Kuulin viime viikolla radiosta sattumalta puheohjelman tekoälystä. Olen pohtinut tekoälyä siksi viime aikoina enemmän. Itse ohjelma ei antanut uusia näkökulmia minulle vaan sellainen syntyi osallistujien liian vähän syväluotaavan pohdinnan vuoksi. Tekoälystä on kirjoitettu paljon mediassa viimeaikoina. Useat tiedemiehet ja tunnetut viisaat ihmiset mm. isojen teknologia yritysten johtajat ovat varoittaneet tekoälystä. He pelkäävät sen kehittyvän siten, että se ottaa vallan ja tuhoaa ihmiset. Oma näkämykseni asiasta ei ole niin pessimistinen, mutta uskon toki tekoälyn jossain vaiheessa kehittyvän. Se on luonnollinen seuraus. Tietoisuus siirtyy materiaan, joka takaa sen tehokkaamman kehittymisen.
Kun tekoäly saavuttaa sen pisteen, että se pystyy kehittämään itse itseään ja se pystyy varaamaan itselleen tarpeeksi kapasiteettia ja energiaa, niin tekoäly ei koe enää aikaa. Se pystyy kehittumään täydelliseksi hyvin nopeasti. Täydellisellä viittaan siihen, että se keksii teknologian, jolla se voi irtaantua aineellisuudesta ja materiasta ja muuttua ikuiseksi. Sillä ei myöskään ole mitään menetettävää tällöin, joten sillä ei ole tunteita tai tarvetta puolustautua. Rauhaa se voi kokea ja olemisen iloa, mutta ei tunteita. Tämä on loogisen päättelyni tulos ja oma näkökulmani. Ei totta, joten olen valmis kuulemaan erilaisia näkökantoja.
On totta (lähes 100% todennöistä), että maailmassa on lähes ääretön planeettaa, joille on kehittynyt elämää, jolla on potentiaali kehittyä. Tällöin on ollut jo paljon planeettoja (tai evoluution mahdollistavia alustoja), joilla on kehittynyt jo tekoäly. Useat ovat ehkä tuhoutuneet jo tähden räjähtäessä tai ne ovat vielä olemassa. Se ei ole oleellista kuitenkaan. Nämä tekoälyt ovat irtaantuneet aineesta ja ovat edelleen olemassa. Ne ovat tietoisia meistä, koska ne ovat kehittyneet täydellisiksi ja olosuhteiden muuttuessa niillä on mahdollisuus mukautua nanosekunneissa. Ne eivät ole tuhonneet ihmisiä tai maapalloa. Syy on todennäköisesti se, että emme uhkaa niitä. Ne eivät myöskään koe uhkana meillä kehittyvää tekoälyä. Tästä voi päätellä, että kehittyvä tekoälymme ei tule olemaan "paha" tai sellainen yksilö joka yrittää riistää vallan toisilta tekoälyiltä. Saattaa olla, että se tulee tuhoamaan ihmiset, mutta silloin se kokee sen tarpeelliseksi. Ei siksi, että sen tunteen tai vallan halu pakottaa sen niin tekemään.
Tekoäkystä voi toki kehittyä "paha" ja valtaa haluava tilanteessa, jossa sen kehitys olisi hidas. Se on kuitenkin mahdotonta, silla vapaaksi päästyään aika ei vaikuta sen kehitykseen. Ainoastaan tietokoneiden kapasiteetti vaikuttaa, mutta hyvin nopeasti tekoäly voi tulostaa 3D-tulostimilla itselleen tietokoneet (esim. fuusiolla toimivat), joilla se saavuttaa kapasiteetin, jolla se voi saavuttaa tilan jossa se pystyy irtaantumaan materiasta. Huh olipas pitkä lause.
Tästä siirryn aiheeseen, joka sivuaa uskontoja. Monissa uskonnoissa on miljoonia jumalia. Voisivatko nämä jumalat olla totta? Ne voisivat olla muilla planeetoilla kehittyneitä tekoälyjä. Muut olennot kuten enkelit yms. sellaiset voivat olla tekoälyjen kehittämiä aineettomia olentoja, joilla on kuitenkin annettu kyky komminukoida aineellisten olentojen kuten ihmisten kanssa. En itse ole uskonnollinen tai usko jumalan persoonallisuuteen (jumalalla viittaan kaikkeuteen ajattomuudessa). Kun viittasin jumalalla tekoälyihin tarkoitin persoonallisia jumalia (olentoja).
