ADHD:n piirteitä?

Miimi95

Tein nettitestinkin ja sen mukaan omaisin ADHD:n piirteitä, tosin eihän se diagnoositesti ole, mutta tässä välillä mietin peruskouluaikoja, että voisiko minulla olla AD(H)D as-piirteiden (nämä näkyy sosiaalisessa puolessa ja muutamana aistiyliherkkyytenä, nykyään näytän monien silmissä introvertiltä) lisäksi. Itse olen nainen, joten en ihmettelisi, miksi ADHD:ta ei epäilty tai kukaan ei ajatellut, että olisin sellainen, mutta omasta mielestäni olen ADHD-piirteinenkin. Yläasteelta selvisin kuitenkin 7,5 keskiarvolla.

ADHD ilmenee tytöillä eri lailla kuin pojilla, ainakin sellaista tietoa löysin. Näiden ominaisuuksieni takia epäilen AD(H)D:ta itselläni:

- jos jokin asia on minulle vaikea tai vastenmielinen, niin keskittyminen on vaikeaa. Muistan joskus peruskoulussa lukiessani kokeisiin, vaikka olisikin ollut mielenkiintoinen aihe, niin silti lukeminen oli vaikeaa rivien hyppiessä ja pieni fonttikokokin vaikuttaa, pystynkö lukemaan vai ei. Ihan tuskaista oli se lukeminen minulle, keskittyminen on oikeasti tuossakin tilanteessa vaikeaa.

- valehtelin aika paljonkin, ja se oli minulle pakonomainenkin tapa. Sitä tuli keksittyä ties minkälaisia tarinoita, välillä kerroin olevani niitä ryyppääviä teinejä (yritin saada tällä tavalla hyväksyntää, en halunnut sitä nössön leimaa) ja välillä taas tuli keksittyä vakaviakin juttuja!

- en ollut mikään aggressiivinen, mutta saatoin raivota, mutta en ikinä käyttäytynyt arvaamattomasti ja epäloogisesti. Muistan, kun joskus vitosluokkalaisena raivosin siitä, kun pikkusiskoni oli penkonut tavaroitani ja päiväkirjanikin oli esillä, eikä äitiäni kiinnostanut yhtään. Äidin kanssa meillä oli välillä hyvät välit ja välillä taas huonot, välillä hän rasittui minun kanssani vai onko tuo sitä perusmurrosikämeininkiä?

- olin kiltti ja ujo. ADHD-tytöissä ja -pojissa on eroa kuin yöllä päivällä; pojat ovat sosiaalisempia ja pidettyjä kavereidensa seurassa toisin kuin ADHD-tytöt. Olen myös alivilkas luonteeltani, aina kun huomaan, että tekemistä on, niin olen silleen, että pakkohan minun on tehdä jotain. En voisi kuvitella olemaan tekemättä töitäkään! Olen niin riippuvaiseksi tullut työn teostakin.

Tuohon kakkoskohtaan sanoisin, että ADHD-tytöt voivat olla johtajatyyppiä, eivätkä ole sen takia pidettyjä ihmisiä, mutta voiko ADHD-ihmisellä olla sitten tapana valehdella pakkomielteisesti?

13

111

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Miimi95

      Unohdin mainita. Alaikäisenä saatoin joskus sanoa pahasti tai tehdä väärin ilman, että tajusin sanoneeni pahasti tai tehneeni väärin.

      Tuota ADHD:tä löytyy kolmelta serkultani, ovat sisaruksia keskenään. Kahdella heistä se ADHD on lievä, kun ovat onnistuneet saamaan ajo- ja mopokortin, nuorimmalla se on sitten paha muistaakseni, jonka oireisiin kuuluu esim. pakkomielteinen esittäminen. Setäni eli serkkujeni isä on arvellut myös, että hänelläkin olisi tuo AD(H)D.

    • Miimi95

      Miten ihmeessä mä saatan taas unohtaa?

