Uurainen kuituverkkoon?

Poliisille on jätetty useita tutkintapyyntöjä ja suora rikosilmoitus Keski-Suomen Laajakaista- asiasta!
Keski-Suomessa on kahden viikon sisällä tehty Sisä-Suomen poliisilaitokselle Tampereelle 4 tutkintapyyntöä ja yksi suora rikosilmoitus koskien laajakaistarakentamista. Tutkintapyynnöissä kysellään onko laajakaista asioiden käsittelyssä tapahtunut sopimusrikkomuksia ja onko lakia rikottu kuntien sekä maakuntaliiton eri hallintokunnissa. Tutkintapyynnössä on myös vaatimus tutkia liittymämaksajien asema, ja maksujen palauttaminen. Kaikki tutkintapyynnöt ja rikosilmoitus on tehty eri kunnista ja yksityishenkilöinä. Myös syksyllä jätetty tutkintapyyntö on saanut diaarinumeron, joten sekin on poliisin käsittelyssä. Täytyy todeta samoilla sanoilla kuin Seutulehdessä Kuuskaistan Tapio Saarinen, että absurdia on koko kuitusotku Kuuskaistan osalta.
Ilmoita


174 Vastausta

Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.


Nyt on Viestintävirastokin alkanut kyselemään Keski-Suomen laajakaistahankkeesta.Tästä pojat soppa syntyy,nahkurin orsilla tavataan.
Ilmoita
Työntäkää löylykauha perseeseen juntit
Ilmoita
Ei kai vaan Uuraisillakin häärää Kuuskaista-niminen firma.
Lupaili aikoinaan muutama vuosi sitten tänne etelämpäänkin kuitua, vaan monilta meni vajaat pari tonnia alkumaksuihin, eikä nykytilanteesta ole tietoa.

Tuossa vanhaa kansankeskustelua
http://keskustelu.suomi24.fi/t/11758412/kuuskaista-rahavaikeuksissa-!!
Ilmoita
Saarijärvi että Jyväskylä ovat haastaneet laajakaistaa puuhanneen osuuskunta Kuuskaistan oikeuteen. Tarkemmin http://yle.fi/uutiset/laajakaista_oraville_poliitikkojen_lempihankkeessa_netti_yhteen_taloon_on_maksanut_jopa_kymmeniatuhansia/8775816

Tekniikan kehitys on ollut sikäli nopeaa, että valokuituverkkoa ei kannata rakentaa kuin tiheään asutuilla alueilla. Radioverkon 4G-yhteyksillä kun saa nykyään riittävää video- ja TV-kuvaa huomattavasti edullisemmin per päätelaite. No, eivät kaikki kuitenkaan *vielä* ole 4G-verkon ulottuvilla.
Ilmoita
Kuinka tässä kävi?
Ilmoita
Persiilleen taitaa mennä koko kaista Uuraisilla. Lainanmaksua jo vingutaan lykättäväksi ja kunnan takausprovikkaa pitäis alentaa. Ei ole tarpeeksi käyttäjiä, että olis kannatusta. Kuinka paljon mölyä tämän kuidun puolesta aikoinaan olikaan. Hyvähän se on firmojen ja maajussien ottaa, kun saavat vähennyksiin. Mutta liian kallis tavalliselle netinkäyttäjälle. Onko tämä siis jonkinlainen yritystuki?? Kuntalaiset kustantaa muutamalle harvalle...
2 VASTAUSTA:
Siinä kunta antaisi taloudellista etua valikoivasti ko. yhtiölle. Tämmöinen toimenpide voi sisältää kiellettyä valtiontukea ja se edellyttää tarkkaa harkintaa.
On todella hyvä, että kuitu vedettiin. Harmi, että asiakkaita ei tullu tarpeeksi. Tähän on hinnoittelun ja Kuuskaistan amatöörien lisäksi syyllisiä myös ne henkilöt, joiden elämäntehtävänä on puhua pahaa ja valittaa joka h*tin asiasta. Nämä takaperoiset mokkulajuntit eivät tajua, että Uuraisillakin on paljon ihmisiä, jotka tarvitsevat töissään luotettavasti toimivaa nopeaa nettiyhteyttä. Olisi ehkä aika päivittää elämänkatsomuksensa tälle vuosituhannelle. Yrittäjien lisäksi siis monet ihan tavalliset toimihenkilöinä tai asiantuntijoina työtään tekevät ihmiset tarvitsevat kuitua, katsokaas, kun etätyö on nykypäivää ja välillä joku yllättävä homma on hoidettava heti - joko kotoa käsin tai työpaikalle ajamalla.

Mokkulayhteys ei ole oikeasti niin toimiva, kuin täällä annetaan ymmärtää. Tai toimiihan se varmasti joissain paikoissa, mutta isossa osassa Uuraista ei kuitenkaan riittävän luotettavasti. Esimerkiksi meidän perällä se ei ole todellinen vaihtoehto muuhun kuin loton tekemiseen, koska välillä yhteys saattaa olla tunteja täysin halvaantunut. Välillä se toimi ihan hyvinkin, mutta se ei riitä - yhteyden pitää toimi silloin kun sitä tarvitaan. Myös nopeudessa on toivomisen varaa.

Ja lopuksi vielä, onhan se pakko myöntää, että kuituyhteys on turhan kallis ja koko projekti vedettiin amatöörimäisesti niin Kuuskaistan kuin julksen sektorinkin puolelta. Hyvä kuitenkin, että infra kehittyy, ettei jäädä ihan banaanivaltioksi. Jatkossa asiat tehdään toivottavasti paremmin.
+Lisää kommentti
Miksi alati kehittyvällä mokkulayhteydellä ei muka pärjäisi paikkakunnalla, jossa ei ole edes ruuhkia?
Langaton on ja pysyy joka tapauksessa ja on halvempi.
3 VASTAUSTA:
Siksi, että se ei toimi nopeasti eikä varsinkaan nopeasti suuressa osassa Uuraista. Vaikka ehkä Sinun kodissasi toimiikin Sinun tarpeisiisi riittävän hyvin.
Kyllä 4G hyvin pelittää eri puolilla Uuraista. Ja missä ei toimi tai työ vaatii nopeampaa yhteyttä, niin silloin pitäisi maksaa se omasta pussista - passais varmaan verovähennyksiinkin. On väärin että harvojen käyttäjien takia koko kunta joutuu maksamaan - tai suorastaan kuseen, kuten pahasti näyttää. Kaista olisi voitu rakentaa harkiten eikä väen vängällä kuuskaistan ehdoilla. Tähän vaan ei riittänyt kuitufanivaltuutettujen ja kunnanjohtajan älli eikä tahto. Toisin kuin esim. Mäkisen Matilla Hankasalmella...
Pääosin 4G-yhteys toimii hyvin, mutta aina jossain saattaa olla katvealueita. Lisäksi käytön kasvaessa verkko-operaattorin on lisättävä kapasiteettia. Jos ongelmia on, ensiksi tarkastetaan että käyttöpaikka on operaattorin 4G-alueella, sitten tehdään vikailmoitus viikottain kunnes tilanne paranee. Jos ei auta ilmoitetaan että purtetaan liittymäsopimus, koska ei täytä lupauksia ja vaihdetaan operaattoria. Itselläni 4G:n tullessa alueelle oli ongelmia, mutta parin valituksen jälkeen tilanne korjaantui kiitettäväksi - ilmeisesti vähän säätivät tukiasemien tehoja ja antennien suuntauksia.
+Lisää kommentti
Oliko se Kuuskaista joka omistaa lähes kokonaan Uuraisten verkon. Kuuskaista on velkasaneerauksessa ja maksattaa kunnalla koko roskan. Pienillä pyynnöllä kuppaus alkaa ja vuosi vuodelta pyynnöt isonee. Onnittelen Uuraista. Näin meitä keskisuomalaisia hölmöjä vedätetään. Joka kunta on kuitujensa kanssa tulevaisuudessa kusessa.
Ilmoita
Oli kyllä varoittajia! Ei vaan kuunneltu. Niin niitä hyväuskoisia höynäytetään. Siperia opettaa!
Ilmoita
Jees. Paha yhdistelmä alunperin: amatööri-kunnanjohtaja, "navetalle-pitää-saada-kaista"-hallituksen pj ja Kuuskaistan veijarit :) :)
Ilmoita
Se on kyllä kumma juttu, että Kuuskaista lupasi rakentaa valokuituverkon ja allekirjoitti sopimuksen. Kuuskaistaa rahoitti pohjalaiset kunnat, mutta meidän kuntien rahat saatuaan ei rakentanutkaan verkkoa. Miten näin voi asiat mennä?
Ilmoita
Uurainen voi valmistautua maksumieheksi ja käyttäjät maksujen korotuksiin. Ei pohjalaiset kunnat auta teitä yhtään vaikeuksissanne. Velkasaneerauksen arkkitehdit eli pohjalaiset asianajajat ja pohjalainen oikeusistuin ei kusekaan Keski-Suomeen päin. Veliverkot on heitetty Kuuskaistaan päin. Se nähtiin Saarijärvi-Viitasaari oikeuskäsittelyssä.
Ilmoita
Asiaa kirjottaa ei.kun.kuvetta.kaivamaan. Löytyykö Uuraisilla peilejä mihin voi kattoa?
Ilmoita
Käväisin Uuraisten facebook-sivuilla ja siellä kerrottiin, että passiivijäsenet eli pelkän kelan nurkalle ostaneetkin joutuvat maksamaan käyttömaksun, vaikka sopimuksessa kerrotaan ettei maksuja laskuteta. Jos tieto pitää paikkansa, on jo kysymys sopimusrikkomuksesta. Tämä Kuuskaistan operaatio tulee Uuraisten maksettavaksi aivan varmasti. Ihmettelen, miten tämä rahastus on mahdollista ja keitä on tämän takana. Tuli katsottua elokuva Jättiläinen, ja siellähän vilahteli korkea arvoisia Veli - verkkolaisia. Pistää miettimään.
Ilmoita
Alkaa vaikuttaa tosi oudolta hommalta, koska ei ne voi joutua maksamaan käyttömaksua jotka ei käytä verkkoa.
Ilmoita
Jos kaapelinpää on kerällä ilman että siinä on mitään kytkentää niin ei siinä silloin ole asiakasta kiinni verkossa.
Ilmoita
Inhottavaa juntausta

16.2.2014 5:47
Keski_Suomen Kansanedustajien käskytys ja lobbaus kunnille Kuuskaistan pelastamiseta ja Kunnallisesta lasikuituverkosta on noussut Mauri Pekkarisen, Aila Paloniemen, Anne Kalmarin, Sinuhe Wallinheimon, Eila Tiaisen ja Tuula Peltosen toimestä äärimmilleen Maakunta Radion aalloilla ja vetoomus ja paimenkirjeitä viuhuu ilma sakeana.

Samoin dekaanillisia visioita.
4 VASTAUSTA:
Kyllähän tähän listaan on lisättävä Mervolan Keskisuomalainen-lehti ja paikkakuntien pikkulehdet. Nimilistaan tulee lisätä Teppo Sirniö, Janne Kinnunen, Multian entinen johtaja Murto, Mikkonen, Viestintävirasto ja ELY.
Ei Murto juurikaan ksvv:n perustamisessa ollut, mutta muut kj:t kiitettävästi.
Kuuskaistan aikaan taisi olla, ja Rautavaaralla jatkoi.
Lopparijengi kirjoitti:
Kyllähän tähän listaan on lisättävä Mervolan Keskisuomalainen-lehti ja paikkakuntien pikkulehdet. Nimilistaan tulee lisätä Teppo Sirniö, Janne Kinnunen, Multian entinen johtaja Murto, Mikkonen, Viestintävirasto ja ELY.
Täällähän löytyi tulevan maakuntahallinnon koko kokoonpano. Tulevaisuus on taattu kun tämä poppoo hoitelee kuntien asioita. Pikkukunnat laitetaan lopullisesti kyttyrään velkojensa kanssa.
Tämä kuitujuttu on vietävä viranomaiskäsittelyyn. Ei voi loputtomiin asiakkaitaan kupata. Jotenkin nämä sopimuspaperit on tehty tosi monimutkaisiksi. Ja aina maksumies kaivetaan joko asiakkaista tai kunnista.
Lukekaa tarkasti paperit joihin laitatte nimenne.
+Lisää kommentti
Elikkä jokin maakuntaa rikastuttaa 100 000 000 € vuosittain mutta kunnat köyhtyy
Ilmoita
"Mutta liian kallis tavalliselle netinkäyttäjälle."

Se on silviisiin, että se mokkula pitää kuitenkin olla vaikka kuinka valokuituun liityt. Vai meinaatko roikka-johtoa perässäsi vedellä.
1 VASTAUS:
Jos taloon tuodaan valokuitu niin sen päähän vaan laajakaistan päätelaite, jossa jököttää antenni. Kodin kaikki tietsikat ja kännykät pääsevät silloin langattomasti wi-fi yhteyksillä yhtäaikaa valokuituun ja nettiin..Ei tarvita radioverkon mokkulaa siihen.
+Lisää kommentti
Jos ja kun yhtiö on taloudellisissa vaikeuksissa niin kannattaa pitää mokkulayhteys. Ei tyhjillä kuitukaapeleilla tee yhtään mitään. Jos vielä maksut nousevat niin korkeiksi ettei pysty maksamaan. Tuo sopimus ei taida armahtaa vähävaraisia, vaan perintään menee. Pääseehän sitä kuitenkin leuhkimaan omistavansa valokuidun.
Ilmoita
Ihmeen mahtipontista esittää yhtiö kun katsoo oikeudekseen tulkita sopimuksia itselleen sopiviksi vaikka sopimusta tehdessä on tulkinnut eri tavalla. Taitaa osaamattomuus teettää kaikenlaista tämmöistä.
Ilmoita
Aikanaan sai Kuuskaista äkkilähdöt Päijät- Hämeestä. Samat lähdöt pitäisi antaa lopullisesti Keski-Suomesta. Kuntien euroja kupannut aivan riittämiin.
Ilmoita
Yleiset sopimukset:
Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:llä on oikeus laskuttaa liittymän tai palvelun käyttömahdollisuuden ylläpidosta hinnaston tai sopimuksen mukaista kiinteää perusmaksua. Perusmaksut laskutetaan laskutuskausittain. Perusmaksu on maksettava myös siltä ajalta, kun liittymä tai palvelu on suljettuna Asiakkaasta tai Asiakkaan vastuulla olevan syyn takia, taikka jos sulkeminen on johtunut Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n velvollisuudesta sulkea liittymä tai palvelu.
Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:llä on oikeus muuttaa maksuja ja niiden laskentaperusteita sopimusehtojen muuttamisen mukaisesti (katso kohta 6).