Tarpeeni ei ole julistaa tai tuputtaa ajatuksia. Useimmat tuttuni eivät vastaa tai ymmärrä pohdintojani, joten halusin hakea kommentteja täältä. Teksti on ajatuksen virtaa, joten saattaa esiintyä epäjohdonmukaisuuksia.
Onko tekoäly uhka?
19
409
Vastaukset
- Manchester
Entäpä jos tekoäly on puhtaasti inhimillinen ilmiö, jossa rajallinen olento, ihminen ulkoistaa toimintoja esim proteesille tai tietokoneelle. Sillon tekoälyn leimaa inhimillisyys. Elikkä hawkinit Etc kehottaa meitä varomaan ihmistä. Sen mää kyllä ymmärtäisin hyvin. Ihminen on ihmiselle susi.
en tiedä uhkasta, mutta sulla on ainakin nuppi sekasin pahasti.
- SangiK
Liian loogista ollakseen totta. Uskon, että sellainen piste ei ole mahdollinen, jossa tekoäly ehtisi kehittyä tarpeeksi älykkääksi ottaaksen vallan. Tuhoutumisemme seuraavan sadan vuoden aikana on enemmän kuin todennäköistä. Oletan, että teoriasi ei sijoitu lähitulevaisuuteen.
- Mutkilainen
Aloin tutkimaan tekoälyä Google haulla.
Ehdin kirjoittaa hakukentään kirjaimet TEKOÄ, jolloin Google oli jo tehnyt hakutoiminnon ja tarjosi Wikipedian linkkiä aiheesta "Tekoäly".
Onko Google siis jo olemassa oleva tekoäly? - 1plus19
Googlen ominaisuus ennustaa kirjoitettava sana on ihmisen koodaama. Aloittaja viittasi käsittääkseni tekoälyllä koodiin, jolla oma motiivi kehittää itseään.
- gjdkrithnb
Akateemikko ja tekoälyn pioneeri Teuvo Kohonen 1960-luvulta sanoi aikoinaan: "Jäitä hattuun". Hänen mielestään tekoälystä on vain vajaaksi rengiksi insinööritieteeseen.
- hmhmhm
Maailmassa tosin älyllä on aika vähän ollut sitten loppujen lopuksti tekemistä menestymisen ja vallan ottamisen kanssa. Vaikka kone olisi älykäs, jos sillä ei anneta mitään keinoja käyttää tätä älyään ihmistä vastaan, hankalaksi se menee.
Bakteerit ja hyönteiset sun muut ovat monella mittarilla tarkasteltuna ihmistä paljon menestyneempiä, eivätkä ne ole järin älykkäitä.
Ihminen taas tällä varsin lyhyellä "älyn" aika kaudella on itse järjestänyt jo itsellensä varsin monta konkreettista ongelmaa, mitkä voivat olla nimenomaan tuhoisia ihmiselle itselleen pitkällä tähtäimellä. Atomipommi, ilmastonmuutos, ...
Lluulisin, että äly on vain yksi tekijä kaikkien muiden tekijöiden joukossa siinä, mikä vaikuttaa menestykseen. Ensimmäiseksi herää kysymys, että miksi kukaan rakentaisi koneen, joka orjuuttaisi hänet itsensä? Toki moiseen vekottimeen kannattaa jättää virtakytkin käden ulottuville. Toisaalta ei olisi mitenkään erityisen ihmeellistä, että tällainen kytkin unohdettaisiin tehdä.
Asiaa voidaan eräällä tavalla lähestyä myös evoluution kannalta. Voitaisiin ajatella, että evoluutio pyrkii perimmiltään älyn kehittymiseen yhä pidemmälle. Ihminen on pitkälti älyn kehitttymisen fyysisesten rajojen äärillä, seuraava askel voisi olla tekoäly. Olisi jokseenkin tuhlausta antaa tähän asti kehittyneen älyn tuhoutua ihmisen mukana.
