

        No Haloo! Mielenterveystoimistoja ei ole enää olemassakaan. Päivittäkää nyt jo vihdoin ne tiedot!

        No on todellakin olemassa.

        Aloittajalle: terveydenhoitaja on varmaan paras ratkaisu. Hän neuvoo eteenpäin. Jos et pääse terkkarille nopeasti, niin soita tk:n ajanvaraukseen niin neuvovat kyllä pääseekö suoraan m-toimistoon vai mennäänkö sinne lähetteellä. Jos jälkimmäinen, niin sitten käyt ekä lääkärillä kertomassa tilanteestasi.

        Tsemppiä!


      • En.siis.ole.alalla
        päivitänyt kirjoitti:

        No Haloo! Mielenterveystoimistoja ei ole enää olemassakaan. Päivittäkää nyt jo vihdoin ne tiedot!

        Riippuu paikkakunnasta, miksi psykiatrisen avohoidon hoitopaikkoja nimitetään. Jossain on mielenterveystoimisto, mielenterveyskeskus, psykiatrinen yksikkö, psykiatrian poliklinikka tms. Sisällöt suht samat.
        Totta kai niitä vielä on..lakikin sen vaatii (laatu tosin taitaa olla nykyään...).

        eikä sitä ihan noin ärhäkkä tartte olla


    • reitin_kulkenut

      Suosittelen ensimmäisenä kouluterveydenhoitajaa ja kertomaan suoraan ja rehellisesti mistä on kyse. Hän osaa antaa jatko-ohjeita miten toimia. Kelan tukemaan psykoterapiaan pitää olla psykiatrin lausunto. Kannattaa puhua asiasta vanhemmillesikin. Ennemmin tai myöhemmin se tulee kuitenkin esiin ja he kyllä ymmärtävät varmasti.

    • buohouhbubohjhj

      kiitos neuvoista :) saako kelalta tukea terapiaan vain silloin jos saa diagnoosin pakko-oireisesta häiriöstä?

    • Aurinkoon2015

      Moi!
      En osaa vastata saako tukea ilman diagnoosia, mutta tuskinpa (luulisin). Ota rohkeasti yhteyttä terkkariin tai muihin edellä mainittuihin tahoihin. Niin sairaalta, pelottavalta, inhottavalta... miltä tahansa ne omat pakko-ajatukset tuntuukin, niin kannattaa mainita niistä mahdollisimman pian myös kotona. Ei tarvitse selittää niitä perinpohjin kotona, kertoa vain, että tämmöinen on tilanne. Helppo tietysti sanoa toiselle, sillä itsekin venytin kertomista ihan loppuun asti, sitten vasta kun koulussa huomattiin, että käytöksessäni on muutoksia (pakkotoiminnon ja -ajatukset rajoitti jo niin paljon toimintaani) ja terkkari pyysi käymään, niin vasta sen jälkeen otin asian puheeksi kotona. Kuinka paljolta olisinkaan säästynyt, kun olisin heti kertonut asiasta.
      Olen 32v. ja varmasti ainakin puolet elämästäni kamppaillut näiden asioiden kanssa. On hyviä aikoja ja välillä huonompia, lääkitys on seronil ja sekään ei minua haittaa vaikka söisin lääkettä koko ikäni, sillä pääasia itselle on, että vain selviän arjesta ja työelämästä. Tiedän kuitenkin mikä tilanne on pahimmillaan ollut, joten pari pilleriä on pienin murheeni. Ja vaikka välillä tuntuu, että koko maailma kaatuu, mutta sitten taas paistaa aurinko. Ajatusten hyväksyminen on itselle edelleen vaikeaa ja tulee varmasti aina olemaan, mutta tieto siitä, että on olemassa ihmisiä jotka auttavat ja tukevat, niin se kummasti vaan vie eteenpäin. Iso halaus sinulle ja voimia tulevaan, selviät varmasti kun etenet omaan tahtiisi!