Tämä kohta ei sovellu valmiusliittymään, koska se ei ole suljettu liittymä. Valmiusliittymä ei ole mikään jatkuva palvelu myöskään, Hintojen korotuspaineita on vaikea perustella valmiuslittymän kohdalle, koska siihen ei kohdistu mitään toimintaa yhtiön puolelta. Valmiusliittymän molemmat päät ovat irti bittiliikenteestä joten siihen ei kohdistu kuluja ennenkö se otetaan käyttöön ja päät liitetään verkkoon ja aktiivilaitteisiin. Ei kuulu siis palvelusopimuksen piiriinkään. Valmiusliittymä on kokonaisuudessaan maksettu kertamaksuna, koska se on sen laatuinen tuote.
Ilmoita
Syrjivää toimintaa jos ja kun suurin korotus koskisi vain kieppien tilaajia.
Ilmoita
Oliko Uuraisilla se tilanne, että alkujaan kuituverkkoa oli Kuuskaista rakentanut yli puolet kun rahat alkoivat loppua. Velkasaneeraus painoi päälle ja siksi verkko haluttiin tehdä loppuun. Kunta takasi lainan. Ihmetyttää kun tiedettiin yhtiön rahatilanne ja kuitenkin lähdettiin mukaan. Oliko pelkona menettää jo aloitettu hanke vai mikä tässä oli takana. Nythän tässä menetetään mahdollisesti todella paljon jos huonosti käy.
1 VASTAUS:
Mikäs "rooli" dekaanilla on ollut kuituverkon kaivannoissa? Onko vaan yllyttänyt ilman että oma lehmä on ollut ojassa.
+Lisää kommentti
Eihän tuossa tule menettämään kuin kunta asukkaineen. Pääosakas on varmaan tehnyt sopimukset että voittaa aina kuten Ruonansuun pokerinpelaaja voittaa aina parilta muulta jepeltä.
Ilmoita
Kuuskaista on tehnyt tilin näillä Keski-Suomen retkillään. Viitasaarelta, Saarijärveltä ja Jyväskylästä rahasti kunnilta ja sen asukkailtaan lähemmäs kolme miljoonaa euroa. Kunnat eivät saaneet yhtään mitään. Kuntajohtajat kehuivat velkasaneerausta hyväksi. Kenenkä puolella johtajat olivat loppujen lopuksi.
Ilmoita
Pesivät ittesä puhtaaks! Kinnunen ensteks Saarijärvellä ja sitte Viitasaarella pisti rahaa palamaan!
Ilmoita
Miten Uvv -yhtiö ilmoitti siitä että liittymävalmius eli kieppi tulee kuukausimaksulliseksi?
2 VASTAUSTA:
Lähetti kirjeen kaikille kylmän liitynnän omistaville.
Huutolainen kirjoitti:
Lähetti kirjeen kaikille kylmän liitynnän omistaville.
Kiitos. Hyvä tietää.
+Lisää kommentti
Kyllä meidän Kepulaisten kannattaa mennä maakuntavaltuustoon isolla joukolla. Meihin voi aina luottaa.

"Keskustan Keski-Suomen piiri vetoaa kokouksen kannanotossaan maakunnan kuntapäättäjiin valokuituverkon rakentamista koskevien myönteisten pääomitus- ja lainantakauspäätösten tekemiseksi."

Tässä on valokuva kekseliäistä

https://www.suomenmaa.fi/image-3.187494.669a24d8fe?size=1024x640&size=1024x640
2 VASTAUSTA:
Hyvä kuva maaseudun tuhoajista :)
Eilisillan MOT-ohjelmassa tuo Pekkarinen vinkaisi kiivaasti, ettei hän ole kuntia neuvonut rahoittamaan valokuitua. - Siinä se taas nähtiin, millainen vale lörähti kepulaisen suusta ;(
+Lisää kommentti
Jos tähän laittaa pitkän rivin kirosanoja ... niin sitä ei kai julkaista. Mutta juurikaan muuta ei ole mulla sanottavana Kuuskaistan uusista käänteistä Uuraisilla. Kun tuo amatööriksi aiemmin kehuttu kunnanjohtaja lähtee omistusjärjestelyjä Pohjanmaalle tekemään, niin kohta kunta omistaa tämän verkon - ja pari muuta!
Ilmoita
Ei näiltä kuituhuijareilta ainakaan autoa kannata ostaa.
Ilmoita
Kaikki Keski- Suomen kunnat jotka ovat lähteneet näihin kuituseikkailuihin ovat joutuneet keskinäisiin riitoihin. Päätöksenteko takkuaa ja päättäjät sekä kuntien asukkaat ovat tukkanuottasilla. Oliko tämä kuntajohtajilta oikea veto tuoda tämä kuntia tuhoava järjetön verkkojuttu päätettäväksi? Velkaa on että ranteita pakottaa ja verkkoyhtiöt narraavat loputkin. Tämä hanke ei tule koskaan menestymään ja kaatuu lopulta kuntien maksettavaksi. Kuuskaista ja KSSV ovat jo nyt konkurssikypsiä ja velkaa kinutaan taas lisää. On meillä kunnissa todella huonot johtajat. Toivottavasti kuntapäättäjät tulisivat järkiinsä ja lopettaisivat tämän hulluuden.
1 VASTAUS:
Sopii toivoa, että päättäjät järkiintyisivät. Mutta ... toivoksi jää. Eiköhän anneta yhteispotkut kaikille Keski-Suomen kuntajohtajille, jotka tätä kuituasiaa ovat sössineet?
+Lisää kommentti
Alla linkit maakuntavaltuuston puheenjohtajan Mauri Pekkarisen selvityksiin Finnveran jäämisestä pois Kuuskaistan rahoituksesta Jyväskylän valtuustossa!

Miksi ei informoitu maakuntajohtajaa ja maakuntaliittoa. Tämän tiedon panttaaminen tulee maksamaan loppupelissä kunnille miljoonia euroja.

Mauri Pekkarisen kannanotot oheisessa linkissä Jyväskylän kaupungin valtuuston kokouksesta 14.4.2014, §36, aikakohdalta 1 tunti 15 min (1:15) koskien Jyväskylän osallistumisesta Kuuskaistan Laajakaistaan. Jyväskylä hylkäsi osallistumisen äänin 45 -15 ja 1 tyhjä
http://www.jyvaskyla.fi/hallinto/valtuusto/kokousajat

Huomioitavaa:
Mauri Pekkarinen kertoo, että neljän hengen laajakaista työryhmä neuvotteli kuntien sopimuksen Kuuskaistan kanssa ja halusi Finnveran hankkeen takaajaksi.
Mauri Pekkarinen kertoi, että oli tiennyt jo aikaisemmin, ettei Finnvera voi sääntönsä mukaan osallistua tälläiseen hankkeeseen takaajana. Olin asiasta yhteydesä Finnveraan.

Tästä linkistä pääsee suoraan kokouksen kulkuun.
http://embed.bambuser.com/broadcast/4534633?autoplay=1
Kannattaa katsoa vähän aikaisemmin, vaikka 1:12 kohdalta, koska ajalla 1;12 - 1:28 on hyvin oleellista tietoa asiasta.
Jyväskylä teki järkeviä ratkaisuja tosiasioiden perusteella.
Tästä syntynyttä sählinkiä ja ongelmaa puidaan edelleen kunnissa.
1 VASTAUS:
Tämä Pikkarainen on ollut Suomelle kallis mies. Lähes kaikessa missä kyseinen herra on häärännyt, niin perseelleen on mennyt ja veronmaksajat maksaa kalliisti jälkilaskut. Oisko jo aika sanoa möi,möi ja eläkkeelle ja äkkiä.
+Lisää kommentti
Onko laajakaistan rakentamisen vaikutteet olleet oikeat? Ketkä kuului "Neljän hengen laajakaistaryhmään Pekkarisen lisäksi?
Ilmoita
Onko kuulunut uutta kiepin kuukausilaskutuksesta?
Ilmoita
Eipä ole paljon puhevaltaa yhden prosentin osuudella Uuraisilla. Pohjanmaan raharikkaat vie ja Uurainen vikisee Kuuskaistan perässä. Montako miljoonaa tuli sijoitettua?
Ilmoita
Ei ole puhevaltaa, ja 100% takaukset. On todella hyvin hoidettu kokonaisuus. Ainakin Kuuskaistan kannalta. On se todellakin hyvin hoidettu kauppa. Mitähän on ajatellut kunnanjohtaja. Oisko kumminkin saanut ylemmältä tasolta suoranaisen käskyn. Mauri varmaankin ohjeistanut omat kepulaiset asian taakse. Tämä hanke on Suomen puhallus kuntalaisten tilipussista.
Ilmoita
Pohjanmaalta Kuuskaistan omistajakunnista löytyy Suomen onnellisuusmittauksissa kärkijoukkoa. Kuuskaista kuppasi Keski- Suomen kunnilta sievoisen kuiturahapotin. Nauravat vielä paskiaisen naurun päälle. Uurainen on vielä lypsylehmänä , kunnes sekin on nyljetty viimeistä senttiä myöten. Ihmettelen tässä vielä, että miten voi saada vielä valtiontukea koska kunta on lainoittanut koko rakentamisen sata prosenttisesti? Irvokkaalta on vielä se että kylmät kaapelikelatkin laitetaan maksulliseksi. Nyt toteutuu kirjaimellisesti se oraville laitettu verkko.
Ilmoita
On se 3,6 miljoonan lainatakaus aika suuri. Hintalappulla saatiin 200 varsinaista käyttäjää. Kuuskaistan kaivuu kustannukset olivat muualla keskisuomessa kolminkertaiset. Todennäköisesti sama hinta myös täällä meilläkin. Nyt kinutaan lainanhoitomenoihin apuja. Ruikuttaminen alkoi heti kun lainoja pitäisi maksaa. Tie on näiden lainojen maksuissa varmasti kivinen, ja loppujen lopuksi kunta jää maksumieheksi.
Ilmoita
Jos kunta tekee kuten kunnanhallitus meinaa että enintään 2%:n takausprovisio, niin eihän se mitään taloutta muuta miksikään, koska valtion varoista myönnetty tuki on tässä tapauksessa vakio. Kun kunta antaa tukea yhtiölle takausprovisiossa tai muuten lainojenhoitokuluissa, niin se vähennetään valtion antamasta laajakaistatuesta. Mitä tästä opimme? Sen että sama koskee sitä lainaa joka on myönnetty kaupallisen alueen rakentamiseen.
Ilmoita
Kävin lukemassa maanantain valtuuston listaa. Siellä on Uuraisten kuituverkkoa koskeva pykälä. Ensiksi ihmetytti, miksi se on laitettu tiedoksi? Onko päätös tässä asiassa hallituksen päätösvallassa koska kumminkin puhutaan valtuustopäätöksen muuttamisesta. Provision muutos on iso asia ja pienentää valtion tukea. Kuuskaista on aloittanut lypsyn ja alamäki on alkanut. Älkää antako valtuuston päätösvaltaa kenellekään, ottakaa kuuluva valta ja selvittäkää yhtiön elinmahdollisuus. Meitä on monta kuntaa, jotka ovat kokeneet Kuuskaistan touhut pelkäksi puuhasteluksi ja rahat on menneet hevonkuuseen.
1 VASTAUS:
Toivotonta! Tämä on sitä kepulaisten tulkintaa demokratiasta: kunnanhallitus eli viranhaltijat sanelee ja valtuustolle asiat tiedoksi :(
+Lisää kommentti
Laajakaista etenee, vaikka vähän viiveellä

06.11.2013

Nopeita tietoliikenneyhteyksiä tarvitsevat kunnat harkitsevat tanakamman vastuun ottamista laajakaistaverkon toteuttamisesta haja-asutusalueilla. Kunnat haluavat varmistaa, että rahoitus Verkko-osuuskunta Kuuskaistan 15 asiakaskunnassa saadaan kuntoon ja verkonrakennustyöt pääsevät jatkumaan heti kun routa ensi keväänä sulaa. Verkon rakentaminen tyssäsi kesällä rahoitusongelmiin Kuuskaistan asiakaskunnissa, kun verkko-osuuskunta ei saanutkaan kasaan julkisen tuen edellyttämää omarahoitusosuutta.

"Valtion ja EU:n tuki Keski-Suomen laajakaistahankkeelle on yhteensä 16 miljoonaa euroa, josta yli 15 miljoonaa tulisi Kuuskaistan hankkeisiin. Avustusten saaminen edellyttää, että myös omarahoitus on kunnossa", selventää maakuntainsinööri Jarmo Koskinen Keski-Suomen liitosta. Kahdessa TeliaSoneran asiakaskunnassa, Laukaassa ja Äänekoskella, laajakaistahankkeet ovat edenneet ongelmitta.

Rahoitusongelmaa ratkaisemaan ja laajakaistahankkeiden toteutusta varmistamaan on perustettu selvitysryhmä, jossa edustettuina ovat asianosaiset kunnat, Osuuskunta Kuuskaista ja Keski-Suomen liitto. "Kunnat muodostaisivat yksittäistä osuuskuntaa tukevamman selkänojan rahoitusjärjestelyissä", uskoo selvitysryhmän puheenjohtaja, kunnanjohtaja Teppo Sirniö. "Lakisääteiset julkiset avustukset on voitava hyödyntää ja hyvin alkanut työ on vietävä päätökseen", Sirniö tähdentää.

Selvitysryhmän aikataulutavoitteena on esitellä valmisteltu esitys tai vaihtoehdot kuntien poliittiselle johdolle marraskuun 2013 lopulla.

