Miten saada sipulikasvit kukkimaan?

Aloittelija

Olen istuttanut kohopenkkiini 2,5 vuotta sitten tulppaanin, ukkolaukan ja liljojen sipuleita. Ongelmana on se, että kasvit eivät kuki. Lupaavasti ne huhtikuulla puskevat vihreää esiin, mutta kun ne ehtivät noin 5cm:n korkeuteen, kasvu pysähtyy ja vähitellen kasvi kuihtuu. Kaksi kesää on nyt käynyt samoin ja äsken taas huomasin vihreiden tynkien pilkottavan maasta. Mitä voisin tehdä edistääkseni kukintaa? Pitääkö niitä esim. lannoittaa?

7

239

  Vastaukset

  • No onpas kummallista. Jospa kokeilisit tänä vuonna alkaa lannoituksen ihan näillä hetkillä ja jatkaisit sitä siihen asti, että lehdet alkavat lakastua. Tulppaani ja varsinkin ukkolaukka kuihduttavat yleensäkin lehdet suhteellisen aikaisin kesällä. Liljojen kyllä pitäisi pysyä vihreinä koko kesä. Sipulikukat jemmaavat alkukesästä sipuleihin niin paljon ravinteita kuin pystyvät ja tekevät valmiiksi ensi kevään kukinnon aihiot. Lehtien pitäisi mielellään antaa kuihtua, eikä siis leikata vihreitä lehtiä pois. Lehtien ravinteet jemmataan siis sipuliin.

   Jos ei tämänkeväisestä ja -kesäisestä tehostetusta lannoituksesta huolimatta ensi keväänä kuki, ei varmaan auta muu kuin myöntää tappionsa (huonot sipulit?) ja istuttaa uudet sipulit. Kannattaisi varmaan tutustua joko netitse, lehditse tai kirjastoitse sipulikukkien hoitoon, aina sieltä kokenutkin kasvattaja jotain uusia vinkkejä saa. - Mitä kattavampi sipulikukkakirja, sitä suurempi innostus siitä syntyy - ja se muuttuu hiljalleen fanaattiseksi intohimoksi. Kokemus puhuu.

   Onnea sipulikukankasvatuksellesi!

  • Oliko tämä 2015 hieman huono sipulikukkakevät? Kirkkaankeltainen, yksinkertainen narsissilajike kukki huonosti. Nuppuja taisi lakastua? Jonkin pensaan juurella kukki normaalisti. Siinä on vieläkin lehdet voimakkaasti pystyssä, joten saa nähdä miten ensi keväänä käy.
   Kerrattu haileankeltainen laike kukki normaalisti, samoin valkoinen yksinkertainen lajike. Miten muualla?

  • kaikki viimevuotiset sekä tämänkeväiset istuttamani liljat on nousseet, puuliljoissa ja varjoliljoissa on jo nuputkin. Huono vuosi kun talvella satoi koko ajan vettä, kasvu on normaalia pienempää ja hitaampaa. Jotkin lajit on aina tähän aikaan jo kukkineet , mutta nyt vasta nuppua pukkaa.
   Tuohon kasvun pysähtymiseen jo pikkualkuna veikkaisin juurimatoa tai jotakuta muuta sipulin syöjää...myyrätkin mahdollisesti vahingoittaneet sipulia....arvailua vain, mutta mahdollista.
   Meillä myyrä istutti uudelleen puuliljan sipuleita....kasvoi ihan eri paikasta kuin olin sipulit laittanut.

  • Voisko olla, että sipulit on liian pinnassa? Jos kasvu alkaa normaalisti ja sitten tyssää, niin kuulostas kuin versot paleltuisivat.
   Kokeile panna osaan penkkiä muutaman sentin kerros multaa päälle, näet auttaako vai ei. Toki joka kevät kannattaa muutenkin multaa vähän lisätä, se mystisesti aina hupenee. Uuden mullan alle voi keväällä nakata kanankakkaa, saa hajun piiloon samalla:)

  • Tuossa jo oli hyviä ehdotuksia, mutta kehottasin penkasemaan muutaman sipulin ylös tarkempia tutkimuksia varten. Terve sipuli on pullea ja kova, juuret on vaaleat ja mehevät.
   Laihat sipulit kertoo voiman puutteesta, pehmeät liiasta kosteudesta ja kehno juuristo joko tuholaisista tai väärästä istutussyvyydestä. Oikea syvyys on n. kolme kertaa sipulin koko. Märkyyden ei kyllä luulis kohopenkissä vaivaavan, jos maa ei ole ihan savista.

  • jos on jo muutamankin vuoden sipulin maassa olleet niin suosittelen niitten ylös kaivamista ja uudelleen istutusta, samalla näkee sipulin kunnon ja myös sen, onko myyrille maistuneet, eli onko koko sipulia enää jäljellä. Myyräisellä aluella ei tulppaaneja kannata edes harkita, on suurta herkkua. Itse otin tietoisen riskin ja laitoin 284 tulppaanin sipulia vaikka myyriä on meillä runsaasti. Tuleepa sitten kokeiltua nekin, Liljojen sipuleita ei ole syöty, vain siirrelty paikasta toisen muutamia.

  • Vanha kysymys, mutta sipuleita ei saa istuttaa liian syvään.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Miksi Suomessa on niin paljon homeasuntoja?

   Missä se kuuluisa rakennustaito on? Taloja ei hoideta, mutta ei talon home voi johtua pelkästään koneellisen ilmastoinnin puuttesta, eikä talon ilmast
   Maailman menoa
   195
   2610
  2. Miksi ei ole korona-ahdistusta?

   Mietin asiaa mutta en saa sitä päälle millään. Katselen kaupassa maski päällä olevia ihmisiä, lehtien lööppejä koronasta joka puolella, tartuntojen mä
   Maailman menoa
   216
   2280