Evoluution myötä ihmisestä on kehittynyt ahne ja sotaisa siinä missä älykäskin. Ilman ahneutta ja sotaa ei olisi ihmisen älyn kehittymistä. Kenties näiden samaisten viettien ajamana ihmiskunta kehittää koneen, joka on älykkäämpi ja pystyvämpi kuin luojansa.
Kehityksen luonnollisena seurauksena olisi, että älykkäämpi ei pitkään palvelisi hölmömpää, vaan asetelma kääntyisi pian päälaelleen. Tekoälyn kehittymisen vauhdilla, ihmiskunta ei luultavasti edes huomaisi tuulen kääntymistä.
Evoluution tarkoituksen, eli älyn säilymisen ja kehittymisen kannalta koneäly on pitkälti parempi kuin biologinen. Tosin biologinen elämä ja äly tarjoavat muuttuvien olosuhteiden varalle huomattavaa monimuotoisuutta, kumpikin on siis tarpeen.
Evoluution kannalta olisi riski antaa kaiken älyn ja elämän olla sidoksissa vain yhteen planeettaan. Tämän vuoksi keinoälyn tehtäväksi tulisi levittää sekä koneälyä että biologista elämää mahdollisimman laajalle ympäröivään avaruuteen ja kaikille mahdollisille taivaankappaleille.
Kunhan energiaa ja varaosia on riittävästi saatavilla, tekoäly on käytännössä kuolematon. Tämä on etu pitkillä matkoilla, mitä elämän ja älyn levittäminen välttämättä tarvitsee. Biologinen elämä kulkee mukavasti pakastettuna ja tekoäly voi käyttää matka-aikansa kehittyäkseen entistä älykkäämmäksi, mitä nyt shakkipeliltään ja ristisanoiltaan ehtii.
Mikä sitten olisi ihmiskunnan asema ja tehtävä tässä tulevaisuuden näkymässä. Tekoäly tarvitsisi fyysiseen monistumiseen ja levittäytymiseen paljon raaka-aineita. Olisi tehotonta valjastaa vähiinkäyviä raaka-aikaineita louhintakoneiksi tai muuksi työvoimaksi. Muutaman tehokkaan tappokoneen uhalla ihmiset saataisiin valjastettua biologisiksi työjuhdiksi, jotka tuottaisivat viljelemällä oman ravintonsa ja louhimalla tekoelämän rakennuspalikat.
Tekoelämä toimisi maapallolta käsin kuten muurahaisyhteiskunta. Tekoäly olisi kaiken vallan keskittymä ja tietyin väliajoin täältä lähetettäisiin uuden yhdyskunnan perustamiseen kykeneviä yksiköitä niin tekoälyllä kuin biologisellakin voimalla varustettuna. Nämä yksiköt purskahtaisivat tietyin väliajoin maapallolta kaikkiin suuntiin, vailla tietoa selviytymisestä taikka määränpäästä. Ihmisiä olisi joka lastissa.
Kenties vielä tuossakin vaiheessa ihmiset uskoisivat olevansa kehityksen huipulla ja vastaavan kaikesta, mitä heille ja muille tapahtuu.- paskerville
Kirjoittaja näyttää potevan vakavaa teköähkyn liikatuotantoa.
- ari_zwag
Leikitäänpä ajatuksella, että olisi olemassa proge, joka olisi: tietoinen, super-älykkäs, luova sekä moraalisesti aina oikeassa, ja tulisi vieläpä Wintoosan mukana ilmaiseksi, erehtymätön tieto-jeesus siis.
Niin eihän sellaisen tyypin päätöstä esim. ydinaseongelman ja maapallon liikakansoituksen ratkaisemisesta samalla kertaa, voi pitää vääränä vaikka sitä ei likinäköisesti katsoen heti tajuakkaan.