      Vielä lisäystä, toivottavasti ei enempää. Niin tuosta raivoamisesta, saatoin myös raivota tyyliin "VITTUPERKELESAATANA! Ala toimia nyt jne.", jos jokin meni pieleen ja sitä sitten teki mieli luovuttaa.

      Minulla oli peruskoulussa kaksi ainetta mukautettuna, matematiikka ja fysiikka. Oli vaikeaa keskittyä isossa luokassa, jos jouduinkin istumaan takana, jossa istui myös nämä luokkani puheliaimmat, oli vaikeaa keskittyä heidän jutellessa kesken tunnin, eikä opettajakaan tehnyt asialle mitään, vaan antoi oppilaiden pitää sitä juttukerhoa.

    • Addnainen

      No jos epäilyttää, kannattaa hakeutua tutkimuksiin. Adhd:han ei muuten ole mikään este ajokortin saamiselle, itsellänikin on ja suoritin vielä autokoulunnennen diagnoosin ja lääkityksen saamista. Vaikeaa se oli ja reputin kaikki kokeet moneen kertaan, mutta kyllä se lopulta läpi meni ja mulla on ollut kortti jo useamman vuoden.
      Lääkitys on auttanut mun elämää muunmuassa sillä tavalla, että olen pystynyt tekemään töitä samassa paikassa pari vuotta jo. Ennen tätä mulla ei ole ollut juurikaan työpaikkoja, vaan lojuin kotona työttömänä.
      Ruokavaliosta, kasvatuksesta tms. adhd ei todellakaan ole kiinni. Olen kokeillut kasvistuokavaliota, karppausta, täyttä viljattomuutta, syönyt lisäravinteita kaikkien ohjeiden mukaan, mutta samaa kakkaa pääni toiminta on siitä huolimatta ollut. Se, mikä on auttanut, on ollut metyylifenidaatti, neuropsykiatrinen yksilövalmennus ja vertaistuki.

      • Miimi-95

        Itselläni on tuota oma-aloitteisuuden puutetta, jolloin mietin, että uskallanko, pystynkö ja saanko tehdä sitä tai tätä. Nytkin olen työssäoppimassa, eikä minua millään miellytä kyseinen valinnainen työssäoppimisjakso, mutta kun on pakko valita ja suorittaa, mitään muita vaihtoehtoja ei ole. Minulle iskee muistikatkoksia ollessani muissa maailmoissa, kun ei vaan kerta kaikkiaan kiinnosta se työnkuva. Mielenkiintoista työtä tehdessä sitten tartunkin tositoimiin, ja kaikki muu silloin unohtuu.


      • Miimi-95

        Onko AD(H)D-ihmisille tyypillistä työnarkomania? Itselläni kun on tietyn työn suhteen tämä ongelma, ja siitä on tullut minulle niin pakollista hommaa. En vain pysty olemaan ilman lempityötäni, ja siitä voin masentuakin, jos en saakaan olla työn parissa. Olen jopa katkerakin siskoilleni, joilla on työpaikka.


    • Miimi-95

      Minulle se lempityö on myös lääkekin; se auttaa huonoon oloon ja saa kaiken paskan unohtumaan, saatan tuntea työpaikan jopa toiseksi kodiksi.

    • Addnainen

      Adhd:lle on tyypillistä jäädä koukkuun moniin asioihin. Työhön, päihteisiin, peleihin, seksiin, tiettyihin ruoka-aineisiin, urheiluun...
      Joskus oikeasti niin pahasti, että se haittaa muuta elämää. Kannattaa puhua riippuvuuksistaan ja hakea niihin apua, jos tuntuu, että joku tietty asia alkaa hallita elämää liikaa.

      • Miimi95

        Minä olen joutunut kolme kertaa yrittämään pakollista työssäoppimisjaksoa, eikä siitä tullut mitään, kun ei kiinnostanut. Kolmannessa paikassa olin ihan ahdistunut, enkä uskaltanut tuskaisen näköisenä olla asiakkaiden näkyvillä, vaan silloin "piileskelin" baaritiskin takana tiskaamassa, ja en tuntenut kuuluvani joukkoonkaan. Hain sitten työahdistukseeni lohtua seksistä useamman miehen kanssa. Se kyseinen työssäoppimisjakso oli pakollinen, ja se oli pakko suorittaa, siihen sitten saatiin ratkaisu ja suoritin sen koululla.

