Ankkuripaikat?!

Ankkuroisinko

Jos löytää merikartalta ankkurin symbolin, niin tarkoittaako että siihen on hyvä ankkuroida, vai onko se isommille aluksille tarkoitettu ja varattu, vai mitä?
Ja onko jotain tapaa löytää noi ankkurointi-merkinnät helpommin tai hakea niitä jotenkin? Välillä ois hauskaa kurvata johonkin ankkuripaikalle ja jäädä vähäksi aikaa ankkuriin vaikka kettelemään kahvit! Tietäis jo etukäteen että on jotenkin sopiva paikka semmoiseen. Onko sipoo-helsinki-espoo-jne paljonkin ankkuripaikkoja olemassa, siis sellaisia oikein karttoihin merkattuja?

34

4376

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hölömöprovo

      Saa ankkuroida ja keittää kahvit. Syvyys voi kuitenkin olla noissa paikoissa aika iso, joten ota riittävästi köyttä mukaan.
      Muuallekin saa ankkuroista.

    • Sekäettä

      Saahan niihin ankkuroida, lähinnä merkki on isommille aluksille turvallisen ankkuripaikan merkki.

    • garminista-katsottu

      Helsingin edustalla on vain yksi merkitty ankkuripaikka, Husunkiven ja Suomenlinnan välissä. Lännessä seuraavat on Porkkalan suunnalla Stora Svartön lounaispuolella ja Lilla Svartön itäpuolella. Helsingistä itään seuraavat on Söderskärin koillispuolella, Pirttisaaressa on kaksi, Pirttisaaren ja Onaksen välissä yksi, Emäsalon ja Haxalön välissä kaksi. Emäsalon itäpuolelta Porvooseen johtavalla väylällä on vielä muutama lisää.

    • Ankkuroisinko

      Kiitos "garminista-katsottu" vastauksestasi, ja muillekin hyvistä vinkeistä! Miten löysit mestat garminista, onko siinä joku haku-toiminto jolla voi hakea ankkuripaikkoja? Oiskohan minun Raymarinissa & Navionicsissa joku hakutsydeemi?

    • Ankkurisymboli

      Vai tarkoittaisiko alkup kysyjä ankkuri-symbolilla tarkoitettuja suojaisia pienveneilijöille tarkoitettuja ankkuripaikkoja? Esim. Hangosta n. 4 mailia luoteeseen löytyy Gunnarsörarnan, Ormskärin ja Lillörenin keskeltä pieni suojaisa ankkuri-symbolilla merkattu paikka jota olen käyttänyt. Ja 4 mailia siitä lisää luoteeseen Kopmanskaretin itäpuolelta löytyy vastaavanlainen. Onko näille olemassa jotain haku-toimintoa, näkyy huonosti kartalla tai plotterissa? Nuo aiemmat vinkit on isojen alusten ankkuripaikkoja väylien vieressä, ja ohiajavat veneet pistävät kyllä ankkuroituneet keikkumaan peräaalloissaan..

    • dlslsd

      Ankkurointipaikat katsotaan tilanteen mukaan. Paikan valintaan vaikuttaa tuuli, väylät, syvyys, aika kaunko ollaan ankkurissa ja tietenkin se että ei ankkuroida esim. mökin lähelle. Jos ollaan yön yli niin sääennusteesta katsotaan tuulen muutokset.

      • seft

        Mökeillä eikä asunnoilla ole mitään väliä missä on,annkurointi kuuluu jokamiehen oikeuksiin........


      • Finnlex
        seft kirjoitti:

        Mökeillä eikä asunnoilla ole mitään väliä missä on,annkurointi kuuluu jokamiehen oikeuksiin........

        Jokamiehenoikeuksissa on myös rajoituksia. Niihin rajoituksiin kuuluu myös se ettei liian lähelle asuin- tai mökkitonttia saa leiriytyä, ei maalla telttailla eikä vesillä ankkuroitua.

        Eli niillä mökeillä ja asunnoilla on todella väliä, kannattaisi oikeasti tutustua säännöksiin ja lakeihin.


      • hii_o_hoi

        Ankkurointioikeus on vielä vahvempi kuin jokamiehen oikeus, siitä on säädetty Vesilaissa
        https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20110587#L2P3

        3 §
        Vesistössä liikkuminen
        Jollei laissa toisin säädetä, jokaisella on oikeus tarpeetonta vahinkoa, haittaa tai häiriötä aiheuttamatta:
        1) kulkea vesistössä ja sen jäällä;
        2) ankkuroida tilapäisesti vesistössä;
        3) uittaa puutavaraa vesistössä;
        4) uida vesistössä;
        ...

        Tuo "tarpeetonta vahinkoa, haittaa tai häiriötä aiheuttamatta" edellyttää mielestäni riittävää etäisyyttä mökkeihin.


    • Ankkuroisinko

      Hyviä vinkkejä edelleen, mutta tietääkö joku, että pystyykö esim. Navionicsin karttasoftalla hakemaan ankkuri-symboleja kartalta? Ne kun ilmestyvät vasta 250ft zoomilla!

      • IhanPihallaTaas

        Melko lailla asian vierestä mutta missä plotterissa suurin zoom on 250 ft? Mun vanha Geonav lopettaa jo 1/4 meripeninkulmaa jolloin näytöllä on kuitenkin noin 35 kertaa enemmin tavaraa


    • haaraankkuri

      se merkki on vähän niin kuin toivomuskaivo. eli siihen kohtaan voi pudottaa ankkurin mereen ja toivoa. kahvittelut on turvallisinta suorittaa esson baarissa

    • mekaniikka

      Onko ankkurimerkatuissa paikoissa pohjassa "ankkurikoukkuja", tilataanko irrotus netistä?

      • jokaLähtöön

        Jep sairasta meininkiä...


    • sossuveneilijät

      miksi veneilijäpunikkien pitäisi saada rantautua yksityisalueella?
      johan teitä sosiaalipummeja hellitään yhteiskunnan varoin lähes ilmaisten venepaikkojen muodossa

      • Jokamiehenoikeus

        Sitä sanotaan jokamiehenoikeudeksi. Se on hieno pohjoismainen keksintö.


      • menolippupersiisiis

        Kaikki suomalaiset ovat punikkeja, ihan tästä sossu-veneilijästä alkaen, oikein punikkien kantaisä. Osa vaan ei osaa lukea omasta käyttäytymisestään bolsevismin periajatusta.

        Bolsuissa ei ollut jokamiehenoikeuksia.

        Sossuveneilijät nimimerkille suositetaan muuttoa Pohjois-Koreaan, jossa hän voi laittaa jalalla koreasti etuoikeutetun saaressa.


    • sit-se-toimii

      Jos ei saa venettä ankkuriin ilman karttaan merkattua paikkaa, niin on parempi pysyä kuivalla maalla. Venettä voi kuitenkin vedellä trailerissa eri paikkoihin, ja viestittää ympäristölle "Vesille ollaan menossa", vaikka ollaankin viikonloppu Prisman parkkipaikalla. Ankkurointia voi simuloida köyteen sidotulla kuorma-auton jarrurummulla, joka heitetään asfaltille viereiseen ruutuun.

    • Ankkuroisinko

      On se jänskää miten täällä keskustelu rönsyilee!
      Alkuperäiseen kysymykseeni en ole saanut yhtään hyödyllistä vastausta, mutta ehkä kukaan ei oikeasti tiedä, että onko joku keino hakea/löytää Navionicsista ne pienellä ankkuri-symbolilla merkatut ankkurointimestat?
      Kun olen niitä kuitenkin löytänyt, niin koen sen itselleni hyödyllisenä tietona. Että joku on osannut semmoisen merkin kartalle asettaa, että pohja soveltuu ankkurointiin, tai kallion kupeeseen saa veneen kiinni. Löydän kyllä kesäisin useita mainioita ankkurointipaikkoja, vaikkei ole karttaan merkattukaan. Kunpahan nyt kysyin..

    • IlmanKiikareita

      Nostetaan vanha ketju. Löytyykö Navionicsistä toimintoa jolla voi hakea niitä pikkuriikkisiä ankkuri-symboleja? Entä mikä on etäisyys mökkirannasta ettei ole häiriöksi?

      • mainiosti

        Paperikartastahan ne näkyy mainiosti.


      • MiksiPitääÄnkeäKiinni

        Mietipä toisin päin. Kuinka lähelle haluaisit vieraan veneen ankkuroivan mökkisi laituria tai terassia? Ehkä se sopiva etäisyys löytyy pienen funtsimisen jälkeen.


    • IlmanKiikareita

      Pitääpä sitten funtsia.. Hmm, eli se mikä minua ei häiritse, ei häiritse ketään muutakaan!! Onneksi suomalaiset on niin tasapäistä kansaa...

      • MitaanTietamaton

        Funtsittava on. Häiritsevyyttä on hankala määrittää metrimitalla, jossa alle tietyn etäisyyden ankkurointi olisi kiellettyä ja ylitettäessä se olisi absoluuttinen oikeus. Jos asuttuun rantaan ei ole näkö- eikä kuuloyhteyttä, niin melko varmasti ankkurointi ei häiritse. Jos pitää funtsia, että mahtaako etäisyys asuttuun rantaan olla riittävä, niin se todennäköisesti ei sitä ole.


      • MiksiPitääÄnkeäKiinni

        No miksi ihmeessä haluat sitten kiinteän "tasapäisen" metrimäärän joka takaa mökkirannan häiriöttömyyden?


    • suojamuuripaikka

      Sanokaa mitä sanotte mutta paras ankkuripaikka löytyy yleensä jostain karikon keskeltä. Jos on uskallusta ja taitoa, voi pujotella ison karialueen keskelle kaikuluotaimen avulla, edellyttäen tietty että joku niistä luodoista tarjoaa tuulen tai aallonsuojaa. Sinne ei tule kukaan riekkumaan eikä aja kylkeen tai vedä ankkuriköyttä solmuun. Saaren rantaan ankkurointi jos autiosaari, tietenkin ihanteellisin. Mutta kyllä ne viralliset ankkurimerkatut paikat on isoille veneille ja laivoille.

    • IlmanKiikareita

      Navionicsista löytyy kyllä pieniä punaisia ankkuri-symboleja kun zoomaa tarpeeksi lähelle! Ja niistä ei monikaan ole isoille veneille ja laivoille tarkoitettu, vettä niissä yleensä 2-5m.. Mutta alkuperäiseen kysymykseen, tietääkö joku että onko joku hakutoiminto noille merkeille? Nyt niitä löytää enimmäkseen vahingossa.

      • nettipurjehtija

        Garminissa ankkureita voi etsiä hakusanoilla suositeltava ankkuripaikka tai recommended anchorage. Jos sattuu omistamaan HomePort-ohjelman tietokoneelle, niin sillä voi myös etsiä ankkuripaikkoja samoilla hakusanoilla. Hakusanat ovat valmistaja- ja ehkä myös karttakohtaisia, joten omassa laitteessa käytetyn nimityksen löytää, kun tarkastelee yhden kartalta löytyneen ankkurimerkin tietoja. Navionicsin nettisovelluksessa niiden nimenä näytti olevan anchorage area, eli suomeksi se voisi olla ankkurialue tai ankkurointialue.


    • IlmanKiikareita

      Sipoon (tai Porvoon) vesiltä löytyy ainakin kaksi paikkaa joista löytyy pieniä punaisia ankkurimerkkejä (navionicsista), ne on Pirttisaari ja Luotsisaari/Bastulanden. Että jos joku haluaa tsekata millaisista symboleista on kyse..

    • Selitys

      Ankkuri - symboli ei kerro, onko paikkaan hyvä tai huono ankkuroitua. Se kertoo siitä, että siihen saa rantautua. Useimmiten ankkurilla merkitään ns. luonnon- ja retkisatamat, jotka on yleiskarttoihin merkitty virkistysaluemerkinnällä, siis useimmiten, ei aina.

      • PaperikorttiJyrää

        No ei. Ei mennyt tämä selitys ihan oikein. Paperisessa merikortissa on selitetty mitä mikäkin ankkurisymboli tarkoittaa. Niitähän on erillaisia ja ne tarkoittavat eri asioita. Ainakin paperisella merikortilla. Yksi ankkurisymboli tarkoittaa sanasta sanaan: "Suositeltu ankkuripaikka (rajausta ei määritelty)". Jos ankkuripaikkaa suositellaan oikein kartalla, niin se todennäköisesti on hyvä ankkuripaikka. Osa laivoille, osa huviveneille.

        Navionicsin webappsissa näytti olleen vain vain yksi symboli näille ankkuripaikoille pikaisen vilkaisun perusteella. Paperikartassa on siis enemmän informaatiota.


      • Kkksskssks

        Katsooko joku oikeasti kartasta ankkuripaikan merkkiä ja ajaa sinne keittämään kahvit? Ankkuroitua saa ihan mihin tahansa paikkaan kunhan on sivussa väylältä ja huomioi mahdolliset mökit ja asunnot. Luonnollisesti tulee ottaa huomioon tuuli, sen muutokset sekä esim. Lähellä kulkevat väylät. Isoista laivoista tulee isot aallot. Ja toki pitää katsoa paikka missä ankkuriköysi riittää. Ja kiinnittää ankkuriköysi tai liina ankkuriin. Vaimo nääs kerran heitti ankkurin ilman liinaa mereen.. ....


    • Ankkuroisinko

      On se jännä että kukaan ei tiedä että voiko Navionicsilla hakea niitä pieniä punaisia ankkurisymboleja! Puhutaan paperikartoista ja garmineista yms.. Ja viisastellaan että ei mitään ankkuri-merkkejä kannata katsoa. On olemassa rasteri- ja vektorikarttasoftia, jolloin voi zoomata lähelle tai kauas, ja rastereilla kaikki informaatio säilyy, kun taas vektoreilla alkaa ulos zoomatessa häviämään lopulta isotkin saaret. Olen itsekin näinä vuosikymmeninä veneillessäni ankkuroinut satoja kertoja ilman softan merkkejä. Mutta kun nyt on Navionics-softa, niin ois hauska katsella että mihin näitä ankkuri-symboleja on ripoteltu. Ja nyt en tarkoita paperikarttojen ankkurointialueita jotka on tarkoitettu isoille laivoille yms.. Hyvä vinkki täällä tulikin että kannattaa katsoa että mistä päin tuulee kun ankkuroi, voi hyvä sylvi!!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      75
      3434
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      563
      3229
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      41
      2892
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2082
    5. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      315
      1876
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1865
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      12
      1855
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      141
      1477
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1281
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      65
      1270
    Aihe