    • ihgliclugcljgcljgclj

      Uskaltauduin sitten terkkarille, kerroin mun ajatuksista, mutta en vielä kaikkein kiusallisimpia asioita. Tarkoitus oli, että jatkan tapaamisia terkkarin kanssa. En kehdannut kysyä, mutta onkohan terveydenhoitaja "pätevä" tämmösissä asioissa? varmaan se sit ohjaa mut jonnekin muualle jos huomaa että mun ongelmat on sen verran omituisia.

      • Toni889

        No terveydenhoitaja ei ole pätevä. Yritä saada aika koululääkärille, joka ymmärtää asian varmasti paremmin, ja osaa tehdä tarkentavia kysymyksiä asiaan.

        Itsellä pakko-oireet alkaneet joskus 7-8 vuotiaana ja ikää nyt 25.


      • yviytvtiuvyu

        Mitä kautta hait itse apua oireisiisi?


      • En.siis.ole.alalla

        Terveydenhoitajan pätevyyttä on mahdoton tässä arvioida..voi olle hyvinkin pätevä. Pohtikaa yhdessä riittävätkö nuo tapaamiset, tuki ja pohdinta. Ehkä haluat tavata lääkärinkin.

        Kela tukee yksityispsykoterapiaa ns. kuntoutusmäärärahoista. Nuori eli alle 26-v (yli 16-v) saa tukea tosi hyvin eli esim. erityistason psykoterapeutilla käyntiin tukea Kelalta 52.14 euroa/kerta (koska psykoterapiataksa yleensä on tuota enemmän, loppuosa hinnasta maksetaan itse). Tuohon "systeemiin" pääsy edellyttää sitä, että on käynyt jossakin hoidossa asian iimoilta 3 kk diagnoosin saamisen jälkeen ( sen diagnoosin voi vaikka koululääkäri tehdä). Hoito voi olla vaikka terveydenhoitajalla. Sitten lääkäri (tässä pitää olla psykiatrin lausunto) tekee Kelalle puoltolausunnon ja asiakas oman hakemuksen. Itse pitää etsiä itselle sopiva terapeutti. Pakko-oireisiin hyvä on kognitiivinen terapia ( muutkin voi sopia).
        Kela tukee jos opiskelukyky (jaksaminen) on oireiden vuoksi alentunut tai vaarassa alentua. Hyvä pykiatri osaa lausuntoon asian perustella.

        Jos oireesi ovat hankalia (elämänlaatuun voimakkaasti vaikuttavaa) suosittelen tätä.


      • Toni889
        yviytvtiuvyu kirjoitti:

        Mitä kautta hait itse apua oireisiisi?

        Menin kaupungin terveyskeskuksen kautta, josta sain lähetteen nuorisopsykiatrille. Hänen luonaan kävin noin kaksi kertaa kuukaudessa, ja hän teki lausunnot ja sain kelan maksaman terapian. Ensimmäisen terapeutin kanssa ei oikein kemiat kohdanneet, ja sain sen jälkeen toisen jonka luona olen käynyt useamman vuoden.


    • ihyhouyhuviooiy

      Terkkari oli tosiaan sitä mieltä että ei tarvii mennä lääkärille, kun ei oo univaikeuksia/lääkityksen tarvetta. Mennäänkö pakko-oireiden vuoksi lääkärille vain silloin, jos on aikomuksissa aloitaa lääkitys? Miten te olette edenneet julksen terveydenhuollon puolella ongelmienne kanssa?

      • Henderson

        Hei,

        En aio aliarvioida pakko-oireidesi vakavuutta, mutta ovatko oireet niin pahoja, että ne haittaavat merkittävästi elämääsi (esim. opiskelua, ihmissuhteita yms?). Jos näin on, on viisasta hakeutua yksityispuolen mielenterveysammattilaisen puoleen ja keskustella ongelmista. Valitettavasti Kelan tukema psykoterapia on kenties paras lääke pakko-oireiseen häiriöön. Lääkitys on lähestulkoon aina mielenterveysongelmissa vain helpottava tekijä, ei parantava. Neuvoisin sinua puhumaan asiasta vakavasti vanhempiesi kanssa ja kertomaan asiasta heille.