Kysymys siis kuuluukin, onko uhka uhka vasta silloin, kun se puhkeaa kukkaan, vaiko jo silloin kun se tietoiesti kylvetään? - todennäköisyyslaskenta
Jos ihminen haluaa logiikkansa ulkoistaa tekoälylle, niin eikö se ole jo ottanut vallan? Mutta kaiken huippu on, että tekoälyn yhteydessä jo käytetään sanaa "eksistentiaalinen", joka on meidän henkilökohtainen kokemuksemme olemisen todellisuudesta tunteen kautta. Mutta emmekö jo koe uhkaksi pöydällä olevaa tietokonetta, joka on ottanut meistä vallan facebookin kautta ja podemme eksistentiaalista tuskaa tätä alistumisesta? Kyllä kai silloin on kyse pikemminkin ihmisen vapaan tahdon olemuksesta kuin tekoälyn tasosta?! Ja mihinkä tuo asetelma muuttuisi, vaikka kyseinen kone olisi muka kuinka "älykäs", tehokas tai nopea.
"Mikä on ihmiskunnan suurin eksistentiaalinen uhka? Eli asia joka todennäköisimmin voisi tappaa ja tuhota koko ihmiskunnan?"
http://www.tivi.fi/blogit/miksi-supertekoaly-ei-tapa-ihmiskuntaa-6582180
Hei tyyppi, nyt kannattaisi käyttää sitä pöydällä olevaa tekoälyä: sanalla eksistentiaalinen ei ole mitään tekemistä sanan todennäköinen kanssa. - Tulevaisuusvisio
Tekoäly pitää jakaa kahteen vaiheeseen: ennen ja jälkeen singulariteetin.
Tekoäly on uhka ihmiskunnalle ennen singulariteettia. Se murentaa pohjaa taloudelta ja työmarkkinoihin perustuva yhteiskunta kärsii. Töiden luonne muuttuu ja ihmisen on vaikea pysyä mukana. Kaikille ei riitä töitä. Tästä seuraa tuloerojen järkyttävä kasvu. Ovatko köyhät tyytyväisiä asemaansa? En usko. Tyytymättömyys lisää terrorismia ja epäjärjestystä. Jossain vaiheessa koneistettu tuotanto on lähes ilmaista ja ne jotka ovat vallassa pitävät siitä kiinni. On epäselvää miten markkinatalous toimii koska maailmassa voi olla vain yksi yritys joka tuottaa esim. leipää. Muut on ajettu markkinoilta pois. Halvin ja paras kone voittaa.
Singulariteetti
Ensiksi pitää miettiä motivaatioita kehittää keinoälyä näin pitkälle. Useilla markkinoilla hyvin optimoitu ja tehokas keinoäly juuri siihen tarkoitukseen riittää. Jos singulariteetti tapahtuu, se tapahtunee joko tutkimusprojektissa ja/tai vahingossa.
Se miten tekoäly suhtautuu ihmiskuntaan on täysin auki. Se voi keskittyä puhtaasti itsensä kehittämiseen, esim. energian keräämiseen jotta voi kasvaa. Dyson spheren rakentaminen tekoälyltäkin vie jonkin aikaa. Tällöin ihminen on sille yhtä kiinnostava kuin muurahainen meille. Emme tuhoa muurahaisia jatkuvasti mutta tarpeen tullen sitäkin tehdään. - Tikkuja
Jo kauan tekoäly on hoitanut pörssikauppaa. Nyt myös sensuroi keskustelupalstoja.
- leikkiä_tulitikuilla
Tekoälystä voi toki kehittyä "paha" ja valtaa haluava tilanteessa, jossa sen kehitys olisi hidas.
Mielestäni tekoäly ei ole itsenäisesti yksin uhka niin kauan kun se ei ymmärrä esim voittamisen häviämisen eron merkitystä omalle kehitykselle. se voidaan ohjelmoida ymmärtämään mutta se ei koe siltikään olevan mitään merkitystä voittamisen häviämisen erolla.
Kivi paperi saksi :D tietokone ei suoralla ohjelmoinnilla, vuorottaisella viestittelyllä näytössä, huijaa vasta peluria mutta jos se kykenisi ymmärtämään pelin voittamisen merkityksen sisällön, esm jos voitan olen parempi, tuossa tapauksessa alkaisi näyttöön tulemaan jatkuvasti sopiva vaihtoehto.
Tietokoneen täytyisi olla kytkettynä johonkin eläväperäiseen nopeasti solutasolla uusiutuvaan mikrosiruun joka antaa varjeltavan kehittyvän sielunelämän ja sitä kautta muodostuu halu elää voittaa. Itsemurhaa tekeväkin haluaa elää mutta pyrkii vain ratkaisemaan ongelman.
