Mitä opetatte koiralle?

Vinkkejäkiitos

Hei!
Meille tuli uusi koira, jolla on luoksetulo ja istuminen hallussa. Tähän mennessä olen opettanut kontaktia & odottamista ruokailun yhteydessä, paikallaoloa oven ollessa auki, hihnakävelyä ja ohitusta. Kokeiltu myös paria helppoa temppua, esim. tassua, muttei vielä hoksannut. Aion opettaa sivulle tulon ja seuraamisen. Mitä muuta kannattaisi opettaa? Lyö vähän tyhjää, mikä on hyödyllistä?

19

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 0307

      Opeta ainakin oikea ja vasen. Noista kahdesta on jumalaton hyöty kun koira ei haahuile puolelta toiselle vaan tietää mitä puolta tulee kulkea. Seis-käskyyn ja odota sekä ei_mene/saa_mennä-käskyt ovat myös kullanarvoisia ja saattavat pelastaa koiran hengen. Eli pidä niistä kiinni ja opeta ne selkäytimeen asti.

    • GittaLee

      Pois-käsky on myös tarpeellinen. Käsimerkillä avustettuna. Meillä sormien napsautus on liitetty siihen. "Autoon/autolle!" on meillä paljon käytössä, kun emme hihnan päässä paljoakaan sessujamme kuljettele.

    • keltainenvalo

      Koiran pitäisi kunnioittaa omistajaansa ja hänen päätöksiään joka tilanteessa. Mitä hyötyä on esim. opettaa vasen ja oikea, jos koira luonnostaan seuraa omistajaansa lenkillä? Kannattaa koulutuksessa lähteä siitä liikkeelle, että remmi on vain välttämätön apuväline ja koiran pitäisi pystyä kulkemaan missä tahansa ilman remmiä omistajan lähellä ja hänen tahdissa.

      • luottamushyväkontrollipa

        Hmm, joo ehkä pitäisikin mutta oletko miettinyt että kaikki koirat eivät kulje luontaisesti omistajansa perässä(itse asiassa vain harva), vaan edellä. Usein kymmenienkin metrien päässä edellä ja ja jotkut taas toimivat luontaisesti aivan itsenäisesti hyvinkin kaukana omistajastaan. Silti nämä koirat voivat kunnioittaa omistajaansa ja päätöksiään. Mutta se kunnioitus ja pyyntöjen toteuttaminen edellyttää kouluttamista ja remmissä pitämistä. Yksikään koira ei luontaisesti tunnista vasenta ja oikeata vaan ne pitää erikseen opettaa, samoin kuin kaikki muutkin käskyt ja ohjeet.
        Remmin käytön lenkeillä taas sanelee pitkälti laki joita ei tässä maassa aivan turhaan ole laadittu. Niissä on kyse ihmisten ja heidän lemmikkiensä sekä luonnoneläinten turvallisuudesta. Tuskin haluaisit kenenkään aggressiivisen koiran tulevan itsesi tai koirasi päälle. Tuskin haluaisit myöskään nähdä koirasi kulkevan ajoradalle, kenties jäävän auton alle, voimatta käskyttää sitä takaisin vain pelkästään luottaen siihen että se luontaisesti osaisi varoa muuta liikennettä.


      • jäljellä

        No, ainakin vetokoirille ja koiramaisissa harrastuksissa, joissa koira juoksee edellä on tosi paljon hyötyä näistä suuntakäskyistä :)
        Eikä remmi, edes 10 metrin sellainen, ole mitenkään paha asia kaikenlaisessa jäljestyksessä, mutta siitä on hyötyä että koiraa osaa kulkea edellä. Jotkut koirat osaa ihan luonnostaan jäljestää, eikä ne kulje omistajansa vieressä, eihä siitä jäljestyksestä silloin tulis yhtään mitään :D


    • 23456789

      Koirakoulutuksissa joissa muitakin koiria, saat opetettua koiran tottelemaan myös muiden läsnäollessa.Se ei onnistu kotona.Suosittelen, niin on koira hallinnassa ohituksissakin, ja tottelee käskyjä vaikka on häiriötekijöitä ;)

    • kaikkiTAIeiMITAAN

      Kaiken mitä koira voi normaalissa elämässään tarvita joka olosuhteessa mm.täydellisen kaupunkikäyttäytymisen.