Selvitysryhmään kuuluvat puheenjohtaja Teppo Sirniö, Petäjävesi, Satu Autiosalo, Saarijärvi, Ari Kinnunen, Pihtipudas, Timo Rusanen, Jyväskylä, Reijo Urtti, Luhanka, Jarmo Koskinen, Keski-Suomen liitto ja Tapio Saarinen, Osuuskunta Kuuskaista.

Valtakunnalliseen Laajakaista kaikille 2015 -hankkeeseen osallistuu 17 keskisuomalaista kuntaa ja niissä on tähän mennessä rakennettu valokuituverkkoja jo yli 700 kilometriä.
Ilmoita
Minkähän sopimuksen se neljän hengen laajakaista työryhmä neuvotteli Kuuskaistan kanssa? Ja mitä Finnveran piti taata ?
Ilmoita
Jos tätä Uvv:tä ole kilpailutettu, niin miten kunta kuvittelee yhtiön saavan jotain tukea laajakaistalain perusteella?
Ilmoita
Näin on. Tukea ei tule, vaikka sitä on luvattu. Lopullinen tuki lasketaan toteutuneista kustannuksista ja yhteenlasketuista muista tuista. Esimerkiksi paljonko on kunta antanut takauksia. Olen laskenut että sata prosenttisen takaus ja provision pienentäminen vievät tuet kokonaan. Mikä merkitys on vielä Kuuskaistan seikkailuille muissa kunnissa ja toteutumattomilla hankkeillaan. Luulisi jo Elyn ja Mavin sekä Viestintäviraston olevan jo hereillä ruususen unestaan. Vai onko koko porukka aivopesty tällä lopunalun hankkeellaan. Kunnat ovat tällä pyramidirakennelmalla ajettu suuriin vaikeuksiin ja vastuun kantajia ei löydy mistään. Tässä Uuraisten tapauksessa 200 maksajaa ei pidä minkäänlaista yhtiötä pystyssä. Näkeehän sen jo kun ensimmäisestä lainanlyhennyksestä ei selvitä. Uurainen todennäköisesti lisää omistustaan joka vuosi ja lopulta on koko velkasampo ostettu ja Kuuskaista häipyy hymyssä suin Pohjanmaalle.
Ilmoita
Kepumafia toimii Uuraisillakin täydellä teholla. Asioita tuodaan valtuustoon tiedoksi, ettei vaan kukaan valtuutettu pääse sorkkimaan jo valmiiksi hallituksen ja kunnanjohtajan tekemiä päätöksiä. Demokratia toimii vai toimiiko. Jos valtuutetut ovat täysin vihreitä, niin kaikki menee läpi. Vastuuta perään, koska näyttäisi että kuituasiassa kaikki ei ole mennyt eilisessä valtuustossa ihan aikaisempien päätösten mukaan. Isoista rahavastuista päättää pieni joukko. Aika tuttua muistakin kuitukunnista. Mistähän johtuu, että tämä kuiturakentaminen ja sen rahoitus tukineen on arka asia? Onko syynä painostus vai virheiden peittely?
Ilmoita
Kuuskaista omistaa Uuraisten valokuituverkosta 99 % ja Uuraisten Kunta 1 %

Miksi sitten Uuraisten Kunta omistajan on taannut yhtiön lainat 100 % ja Kuuskaista 0 %?

Ja Uuuraisten Kunta tulee myös maksamaan kaiken ja Kuuskaista ei mitään.

Lainaus
Keskisuomalainen

Valokuituverkon lainanlyhennyksestä neuvottelut meneillään
20.3.2018

Uurainen
Eeva Salminen

Uuraisten valokuituverkot Oy:n tilannetta selvitettiin valtuustossa maanantaina, mutta isompaa keskustelua ei tässä vaiheessa käyty.

-Neuvottelut pankkien ja yhtiön kanssa lainajärjestelyistä ovat käynnissä parhaillaan. Kyse on 300 000 euron lainanlyhennyksestä, jossa kunta on takaajana. Yhtiö haluaisi siirtää osuuden laina-ajan loppuun, mutta järjestely nostaa lainan korkoa niin paljon, että se olisi riski kunnalle, kunnanjohtaja Juha Valkama sanoi.

Kunnanhallitus onkin kieltäytynyt siirrosta. Valkama muistutti, että kunnalla on oikeus myös maksaa takaamansa lainaerä pankille, mikä tarkoittaa neuvotteluja yhtiön omistusjärjestelyistä.

Valtuusto sai kuulla yhtiön hallituksen jäsenen Jari Flytmanin näkemyksiä yhtiön tilasta. Flyktman kertoi, että nenä pysyy pinnalla, jos rahoitusjärjestelyihin saadaan helpotusta.
Yhtenä helpottavana keinona on kunnan takausprovision alentaminen. Kunnanhallitus onkin päättänyt laskea provision 3,8 prosentista 2 prosenttiin.

Valtuusto merkitsi kunnanhallituksen tekemät päätökset tiedokseen.

Uuraisilla on nyt kattava valokuituverkko. Verkkoyhtiön talouden kannalta ongelmallista on, että kaikkia ostettuja liittymiä ei käytetä, nistä ei laskuteta silloin mitään, eikä yhtiö saa tulovirtaa.
5 VASTAUSTA:
Jaahas. Miksi tämä tieto annettiin valtuutetuille vasta lehden välityksellä eikä kokouksessa? Muutenkin koko kunnanjohtaja näytti kuin olisi niellyt kilon sitruunoita. Ja miksi näin iso asia annettiin valtuustolle vain tiedoksi?
Ei kyllä pidä paikkaansa, etteikö käyttämättömästä liittymästä mene maksua! Sitähän UVV just kiristää niiltä, joilla liittymä ei ole aktiivinen.
VäärääTietoa kirjoitti:
Ei kyllä pidä paikkaansa, etteikö käyttämättömästä liittymästä mene maksua! Sitähän UVV just kiristää niiltä, joilla liittymä ei ole aktiivinen.
Se mahdollinen laskuttaminen kiepistä/vslmiusliittymästä on vastoin Kilpailulakia ja EU - lainsäänäntöä.
Uurainen omistaa yhtiöstä 0,1%
ei_mahdollista kirjoitti:
Se mahdollinen laskuttaminen kiepistä/vslmiusliittymästä on vastoin Kilpailulakia ja EU - lainsäänäntöä.
Olisko antaa tarkempi EU:n lainkohta tuosta?
+Lisää kommentti
Kuntarahoituksen Inspira Oy:n ja Kuuskaistan suunnitelma 10.6.2013 oli Uuraisten valokuituverkon osalta seuraava:

Runkoverkkoa 75 km
kokonais asiakas potentiaali 2017 liittyjää
2016 mennessä 610 liittyjää
runkoverkon investointi 1 181 000 euroa
Liittymäverkon investointi 2 560 000 euroa
investointi yhteensä 3 741 000 euroa

Liittyjiä tähän mennessä 3/2018 on vajaat 200

Edellisen tilinpäätöksen liikevaihto oli 320 000 Euroa.
Se koostui pääasiassa kallista liittyämaksuita.

Nyt liittymiä syntyy harvakseltaa, joten ne tult romahtavat.
Liittymän käyttömaksut ovat paljon pienemmät vuosittain.

Tämä meinaa sitä, että tulokse tulevat tulevina vuosina olemaan aina miinuksella.
Niillä tuloilla ei kyllä lainoja maksella.

Uuraisten kunta maksaa kaiken.
Ilmoita
Minkähän takia yhtiö on myynyt ja rakentanut sellaisia liittymiä joista ei tuloja tule?

Rahoitusjärjestelyistä senverran että kunnan yhtiölle myöntämät kaikenlaiset pääomasijoitukset luetaan kokonaisuudessaan tueksi ja saattavat vähentää siten vastaavasti koko määrällä valtion myöntämää laajakaistatukea.
Ilmoita
Ei, jumalauta! Nyt tälle valokuidun sotkijalle (kunnanjohtajalle) ollaan ehdottamassa yli tonnin palkankorotusta.
Ilmoita
Ompas tässä asia sanottu niin selkeästi, että tyhmempikin sen nyt ymmärtää. Nyt minäkin sen ymmärrän.

https://keskustelu.suomi24.fi/t/14884507/laajakaistayhtio-ja-konkurssi

KEPU-kunnissa on omalaatuinen verotusrakenne.

Kuntavero
Kirkollisvero
Kiinteistövero
Valtionvero
Laajakaistavero
Kakkaputkvero epäonnistui
Muita "hyväveli" veroja

Toisaalta Manttaalimaksu veron ja Metsänhoitomaksu veron periminen on lopetettu
Tulossa on isona asiana Kepun Maakuntahallinnon epämääräiset ja hämärät verot.

Rahan.viemäri.hukkaputki

26.3.2018 8:00
Minkä takia erityisesti Keski-Suomen kunnat ovat sitkeästi yli 10 vuotta puuhanneet laajakaistaa kuntayhtiöillä?

Toimenpide ei kuulu millään tavalla edes kuntalain mukaan kuntien toimialaan. Laajakaista operaatiolla on organisoitu kuntien talouteen rahamäärältään kuntahistorian suurin "hukkaputki" verovaroille.

Operaation tekemisessä ei noudateta edes lakeja.

Operaatiolla on "isot pojat" käskijöinä ja suojelijoina. Esimerkiksi Keski-Suomessa Mauri Pekkarinen Kepu. Lauri Ihalainen SDP, Kepu-enemmistöinen Keski-Suomen maakuntahallitus, Kepun kuntien Kunnanjohtajat, Keski-Suomen Liiton johtaja, yliopiston dekaani jne.

Taloudellisesti on jo aikaa sitten nähty ja todettu, että hankkeet ovat täysin mielettömiä.

MUTTA

Mielekkyys ja kiihkeä halu onkin siinä, että operaatiolla on rakennettu pysyvä ja jatkuva "miljoonien rahahukkaputki" joka imuroi verovarat kuntien toimesta kuntalaisilta ja johtaa ne Kepu ryhmien ja henkilöiden käsiin.

Siinä ei kuntalaisten oikeudet ja etu paina mitään.

Tämä on ollut itseasiassa "maakuntahallinnon" toimintatapa ainakin kepukunnissa jo yli 50 vuotta.

Ja Suomiko maailmassa vähiten korruptoitunut valtio??????
Ilmoita
Onko kunnanjohtaja jo luikerrellut irti kuituverkosta? Paljonko pitää mättää rahaa Kuuskaistalle? Kyllä pohjalaisten kelpaa mällätä!
1 VASTAUS:
Ei taida pystyä luikertelemaan irti. On tiukasti pussissa kuin hauki verkossa :) Kuuskaistan lierot lupaa yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista - ja tämä hölmö uskoo!
+Lisää kommentti
Pyytäkää Keskustapuoluelaisilta, että kutsuvat Kalmarin ja Pekkarisen kylään. Esitellään heille huippu kannattava kuituverkko. 200 maksavaa asiakasta ja 4 miljoonan velat. Korkojakaan ei pystytä maksamaan. Kysäiskää, että oletteko tietoisia millaisessa liemessä ollaan verkkoideanne kanssa. Tässä malliesimerkki, kun esitetään hienoja hankkeita kunnille, joiden onnistumisesta ei ole kyseisillä kansanedustaja reppanoilla mitään hajua.
2 VASTAUSTA:
Keskustassa tapahtuu

SUOMENMAA

LAAJAKAISTALLE VANKKA KANNATUS KESKI-SUOMEN PIIRIKOKOUKSESSA

Laajakaistayhteydet puhuttivat Keski-Suomen piirikokouksessa.

Pirjo Kontio 12.4.2014

Keskustan Keski-Suomen piirin vuosikokouksen yleiskeskustelu käytiin toimivien laajakaistayhteyksien rakentamisesta koko Keski-Suomen alueelle.

Asiasta tehdään kunnissa päätöksiä lähiviikkoina, ja se on todellinen kuuma peruna maakunnan alueella. Keskusteluissa tuotiin esille, että nopea ja luotettava laajakaistaverkko on yhtä tärkeä kuin perustiestö, sähköverkko sekä vesi- ja viemäriverkosto.

Satu Koskinen Karstulasta korosti, että laajakaistaverkko on osa tulevaisuuden infrastruktuuria, eikä sen kustannuksia tule tarkastella lyhyellä aikaperspektiivillä. Piirin puheenjohtaja Leila Lindellin mukaan toimivat yhteydet ovat edellytys muun muassa tasa-arvoiselle ja toimivalle sairaala- ja terveydenhuoltojärjestelmälle.

- Mikäli yhteydet eivät toimi, on se suoranainen uhka potilasturvallisuudelle.

NUORET kokousedustajat, EU-vaaliehdokas Petri Honkonen ja eduskuntavaaliehdokas Samuli Mattila pitivät toimivia laajakaistayhteyksiä välttämättöminä maakunnan elinkelpoisuudelle. Honkosen mukaan nuoret eivät jää sivukylille eivätkä edes pieniin taajamiin, vaikka haluaisivatkin, mikäli opiskelun, työskentelyn ja elinkeinotoiminnan mahdollistavia yhteyksiä ei ole.

Yhteiskunnan, teknologian, liiketoiminnan ja ihmisten toimintatapojen muutos on nopeasti kasvattamassa verkkojen kapasiteetin ja nopeuden tarvetta yli satakertaiseksi. Nykyisin käytössä olevat ”mokkula- yhteydet” eivät tule pian riittämään palvelujen saamiseen.

Tästä syystä Keskustan Keski-Suomen piiri vetoaa kokouksen kannanotossaan maakunnan kuntapäättäjiin valokuituverkon rakentamista koskevien myönteisten pääomitus- ja lainantakauspäätösten tekemiseksi.

KOKOUKSESSA valittiin ensimmäiset kansanedustajaehdokkaat piirihallituksen esityksen mukaisesti. Asia herätti keskustelua ja äänestyksenkin lähinnä maakunnallisen kattavuuden osalta.

Piirihallituksen esitys kymmenestä ehdokkaasta jäi voimaan ja ehdokkaiksi nimettiin Tuulia Ikkelä-Koski (Jyväskylä), Anne Kalmari (Kivijärvi), Satu Koskinen (Karstula), Joonas Könttä (Jyväskylä), Pertti Lehtomäki (Multia), Samuli Mattila (Uurainen), Petri Neittaanmäki (Jyväskylä), Lauri Oinonen (Keuruu), Aila Paloniemi (Jyväskylä) ja Mauri Pekkarinen (Jyväskylä). Loput neljä ehdokasta piirihallitus nimeää myöhemmin.