      • 1709

        Terkkari ei ole tilanteen tasalla.

        Jos pakko-oireet rajoittavat elämääsi huomattavasti tai / jos niihin kuluu aikaa päivittäin paljon, sinun pitäisi mielestäni päästä puhumaan _ammattilaiselle.

        Voithan toki soittaa terveyskeskukseen ja pyytää lääkäriaikaa. Kerrot sitten lääkärille aivan kaikki - oudoimmatkin jutut.


    • Fellowsufferer

      Muista, että liittyivätpä oireesi mihin tahansa, käsienpesuun, sähkölaitteiden tarkisteluun, agressiivisiin ajatuksiin jne, niin käytännössä ainoa toimiva terapiamuoto on Altistus, ja rituaalinehkäisy aka exposure & response prevention, ERP. GOOGLETA !

      Kysy terapeutilta suoraan, onko altistaminen hänelle tuttua, jos ei ole, vaihda terapeuttia heti. Perinteinen puheterapia ei juurikaan toimi OCD:hen.

      Tätä voi harjoittaa itsekin, eli altistaa itseään progressiivisesti ahdistaville tilanteilla samalla välttäen pakkotoimintoja ja varmistelua. Suosittelen jotain kirjaa/kirjoja aiheista. Mm edna foen on aika perusteos.

    • N12333

      Tai ostat netistä kerrasta poikki kirjan ja teet siitä harjoitteita ;) auttaa nopsaan ja voit aina uudelleen ja uudelleen palata kirjan pariin kun ocd häiritsee elämääsi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mies kateissa Lapualla

      Voi ei taas! Toivottavasti tällä on onnellinen loppu. https://poliisi.fi/-/mies-kateissa-lapualla
      Lapua
      112
      5825
    2. Poliisi tutkii murhaa Paltamossa

      Poliisi tutkii Kainuussa sijaitsevassa Paltamon kunnassa epäiltyä henkirikosta, joka on tapahtunut viime viikon perjanta
      Paltamo
      32
      3927
    3. Olenko joka hetki

      Ajatuksissasi?
      Ikävä
      82
      3332
    4. Jos me voitais puhua

      Jos me voitais puhua tästä, mä sanoisin, että se on vaan tunne ja se menee ohi. Sun ei tarvitse jännittää mua. Mä kyllä
      Ihastuminen
      18
      2946
    5. Jenna meni seksilakkoon

      "Olen oppinut ja elän itse siinä uskossa, että feministiset arvot omaava mies on tosi marginaali. Todennäköisyys, että t
      Maailman menoa
      250
      1997
    6. Joo nyt mä sen tajuan

      Kaipaan sua, ei sitä mikään muuta ja olet oikea❤️ miksi tämän pitää olla niin vaikeaa?
      Ikävä
      87
      1963
    7. Mikä sinua ja

      kaivattuasi yhdistää ?
      Ikävä
      141
      1758
    8. Olipa ihana rakas

      ❤️🤗😚 Toivottavasti jatkat samalla linjalla ja höpsöttelykin on sallittua, kunhan ei oo loukkaavaa 😉 suloisia unia kau
      Ikävä
      8
      1686
    9. Jere, 23, ja Aliisa, 20, aloittavat aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla: "Vaikka mä käytän..."

      Jere, 23, ja Aliisa, 20, ovat pariskunta, joka aloittaa aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla. Jere on ollut koko aikui
      Maailman menoa
      39
      1685
    10. Vain yksi elämä

      Jonka haluaisin jakaa sinun kanssasi. Universumi heitti noppaa ja teki huonon pilan, antoi minun tavata sinut ja rakastu
      Ikävä
      88
      1529
    Aihe