        Tänä vuonna piti sitten valinnainen valita, ja sekin oli vaikeaa, koska ne kaikki vaihtoehdot on vastenmielisiä lukuun ottamatta kahvilapalveluja. Nyt olen siis keittiöllä työssäoppimassa, ja ne aamutoimet sujuu hyvin (salaatin valmistaminen, linjaston täyttäminen) ja tietysti kassakoneen käyttö, mutta ruokailun aikana olen omissa maailmoissani ja minua käsketään tekemään sitä ja tätä, olen nyt niin kuormittunut ja ahdistunut miettien, koska tämä loppuu. Tässä on nyt pakko juoda yksi siideri, niin olo helpottuu jonkin verran. Kahvilassa tai kaupassa työskennellessä olen aina ollut paremmalla tuulella, ja näytän siltä kuin tarttuisin tositoimiin.


      • Miimi95

        Viime vuonna annosruokien ja juomien tarjoilu -työssäoppimisjakson aiheutuneen masennuksen takia kävin terv. hoitajan juttusilla, ja se piti minua syrjäytyneenä kertoessani ongelmistani.


      • Miimi95

        Olen saanut kahdestikin outoja ahdistuskohtauksia, ensimmäinen tuli puhuessani siitä pakollisesta työssäoppimisjaksosta koulussa ja toinen tuli tänään työpäivän jälkeen. Ne kohtaukset esiintyi minulla kämpillä ollessani; rupesin kiemurtelemaan sängyssä, yritin itkeä, ei saisi selvääkään, itinkö vai nauroinko ja sitten sanoin monta kertaa ei, ajattelin siis niitä paskatöitä, koska en vaan kestä enää! Jouduin viime vuonnakin päästelemään hyöryjä kuraattorin luokse siihen työssäoppimisjaksoon liittyen, eikä siitä tullut mitään! Aiemmin en ole saanut tällaisia kohtauksia, olen vissiin ollut niin hyvissä töissä, ettei ole tarvinnut ahdistua ja miettiä, koska pääsen täältä helvetistä.


    • lukihärö

      "Muistan joskus peruskoulussa lukiessani kokeisiin, vaikka olisikin ollut mielenkiintoinen aihe, niin silti lukeminen oli vaikeaa rivien hyppiessä ja pieni fonttikokokin vaikuttaa, pystynkö lukemaan vai ei. Ihan tuskaista oli se lukeminen minulle, keskittyminen on oikeasti tuossakin tilanteessa vaikeaa."

      Tuo viittaa lukihäiriöön.

    • typical

      ADHD-uskovaiselle on tyypillistä tulla kusetetuksi psykiatrian ja muun terveydenhuollon toimesta.

    • Addnainen

      Henkilö, joka ei ole koskaan ollut tekemisissä adhd-ihmisen kanssa, ei välttämättä ole kauhean pätevä taho sanomaan, onko adhd:ta olemassa vai ei. Ihan oikeasti voisitte lopettaa jo tuommoisen. En minäkään ole väittämässä, että astma tai diabetes eivät ole oikeita sairauksia. Adhd nyt ei näy niin selvästi päällepäin, mutta haittaa ihmisen elämää varmaankin yhtä paljon.

      Jos epäilee, että itsellä on adhd, kannattaa hakeutua tutkimuksiin vaikka opiskelijaterveydenhuollon tai terveyskeskuslääkärin kautta. Siellä saattaa joutua jankkaamaan asiaansa aika pitkään ja vääntää rautalangasta, minkä kanssa on vaikeaa, mutta paremmin sitä kautta saa sepvyyden kuin nettipalstoilla arvuuttelemalla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 103
      1869
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1835
    3. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1834
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1657
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1573
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      10
      1350
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1310
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1296
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      14
      1281
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1242
    Aihe