kelloköynnös

kellokasköynnös

Kertokaapa viherpeukalot miten saan kelloköynnöksen itämään parhaiten?
Mikä lämpötila, mikä kosteusmäärä, mikä istutus syvyys. Tietenkin liotin kuten ohjeissa on pruutalla kastelin ja panin muovikelmun päälle, mutta kahdesta satsista vai yksi itu on huono tulos (eli n. 25 siemenestä vain yksi)

8

141

Vastaukset

 • En saivartele, mutta siemenet laitoin multaan kastelin mullan ja laitoin muovikelmun mullan päälle.
  Näin se meni

 • Leikkasin 1,5 l maitotölkistä toisen leveän sivun pois ja teippasin kaatosuun aukon maalarinteipillä.Laitoin astian puolilleen ihan märäksi kasteltua kylvö- ja taimimultaa. Siihen muutaman tunnin liotetut vähän niljakepintaiset siemenet ja päälle sentin verran kuivaa kylvö ja taimimultaa. Suihkuttelin hienolla vesisuihkulla ja laitoin astian muovipussin sisään. Tein pussiin kynän kärjellä muutaman reiän ja laitoin astian lattialämmityslattialle- reilun viikon päästä elämänmerkit ja sitten valoisimpaan mahdolliseen paikkaan- pussillisesta on edelleen ainakin 10 tainta ensi kärhöjään tekemässä-- kylvin jo helmikuussa. Kelloköynnökseen tutustuin vuosi sitten ja ihastuin sen mahtavaan vehreyteen, vaikkei silloinen maaliskuun lopun kylvökseni taimet kukkavaiheeseen koskaan päässeetkään. Tästä tuli kyllä suosikki entisten keijunmekon, mustasilmäsusannan, köynnöskrassin lisäksi. Minusta tuo alkuvaihe alalämmössä vaikka sillä lattialämmityslattialla nopeuttaa kovasti kaikkien siementen itämistä, mitä olen sattunut kokeilemaan...harjoitus tekee mestarin ja luonto yllättää aina...

  • Ahaa, kiitoksia tuosta lattialämmitysvinkistä! Itse yritin viime keväänä idättää pussillista kelloköynnöksen siemeniä. Ihan ohjeiden mukaan toimin, mutta yksikään ei itänyt. Ensi keväänä siis idätysastia kylppärin lattialle perheenjäsenten ja koiran iloksi ja ihmetykseksi!


  • Vaikka komea vihreänäkin niin aika turhauttavaa jos alkaa kukkia vasta juuri ennen pakkasia. Edellisellä kerralla ostin ehkä myöhemmin ja kukki vasta myöhään syksyllä, paleltui vasta uutena vuotena, nyt kukkinut jo muutaman viikon ja pituutta yli 5 metriä. Vähän aikaa kukat kestää, nupulla viikkoja, värittömänä pari päivää, samoin väreissä, sitten tippuu. Jos tuota vauhtia kasvaa niin kiertää parvekkeen ympäri syksyyn mennessä. Mitenkähän onnistuisi talvehdittaminen, parvekkella paleltuu eikä ole kellaria. Raaskiipa tuon ostaa uudenkin.


  • siksitaimena kirjoitti:

   Vaikka komea vihreänäkin niin aika turhauttavaa jos alkaa kukkia vasta juuri ennen pakkasia. Edellisellä kerralla ostin ehkä myöhemmin ja kukki vasta myöhään syksyllä, paleltui vasta uutena vuotena, nyt kukkinut jo muutaman viikon ja pituutta yli 5 metriä. Vähän aikaa kukat kestää, nupulla viikkoja, värittömänä pari päivää, samoin väreissä, sitten tippuu. Jos tuota vauhtia kasvaa niin kiertää parvekkeen ympäri syksyyn mennessä. Mitenkähän onnistuisi talvehdittaminen, parvekkella paleltuu eikä ole kellaria. Raaskiipa tuon ostaa uudenkin.

   Osa kukista näyttää kestävän ainakin viikon, ensimmäisiä verho hankasi niin tippuivat varmaan sen takia nopeammin, on myös enemmän kukkia auki yhtäaikaa. Alimmat lehdet alkaa mennä huononnäköisiksi, mutta on kai luonnollista, monissa luonnonkasveissakin lehdet alkaa kärsiä loppukesästä.


  • 6-7 metriin taisi pysähtyä pisimpien versojen kasvu ja kukintakin taisi jo loppua. Paljon teki kukkia, mutta aika vähän yhtä aikaa auki ja monet tippui aivan tuoreina, osa taas jäi kuivaneina kiinni. Viimeiset lattialle tippuneet laitoin lautaselle ja hiukan vettä, kestäneet yli viikon siinä. Miksiköhän tippuvat niin herkästi? Jännästi uudet versot tarttuu entisiin niin roikkuu vyyhtenä, parasta ettei näytä olevan herkkä tuholaisille.


  • siksitaimena kirjoitti:

   6-7 metriin taisi pysähtyä pisimpien versojen kasvu ja kukintakin taisi jo loppua. Paljon teki kukkia, mutta aika vähän yhtä aikaa auki ja monet tippui aivan tuoreina, osa taas jäi kuivaneina kiinni. Viimeiset lattialle tippuneet laitoin lautaselle ja hiukan vettä, kestäneet yli viikon siinä. Miksiköhän tippuvat niin herkästi? Jännästi uudet versot tarttuu entisiin niin roikkuu vyyhtenä, parasta ettei näytä olevan herkkä tuholaisille.

   Laitoin pari viikkoa sitten parvekelasit kiinni niin alkoi taas kasvaa ja tehnyt paljon kukkanuppuja, yksi jo aukesi. Samoin pelargonit alkoi tehdä uusia kukkia vaikka näyttivät jo lopettavan. Taitaa yölämpötilat olla e-Suomessakin jo liian kylmiä, mutta lasit jatkaa kasvukautta.


  • päivitystä kirjoitti:

   Laitoin pari viikkoa sitten parvekelasit kiinni niin alkoi taas kasvaa ja tehnyt paljon kukkanuppuja, yksi jo aukesi. Samoin pelargonit alkoi tehdä uusia kukkia vaikka näyttivät jo lopettavan. Taitaa yölämpötilat olla e-Suomessakin jo liian kylmiä, mutta lasit jatkaa kasvukautta.

   Helmikuulla avasi viimeisen kukan kun annoin mennä sisältä lämmintä ilmaa, sitten alkoi lehdet kuihtua. Yritin juurruttaa latvoja vedessä muutaman viikon, ei tapahtunut mitään, mullassa kuihtuivat. Mielenkiintoinen kasvi, mutta varjostaa turhan paljon kun ei muutenkaan tulee paljoa valoa.


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Työssäkäyvien köyhyys

  oli uutisissa. Jopa 200 000 ihmistä saattaa ajoittain tarvita sosiaaliapua "pärjätäkseen palkallaan". Silppu- ja osa-aikatyöt eivät lyö leiville.
  Maailman menoa
  174
  3497
 2. Eerikäisen postaukset

  Onko oikeesti kivaa Vikkelle kun isukki postaa kokoaika someen siitä kuvii.😑 Ei saa ees kaverinsa kanssa rauhassa leikkii ettei Esko oo laittamas "ma
  18
  1068