    • Vinkkejäkiitos

      Kiitos vinkeistä tähän asti!
      Onkos tuommoisia alkeiskoulutuksia myös aikuisille koirille? Jotenkin olen aina luullut, että niitä on vain pennuille, sitten tietysti harrastusryhmät aikuisille.
      Noita oikeaa ja vasenta tulee käännyttäessä käytettyä ja seis-käskyä ennen tien ylitystä, mutten niitä sen kummemmin ole opettamalla opettanut. Mutta varmaan tämäkin jossain vaiheessa tajuaa. Irti olen pitänyt vain koirapuistossa ja siellä tottelee osaamiaan käskyjä, vaikka olisi muita koiria.
      Tavoitteena olisi tosiaan suht nätisti hihnassa kulkeva (on vetämättä suurimman osan lenkistä, ei yritä vastaantulevien luo) koira. Onko vinkkejä tähän? Kompastuskivenä on se, että koira on todella energinen ja metsästysviettinen. Ollaan kokeiltu pysähtyä aina kun vetää, nykäisykorjausta, herkkuja (toimii ohituksissa, ei kuitenkaan luonnonvaraisten eläinten kohdalla) hyvin lyhyellä kuljettamista... Tietysti opettelussa kestää, mutta olisi kiva edistyäkin.

      • treenaustako

        Alkeiskurssille voi mennä aikuisenkin kanssa. Nykyään on baby-ryhmät erikseen ja usein mainittu kurssilistauksessa. Toinen on löytää oman alueen treeniporukka esim. facessa laittaa maakuntansa tai kaupunkinsa nimen ja perää treeni/toko oman ILMAISEN ryhmän löysin tällä tavoin sekä jaetaan paikan päällä aina vinkkejä toisilemme :)
        Selaile siis netti ja koirakoulut/kouluttajat läpi!


    • tapakasvatus

      Peruskäskyt (n.10) ja tapakasvatus kuntoon totun kaupunginvilskeeseen.

    • problemos

      Miten saisin opetettua vanhalle koiralle joka on ikäisekseen hieman vilkas ja vetää suhteellisen paljon lenkillä, että saisin sen kulkemaan rauhallisesti. Oon onnistunut välillä pitämään koiran rauhallisena kun näyttelen sille herkkupalaa välillä ja lenkin päätteeksi antanut sen ja kehunut jos meni hyvin lenkki?

      Nyt vaan mietin että onko koiran muisti noin hyvä, että muistaa lenkin jälkeen sen namupalan että miks se sai sen? Vai oisko useampi namupala parempi?

      Olen ainoa jota koira tottelee vähiten, niin ois ihan mukava kun käytän sitä ulkona paljon itsekin niin että sais sen kulkemaan nätisti.

      • 91928

        Voisin kertoa kuinka omalleni tein tuon tempun mutta vaikeaa sanoa toimiiko teille sama. Olen puhunut koiralleni paljon ja siksi se "ymmärtää" myös hyvin paljon asioita. Kun siis koira kulkee nopeampaa tahtia kuin minä, eli vetää, niin sanon sille että "jätä askel väliin, ole hyvä". Ja koira hidastaa askellustaan juuri sen verran että hihna löystyy. Jos vauhtia tai vetoa on enemmän, käytän muotoa kaksi(tai kolme askelta väliin). Alussa pidätin koiraa hihnasta käskyn yhteydessä sen yhden koiranaskeleen verran. Myöhemmin esitin käskyn ja odotin hetken ennenkuin pidätin. Jos/kun koira ignooraa kerta toisensa jälkeen käskyn, niin silloin karjaisen rehvakkaasti "saatana, nyt se askel väliin, ja pidä se". Tehoaa viimeistään siinä vaiheessa. Ja sitten AINA kun koira täyttää pyynnön hetkeksikin, sanon sille "hienoa, kiitos" ja jatkan ehkä tyyliin "on se niin kaunista kun koira tottelee isäntäänsä". Tai sitten "kysyn" siltä että "huomaatkos kuinka itsesikin on mukava kulkea kun kravatti(=hihna) ei kiristä?"

        Tätä on varmaan noiden "se on vain koira, ei ihminen"-tyyppien vaikea käsittää ja todeksi uskoa. Mutta ehdotan että opetat sen kuuntelemaan mitä pyydät vai pyydätkö mitään. Vaikka koira kulkisi näennäisesti omissa maailmoissaan, niin sen tulisi kuitenkin osata kuunnella milloin tule jokin pyyntö, kehote tai komento. Tähän auttaa paljon se että puhut sille paljon ja ohjaat oikeaan sekä kiität usein. Muuta syytä kiitokseen ei tarvitse olla kuin että koira on hetken kulkenut hienosti vetämättä tai pysähtelemättä tai pysytellyt pidempään samalla puolella tietä vaikka lupa ja mahdollisuus olisi haahuilla muuallakin.

        Tuo namitus lenkin lopuksi on ihan hyvä tapa, niin teen myös minä. Toki myös kesken lenkin saatamme namitella, silloin sitten vain pikkiriikkisillä koirannappuloilla jotka koirani koppaa ilmasta.


    • jäljellä

      Lisää samaa treeni eri häiriöissä ja eri paikoissa, että se koira oikeasti oppii. Koiraa voi opettaa paremmaksi ja taitavemmaksi näissäkin, mitä olet jo opettanut.
      Istumista voi harjoitella melkein missä vaan ja luoksetuloakin monessa paikassa.

      Osaako koira istua käskystä? vai istuuko se aina kun sille sanoo jotain, esim. kukka? ja istuuko käskystä ihan missä vaan ja heti? Näitäkin voi opettaa paremmaksi.

      Häiriöksi voi kotona ottaa vaikka nakin tai kivan lelun, jos koira osaa odottaa vaikka nakki on vieressä lattialla ja osaa ohittaa nakit ja lelut ilman että niihin kiinnittää huomiota, niin sitten voi vaihtaa paikkaa ja tehdä samaa harjoitusta eri huoneessa, ulkona, kun joku tulee kylään, kun tvstä tulee jotain mielenkiintoista, kun ollaan lähdössä ulos yms.

      Kun koira osaa häiriössä, voi pidentää aikaa. Jossain vaiheessa voi koiran jättää istumaan ja odottamaan nakkipaketin kanssa johonkin huoneeseen ja käydä itse toisessa huoneessa.

    • probleemos

      Hei!

      Kiitos vinkeistä otankin kokeiluun, tänää meni aika mallikelpoisesti lenkki annoin tosiaan kehuja nyt kun teki jonkin aikaa hienosti oikein, fiksu koira, omapäinen välillä ja vähän villi mutta fiksu ja tottelevainen loppujenlopulta. Uros lappis kyseessä, mutta tosiaan kiitos vinkeistä. :)

      • Oppii

        No labbiksen opetuksessa ei kyllä ongelmaa ole jos vaan antaa makupaloja riittävästi noin 100 lenkillä. Koirasi varmaan kulkee lähellä jo ilman hihnaa tai vähän kauempana ? Labbis opetetaan makupalojen kanssa.


      • 41620

        Kröhm, tuota noin... Hänellä taisi kyllä olla lapinkoira.


      • probleemos
        41620 kirjoitti:

        Kröhm, tuota noin... Hänellä taisi kyllä olla lapinkoira.

        Labradorinnoutaja siis on kyseessä... juu kyllähän tuo alkaa tottelee kun herkkupala löytyy mukana, mut labbikset (niinkö se kirjoitetaan? ite sanon lappis) söis vaikka kokonaisen 25 kg säkin ruokaa jos se niistä on kii, niillä on ihan mahoton ruokahalu.

        Vaatii treeniä, tosiaan ilmeisesti noilla makupaloilla pitää vaan kattoo ettei tuu liikaa annettua, sehän meinaan söis kuten sanoin.


      • Näinonn

        Joo, voi tosiaan aiheuttaa sekaannusta tuo p:n ja b:n välillä. Lapinkoiria usein kutsuttaan lappiksiksi tai myös lappareiksi. Siksi on luontevaa käyttää labradorinnoutajasta kirjoitettaessa muotoa b:llä vaikka puheessa sen nyt ei niin väliä ole koska tulee yleensä muuten ilmi.


    • Mitäs-se-on

      Trollaamisen taito on ehkä tärkein mitä opettaa koiralle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1505
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      170
      1203
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1060
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      947
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      870
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      793
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      777
    8. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      743
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      738
    10. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      59
      725
    Aihe