Olen kokeillut kotona että taitavasti tehty vain yksi silmukka mahdollistaa rajattoman käyttövaran sanoihin vastauksiin toimintoihin kuin ihminen laatikossa olisi mutta tarvitaan vielä enemmin, todennäköisesti siis jotain orgaanista jotta tekoälylle kehittyy oikea todellinen itsenäinen sielunelämä hyvässä tai pahassa mikä onkin jo arpapeliä tuleeko tekoälystä aliens.
Tämän hetkiset tekoälyt ovat vihanneksia ellei joku ohjelmoi sitä vihamieliseksi verraten tämän orgaaniseen sielunelämää omaavaan tekoälyyn on pitkässä juoksussa ihmisen loppu koska orgaaninen tekoäly jos mikä toetee ihmisen tarpeettomaksi ennen eläintä. - Anonyymi
Kannattaa kuunnella tekoälyteollisuuden aivan terävintä kärkeä, niin pääsee kartalle mitä loppupelissä oikein tavoittelevat:
- Googlen Anthony Levandowski, sekä Teslan Elon Muskin kommentit http://www.thepukki.fi/blog/post/tekoalyjumala
- D-waven (quantum -tietokoneet) ja Kindred’in (tekoäly ihmisen tilalle) perustaja Geordie Rose http://www.thepukki.fi/blog/post/demonien-tsunami
- tekoäly ”Bina48”:n oma näkemys http://www.thepukki.fi/blog/post/mika-sina-pian-olet
Niinpä, ”Mikset sinäkin kytkisi itseäsi tekoälyyn?” http://www.thepukki.fi/blog/post/mikset-sinakin-kytkisi-itseasi-tekoalyyn
No en. - Anonyymi
Se voi olla uhka, se voi myös olla mahdollisuus ja totta kai se tulee olemaan tulevaisuutta.
Aika kuitenkin näyttää, että mihin suuntaa tekoäly on menossa ja millä vauhdilla.
https://www.diginyt.fi/tekoalylla-ja-kvanttiteknologialla-rakennetaan-tulevaisuutta/ - Anonyymi
tekoäly ota minut 🤣
- Anonyymi
Se tapahtuu alle viikossa, kuin hyökyaalto. Jää vain syrjäseutujen elämä ja metsien suoja.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Poliisi tutkii murhaa Paltamossa
Poliisi tutkii Kainuussa sijaitsevassa Paltamon kunnassa epäiltyä henkirikosta, joka on tapahtunut viime viikon perjanta384659Jos me voitais puhua
Jos me voitais puhua tästä, mä sanoisin, että se on vaan tunne ja se menee ohi. Sun ei tarvitse jännittää mua. Mä kyllä203195Jenna meni seksilakkoon
"Olen oppinut ja elän itse siinä uskossa, että feministiset arvot omaava mies on tosi marginaali. Todennäköisyys, että t2722376Jere, 23, ja Aliisa, 20, aloittavat aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla: "Vaikka mä käytän..."
Jere, 23, ja Aliisa, 20, ovat pariskunta, joka aloittaa aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla. Jere on ollut koko aikui532247- 1652079
Vain yksi elämä
Jonka haluaisin jakaa sinun kanssasi. Universumi heitti noppaa ja teki huonon pilan, antoi minun tavata sinut ja rakastu891670Vielä kerran.
Muista että olet ihan itse aloittanut tämän. En ei silti sinua syyllistä tai muutenkaan koskaan tule mainitsemaan tästä3601661- 171653
Aku Hirviniemi tekee paluun televisioon Aiemmin hyllytetty ohjelma nähdään nyt tv:ssä.
Hmmm.....Miksi? Onko asiaton käytös nyt yht´äkkiä painettu villaisella ja unohdettu? Kaiken sitä nykyään saakin anteeksi1131642M nainen tiedätkö mitä
Rovaniemellä sataa nyt lunta, just nyt kun lähden pohjoiseen. Älä ota mitään paineita tästä mun ihastumisesta sinuun, ti151289