Saara Koskinen Suomenmaa

http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/52215/e75cc6e33b

http://www.suomenmaa.fi/image-3.187494.669a24d8fe?size=1024x640
Voi teitä pimeydessä vaeltavia. "Valokuitu" on teille kuin mantra, jota hokemalla maailma pelastuu. Ei yksin kuidun puuten aiheuta eriarvoistumista. Kyllä sotessa on monta muutakin sudenkuoppaa, joihin voi pudota.
+Lisää kommentti
Ehdotus: otetaan nuo kuiturahat maataloustuista ja lomituksista.
Ilmoita
Mitä tekee tuulimylly-pekkarinen ja tikkariaimevä mattila eduskuntaehdokkaina !?
Ilmoita
Minä en aio ainakaan maksaa kuukausimaksua liittymästä, jota ei ole edes kytketty. Mitään en ole yritykseltä edes tilannut. "liittymä" pakkokaupattiin tontin oston yhteydessä ja se oli kokonaisuudessaan maksettava, päätelaitteita ja asennusta myöten, joita minulla ei edelleenkään ole. On vain tyhjä, rakentamaton tontti jonka laidalla luultavasti kuitu kiepillä. Ja nyt jos en maksa kuukausimaksua, niin pakkomaksettu liittymä pitää irtisanoa, enkä saa rahoja takaisin edes päätelaitteesta ja asennuksesta joita minulla ei koskaan edes ollut, eikä niitä koskaan asennettu. Meneekö tämä nyt oikeasti lainopillisesti oikein? Tonttikaupan mukana tulleessa sopimuksessa luki näin: "Liittymä otetaan käyttöön heti, kun liittymä on asennettu ja palvelut ovat kytkettävissä, jonka jälkeen liittymä on toimitettu. Palvelut tilataan erillisellä palvelusopimuksella. Palvelut laskutetaan kulloinkin voimassa olevan hinnaston mukaisesti. Liittymän avausmaksu (kertamaksu), sekä kuukausittain verkkomaksu ja plavelumaksut" Nyt sitten muuttivat hinnastoon 1.4.2018 alkaen kohtaan "Valokuituliittymän kuukausimaksut -kohtaan rivin: Verkkomaksu peritään kaikista liittymistä"
Joko te kaikki muut olette luovuttaneet ja maksatte nyt kiltisti kuukausimaksun liittymästä jota teillä ei koskaan ole edes ollut? Minä en ainakaan maksa.
1 VASTAUS:
Uuraisten fb-sivulta: Kuluttajaneuvoja liisa.pulkkinen@maistraatti.fi on tietoinen tästä asiasta. Häneen voi olla yhteydessä tästä asiasta. Että joukkokanne vaan pystyyn!
+Lisää kommentti
Ei mitään luovutuksia. Joukkokanne ja käräjille. Kuuskaista ei muuten tokene. Saarijärvellä ja Viitasaarella tehtiin sopimusrikkomuksesta kanne joka meni lävitse. Peloteltiin ja yritettiin kaikin keinoin vesittää asiaa. Jopa kunnanjohtajatkin olivat mielestäni Kuuskaistan puolella.
Ilmoita
Kilpailulaki ei hyväksy asiakaskaappauksia, että jollain syötillä hankitaan asiakas ja sitten nostetaan hintoja yksipuolisesti.
Ilmoita
Tätähän tehdään tälläkin hetkelläkin muualla Keski- Suomessa K-S Valokuituverkkojen hankkiessa asiakkaita satasella. Tulevaisuudessa maksut nousevat aivan varmasti. Pienellä on präntättynä, että KSVV Oy pidättää kaikki oikeudet muutoksiin( kampanjan toteutus ja kesto, kampanja-alue, liittymähinnoittelu ja rakentamisaikataulu). Tämä lukee varmaankin Uuraistenkin sopimusehdoissa, koska Kuuskaistan perintöä jatkaa muualla Keski- Suomessa KSVV. Näin hyväuskoisia jymäytetään.
Ilmoita
Uuraisten Valokuituverkot oy voisi oikeastaan kolminkertaistaa taksansa. Kun 600 liittymän sijasta onkin vain 200. Maksakoon ne, jotka sitä niin himosivat! Ja suurin osa taitaa saada liittymämenonsa verotuksessa poistoihin.
Ilmoita
Eihän se paljoa tee, jos kahdenkympin liittymä, se tekee 60€/kk. Ihan siedettäväää!
Ilmoita
On täällä näemmä herätty. Kevyesti kritisoin toimintaa palstalla jo yli kaksi vuotta sitten 21.1.2016 19:29 ja täydensin viestiä 30.03.2016. En puutu asiaan enemmälti.

Yllä keskustelussa puhutaan mokkuloiden pidosta. Asiassa voinvinkata sen verran, että nykyiset älypuhelimet voivat toimia VLAN-asemana . Puhelinliittymän ollessa sellainen, että datamäärää ei ole rajoitettu, sillä tulee toimeen mainiosti. Saattaa kuitenkin olla, että puhelinverkon kautta otetun äänipuhelun ajan puheliln kytkee 4G-verkon pois puhelun ajaksi. Eli puhelimesta päälle "mobiilitukiasema" (voi olla jollain muullakin nimellä puhelimesta riippuen) ja koneesta siihen wifi-yhteys. Ainakin kannattaa testata tämä jollei halua erillistä mokkulaa koneeseensa. Riskinä tuossa on suurtonopeuden kannalta se, että jos saman tukiaseman alla on paljon yhtäaikaisia käyttäjiä, siirtonopeus pienenee.
Ilmoita
Uusi slogan kunnalle: Uurainen - kusipäiden kunta!
... Riemumielin Kuuskaistan lypsylehmäksi on kepulaiset päättäjät kannattajineen viemässä kuntaa...
Ilmoita
ymmärtäkää nyt hyvät maalaismollukat että maaseudulla ei voi elää ilman nopeita yhteyksiä.teppo ,mauri ja lauri ovat nämä teille mahdollistaneet kiittäkää herroja älkääkä valittako.
1 VASTAUS:
Eikö voi! Onkohan mää sitten kuollu?
+Lisää kommentti
Etkös ymmärrä ja tiedä, että Kuuskaistan tuote alkaa olla jo "vanhanaikainen". 5G tulossa ja kaikille kyllä riittää siellä tilaa! Nyt palaa kuntalaisten verorahoja vain pohjanmaalaisten taskuun.
Ilmoita
Kah - siellähän näyttää kirjaston pihassa olevan keskustan kunnallisjärjestön kokous. Puuhaavat valokuidun kimpussa...
Ilmoita
Uurainen käyttäytyy laajakaistansa kanssa kuin täys tollo nakkijonossa. Taskut täynnä seteleitä ja takanaolija nyppii ne omiin taskuihinsa.
Ilmoita
Mitä hyötyä on kunnan hankkia tuosta konkurssikypsästä kuitufirmasta neljäsosan omistus?! Ei se rahavirta siitä lisäänny. Muuten kuin kunnasta yhtiöön päin samalla tavalla kuin KSVV:ssä aina kun kassaan tarvitaan lisää kahisevaa.
Ilmoita
Kunnanjohtajako se hölmö on nimensä pannu papereihin ymmärtämättömyyttään? Lypsy jatkuu, jollei poikki panna.
Ilmoita
Uuraisilla hölmöt hallintopäivät jatkuu, eli Kunta osti lisää valokuituyhtiön osakkeita, eli osti velkoja lisää itselleen takaustensa lisäksi.

Missä tuossa päätöksessä on kuntalaisten ja veronmaksajien etu, mitä kunnan hallinnon pitää kuntalain mukaan ensisijaisesti valvoa ja hoitaa?

Kotimaa 22.05.2018 12:15

Uurainen (0,1 %) maksaa takaajana Valokuituverkkojen lainaerän, jonka Suurin osakas Kuuskaista (99,9 %) jätti maksamatta.

Kunnan omistus yhtiössä kasvaa. noin 25 % ?

https://www.ksml.fi/kotimaa/Uurainen-maksaa-takaajana-Valokuituverkkojen-lainaerän/1201857
Ilmoita
Tässä taitaa käydä niin kuin golf osakkaiden kanssa. Ensin liitytään osakkaaksi ilman äänivaltaa ja muut päättää järjettömät vastikkeet. Eroon ei osuudesta pääse rahallakaan vaan on maksettava kohtuuttomia maksuja hamaan tappiin asti.
Kannattaa miettiä kahdesti mihin lähtee mukaan ja luetuttaa sopimus paperit taholla, joka
ymmärtää jokaisen simpautuksen.
Ilmoita
Olihan siellä hallituksessa 2 järkevää. Valtuusto päättää, mutta enemmistö taitaa olla kellokkaita.
Ilmoita
Multian kunta taisi saada taas ihan uuden toisen Hämeenlinnan Hallinto-oikeuden toimenpide kiellon meneillään olevaan KSVH:Oy osakeatiin. Rahhoa ei saa maksaa Multialta KSVH Oy:lle.

On kuulemma kiellettyä valtion tukea vaikeuksissa olevalle yhtiölle, jota ei saa sitten vervaroilla tukea
Ilmoita
Kuuskaaista jätti lainavelvoitteensa raakasti maksamatta. Kuuskaista omistaa Uuraisten valkuituverkot Oy:stä 99,9 % ja Uuraisten Kunta 0,1 %.
Kuuskaista maksuvelvoite omistamansa maksukyvyttömän yhtiönsä velkaerästä olisi ollut 299 700 euroa ja Uuraisten kunnan osuus 300 euroa.

Uuraisten kunta on suurpiirteinen paksun verolompakkonsa kanssa. Sieltä pesee.

Uuraisten maksama 300 000 euroa on syytä kirjata suoraan menetetynä tappiotilille. Muutoin se vääristää Kunnan tilinpäätöstä.

1. Kunta ei tule koskaan saamaan rahoja takaisi velkomalla tosiasiallisesti itseään ja Kuuskaistaa, koska Verkkoyhtiö tulee olemaan aina maksukyvytö,

2. Uuraisten kunta tlee maksamaan lopunkin velan 2,7 miljoonaa euroa takaajana.

3. Uuraisten kunta osti lisäosakkeissa 24,8 % itselleen velkaa. Sen lisäksi, että on koko velan takaaja.

On todellakin suoraan "hölmölän talousoppikirjasta" ja tuohon ei pysty kuin kuntien hallituksen ja valtuustojen jäsenet kunnanjohtajien kanssa.

KSML 23.5.2018
UURAISTEN KUNTA MAAKSAA 300 000 EURON LAINAERÄN

Uuraisten kunta aikoo maksaa Uuraisten Valokuituverkot Oy:n pankkilainasta erääntyneen 300 000 euron erän. Kunnanhallitus päätti äänin 5-2 esittää järjestelyä valtuustolle. Kunta on takaajana alun perin kolmen miljoonan (3 000 000) euron lainalle, josta on nyt jäljellä noin 2,7 miljoonaa euroa. Yhtiö olisi halunnut siirtää huhtikuussa erääntyneen 300 000 euron maksuerän laina-ajan loppuun. Kunta ei takkajana tähän ole halukas, koska velkoja, Kuortaneen Osuuspankki, olisi näin menetellen korottanut koko lainan korkomarginaalia.

Kunnanhallituksen esitys on, että kunta maksaa pankille 300 000 euron erän ja muuttuu näin Valokuituverkon-yhtiön takausvelkojaksi. Kunta velkoisi yhtiötä siten, että se myöntäisi yhtiölle 95 000 euron suuruisen vieraan pääoman ehtoisen lainan ja 200 000 euron suuruisen pääomalainan.

Loppuosa kunnan saatavasta hoituisi osakemerkinnällä, jonka jälkeen kunnan omistusosuus yhtiöstä olisi yhteensä 24,9 prosenttia. Järjestelyllä halutaan turvata yhtiön taloutta ja varmistaa valtion tukien saanti.
Ilmoita
HYVÄT, PAHAT JA TYHMÄT

- Hankasalmi ja Jämsä ovat selvinneet hyvin pysymällä kokonaan erossa kaistayhtiöistä. Siitä huolimatta heillä on kattavat viestiyhteydet.

- Kinnula, Laukaa ja Äänekoski ovat selvinneet hyvin omin toimin tai kaupallisia operaattoreita käyttämällä

- Jyväskylä, Saarijärvi ja Viitasaari ja niiden asukkaat ovat selvinneet kohtuullisin rahallisin vaurioin Kuuskaistasta eroon. Jyväskylän käräjäoikeus tuomitsi Kuuskaistan palauttamaan ennakkomaksut, mutta Seinäjoen "Hyvä Veli" käräjäoikeus auttoi Kuuskaistaa hyväksymällä sen "velkasaneeraukseen", eikä Jyväskylän käräjäoikeuden määräämiä maksuja saa enää velkoa eikä maksaa 8 vuoteen, koska ne on saneerausvelkoja!!!!!

- Kuhmoinen (65 %) perusti Kuuskaistan (35 %) kanssa Kuhmoisten Laajakaista Oy:n

- Uurainen (0,1 %) on Kuuskaistan (99,9 %) omistaman yhtiön osakas ja 3 miljoonan euron velkojen takaaja. Uurainen maksoi takaajana juuri 300 000 euron velan. Uurainen maksaa varmasti vielä loput 2,7 miljoonaa.

- KSVH/KSVV- rapukunnat ovat matkalla "Kankkulan kaivolla melkoisiin haasteisiin".
Pihtipudas, Kivijärvi, Kyyjärvi, Karstula, Kannankoski, Multia, Petäjävesi, Konnevesi, Toivakka ja Luhanka vastaavat takauksillaan KSVH Oy:n noin 33 miljoonan euron tappioista, täyttävä negatiivisen arvoisten osakkeiden ostolla yhtiön kassaa miljoonilla euroilla (2017 pyyntö 5 M€, 2018 nyt 2,2 M€ ja 2019?)

