Loisia/matoja kotilossa!

idontknoW

Kotilolleni (achatina reticulata) on tullut matoja. Niitä on ollut jo aika kauan aikaa. Olen yhden kerran pakastanut koko terraarion kaikkine tarvikkeineen. Edes karanteeniastia (pohjalla oli vain pyyhe) ei auttanut sillä madot pysyivät hetken pois ja tulivat taas esille joten olemME tulleet siihen tulokseen, että kotilossa itsessään on matoja. Muillakin on varmasti ollut tälläisiä ongelmia, mutta löysittekö niihin apua? Kotiloita ei oikein voi madottaakkaan matoja vastaan. Mitä teen, pitääkö kotilo lopetta? :/ Madot ovat muutaman millin pituisia ja valkoisia.

5

1810

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kotilo128

      Hei!
      Minunkin kotilollani oli tälläinen ongelma.
      Onko kotilollasi näkynyt minkään moisia oireita?
      Esim.
      -Syvälle kuoreen vetäytyminen.
      -Ei syö ruokaa melkein olleskaan.
      -laihtuminen.
      -kuoren halkeilu/kuluminen.
      -tai jotain muuta?
      Jos oireita ei ole ne saattavat olla vaarattomia banaani kärpäsen toukkia. Ja jos kyseisiä oireita kotilolla lienee on syytä epäillä kotilo punkin toukkaa.
      Madot ovat ihmiselle harmittomia.
      Madoista voi päästä eroon, mutta se on hyvin vaikeaa. Matoja voi myös vähentää, niin että kotilo pystyy elämään niiden kanssa.
      Oletko kenties huomannut kotilossasi valkoisia erittäin pieniä ja nopeita olentoja? Kotilo punkkeja jotka viihtyvät hyvin hengitysaukon/suolen aukon lähistössä.
      Kokeilet vain eristää kotilon moneksi kuukaudeksi. Eikä sitä turvetta oleskaan. Peset kotilosi kädenlämpöä vähän lämpimämmällä vedellä.
      Jos oireet jatkuu vielä vahvasti on syytä harkita lopetusta. Mutta yleensä nämä punkit/madot
      aiheuttaa kitukasvuisuutta, imiessään kotilosta verta. Joten jos näitä loisia kotilollasi on hyvin paljon, kotilo kuolee luultavasti piakoin.

      Toivon että saat madot pois kotiloltasi ja tämä paranisi pian :)

    • googlestarohkeasti

      Kotilon harrastajia löytyy varmaan Suomen herpetologinen yhdistys sivuilta ja apua kotiloita vaivaavaan ongelmaan. Myös googlettamalla kotilon punkki löydät ohjeita. Valkoisia punkkeja vastaan myydään ilmeisesti petopunkkeja.

    • marginatakotilo

      Minun Archachatina Marginatalla on sama mato-ongelma :( Kotilo on luonnosta otettu ja minulla ollut noin 2 vuotta, ja matoja on ollut koko ajan, ei ole siis mistään kärpäsentoukista kysymys. Eivät näytäkään toukilta, vaan ovat ihan ohuita ja pieniä.

      Ei ole auttanut tiheään kylvettäminen, ei mullan vaihto, ei kurpitsansiemenet.. Välillä vähenevät, mutta eivät kuitenkaan katoa kokonaan. Kun taskulampulla katsoo hengitysaukosta sisään, näkyy kun niitä luikertellee siellä, kotilon sisuksien pinnalla.

      Voikohan sinne kotilon sisään laskea vettä, että saisi edes osan noista mulkeroista huuhdottua ulos, vai hukkuuko siihen koko kotilo?

    • Kotilo128

      Luulen ettei edes se vesi auta...:( Vesi ja kotilon peseminen voi auttaa väentämään näitä lois matoja. Ei kannata käyttää turvetta, vaan jotain pyyhettä. :)
      Vaikkei ne madot kokonaan häviä, kotilo pystyy elämään niiden kanssa, siksi puhdas terraario on tärkeä. :)

    • Toukkia.Nähnyt

      Itse säikähdin kamalasti lähes pari vuotta sitten, ja otin yhteyttä jopa Eviraan. Tosin siinä vaiheessa olin jo itse tajunnut, että kyseessä on harsosääsken toukka. Ko. toukka on valkoinen ja mustapäinen. Ne saattavat näkyä isoina määrinä kurkottelemassa pohjasta ja kiipeävät nopeasti ruokaankin. Toukka- ja kukkakärpäsvaihetta kesti aikansa, mutta sitten ongelma helpotti lähes omia aikojaan.

      Harsosääsken toukka ei ole hyvä kaivautuja, joten ainakin itse pidän hyvin korkean kerroksen turvetta ja kääntelen sitä usein. En siis vaihda turvetta äärimmäisen usein, ainoastaan korjaan ruokajämät ja ulosteet pois tiheästi. Kukkakärpäsiä tulee ruuan mukana, joten niistä ei kokonaan pääse eroon. Liiallisella märkyydellä niitä on taatusti paljon. Olen noudattanut ohjetta, jonka mukaan pohjamateriaali on riittävän kostea, kun kotilo liikkuu aktiivisesti. En siis juurikaan kostuta pohjaa, vaan ruokaa ja seinämiä. Alkuun käytin kookoshumusta, mutta itse asiassa kotimainen lannoittamaton turve (Agrimarketista ostin) on ollut parempi pohjaloisten torunnan kannalta, ja se pysyy raikkaampanakin.

      Selkeästi sairas kotilo kannattaa lopettaa! Itselläni yksi on jäähyllä (horroksessa), ja se pitäisi lopettaa kuumalla vedellä. Tämä kotilo on laihtunut, ja se tulee jotenkin liian pitkälle ulos kuorestaan, siinä näkyy vähän samanlainen muodostelma kuin kärpässienen varressa. Loisesta ei siis taida olla kyse, vaan jokin muu sairaus. Luultavasti kyseinen yksilö on sama, joka jo alkuun kasvoi muita huonommin. Tuntuu vaan niin ilkeältä lopettaa täysikasvuinen kotilo...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      140
      5913
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3605
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1925
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1913
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      25
      1738
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      74
      1586
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      16
      1512
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1406
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1398
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      24
      1327
    Aihe