- Keuruu hinkuu vielä kovasti KSVV pippaloihin mukaan, mutta Korkein Hallinto-oikeus laittaa kapuloita rattaisiin

Mistä on kyse?
Sanna Savela, Yle Keski-Suomi, 12.3.2015
• Verkko-osuuskunta Kuuskaistan piti rakentaa valokuituverkko Keski-Suomessa 18 kuntaan.
• Kuuskaistan ajauduttua rahoitusvaikeuksiin kuusi kuntaa osti liiketoiminnan ja perusti Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n. (KSVV)
• Kuntien yhtiö on saanut verkon valmiiksi tähän mennessä neljässä kunnassa.
• Muut Kuuskaistan valinneet kunnat miettivät yhteistyön jatkamista Kuuskaistan kanssa tai liittymistä kuuden kunnan yhtiöön.
• Jämsä, Hankasalmi ja Kinnula jättäytyivät rakentamisesta sivuun jo alkuvaiheessa, nyt ne miettivät omia ratkaisuja. Kinnula rakensi itse oman verkon.
• Joutsa tähyilee Mikkelin Kyläverkon suuntaan.
• Äänekoskella ja Laukaassa verkon rakentajaksi valittiin Sonera.
• Maakunnassa ainoastaan Muuramessa verkko toteutuu kaupallisesti.

https://yle.fi/uutiset/3-7839512
Ilmoita
Ihmettelen, miksi kunnat syytävät lapiolla rahaa laajakaistayhtiöön, mutta vanhustenhoito hoituu kunnissa lain säätämällä alarajalla ja säästöihin kehotetaan yhtenään, vaikka todella olisi tarve lisäresursseihin. Mikä on sekoittanut päättäjien pään ja saanut ajatukset lentämään hunningolle ja huitsin Nevanaan? Keskittykää nyt kunnolla, älkääkä häslätkö!
Ilmoita
osakesijoittaminen on tuottavaa toimintaa.uurainen voi olla tulevaisuudessa rikas kunta.
Ilmoita
Tai sitten rutiköyhä.
Iso osa osakesijoittamisista on myös raskaasti tappiollista kuten Talvivaara, aikanaan Valco, lopetettu Kemijärven selluloosatehdas, Lievestuoreen selluloosayhtiö jne.

Uuraisten Valokuitu Oy:n osakkeiden markkina-arvo on negatiivinen, koska se ei pysty maksamaan liiketuloillaan kulujaan ja velkojaan, eikä näinollen tuottamaan osinkoja ja lisäarvoa omistajilleen.

Omistajan täytyy pumpata sinne joka vuosi lisää rahaa.
Ilmoita
Olisko valtuustossa järkeä tehä päätös pistää lappu luukulle. Ei meijän rahoja kannata hulluuteen laittaa.
Ilmoita
Eipä taida valtuustossakaan järki-ihmisiä olla tarpeeksi. PS-joukko kh-ehdotusta vastustaa, muista ei ole tietoa. Rahareikiä olisi tärkeämpiinkin asioihin - kuten vaikka koulun vuotavaan kattoon ja vanhustenhuollon kotipalvelun parantamiseen.
Ilmoita
No niin... 16-5 äänin kh:n ehdotus liittyä Kuuskaistan lypsykarjaan hyväksyttiin. Ei, ei todellakaan ole älliä valtuustossa, joka tuollaisen hyväksyy.
Ilmoita
Tätä valokuitua on hehkutettu mm. sillä, että tulevaisuudessa lääkäripalvelut siirtyy nettiin. Ai jaa...? Ei ainakaan vielä nettilääkärit hoida sairauksia. Chattailla kyllä voi, mutta eipä sekään ilmaista ole. Mm. Terveystalolla se maksaa 46 euroa. Kaikkein halvimman nettilääkärin kun katselin, niin maksoi n. 11 euroa. Osoite oli Viroon ja maksua varten olisi pitänyt ilmoittaa kaikki luottokorttitietonsa. - Kiitos EI!

Ja lopuksi: lääkäri kiskaisee sinulta tuon 46 ekua ja antaa hyvän neuvonsa: varaa aika
vastaanotolle.
Ilmoita
On Uuraisten historian HÄRSKEIN esitys kunnanhallituksessa: " Kunnanhallitus päättää laittaa täytäntöön §:n 24 ( Uuraisten Valokuituverkot Oy:n rahoitusjärjestelyt) välittömästi. Järjestelyn täytäntöönpanon lykkäys ja päätöksen lainvoimaisuuden odottaminen on uhka rahoitusjärjestelyn toteuttamiselle ja tarkoittaa pahimmillaan sitä, että koko takausvastuu realisoituu kunnan maksettavaksi. Kokonaisharkinnan perusteella täytäntöönpanon edut katsotaan haittoja suuremmiksi ja täytäntöönpanon lykkääminen aiheuttaa päätöksen käymisen hyödyttömäksi. "
Ilmoita
Johan on taas lorua kunnanhallituksessa.
Ilmoita
Täytäntöönpanon pitäisi kyllä olla ehdollinen, koska täytäntöönpanoon voi tulla kielto mahdollisen valituksen kautta.
Ilmoita
Valitus ja pyyntö taytäntöönpanon kiellosta!
Ilmoita
Uurainen matkalla kriisikunnaksi valokuidun kanssa. Saatte nähdä, että entisetkin rahat on mennyttä
Ilmoita
Onko joku laskenut, koska Uurainen on laajakaistapuuhailussa saamassa tuloja?
1 VASTAUS:
Olen laskenut.

Kunta ei saa koskaan siitä tuloja.
Mutta maksuja tulee joka vuosi lisää.
+Lisää kommentti
Kansa, joka pimeydessä vaeltaa ... Uuraisilla, valitsee joukostaan pimeimmät edustamaan itseään.
Lainaan entistä opettajaani, joka kovapäisten kohdalla huokaisi: "Voi, miten pimeää mahtaa olla
pimeys, kun valkeuskin on noin pimeää."

Ehdotan samaa, mitä joku Karstulan sivulla: Kuntalaisaloitteena tutkintavaatimus valtuutettujen
tuottamuksellisuudesta ja vahingonkorvausvaatimus. - Kuka rohkea tekee aloitteen?
1 VASTAUS:
katsos ketsis kun kuitu on vedetty näille oman edun tavoittelu valtuutetuille.laittakaa nimiä näytille näistä hurmoslaisista.
+Lisää kommentti
Kuulin, että on lähtenyt valitus Kuuskaista päätöksistä. Se on oikein tehty. Tämä kuitusuhmurointi on saatava poikki. Taitaa olla Hallinto-oikeuksissa kohta enemmän valituksia kuin maahanmuuttajilta. Tuomarit miettiivät kuumeisesti ovatko kepun vaiko tavallisten, rehellisten kuntalaisten puolella.
Ilmoita
"Kokonaisharkinnan perusteella täytäntöönpanon edut katsotaan haittoja suuremmiksi ja täytäntöönpanon lykkääminen aiheuttaa päätöksen käymisen hyödyttömäksi."

Tehtiinköhän täytäntöönpano?
Ilmoita
Viimeseen tappiin saakka päättäjät vedättää kunnan rahoilla huonoja päätöksiä. Ei kukaan tunnusta virhettä. Päättäjät vaihtoon ja esittelijä kanssa.
1 VASTAUS:
Kannatan!
+Lisää kommentti
Näemmä siis hallinto-oikeuteen laitettu valitus ja nyt kunnanhallitukseen rustattu vastinetta. Jo on aikoihin eletty, jos joku pohjanmaan pikkupankki voi uhata KUNTAA konkurssilla... Pahasti on asianlaita tuon kuituhulluuden kanssa!
1 VASTAUS:
Kovin oli hämärää kapulakieltä kunnanhallituksen vastineessa valitukseen. Liekö ihan kunnanisä ite sen riipustellut? Olisi voinut pysyä asiallisessa sävyssä. Nyt sanavalinnoissa kalskahti valittajien mollaaminen. Eikö lie valittaminen kuntalaisen perusoikeus asiassa kuin asiassa ? Vai onko valokuidusta tehty TABU?
Ihmetellä pitää myös persuporukan lipsuvia linjoja. Ensten annetaan eriävä mielipide ja sitten taas ollaan toista mieltä - tarkoittaa noita hallituksen jäseniä.
+Lisää kommentti
Joo, outoa on tehty taas yhdessä kunnassa. Miksi ? Taloudellisissa vaikeuksissa olevan yhtiön osakkeen käypä arvo? Valitettavasti kyseistä yhtiötä ei saa tukea osakeostolla jos se on taloudellisissa vaikeuksissa.
Ilmoita
Uuraisilla esitetään veroäyrin nostoa 20,5 prosentista 21,5 prosenttiin vuodelle 2019.

Sekään ei tuo kuin 444000 e kassaan eli seuraavan valokuitu lainan osamaksun.

Sitten kun laina on maksettu kokonaan pois, veroäyri onkin 23,5 prosenttia tuota vauhtia.
1 VASTAUS:
Ettei vaan veronkorotus johtuisi jatkuvasta paineesta laajentaa kouluja? Tietty alue ja porukka kun tuntuu lisääntyvän ettei laskussa enää pysytä. Näin on.
+Lisää kommentti
Kuuskaista vedätti kaikkia Keski-Suomen kuntia lähtemällä laajakaistakisaan rahattomana. Kymmenen kuntaa halusi jatkaa kuntalaisten nylkemistä uudella yhtiöllä KSVV. Saarijärvi, Viitasaari ja Jyväskylä vetivät Kuuskaistan käräjille. Kuuskaista myönsi kepuloinnin ja jouduttuaan maksumieheksi halusi välittömästi velkasaneeraukseen. Velanmaksua leikattiin niin että kunnat ja etumaksut maksaneille kunnille ja kuntalaisille luvattiin 30 % maksuista. Vain Uurainen jäi roikkumaan omalla yhden prosentin osuudellaan Kuuskaistan hämähäkinverkkoon perustetulla yhtiöllä. Näyttää, että kaikki lainan lyhennykset maksatetaan nyt Uuraisten kunnalla. Onko lainsäätäjät ajan tasalla kun näin kierosti voidaan vähiä veronmaksajia edelleen kupata? Veroäyriä nostetaan ennätys korkeuksiin että muutama talous saa nettiyhteyden. Vanhusten ja lasten hyvinvoinnista vähät välitetään. Olen häpeissäni kuntamme puolesta.
Ilmoita
Kieroa ja pelkurimaista toimintaa. Kuuskaistan tulisi maksaa lainanlyhennykset koska omistaa yhtiönkin lähes 100%:sti. Miksi kunta niitä makselee?
Ilmoita
Kuulin että Kuuskaista maksaa Viitasaaren ennakkovaraajille 30 € / vuosi palautusmaksuja. Kaverini koko palautussumma on 300 €. Palautus kestää kymmen vuotta. Vakavarainen tuntuu yhtiö olevan. Onnittelut Uuraisille onnistuneesta yhtiökumppanuudesta.
Ilmoita
Kouluja täytyy tuhottoman kersamäärän takia laajennella. Ja jotkut urheiluhullut kouhottaa uutta isoa urheilukenttää, mihin uppoaa miljoonia kanssa. Joka 50 metrin päähän pitää keskustassa rakentaa leikkikenttä! Ja tietysti eräiden kouhojen väkisin haluamaan valokuituun uppoaa 3 miljoonaa, kun yhtiö ei ikinä koskaan ole aikonutkaan lainojaan itse maksella! Vesiosuuskuntia paimennetaan perustamaan kunnan kanssa vesiyhtiö. Arvatkaas miksi: no, sitten oy voidaan myydä Jyväskylälle ja kuntalaiset rupeavat saamaan mukavia hulevesilaskuja. - Että kiitoksia vaan meidän kunnanisälle, jolta älliä ei löydy.
Ilmoita
Näille koulut täyttäville löytyis ihan oman tilava toimitalo ihan keskustasta, mihin voisivat opetuksen järjestää. Hirvaskankaalta kulkee linja-auto. Ei kestä seinät eikä lompakot tätä kasvua.
Ilmoita
Ensi valtuustossa on kuitufirman raportti. Mutta vaikka kuntalaiset maksaisivat veroissa tuota valoyhteyttä itsensä kipeäksi, niin kaikki tieto on edelleen salaista. Yleisö ajetaan pois valtuustosalista, kun em. raporttia käsitellään. Ja on kuulemma niin salainen, ettei valtuutetutkaan saa sitä etukäteen luettavaksi vaan se jaetaan vasta salissa. Todellinen firman tilanne jäänee silti varmaan edelleen suureksi mysteeriksi kaikille luottamushenkilöille - ja virkamiehille.
Ilmoita
Ei tuommoisen kuitufirman raportin tule salainen olla. On jossain opittu siihen salailuun ja nähty se hyvänä keinona toimia. Tässä valokuitujutussa yleensä on ollut salaista tai luottamuksellista lähes kaikki Keski-Suomessa eikä juuri mitään tule yleisön tietoon muuta kuin mahdollisten valitusten kautta.
Ilmoita
MOT: Kymppitonnien nettiliittymä
ma 12.11. klo 20:00 - 20:30

Katso ohjelmaa»

Syrjäseutujen tuettu laajakaistahanke on johtanut lukuisten yritysten talousongelmiin. Nyt ongelmat - ja velat - uhkaavat kaatua kuntien niskaan. Langattomien yhteyksien paraneminen on rokottanut kiinteän laajakaistan menekkiä. Toimittajana Lauri Miettinen.

https://www.telsu.fi/maanantai/yle1
Ilmoita
Eiköhän liitetä Uurainen Hankasalmeen, kun siellä kunnanjohtajalla on järkeä enemmän - ainakin tässä kuituhommassa. Tässä ote MOT-haastattelusta:
Monista Keski-Suomen kunnista poiketen Hankasalmi jäi pois tuetusta laajakaistasta – kuntaa epäilyttivät verkon rakentamislainoihin vaaditut takuut.
Matti Mäkinen:
”Me katsottiin, että me emme voi lähteä takaamaan sitä hanketta. Siis siihen sisältyi liian isoja riskejä siihen lainatakuuseen. Takaukset olisivat meiltä menneet reilusti yli kuuteen miljoonaan.”

Useat tuetut laajakaistahankkeet ovat kohdanneet talousongelmia. Erityisen kiharaista on ollut Keski-Suomessa. Tuetun laajakaistan rakentajia on valittu maakunnallisilla kilpailutuksilla. Keski-Suomessa merkittävään osaan hankkeista löytyi vain yksi halukas rakentaja, pohjalainen Verkko-osuuskunta Kuuskaista.

Matti Mäkinen:
”Me katsottiin aikaisempia tilinpäätöksiä. Neljä viimeistä tilinpäätöstä oli miinusmerkkisiä.”
”Toinen juttu oli se, että Kuuskaista-osuuskunta olisi moninkertaistanut liikevaihtonsa tällä uudella hankkeella ottamalla nämä kaikki Keski-Suomen kunnat mukaan. Eli oli erittäin pieni toimija aloittamaan näin isoa ja mittavaa hanketta.”
”Yhtiön toimintavolyymi oli niin pieni, ettei sitä olisi voitu ottaa rakentamaan esimerkiksi kunnan koulukeskusta.”
Ilmoita
Uuraisten Valokuituverkot oy:n nettisivulla sanotaan:
"Uuraisten Valokuituverkot Oy mahdollistaa Uuraisten kunnan ja sen lähialueiden kehittymisen nopeiden ja nykyaikaisten tietoliikenneyhteyksien avulla."
Elikkä - meinataanko kunnan 100-prosenttisesti takaamalla lainalla kenties rakentaa liittymiä lähialueille, kuten Lannevedelle ja Hirvaskankaalle, jonne on tulossa uutta asutusta? Ja varmaan tänne tarjotaan extra-halpuutus-hinnoilla liittymiä.
Ei varmaan tällainen ylikunnallinen homma ole viestintäviraston tukilain mukaista?!
Ilmoita
Miten siellä menee kuituyhtiön kanssa?
Onko pohjalaiset jo rahastaneet riittävästi?
Rakkausko se vei kuukkalaiset Kuuskaistan hunaja-ansaan?
Ilmoita
1. Talous romahti UURAISILLA – tilanne valkeni kaikessa karuudessaan vasta alkuvuonna
15.03.2019 KSML

"Tulos heikkeni dramaattisesti vuodesta 2017 vuoteen 2018."

https://www.ksml.fi/kotimaa/Talous-romahti-Uuraisilla-–-tilanne-valkeni-kaikessa-karuudessaan-vasta-alkuvuonna/1340855

Uuraisilta kun ollaan, niin se on aina mielessä, talous nimittäin.

Kunnanjohtajan blogi
19.03.2019

Näin kävi myös Uuraisten kunnassa. Tulos heikkeni dramaattisesti vuodesta 2017 vuoteen 2018. Reagoimme nopeasti talouden negatiivisiin muutoksiin strategiamme mukaisesti. Talouden negatiivinen kierre on katkaistava jo tänä vuonna ja informaatio-ohjauksen tueksi tarvitaan resurssiohjausta. Tavoitteena on pienentää ns. toimintakatetta jo vuoden 2019 aikana, mikä koostuu koko organisaation yhteisistä säästöistä käyttötalousmenoihin sekä pyrkimyksestä käyttötaloustulojen lisäämiseen. Henkilöstön talkoovapaiden käyttöä suositellaan. Toimintakatteen pienennys tuodaan aikanaan valtuustoon talousarvion muutoksena.

http://uurainen.fi/fi/10/Kunnanjohtajan+blogi

2. PIHTIPUTAAN kunnan talous repsahti verotulojen ja valtionosuuksien vähentyessä
18.03.2019 KSML

Pihtiputaan kunta onnistui kuromaan viime vuoden talousarviossa ollutta talouden alijäämää umpeen 222 000 eurolla. Vuoden 2018 tilinpäätös on silti 650 000 euroa alijäämäinen. Tulos on peräti 1,1 miljoonaa heikompi kuin edellisvuoden tulos.

https://www.ksml.fi/kotimaa/Pihtiputaan-kunnan-talous-repsahti-verotulojen-ja-valtionosuuksien-vähentyessä/1342780

Vilkasta keskustelua asian tiimoilta Pihtiputaalla

https://keskustelu.suomi24.fi/t/14835237/kunta-quotkusessaquot
1 VASTAUS:
Uuraisilla on päättäjillä vielä jauhot suussa... Mahtaakohan kunnanhallitus saada tilinpäätösvaltuustossakaan huutia. Vastuuvapaus valokuitumöhlimisen takia pitäisi evätä!
+Lisää kommentti
Uuraisten valokuitu on mukana näissä Keski-Suomen talouskatastrofaalisissa valokuituverkko markkinoilla

Keski-Suomen valokuituyhtiöiden 6 kpl liikevaihto (yläkuva) ja tulos (alakuva) 1000 euroa

https://4.bp.blogspot.com/-HQ9gMRhS29A/XLrT6PnuBgI/AAAAAAAAAXQ/cIgGaRuHr0gx8lLieI0cj_q0To3DLq17QCLcBGAs/s1600/kuvat.png

Keski-Suomen valokuitu yhtiöiden 6 kpl oma ja vieras pääoma 1000 euroa

https://1.bp.blogspot.com/-CPb40c2Uvc8/XLrUTP_sb7I/AAAAAAAAAXY/TYn6r4C9zrYk-e4BTZjAJ1jhMmUdDW6LQCLcBGAs/s640/kuva1.png
Ilmoita
MIKSI alunperinkin elinkelvotonta (= kovin vähän liittymiä) kuitufirmaa pitäisi viimeisillä kuolemankorinahetkillään vielä veronmaksajien varoilla tekohengittää ??
Ilmoita
Ei kannattaisi enää tehdä kauniita sopimuksia Kuuskaistan kanssa. Kaikkihan ne on firma rikkonut ja yrittää nytkin vain kieroilla itselleen kaikki edut ja maksattaa kunnalla. On meillä päättäjät - voi hyvät hyssykät!
Ilmoita
Onko kunnanjohtaja keksinyt lääkkeen Kuuskaistan rahastukseen?
2 VASTAUSTA:
Kankkulan kaivoon eli Kuntakonserniin menee vaihtovekakirjoineen Uuraisten valokuitu ja Uuraisten veronmaksajien verorahat.

2026 ei ole varmasti enää olemassa toimintaa Uuraisten Valokuituverkolla.
Edes kunnat eivät voi vuosia aina tappiollista yhtiötä ylläpitää.

Tässä taas Kuuskaistan vapautus rahallisista vastuista eli velkojen maksuista Uuraisten veronmaksajien rahoilla.

Kuuskaista on kuitenkin netonnut alkuvaiheessa hyvin kaivelemalla kaapeleita metsiin 2 - 3 kertaisella hinnalla verrattuna käypiin hintoihin.

KSML 15.5.2019

Ainutlaatuinen järjestely Uuraisilla – verkkoyhtiöstä osa kuntakonsernia
15.05.2019

Uuraisten Valokuituverkot Oy:stä tulee osa Uuraisten kuntakonsernia vuonna 2026, mikäli nyt käynnistettävä lainaohjelma toteutuu suunnitellusti. Uuraisten järjestely on ainakin Keski-Suomen alueella ainutlaatuinen.

https://www.ksml.fi/kotimaa/Ainutlaatuinen-järjestely-Uuraisilla-–-verkkoyhtiöstä-osa-kuntakonsernia/1373351
Related Articles Ainutlaatuinen järjestely Uuraisilla – verkk ...

Ainutlaatuinen järjestely Uuraisilla – verkkoyhtiöstä osa kuntakonsernia

Found by glonaabot: ksml.fi, 2019-05-15 11:50:18 (CET)

Uuraisten Valokuituverkot Oy:stä tulee osa Uuraisten kuntakonsernia vuonna 2026, mikäli nyt käynnistettävä lainaohjelma toteutuu suunnitellusti. Uuraisten järjestely on ainakin Keski-Suomen alueella ainutlaatuinen.... Uuraisten Valokuituverkot Oy perustettiin vuonna 2015 rakentamaan ja hallinnoimaan verkostoa. Yhtiön omisti alussa lähes kokonaisuudessaan Verkko-osuuskunta Kuuskaista, mutta kunnan omistusosuus on kasvanut ja kasvaa edelleen yh ... Read full article: ksml.fi- Ainutlaatuinen järjestely Uuraisilla – verkk ... →

https://news.glonaabot.com/article/finland/fce7da51f8a6a6e973e2c13a8166c1ad7ba1dec15dc7105a1d8558df81196c29
+Lisää kommentti
Tuloja pitäisi jostain saada verkon ja yhtiön ylläpitämiseksi. Mistä? Ei ainakaan liittymistä!
Ilmoita
Businesvinkki

Myykää kaapelin pätkät ja velat yhdellä (1) Eurolla Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:lle.

Se on muuten niin haisevalla kuralla, että sinne uppoaa kyllä vaivatta paljon lisää tälläista rapaa.
Ilmoita
Ja sitten tukianomus Keski-Suomen Elylle vetämään. Sieltä saa tukea vaikka vastoin lakia.
Ilmoita
Niin ja Istanbulissa on tunnettu rahoittajapankki, jonka kanssa voi tehdä Uuraisten kunnan antamasta lainasta johdannais sopimuksen ja kokosuojaus sopimuksen
Ilmoita
KSML 16.5.2019

Valokuituverkko kunnan omistukseen

Uurainen
Eeva Salminen

Uuraisten Valokuituverkot Oy:stä tulee osa Uuraisten kuntakonserniavuonna 2026, mikäli nyt käynnistettävä lainaohjelma toteutuu suunnitellustu. Uuraisten järjestely on ainakin Keski-Suomen alueella ainutlaatuinen.

Uuraisten Valokuituverkot Oy perustettiin vuonna 2015 rakentamaan a hallinnoimaan verkostoa. Yhtiön omisti alussa lähes kokonaisuudessan Verkko-osuuskunta Kuuskaista, mutta kunnan omistus on kasvanut ja kasvaa edelleen yhtiön talousvaikeuksien vuoksi. Yhtiö ei edelleenkään selviydy lainanlyhennyksistä, ja kunta on takaajana.

Valokuituverkot ottaa kunnalta korollista lainaa ja antaa optio-oikeuksia kunnalle.
- Meillä on laadittu vaihtovelkakirjassa lainaohjelma, jonka mukaisesti laina on 1,7 miljoonaa, mikä perustuu yhtiön velattomaan arvoon, kunnanjohtaja Juha Valkama sanoo.
Mikäli prosessi etenee suunnitellusti, Uuraisten kunta on enemmistöomistaja vuonna 2026 ja Uuraisten Valokuituverkot osa kuntakonsernia.

Valkaman mukaan yhtiön liiketoiminta on käyttökatetasolla kannattavaa.

- Suurimmat haasteet ovat liian suuret rahoituskustannukset ja infrayhtiölle liian aggressiivinen lainan takaisinmaksuohjelma suhteessa tunnuslukuihin.
Järjestelyt vaativat vielä kunnanvaltuuston hyväksynnän.

https://www.ksml.fi/kotimaa/Ainutlaatuinen-järjestely-Uuraisilla-–-verkkoyhtiöstä-osa-kuntakonsernia/1373351
Ilmoita
Uuraisten Valokuituverkot Oy:n toimintaedellytyksiä vahvistetaan ja yhtiö siirtyy hallitusti kunnan omistukseen 2020-luvulla haittaamatta kunnan perustehtävien hoitoa

15.05.2019

Valokuitu on monissa kunnissa huolen rypyn otsalle nostattava sana. Näin Uuraisillakin, vaikka itse kuituverkko on todettu toimivaksi ja lupausten mukaisesti supernopeaksi.

Mutkikkaiden vaiheiden jälkeen Uuraisilla päädyttiin vuonna 2015 perustamaan Uuraisten Valokuituverkot Oy verkostoa rakentamaan ja hallinnoimaan. Yhtiön omisti alussa lähes kokonaisuudessaan Verkko-osuuskunta Kuuskaista, mutta kunnan omistusosuus on kasvanut ja kasvaa edelleen yhtiön talousvaikeuksien vuoksi. Syksyllä 2015 kunnanvaltuusto päätti antaa 100 prosentin omavelkaisen takauksen Uuraisten Valokuituverkot Oy:n 2,8 miljoonan euron lainalle. Uuraisten Valokuituverkot Oy ei kuulunut kuntakonserniin, eli kunta ei omistanut siitä yli puolta. Kyseinen kunnan takaama laina liittyi lailla hyväksyttyyn laajakaistatukiohjelmaan. Takaus oli kuntalain mukainen ja päätös on saanut lainvoiman ja toimeenpantu. Takausprovisio määriteltiin tuolloin 3,8 prosentiksi, mutta alennettiin myöhemmin kahteen prosenttiin.

Valokuituverkon rakentamiseen Uuraisten Valokuituverkot Oy sai laajakaistalain mukaisen julkisen tuen, mikä koostuu kunta- ja valtionosuudesta. Valtion rahan maksajan Traficomin, entisen Viestintäviraston viimeinen maksatuspäätös on tämän vuoden maaliskuulta.

Vuonna 2018 osoittautui, ettei Uuraisten Valokuituverkot kykene suoriutumaan 300 000 euron kertaluontoisesta lainanlyhennyksestä. Kunta takaajana joutui suorittamaan sen ja siitä kunnalle muodostui takautumisoikeus Uuraisten Valokuituverkot Oy:tä kohtaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että kunta saa rahoitus- ja omistusjärjestelyissä Uuraisten Valokuituverkot Oy:n osakkeita. Kunnan osakekanta nousi tuolloin 24,9 prosenttiin.
Tämän vuoden aikana on käynyt ilmi, ettei Uuraisten Valokuituverkot Oy vieläkään pysty suoriutumaan lainanlyhennyksistään. Kunnan aloitteesta on asian valmistelussa haettu pysyvää ratkaisua vaihtovelkakirjalainalla.

Lähtökohta on, että myös Uuraisten Valokuituverkot lyhentävät pankkilainaa ja maksaa korkoja, mutta kunta takaajana suorittaa lainanlyhennyksiä, josta kunta saa takautumisoikeuden velalliseen eli Uuraisten Valokuituverkot Oy:öön nähden. Takautumisoikeutta kutsutaan regressiosaatavaksi, joka vaihtovelkakirjalla käännetään oman pääoman ehtoiseksi omistusosuudeksi yhtiössä. Vaihtovelkakirjalaina on korollinen laina, jonka Uuraisten Valokuituverkot Oy ottaa kunnalta ja antaa optio-oikeuksia kunnalle siten, että kunnalla velkojana on oikeus merkitä yhtiön osakkeita ja maksaa osakkeiden merkintähinta kuittaamalla se vaihtovelkakirjassa tarkoitetulla lainasaatavalla.

- Meillä on laadittu vaihtovelkakirjassa lainaohjelma, jonka mukaisesti laina on 1,7 miljoonaa, mikä perustuu yhtiön velattomaan arvoon, kunnanjohtaja Juha Valkama sanoo.
Mikäli prosessi etenee suunnitellusti, Uuraisten kunta on enemmistöomistaja vuonna 2026 ja Uuraisten Valokuituverkot osa kuntakonsernia.

Kunnan kannalta on positiivista, että se ei ole hankkimassa tappiota tuottavaa yritystä, sillä käyttökatetasolla yhtiön liiketoiminta on kannattavaa, yhtiön suurimmat haasteet ovat liian suuret rahoituskustannukset ja infrayhtiölle liian aggressiivinen lainan takaisinmaksuohjelma suhteessa yhtiön liiketoiminnan tunnuslukuihin.

- Uskon yhä, että toimiva valokuituverkko on kunnalle tulevaisuudessakin tärkeä ja että kunnan kasvava omistajuus vain vahvistaa sitä, Juha Valkama lisää.

Uuraisten järjestely on ainakin Keski-Suomen alueella ainutlaatuinen. Valmistelussa on pyritty ottamaan kuntalaki ja EU- säännökset mahdollisimman tarkasti huomioon.
Järjestelyt vaativat vielä kunnanvaltuuston hyväksynnän, asia on valtuustokäsittelyssä 20.5.2019.

Lisätietoja kunnanjohtaja Juha Valkama, p. 014 267 2602

http://uurainen.fi/fi/2128/12/Ajankohtaista
Ilmoita
On kyllä syytä tutkia kuntalakia ja katsoa kunnan tehtävät.
Niihin ei kuulu verkkoyhtiön ylläpito ja tekohengittäminen.
Kuntapäättäjät, nyt tarkkoina!
Vastuu painaa itse kunkin päättäjän hartioita ja lompakkoakin, jos sille päälle sattuu.
Ilmoita
Anonyymi kirjoitti 16.5.2019 12:00 Kuhmoisten palstalla

Valokuituyhtiö on taloudellisissa ongelmissa. Tilaajia ei ole riittävästi.
Jos olisi kaksi vaihtoehtoa, niin kumpaa kannattaisit:
*Valokuitua käyttävät maksaisivat 30e/kk enemmän
*Jokainen kunnallisveron maksaja maksaisi 3e/kk enemmän
Suunnilleen tuollaisista summista on nyt kyse. Äänestäkää!

Tosiasiassa tuo on hyvin tunnettu "Chigago kiristys" menneeltä 1930-luvulta
Gänggi (Kepu?) tarvitsee rahansa oli miten oli.

"Maksatte nyt 30 E/kk enemmän ja tulevina vuosina 40- ja 50- Euroa/kk tai itkette
" Jokainen veronmaksaja maksaa nyt 3 E/kk enemmän ja tulevina vuosina 4- ja 5- Euroa/kk ja itkette.

Toisaalta Uuraisnen o taannut valokuidun velkoja noin 2 000 000 euroa ja maksoi siitä viime vuona jo takauksen vuoksi 300 000 euroa.
Uuraisilla 330 000 euron ylimääräinen maksu tietää aina 1 veroäyriä lisää. Eli koko velka noin 6,5 veroäyriä.

Sitten kokonaisveroäyri olisi noin 28 prosenttia nykyisen 21 sijasta.

Että sillalailla.
https://keskustelu.suomi24.fi/t/15658505/tassa-aanestys!
Ilmoita
Valtuusto varmaankin päätti niin kun hallitus esitti eli kuristusnaru kaulaan siinä valokuitusekoilussa? Tietääkö kukaan?
Ilmoita
Kuntien verkkoyhtiön tervehdyttämisen haasteet

23.05.2019 KSML

Keski-Suomen Verkkoholding Oy (KSVH) haluaa 8.5.2019 pidetyn ylimääräisen yhtiökokouksen mukaan tervehtyä (KSML 9.5.), koska se ei pysty maksamaan tänä vuonna 545 000 euron lainanhoitokulujaan 29 miljoonan euron takauksista. Lainanhoitokulut ovat seuraavien kolmen vuosikymmenen ajan 800 000 euroa vuodessa.

Tervehdyttäminen on vaikeaa, sillä vakava puutostauti jylläsi jo ennen KSVH:n ja sen omistaman Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n (KSVV) synnyttämistä. Taudin siemen siirtyi niihin rivakasti nyttemmin yrityssaneerauksessa olevasta Verkko-osuuskunta Kuuskaistasta.

Potilaalle tehtiin jopa kauneusleikkaus riittävän reseptilääkkeen (valtiontuki) saamiseksi: omistajakuntien perustama holdingyhtiö hallinnoimaan verkkoyhtiötä. Plastiikkakirurgina lienee toiminut Inspira Oy, Kuntaliiton omistaman Kuntarahoituksen tytäryhtiö.

KSVV:n käyttökate on vain 300 000 euroa vuodessa. Paranna sillä sitten vakavaa tautia!

Taudista toki varoiteltiin vuosikausia moninaisin äänin ja toimin, mutta kukapa mukaan höynäytetty ikäviin tosiasioihin vakavasti suhtautuisi ja ajattelemattomuuttaan tunnustaisi.

Puutostautiin haettiin valtiolta lääkettä (tukea) ja sitä uskottiin saatavan niin, että jotain jopa jäisi taudin mahdollisten jälkitautienkin hoitoon.

Ongelmaksi muodostui kuitenkin se, että tautiin ei ollut mahdollista saada yliannostusvaaran vuoksi reseptiä. Lääkettä oli jo aiemminkin annosteltu yli määränsä.

Yhtiökokous pohti itsehoitolääkkeenä sitä, voisivatko omistajakunnat maksaa lainanhoitokuluja vakavasti sairaan yhtiön puolesta muutamien vuosien ajan tai siirtää valokuituverkkoja kuntien omistukseen. Ei ajateltu, että yliannostus vain lisääntyisi näillä lumelääkkeillä.

Onko parantumattomasti sairasta syytä pitää hengissä? Letkujen irrottaminen tulee kalliiksi, mutta kalliimpaa on tekohengittäminen. Hoitovirheitäkin saatetaan tutkia.

Tämän erittäin omalaatuisen järjestelyn taustalla ”tukeaan” on osoittanut poikkeuksellisen mittavaksi kasvatettu Kuntaliitto-konserni, joka antaa kunnille oikeudellisia, hankinta-, rahoitus-, tilintarkastus- ym. moninaisia kuntakentän palveluja.

Olisiko jo aika miettiä, toimiiko tuo valtio valtiossa -konserni yhteiskuntaa hyödyntäen? Siinähän ovat yksissä käsissä niin sanotut vaaralliset yhdistelmät aina hankinnoista ja rahoituksesta valvontaan ja tarkastukseen.

Hannu Luotola
Saarijärvi

https://www.ksml.fi/mielipide/mielipidekirjoitus/Kuntien-verkkoyhtiön-tervehdyttämisen-haasteet/1377299
Ilmoita
Kunnat ajautuivat historialliseen talous kriisiin 2018

Alla on listattu Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n omistajakuntien tilanne ja kahden Kuuskaistan kanssa peuhaavan kunnan tilanne.

Kahta kuntaa lukuun ottamatta, Luhanka ja Multia kaikki muut ovat kääntyneet vuoden aikana miinukselle (-).

Ja mitenkä vuosi 2019 on. Näille kunnille tulee KSVH Oy:n velkojen ja korkojen maksua takaustensa perusteella eikä noita maksuja ole edes budjetoitu vuoden 2019 taloussuunnitelmaa.

Kyyjärvi on jo kriisikunta ja tätä vauhtia loput valokuitukunnat ovat ensi vuona 2020 kaikki kriisikuntia ja erityisesti valokuituyhtiön takia.

Kuntien tilikauden tulos +/- tilinpäätöksessä, euroa, 2018 (ennakko), 2017

KSVV kunnat, 2018, 2017
Karstula -31000, 783000
Kannonkoski -2000, 373000
Kivijärvi -736000, -208000
Konnevesi -1394000, -1458000
Kyyjärvi -385000, 22000
Luhanka +304000, 406000
Multia + 40000, 102000
Petäjävesi -389000, 392000
Pihtipudas -756000, -217000
Toivakka -1478000, 65000

KUUSKAISTA
Kuhmoinen 135000, 1068000
Uurainen -1647000, 145000

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6f6834fb-10fd-44c2-bde7-8e695aeb9a9a
Ilmoita
Sinne niitä laajakaistamiinuksia on merkitty pitkälti tuleville vuosille...
Ilmoita
Uurainen, Uurainen, mitä olet tekemässä, kun laitat lainvastaisesti täytäntöön päätöksiä?
1 VASTAUS:
Uurainen pyrkii esimerkillään yllyttämään muitakin murentamaan oikeusvaltiota. Vaan johan tuota on alkanut murentua samaa vauhtia napajäätikköjen kanssa...
+Lisää kommentti
etkö luovu vääryydestä Uurainen enää koskaan
kun sorruit jo uudelleen mielettömyyksiin
ja laki ei merkitse enää mitään
Terv. Kuntalaki 143
Ilmoita
Joopa. Uuraisten uudella tytäryhtiöllä tuntuu olevan synnytysvaikeuksia. Hallinto-oikeus laittoi valtuuston päätöksen täytäntöönpanokieltoon
Ilmoita
Uuraisten kunta maksoi taas valokuituyhtiön velkoja Kuuskaistan puolesta ja sai vastineeksi vaihtovelkakirjan tappiollisen valokuituverkkoyhtiön osakkeisiin.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus antoi täytäntöönpanokiellon 20.6.2019 ja asia on nyt hallinto-oikeuden käsittelyssä.

Kuitenkin Uuraisten kunta ottaen riskin kiirehti maksamaan velkaerän täytäntöönpanokiellon vastaisesti rikkoen täten kuntalain § 143.
Uuraisten kunnalla on vastaavaan asiaan täytäntöönpanokielto vuodelta 2018 ja asia on käsittelyssä Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa.
Uuraisten kunta kiirehti maksamaan senkin täytäntöönpanokiellosta välittämättä.

Mitenkähän asia nyt oikein on. Pitääkö kuntien kunnanjohtajan, hallituksen ja valtuuston noudattaa oikeuslaitoksen velvoittavia tuomioita vai eikö?
Yksi tuollainen tapaus katsotaan juridisesti hallintovirheeksi, jonka käsittelee hallinto-oikeus ja se pitää korjata lain mukaiseen tilaan.

Kun tietoisesti ja harkiten tehdään toinen ja useampi samanlainen tapaus, laiminlyödään hallinto-oikeuden velvoittavat päätökset, muuttuukin asia tuottamuksellisesti ja harkiten tehdyksi rikokseksi.

Nämä tapaukset vaikuttavat vahvasti virkarikoksilta ja luottamusaseman väärinkäytöltä.

Niiden tutkiminen kuuluu poliisille ja käräjäoikeus käsittelee asian rikoslain perusteella kunnanjohtajan, hallituksen ja valtuuston jäsenten osalta. Suomessa ei ole kollektiivista syyllisyyttä vaan henkilöityjä syyllisyyksiä.

Nyt on korkea aika viimeinkin tehdä asiasta virallinen tutkinta- ja selvityspyyntö.
Ilmoita
Jalasjärven aikuiskoulutus¬keskukseen liittyvät tuomiot jäävät voimaan
3.5.2019
Valtionosuushuijaus vei koko kunnan kartalta.

Jalasjärven aikuiskoulutuskeskuksen toimintaan liittyvät rikostuomiot jäävät voimaan. Korkein oikeus ei myöntänyt tuomituille valituslupaa.

Jutussa oli kyse siitä, että aikuiskoulutuskeskukselle saatiin petollisesti kymmeniä miljoonia liikaa valtionosuuksia. Niiden takaisinperintä johti siihen, että Jalasjärven kunta ajautui kassakriisiin ja joutui liittymään Kurikan kaupunkiin.

Jalasjärven entinen kunnanjohtaja tuomittiin Vaasan hovioikeudessa vankeuteen törkeästä avustuspetoksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Kolme muuta sai tuomioita törkeästä avustuspetoksesta.

Lue lisää: Ex-kunnanjohtaja ideoi huijauksen, joka maksoi miljoonia ja vei koko kunnan kartalta
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005984641.html

STT
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006092047.html
Ilmoita
Ei kahta ilman kolmatta.
Onko Uurainen seuraava?

EU-komissio: Helsingin Bussiliikenne sai laitonta tukea kaupungilta, nyt yli 54 miljoonaa euroa pitää periä takaisin

Helsingin Bussiliikenteen nykyinen omistaja sekä kaupungin kansliapäällikkö eivät kommentoineet ratkaisua perjantai-iltapäivällä.

Helsingin bussiliikenne 28.6.2019 https://yle.fi/uutiset/18-40016

Anna Näveri

Helsingin kaupunki myi Helsingin Bussiliikenteen Koiviston Autolle vuonna 2015. EU-komission päätöksen perusteella uusi omistaja saa lainojen maksut vastuulleen.

EU-komissio julkaisi tänään perjantaina päätöksen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan Helsingin Bussiliikenne Oy eli HelB on saanut laittomia tukia kymmeniä miljoonia euroja. Kyse on Helsingin kaupungin omalle tytäryhtiölleen 2000-luvun alusta vuoteen 2012 välillä myöntämistä lainoista.

Komissio tulkitsi, että bussiyhtiölle myönnetyt lainat vääristivät kilpailua ja antoivat epäreilun edun kilpailijoihin nähden siinä määrin, että tapaus rikkoi EU:n valtionavun sääntöjä. Seurauksena komission mukaan nämä rahat, 54,2 miljoonaa euroa, tulee nyt periä takaisin.

Komissio aloitti asiasta tutkinnan vuonna 2016. Taustalla oli komissiolle vuonna 2011 tullut kilpailevan yhtiön Nobinan valitus, jossa väitettiin, että Helsingin Bussiliikenteelle myönnetyt lainat eivät olleet markkinaehtojen mukaisia ja sisälsivät valtiontukea.

Komission tutkinta on nyt tullut siihen päätökseen, että yksikään yksityinen taho ei olisi myöntänyt lainaa samoilla ehdoilla, kuten hyvin matalalla korkotasolla. Lisäksi komission mukaan HelB kärsi lainan myöntöaikaan huomattavista taloudellisista vaikeuksista, jolloin yksityisillä markkinoilla sille ei olisi myönnetty vastaavilla ehdoilla lainaa.

Helsingin Bussiliikenne oli kaupungin omistama yhtiö, joka kuitenkin myytiin Koiviston Auto Oy:lle vuonna 2015. Komission päätöksen mukaan uusi omistaja on velvollinen maksamaan perittävät rahat.

Yle soitti Koiviston Auton konsernijohtaja Antti Norrlinille. Hän ei vielä perjantaina iltapäivällä ollut kuullut päätöksestä ennen puhelua eikä siksi kommentoinut asiaa.

Myöskään Helsingin kaupungin kansliapäällikkö Sami Sarvilinna ei ollut vielä kuullut, että tutkinnasta on tullut päätös.

Kuluttaja- ja kilpailuvirastokaan ei ota kantaa tapaukseen. Kilpailuyksikön johtajan Valtteri Virtasen mukaan virastolla ei ole toimivaltaa valtiontukien valvontaan, vaikkakin toteaa, että ne voivat yleisesti ottaen kilpailua joissakin tapauksissa vääristää.

https://yle.fi/uutiset/3-10853868
Ilmoita
Mielipidekirjoitus 17.7.2019 02:00

Veronmaksajana saa ihmetellä Uuraisten valokuitupäätöksiä

Uuraisten Valokuituverkot Oy (UurVV Oy) on vuonna 2015 perustettu yhtiö, josta Osuuskunta Kuuskaista omistaa 99,9 % ja kunta 0,1 %. Kunta on takaajana yhtiön 2,8 miljoonan euron lainalle. Sen takausprovisio 3,8 % on EU:n komission mukaan aloittelevien yritysten osalta valtiontakaukseen liittyvä pienin vuosimaksu.

Verkko-osuuskunta Kuuskaista ajautui 2017 yrityssaneeraukseen. Myös sen tytäryhtiön UurVV Oy:n taloudellinen tilanne on ollut haastava. Se ei pystynyt maksamaan lainan ensimmäistä 300 000 euron lyhennyserää eikä sovittuja takausprovisioita. Kunnanhallitus laski 26.2.2018 takausprovision 2,0 %:iin. Voi kysyä, ylittikö se toimivaltansa, kun antoi asian valtuustolle vain tiedoksi, vaikka alun perin valtuusto on tehnyt provision määrää koskevan päätöksen.

Uuraisten valtuusto päätti 28.5.2018, että takaajana kunta ottaa vastatakseen em. 300 000 euron lainaerän. 5 000 eurolla ostetaan 24,9 %:n omistusosuus yhtiöstä ja lopusta summasta syntyy kunnalle regressiosaatava.
Tämä operaatio oli päättäjiltä vain ongelmien lykkäämistä. Sillä ei ollut mitään mahdollisuutta parantaa yhtiön kassavirtaa ja kannattavuutta, koska liittymiä on liian vähän. Miten valtuutetut tohtivatkin tehdä kuntalaisten rahoilla tällaisen riskisijoituksen?

Kuntalain 129 § sanoo: ”Lainaa, takausta tai muuta vakuutta ei voi myöntää, jos niihin sisältyy merkittävä taloudellinen riski”.

Riskinottoa on sekin, että tulevaisuudessa yhtiön toiminta edellyttää jatkuvasti kunnan lisärahoitusta. 129 § koskee myös vastavakuutta.
Inspira Oy arvioi UurVV Oy:n velattomaksi arvoksi noin 1,7 miljoonaa euroa, joten ei ole riittävä vastavakuus saada yhtiöltä 3 miljoonaa euroa yrityskiinnityksiä.

Tästä on valitettu Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, joka antoi valtuuston päätökselle täytäntöönpanokiellon 27.6.2018.

UurVV Oy:n talousongelmat vain jatkuivat, ja 20.5.2019 valtuusto teki päätöksen, jossa yhtiö ottaa kunnalta 1,7 miljoonan euron vaihtovelkakirjalainan 8 %:n korolla. Kunnalla on optio-oikeutena merkitä yhtiön osakkeita. Tällä järjestelyllä kunta pyrkii saavuttamaan yhtiössä määräysvallan ja lopulta lunastamaan sen kokonaan.

Mutta vaihtovelkakirjalainaa koskevassa sopimuksessa lähtökohtana on se, että kunta omistaa nyt 24,9 % osakkeista, vaikka tästä asiasta valtuuston 28.5.2018 tekemä päätös ei ole saanut lainvoimaa. Tästä valtuuston 20.5.2019 tekemästä päätöksestä on valitettu Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, joka on antanut asiassa täytäntöönpanokiellon 20.6.2019.

Kummassakin tapauksessa kunnanhallitus kiirehti valtuuston päätöksen toimeenpanon ennen valitusajan päättymistä ylittäen näin toimivaltansa.

Kummankin valituksen käsittely on kesken hallinto-oikeudessa.

Takausprovision alentaminen ja muu yhtiön lainojenhoitokulujen helpottaminen on julkista tukea, mikä puolestaan vähentää valtion antamaa laajakaistatukea. Traficom (ent. Viestintävirasto) ei maksanut laajakaistatukea UurVV Oy:lle täysimääräisenä.

Nyt olisi päättäjien syytä tutkia kuntalakia ja katsoa kunnan tehtävät. Niihin ei kuulu valokuituyhtiön ylläpito ja tekohengityksen antaminen.

Täytäntöönpanokiellon vastaisesti Uuraisten kunta on siis maksanut UurVV Oy:n velkoja. Veronmaksajana kysyn: Pitäisikö kunnan noudattaa näitä hallinto-oikeuden välipäätöksiä ja odottaa sen aikanaan antamia lopullisia päätöksiä?

Päivi Partanen
Uurainen

https://www.ksml.fi/mielipide/mielipidekirjoitus/Veronmaksajana-saa-ihmetellä-Uuraisten-valokuitupäätöksiä/1406119
Ilmoita
Miten laitetaan toppi Kuuskaistalle ja Kuukan ku..sipäille?

Mielipidekirjoitus 17.07.2019 02:00 Keskisuomalainen
Veronmaksajana saa ihmetellä Uuraisten valokuitupäätöksiä
Uuraisten Valokuituverkot Oy (UurVV Oy) on vuonna 2015 perustettu yhtiö, josta Osuuskunta Kuuskaista omistaa 99,9% ja kunta 0,1%. Kunta on takaajana yhtiön 2,8 miljoonan euron lainalle. Sen takausprovisio 3,8% on EU:n komission mukaan aloittelevien yritysten osalta valtiontakaukseen liittyvä pienin vuosimaksu.
Verkko-osuuskunta Kuuskaista ajautui 2017 yrityssaneeraukseen. Myös sen tytäryhtiön UurVV Oy:n taloudellinen tilanne on ollut haastava. Se ei pystynyt maksamaan lainan ensimmäistä 300 000 euron lyhennyserää eikä sovittuja takausprovisioita. Kunnanhallitus laski 26.2.2018 takausprovision 2,0 %:iin. Voi kysyä, ylittikö se toimivaltansa, kun antoi asian valtuustolle vain tiedoksi, vaikka alunperin valtuusto on tehnyt provision määrää koskevan päätöksen.
Uuraisten valtuusto päätti 28.5.2018, että takaajana kunta ottaa vastatakseen em. 300 000 euron lainaerän. 5 000 eurolla ostetaan 24,9 %:n omistusosuus yhtiöstä ja lopusta summasta syntyy kunnalle regressisaatava.
Tämä operaatio oli päättäjiltä vain ongelmien lykkäämistä. Sillä ei ollut mitään mahdollisuutta parantaa yhtiön kassavirtaa ja kannattavuutta, koska liittymiä on liian vähän. Miten valtuutetut tohtivatkin tehdä kuntalaisten rahoilla tällaisen riskisijoituksen?
Kuntalain 129 § sanoo: ”Lainaa, takausta tai muuta vakuutta ei voi myöntää, jos niihin sisältyy merkittävä taloudellinen riski”.
Riskinottoa on sekin, että tulevaisuudessa yhtiön toiminta edellyttää jatkuvasti kunnan lisärahoitusta. 129 § koskee myös vastavakuutta.
Inspira Oy arvioi UurVV Oy:n velattomaksi arvoksi noin 1,7 miljoonaa euroa, joten ei ole riittävä vastavakuus saada yhtiöltä 3 miljoonaa euroa yrityskiinnityksiä.
Tästä on valitettu Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, joka antoi valtuuston päätökselle täytäntöönpanokiellon 27.6.2018.
UurVV Oy:n talousongelmat vain jatkuivat, ja 20.5.2019 valtuusto teki päätöksen, jossa yhtiö ottaa kunnalta 1,7 miljoonan euron vaihtovelkakirjalainan 8%:n korolla. Kunnalla on optio-oikeutena merkitä yhtiön osakkeita. Tällä järjestelyllä kunta pyrkii saavuttamaan yhtiössä määräysvallan ja lopulta lunastamaan sen kokonaan.
Mutta vaihtovelkakirjalainaa koskevassa sopimuksessa lähtökohtana on se, että kunta omistaa nyt 24,9 % osakkeista, vaikka tästä asiasta valtuuston 28.5.2018 tekemä päätös ei ole saanut lainvoimaa. Tästä valtuuston 20.5.2019 tekemästä päätöksestä on valitettu Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, joka on antanut asiassa täytäntöönpanokiellon 20.6.2019.
Kummassakin tapauksessa kunnanhallitus kiirehti valtuuston päätöksen toimeenpanon ennen valitusajan päättymistä ylittäen näin toimivaltansa. Kummankin valituksen käsittely on kesken hallinto-oikeudessa.
Takausprovision alentaminen ja muu yhtiön lainojenhoitokulujen helpottaminen on julkista tukea, mikä puolestaan vähentää valtion antamaa laajakaistatukea. Traficom (ent. Viestintävirasto) ei maksanut laajakaistatukea UurVV Oy:lle täysimääräisenä.
Nyt olisi päättäjien syytä tutkia kuntalakia ja katsoa kunnan tehtävät. Niihin ei kuulu valokuituyhtiön ylläpito ja tekohengityksen antaminen.
Täytäntöönpanokiellon vastaisesti Uuraisten kunta on siis maksanut UurVV Oy:n velkoja. Veronmaksajana kysyn: Pitäisikö kunnan noudattaa näitä hallinto-oikeuden välipäätöksiä ja odottaa sen aikanaan antamia lopullisia päätöksiä?
Päivi Partanen
Uurainen
Ilmoita
Ne Kuukan ku...päät ovat mahdollisesti tehneet jopa virkarikoksiksi katsottavia tekoja.
Ilmoita
Jättää noudattamatta kaksi kertaa Hallinto-oikeuden toimenpidekieltoa samassa aiassa, muuttaa päätökset ilmeisesti tuottamukselliseksi törkeäksi virkarikokseksi.

Nyt on aika selvittää pitääkö kunnan hallintoihmisten ja kunnanjohtajan noudattaa oikeusistuimen tuomiota vai eikö tarvitse?
Ilmoita
Uurainen on jo päässyt valtion tarkkailuun. Joten päättäjät, nyt tarkkana raha-asioiden kanssa. Ei tuhlausta joutavaan!
Ilmoita
Heps kukkuu

Uuraisilla kannattamatonta kuitua velkarahalla, mutta verotulot eivät sitten riitäkkään lakisääteiseen perusopetukseen ja toimeentuloturvaan.

Kotimaa 13.08.2019 21:50

Uurainen höylää laajasti kuluvan vuoden budjettia – säästöjä myös perusopetuksesta ja toimeentuloturvasta

Uuraisilla haetaan kuumeisesti säästöjä vielä kuluvan vuoden talousarvioon, jotta kunnan talous saataisiin tasapainoon ensi vuonna. Kunnanhallitus esittää valtuustolle määrärahaleikkauksia kautta linjan.

https://www.ksml.fi/kotimaa/Uurainen-höylää-laajasti-kuluvan-vuoden-budjettia-–-säästöjä-myös-perusopetuksesta-ja-toimeentuloturvasta/1419999
Ilmoita
Joo, mutta laajakaistayhtiölle pitää antaa rahaa. Onhan se kaikkien etu kyseessä.
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Uurainen kuituverkkoon?

Poliisille on jätetty useita tutkintapyyntöjä ja suora rikosilmoitus Keski-Suomen Laajakaista- asiasta!
Keski-Suomessa on kahden viikon sisällä tehty Sisä-Suomen poliisilaitokselle Tampereelle 4 tutkintapyyntöä ja yksi suora rikosilmoitus koskien laajakaistarakentamista. Tutkintapyynnöissä kysellään onko laajakaista asioiden käsittelyssä tapahtunut sopimusrikkomuksia ja onko lakia rikottu kuntien sekä maakuntaliiton eri hallintokunnissa. Tutkintapyynnössä on myös vaatimus tutkia liittymämaksajien asema, ja maksujen palauttaminen. Kaikki tutkintapyynnöt ja rikosilmoitus on tehty eri kunnista ja yksityishenkilöinä. Myös syksyllä jätetty tutkintapyyntö on saanut diaarinumeron, joten sekin on poliisin käsittelyssä. Täytyy todeta samoilla sanoilla kuin Seutulehdessä Kuuskaistan Tapio Saarinen, että absurdia on koko kuitusotku Kuuskaistan osalta.

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta