Tämä herkku oli varsin yleinen 50-luvulla, tuli sitä syötyä, vaan ei silloin tiennyt mistä se oli tehty. Hyvä niin :)
Kuka muistaa halpamakkaran?
78
6442
Vastaukset
- HalpistaHuuleen
Monet talven hiihtoretretkien kohokohdat olivat juuri avotulen teko lumeen ja halpaa-
makkaraa grillaamaan tikun nokkaan. Pirun suolasta ja rasva valui pitkin suupieliä.
Mahtoiko siitä nauttimisesta olla nyt seurauksia myöhemmin. Parasta " ALPO " koiran
ruokaa se oli, mutta ei valiteltu rahan puutteessa. Kukapa sen tietäisi mitä " NE " meille
syöttivät. Vielä se henki pihisee kuitenkin,heh.- Anonyymi
Muistan hyvin halpamakkara,nimi muutettiin Suomimakkaraksi, olipa Erikois-suomimakkaraakin.
TT - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Muistan hyvin halpamakkara,nimi muutettiin Suomimakkaraksi, olipa Erikois-suomimakkaraakin.
TTSori vaan, se oli Suomi-lenkki.
Käytiin salaa ostamassa koulun viereisestä pienestä kaupasta välitunnilla olikohan 20 vaiko 50 penniä jolla ostettiin. Oli OTK-kauppa (kuten Elanto). Myymälänhoitaja oli ihan mukava ruova, hänen miehensä tuurasi välillä rouvaansa, joka oli aina hieman humalassa, liekö juonut l-kaljaa vai vahvempaakin. Mutta mikä meille oli tärkeää, äijä ei ymmärtänyt hinnoista mitäån. Otti lenkin tiskistä ja kuljetti veistä edestakaisin "mistä kohtaa". Kun onnistui sanomaan sopivassa paikkaa "siitä", saattoi saada parikymmentä senttiä makkaraa. Ja sitten vikkelästi kuusiaidan läpi takaisin koulun puolelle.
- hppp
Kyllä 50-luvun halpamakkarassakin oli enemmän lihaa kuin nykysissä makkaroissa ja lihapullissa.
- jmos
No, lihaa tuskin, mutta eipä ollut sallittuja lisäaineitakaan;) Rasvaa, sisuskaluja ja suolaa....
ja hyi hitto että oli hyvää :)) - l.l.k
jmos kirjoitti:
No, lihaa tuskin, mutta eipä ollut sallittuja lisäaineitakaan;) Rasvaa, sisuskaluja ja suolaa....
ja hyi hitto että oli hyvää :))Niinhän se on nytkin, kamaraa ja rustoja, oikeaa lihaa tuskin nimeksi halvimmissa makkaroissa.
- hamppariko
Oliko se sitä hampparinväärää ?? Puhetta kuullut.
- Anonyymi
Olet katsonut vääriä makkaralaatuja.
Lihaisemmat ovat vaan rasvaisempia, suolaisempia ja kalliimpia.
Tosin ostan niitäkään hyvin harvoin.
Lihaleikkeleenä käytän kokolihoista vuoleskeltuja tai itse kotona paistetusta lihaköntystä viillettyjä.
Ainakin Espanjassa on marketeissa ilmakuivattuja salameja.
Minut laitettiin 12v ikäisenä saareen kuorimaan pöllejä viikon jaksoissa. Majoitus havumajassa propsikasan vieressä. Majoitusvälineenä yksi huopa. Itikoita varten pikiöljyä.
Evääksi sokeria, teetä, näkkileipää, voita lasipurkissa ja hevosenliha säilykettä. Se oli silloin halvinta mutta minusta hyvää.
Lauantaisin kotiin soutaen noin 3 kilometriä ja maanantai aamuin soutaen takaisin saareen.
Olin yksin ja propsit omistava agraari maksoi minulle 3mk/kuutio koska propsin olivat halkaisijaltaan pienehköjä. EG:n hinta täysikokoisista oli 2,5mk.
Tietenkään en itse saanut pitää killinkiäkään kuten en myöhemminkään kuin muutaman kuukauden ennen armeijaan menoa. - Anonyymi
hamppariko kirjoitti:
Oliko se sitä hampparinväärää ?? Puhetta kuullut.
Samaa makkaraa.
TT - Anonyymi
jmos kirjoitti:
No, lihaa tuskin, mutta eipä ollut sallittuja lisäaineitakaan;) Rasvaa, sisuskaluja ja suolaa....
ja hyi hitto että oli hyvää :))Pelkkä tieto mitä kasaarien MAC Donalds on syöttänyt ihmisille kymmenet vuodet kuvottaa. Myös aikki muut pikaruokala kanansiivet ie ole sitä mitä pitäisi. Lapsille syöttävät moskaa ja vanhemmat eivät tajua miten sairaita juttuja on lapsille kohdennettu esim kaikki Disneyt on pervoutta ja pornoa.
Coca-Cola yms on outoja aineksia. Jotkut juo niitä joka päivä ja lihoo.
Ruuista miehet saa rokotteiden lisäksi nais hormoneja jotka vähentää testosteronia ja lihottaa. Sama naisilla jotka syö ja juo moska ruokia.
Kevyt rasvattomat teke olon huonoksi. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Pelkkä tieto mitä kasaarien MAC Donalds on syöttänyt ihmisille kymmenet vuodet kuvottaa. Myös aikki muut pikaruokala kanansiivet ie ole sitä mitä pitäisi. Lapsille syöttävät moskaa ja vanhemmat eivät tajua miten sairaita juttuja on lapsille kohdennettu esim kaikki Disneyt on pervoutta ja pornoa.
Coca-Cola yms on outoja aineksia. Jotkut juo niitä joka päivä ja lihoo.
Ruuista miehet saa rokotteiden lisäksi nais hormoneja jotka vähentää testosteronia ja lihottaa. Sama naisilla jotka syö ja juo moska ruokia.
Kevyt rasvattomat teke olon huonoksi.lääkkeet?
- Anonyymi
Eikä ollut, kamaraa ja rasvaa, sekä keuhkoja ym perkausjätteitä, ei lihaa. Tosin niin niissä on nykyisinkin, paitsi kun Mikkelissä tehtiin koulussa itse, oli vain paistilihoja. Teknikko Lihakunnalta oli tuttava, oli myös opettajana, käytiin silloin tällöin viikonloppuisin koululla tekemässä makkara, luonnonsuoleen.
- Anonyymi
hamppariko kirjoitti:
Oliko se sitä hampparinväärää ?? Puhetta kuullut.
Housussas on hampparinväärä, tai paremminkin hampparinkiero.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Olet katsonut vääriä makkaralaatuja.
Lihaisemmat ovat vaan rasvaisempia, suolaisempia ja kalliimpia.
Tosin ostan niitäkään hyvin harvoin.
Lihaleikkeleenä käytän kokolihoista vuoleskeltuja tai itse kotona paistetusta lihaköntystä viillettyjä.
Ainakin Espanjassa on marketeissa ilmakuivattuja salameja.
Minut laitettiin 12v ikäisenä saareen kuorimaan pöllejä viikon jaksoissa. Majoitus havumajassa propsikasan vieressä. Majoitusvälineenä yksi huopa. Itikoita varten pikiöljyä.
Evääksi sokeria, teetä, näkkileipää, voita lasipurkissa ja hevosenliha säilykettä. Se oli silloin halvinta mutta minusta hyvää.
Lauantaisin kotiin soutaen noin 3 kilometriä ja maanantai aamuin soutaen takaisin saareen.
Olin yksin ja propsit omistava agraari maksoi minulle 3mk/kuutio koska propsin olivat halkaisijaltaan pienehköjä. EG:n hinta täysikokoisista oli 2,5mk.
Tietenkään en itse saanut pitää killinkiäkään kuten en myöhemminkään kuin muutaman kuukauden ennen armeijaan menoa.Mikä osa saaresta oli sen Espanja.
Minun oli joka kesä mentävä saareen ruuhella, menomatka oli 2 virstaa, takaisintulo 3,5 virtsaa.
Minun piti siellä pyytää villisikoja kivikirveellä ja kivikeihäällä. Välillä kiviset terät irtosi, laitoin uudella tuoreella suolenpätkällä kiinni, kun se kuivui, piti taas hyvin.
Saalis piti kaivaa syvälle maahan, että säilyi paremmin, toki ne, kun useamman kuunkierron siellä olin, haisivat kun lastattiin lautalle kotiluolalle vietäväksi.
Asuin kahden suuren kiven välissä, yöllä oli nuotiot molemmilla puolin, sudet eivät uskaltaneet tulla häritsemään.
Yksinäistä oli, mutta meidän luodan lähellä oli toisessa perhe, heillä oli tyttö. Hän meloi luokseni heti eka kesänä, oli aika pitkään. Sitten ilmestyi isänsä tyttöä hakemaan, tukeva nuija oli kädessä, jalkovälistä roikkui toinen. Meno maistui minulle, uskalsin tulla sille puolen saarta vasta pitkän ajan päästä. Kun tulin, oli karhut penkoneet esiin maahan kaivetut ruhot. Sain niitä kyllä vielä lisää.
Seuraavana k3sänä juoksenteli lähiluolan luona vaaleahiuksinen pieni poika, joten kai tytön piti häntä hoitaa, ei ehtinyt minun kaveriksi. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Pelkkä tieto mitä kasaarien MAC Donalds on syöttänyt ihmisille kymmenet vuodet kuvottaa. Myös aikki muut pikaruokala kanansiivet ie ole sitä mitä pitäisi. Lapsille syöttävät moskaa ja vanhemmat eivät tajua miten sairaita juttuja on lapsille kohdennettu esim kaikki Disneyt on pervoutta ja pornoa.
Coca-Cola yms on outoja aineksia. Jotkut juo niitä joka päivä ja lihoo.
Ruuista miehet saa rokotteiden lisäksi nais hormoneja jotka vähentää testosteronia ja lihottaa. Sama naisilla jotka syö ja juo moska ruokia.
Kevyt rasvattomat teke olon huonoksi.Räkättirastaan siipiähän ne on aina olleet.
- oiniitäaikoja
Eipä niitä makkaroita ollut montaakaan laatua edes mistä valita. HK sininen ja halpis.
- ent.siivoojaparka
Minulta on ilmeisesti jäänyt se herkku maistamatta.
50-luvulla söin mitä minulle syötettiin, ellei siinä ollut sipulia. En muista, että meillä olisi kotona syöty makkaraa koskaan. Mitä lihanpuolta syötiin, niin se oli kaikki kotona teurastettua.
Joskus muistan, että piti viedä koulun laskiaisretkelle makkaroita nuotiolla paistettavaksi. Minulla oli mukana lättyjä ja toiset olivat kateellisia.- Anonyymi
Minun lapsuuteni oli lihaton ja naapuristakin sain paistetun sian nahkaa en liha aalle kouluikäisenä 1950 alussa Keski Siomessa. Ne olivat karjalaisia ja heillä oli kaikea karjaa ja sähköt tien varressa metsätila ja raha saatu valtiolta.
Perunaa maitoa ja voita oli. Kesällä marjoja. Muistan kun 1x oli muutama tomaatti ostettu kaupasta. Kalaa ei ollut. Lakia suot pitäisi palauttaa koska turvetta ei poltettavaksi enää oteta maasta.
Onhan se huvittavaa kun ihmiset eivät tajua energian saannista mitään. Sitten kun saatte tietää miten asiat oikeasti ovat sanotaan Miksi emme tajunneet?
Jumala, Luojamme on antanut meille ilmaisen sähkön ja veden mutta miksi näin ei ole ollut? Estetty käyttämästä. Ei tule saastetta. Netissä asiasta on kerrottu ja videoita. Vanhoja keksintöjä edistyneitä sivilisaatioista tulee käyttöön. - Anonyymi
Meillä syötiin teurastamatontakin, ei kaikilla ollu niitänleimoja.
Paljonhan ihmiset puhui ihmeenä sitä, että kun yks siivoojq kävi, katos kasapäin makkoroita, oli ne sipulilla tai ei. Siivoojalla oli ollu hyvin läveä hame, yks isäntä oli kertonu, että kun siivooja oli hänelle pitäny hamettaan ylhäällä takapuolensa päällä, niin ihan kuin siellä olis ollut muidenkin makkaroita kuin sen isännän pikku kyrsä.
Muistan kyllä äidin sanoneen halpamakkaran tehdyn teurasjätteistä, mutta kyllä sitä meilläkin syötiin.
.........................................................................................................................
Sotavanki-Makkara oli neljästä sodanaikaisesta makkaralaadusta heikkolaatuisin.
Muut olivat leikkelemakkara, halpamakkara ja ryynimakkara.
Sotavankimakkaran luujauho repi suolistoja, ja aivo-osat altistivat Creutzfeld-Jakobin taudille.
Fakta
Kotijoukkojen esikunnan sotavankimakkaran teko-ohje
Teurastuksessa hylätyt osat, kuten veri, maksa, perna, pötsi, kivekset.
Lisäohje 1942 kielsi:
- Perna, kohtu, juoksutusmaha, sukupuolielimet, luujauho.
Sallittiin yhä:
- Päälihat, sorkkalihat, pötsit, keuhkot, utareet, satakerrat, suolenpätkät, punaiset verisolut.
Käytännössä myös:
- Luurouhe, keskoset, emättimet, mädäntynyt liha, likaiset suolet, silakanpäät, multaiset lantunkuoret, pilaantuneet kaalinlehdet, perunankuoret.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288496149696.html?ref=hs-tf-promo3Olipa julmaa luettavaa, sinänsä kiinostavaa ,aika vähän tietoa yleensä sotavankeista.
Itte muistan lapsuuresta sellasen ku kyrönmakkaran ,nimee en osaa selostaa.
Muistaakseni nois rahvaan makkarois oli hevonen pääosas,tänään kattelin hevoslenkki lihakaupas.
Esim hevospihvit on taas tulleet esille.- Sianlihaa.syövä.julkihet
Siinä Kyröläisessä oli hevosta ja siksi se niin hyvää olikin. Viimeksi ostin Kyröläistä Kylmäsen tehtaanmyymälästä Rantsilassa, mutta kun siinä ei hevosesta ollut muuta kuin hiki, niin jäi sen takia viimeiseksi kerraksi.
1950-luvulla oli Suomimakkaraa. Oli hyvää ja kun vertaan uudempaan Kyröläiseen, niin hevostahan siinä olikin. Ja ihan oikeaa lihaa!
Sitten tuli Erikois-Suomi joka oli jo huonompaa. Ilmeisesti hevoset alkoi loppumaan teurastamoilta.
Sen jälkeen tuli Lenkkimakkara joka oli johonkin tekosuoleen pakattua mössöä, jonka lihapitoisuus ja muukin laatu on mennyt alaspäin kuin lehmän häntä. Pitkään aikaanhan siinä ei lihaa ole enää ollut ollenkaan. Kyrönmakkaraa en muista ollenkaan, veri-ja ryynimakkaraa sekä servelaadi makkaraa syötiin. Muistan kun joskus 60-luvulla mussutin tyytyväisenä verimakkaralenkkiä ja tuli äkkiä outo maku suuhun! Äitikin maistoi ja sanoi suolenmutkaan ehkä jääneen vähän paskaa, sitä tutkittiin ja leikattiin "huono" pois :) loppu syötiin.
KotkaofKolava kirjoitti:
Kyrönmakkaraa en muista ollenkaan, veri-ja ryynimakkaraa sekä servelaadi makkaraa syötiin. Muistan kun joskus 60-luvulla mussutin tyytyväisenä verimakkaralenkkiä ja tuli äkkiä outo maku suuhun! Äitikin maistoi ja sanoi suolenmutkaan ehkä jääneen vähän paskaa, sitä tutkittiin ja leikattiin "huono" pois :) loppu syötiin.
Tahaton tilannekomiikka ja sun pesemätön suoli , ihan alko vatta hytkymään ku luin ja nauroin.
Sanotaan meiän ikäluokan olevan vähemän allergisia kun me todellakin syötiin joskus sitä ihtiään.- Sianlihaa.syövä.julkihet
Kyrön makkaraa ei meillä ollut lasna ollessain, vaan sitä kuulin toisaalla olleen. Servelaadi tuli paljon myöhemmin ja siniset sun muut lenkit tuli myös paljon myöhemmin.
Ruotsissa 1970 juhlistimme tilipäivää syömällä Aptitringin yhden mellanölpurkin kera. Se Aptitring oli halpa ja oikein pahanmakuinen sipulilla maustettu lenkki... - Anonyymi
Tasalaatuisinta oli sotavankimakkara joka oli tehty niistä jotka olivat muhineet talven yli maassa. Niistä ei tarvinnu kuin luut erotella pois, muut osat oli jo valmista makkaramassaa. Jotkut laittoi mahorkkaa ja sipulia mausteeks. Siitähän ne venäläiwet ovat kirjottaneet, että suomalaiset ovat varastaneet heidän muonavaroja.
- KatsooKuinKatsoisi
En syönyt lapsena enkä syö nytkään juuri mitään makkaraa.
Mutta lapsena iskostunut lause "katsoo kuin halpaa makkaraa" muistuu mieleeni ajoittain.
"Katsoo kuin lehmä uutta veräjää" jne lie samaa sarjaa.- Sianlihaa.syövä.julkihet
Ei oo samaa sarjaa. Aivan on erilainen katse molemmilla!
- henrjii
Minä muistan, mutta en tiennyt että se oli halpaa
- Viatonsivullinen
Aikavähän on syötäväksi kelpaamatonta, kun eläin on teurastettu.
Ainoa jota en suostunut maistamaan oli aivot. Ne vaikutti ällöttäviltä.(maisteltiin koulussa) en myöskään maistanut sammakon reisiä enkä kilpikonnalientä.
En myöskään syö hyönteisiä vaikka suklaassa pyöriteltäisiin, yökkistä!
En syö myöskään mitään joka näyttää madolta tai käärmeeltä, siis ankeriasta tai
nahkiaisia. En syö myöskään karhua, koska se käy haaskalla, siis syö lihaa. Se on petoeläin, olkoon miten hienosti laitettua. Enkä syö hevosta, se on lemmikki.
Siinä ne nyt suurinpiirtein olikin josta olen kieltäytynyt ihan elävässä elämässä.
En osta myöskään markettien tiskistä lihaa, vaan maatilakaupoista ja syön itsepyydettyä riistaa.- Anonyymi
-40-50 luvuilla kotonani isä hoiti teurastuksen, maaviljelijä kun oli. Silloin otettiin talteen kaikki mikä oli vähänkin syötävää. Sian päänkin halkaisi kirveellä ja uuniin uunipellillä, samoin keuhkot, lehmän hännät ja sian saparot Hyvää oli. -50 luvulla oli paljon oravia ja nahoilla hyvä hinta, niitäkin nyljettynä ja suolistettuna ilman päätä ja käpäliä pieneen pataan paksun läskin kanssa uuniin hautumaan ja ihan syötävää tuli. Nahkiaisia ja ankeriasta samoin kuin hevostakin on tullut syötyä samoin poroa ja hirveä, karhua en ole päässsyt maistamaan, kehuvat hyväksi, pitää vain ottaa trkiininäytteet. Villisikaa saamme tuttavalta, taas on yksi tilauksessa, siitäkin pitää ottaa trkiinikokeet ja hyvää on, taatusti "luomua" eikä väkirehuilla kasvatettua puhtaasta luonnosta.
- Anonyymi
Suomessa oli tietääkseni -70 luvulla jonkin kokoinen hässäkkä kun oli paljastunut miten pienemissä makkaratehtaissa oli käytetty halpaan makkaraan mm. pässin ja sonninkiveksiä, siittimiä ja muuta asiaan kuulumatonta. Muistaakseni siihen joku makkaratehdas taisi kaatuakkin. Silloinen appiukkoni oli töissä Peltovirran teurastamolla ja sai ostaa makkaraa halvalla. Aina ruotsiin lähtiessä haimme hänen avustuksellaan lastin makkaraa. Eikä meillä ollut siihen aikaan pakastinta joten makkarat piti syödä nopeasti pois ennen kuin alkoivat pilaantumaan. En sitten tiedä oliko niissäkin makkaroissa niitä kiveksiä ym. hormonipitoista mukana, ainakin "pikkuveli" katseli pyytävästi ylöspäin ahkerasti. Ei tarvinnut Viagraa silloin! ;)
Oli silloin myöskin Berliinin makkara, muistaakseni hyvin paksua ja hyvää. - Anonyymi
Kyllä se on tavanomaista käyttää koko eläin kun kerran lihoiksi lyödään. Saksalaiset varsinkin tunnettuja ettei muruakaan jää lehmästä - kaikki käytetään.
- Anonyymi
Voi ku sais vielä ryynimakkaraa ! Siitä varmaan jo 40 vuotta :`-(
Skånepåg- Anonyymi
Onhan sitä ryynimakkaraa nykyäänkin. Tutkipa makkarahyllyjä. Jos asut Ruotsissa, sitten en ole varma. Siellä makkarat ainakin ennenvanhaan olivat aika huononmakuisia.
- Anonyymi
Kyllä ryynäreitä löytyy usealta makkaratehtaalta, jopa seassa on hirvenlihaa eräässä tuotteessa.
Tykkään savustetusta ryynimakkarasta pannulla paistettuna, ihan mahottoman hyvää.
Ps. Skånepåg kesällä Suomeen , ja ryynäreillä suu makiaks! - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kyllä ryynäreitä löytyy usealta makkaratehtaalta, jopa seassa on hirvenlihaa eräässä tuotteessa.
Tykkään savustetusta ryynimakkarasta pannulla paistettuna, ihan mahottoman hyvää.
Ps. Skånepåg kesällä Suomeen , ja ryynäreillä suu makiaks!Joo, eihän täällä saa mainostaa mutta Kivikylän savustettu ryynäri on kyllä parasta.
Olutta,,hapankaalia ja ryynärit.. - Anonyymi
Lidl.ssä on ollut aina silloin tällöin Suomi-viikkoja (Finlands veckan). Sieltä olen löytänyt ryynimakkaraa ja paljon muutakin mikä ei kuulu niiden vakio-valikoimiin. Valitettavasti poistivat valikoimistaan sen Suomalaisen revityn kuivatun ruisleivän, enkä ole löytänyt sitä mistään muista kaupoista. Sillä on ollut hyvä testata noita 76 .n luojalta saatuja hampaita ja vielä ovat kestäneet. Sitä ryynimakkaraa on joskus löytynyt myöskin joistakin Konsumista.
ft. Östgöte nu värmlänning. - Anonyymi
Tuoreita ryynareita ei saa , mutta savustettuja saa.
TT
- Anonyymi
Olisko ollut Suomi makkara? En kyllä mitään sen nimistä kuin "halpamakkara" muista..
- Anonyymi
En oikeastaan syönyt makkaraa, kun en siitä lapsenakaan pitänyt. Joskus oli uunilenkkiä tai makkarakeittoa HKn sinisestä. En muista halpamakkaraa.
Kävin lihakaupassa, josta sai hyvää kotiruokaa.- Anonyymi
Hampparin käyrää oli ainakin yksi halpis makkara, joka oli hyvin tummanruskeaa lenkkimakkaraa.
- Anonyymi
Muistan halpamakkaran, olikohan oikein kauppanimi vai kansan suussa. Todennäköisesti enemmän lihaa kuin tämän päivän sinisessä lenkissä.
- Anonyymi
Oli kauppanimi, kunnes muuttui Suomimakkaraksi, mielestäni lähes sama tuote.
TT
- Anonyymi
Muistan kun kaverini, jonka isä oli makkaratehtaassa töissä, kertoi hänen sanoneen, että kukaan ei söisi HKn sinistä lenkkiä, jos tietäisi miten se on valmistettu. Tämä siis 1980-luvulla.
Makkaraan sekoitettiin muuten aikoinaan maitojauhetta, joka antoi makkaralle makean maun. Sanotaan, että sininen lenkkikään ei maistu enää yhtä hyvältä, kuin ennen, mikä saattaa johtua siitä, että siinä ei enää ole maitojauhetta,- Anonyymi
Turhaa puhetta HK:n sinisestä, ihan normi makkaramassaa se on, josta lenkkejä tehdään, kuten muitakin tuotteita.
- Anonyymi
En tiedä HK:n sinisen laadusta, joskus syön ja ihan hyvää. Mutta tuttava oli makkaratehtaassa töissä, eikä syönyt makkaraa 15:een vuoteen.
- Anonyymi
Olin 80-luvulla pari viikkoa makkaratehtaalla asennustehtävissä, jolloin tuli sivusta seurattua työntekijöitten nakittamista ja makkaroitten tekoa.
Säntillistä työtä, jossa etenkin pisti silmään naisten vikkeläsormisuus ja nopeus.
Ainut mikä oudoksutti oli ominaishaju , joka ei lisännyt ainakaan minulla makkaran syöntiä.
Se meni pian ohi, kyseisen komennuksen jälkeen.
Metrilenkki, lauantaimakkara ja sipuliteemakkara. siinä meitsin halpamakkaramuistot.
- Anonyymi
Makkarat on makutuotteita sellaisenaan, ei niissä kilpailla lihapitoisudella kuin mainostaessa silloin kun tärkeämmät argumentit ei toteudu.
Teurasjätettä... makkaroihin käytetään ne osat joille ei ole muuta kysyntää. Kaikki on syötävää eläimessä, oikein valmistettuna.
Makkaroiden valmistus on satoja vuosia vanha taito, mutta makutottumukset ja mausteiden saatavuus ovat ajan myötä muuttuneet.
Kyllä minä Halpamakkaan muistan. Yhtenä kesänä 70-luvun alussa lounaani oli päivittäin pätkä halpamakkaraa ja kaksi tomaattia. Ilmeisesti Hampparinkäyrä oli eri makkara, kun kaupan myyjätäti sitä usein tarjosi Halpamakkaran tilalle. Silloin oli paljon pieniä makkaranvalmistajia, joista joku saattoi käyttää tuottteilleen nimeä, joka muiden valikoimissa tarkoitti jotain muuta. - Anonyymi
Ei tule halpamakkara mieleen, olen kyllä kuullut sellaisesta. Lapsena meillä aina joskus oli berliininmakkaraa, onkohan sitäkään enää ?
- Anonyymi
kyllä sitä berliinin makkaraa on nimeltään vaan kyrön makkara
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
kyllä sitä berliinin makkaraa on nimeltään vaan kyrön makkara
Berliininmakkara on aivan eri tuote kun Kyrönmakkara!
Aitoa Kyröläistä tekee enää pieni valmistaja Etelä-Pohjanmaalla Vähässäkyrössä.
Ei sisällä jauhoja eikä rasvaa. Erinomainen herkku.
- Anonyymi
Elävästi muistoissa Malmilla( nykyinen H:ki 70) kesä 1964.Isämme oli juuri kuollut 1.6.64 hän kuoli 69 v.Ainoa huoltajamme. Olin 11 vuotias tyttö ja Veljeni Matti silloin täyttämässä lokakuu 18v.Kesätyö Malmin Hautausmaa,lähit muuten merille,muta vaihtoetoa ei ollut. Hänkin kuolut jo sydis 1997. No Matti osti kyseistä makkaraa minulle ja itsellen. Söimme sitä kahden Hietakumuntien pääsä oli oppikoulu ja siellä tavalaan mäki kumpu iso sivussa,Josta näki kaikialle. Oli herkkua.Kahden saalla,jänitäväkin. Kun isän talon tuli sukulaisperhe ja käytänös jouduimme elää ransikis ja hopea teeJätelöäkin kahden siellä syötin. 2 lusikaa ja litra vanilija jätelöä.En unohda koskaan niitä herkku hetkiä. Kun en sitä osti jotain risimuroja ja maidon kanssa sain. Elämän arvot ihan toisia ja herkut. Kukan sosiali virastosta ei perän katsonut kysynyt miten kohdeltin alaikäsiä.Itsekinn jouduin 13 vuotiana Kansan utisista teke terveyssiteeni. Tai Veljeni Tane Matin ja Minun välistä, Perikunan jäsen perhe kun taoa piti. Ei Laskenut Tanea Kotinsa.Kun sillä ei tahaa maksaa vuokraa. Olihan sillä osusu taloon.Selasita elämä oli kun me kolme olimme alikäsiä ilman huoltajaa.Kohdeltin kuin sasta.Ilman oketta oman mielipide. Mutta kasvatti minusta Vahvan naisen. Ja tänä päivänä en siedä akkojen valitus kun eläkellä kauhea lapsuus,kauhea ex. mies. empatia ei riitä. Oma elämän asenne turha märehtiminen ei auta. Van nyky hetki on ystäväni ja väistän nuo nekativiset eläkeläis akat,anteksi.myös anteksi lukihäiriöni en tekstini vireheitä näe,
- Anonyymi
kevytmakkara valmistetaan varmaan kanan höyhenistä
- Anonyymi
Kotkassa oli aikoinaan Wahlroosin makkaratehdas. Siellä töissä olleet eivät ostaneet kaupasta kuin kalleimpia makkaralaatuja. Halvat eivät maistuneet, kun näki mistä niitä tehtiin.
- Anonyymi
Kummeli-ihmisille se on lähinnä vitsi.
- Anonyymi
Teurasjätteitä kaikki "halvat makkarat" on.
- Anonyymi
Kyllä 70 vuotta sitten syötiin paljon sellaista, mistä ei tiedetty oikeastaan mitään. Mutta niinkuin aina, tieto lisääntyy ja meistä seuraava sukupolvi on aina fiksumpaa vaikka me keski-ikäiset jäärät kuinka valittaisimme nykynuorisosta (=keski-ikäisyyden paras tunnusmerkki)
- Anonyymi
Tappajaiskeitto. Siihen aikaan eläimet toki terveempiä ja söivät ruohoa ja jauhoja.
Ei käytetty lannoitteita eikä ollut kemikaali suosituksia kuten 1970 ajankin ollut.
Ternimaito juustoa.
- Anonyymi
Wahlroosin lenkki oli tosi hyvä, sekä Suomi-makkara.
- Anonyymi
Whalroosin lenkki, Kotkalainen makkaratehdas joka toimi vuosikymmeniä.
- Anonyymi
aiempi juttu jossa 12 v yksin saareen viikoks kerrallaan töihin ja ei saanu edes palkkaa pitää itsellä, tuli jotenkin olo, et makkaroista viis huh huh ..
- Anonyymi
Kyllä joitakin makkaroita voisi syödä vaikka paljailtaankin, mutta ne tahtoo olla aika yksipuolista ruokaa, jos ei sitten muuta jaksaisi syödä. Muistan hyvin kuinka myllyreissulla pienenä ollessa ostettiin lauantaita tai gotleria palana, ja sillä sitten herkuteltiin matkalla.
- Anonyymi
lauantaimakkara oli herkkua, mikähän kumma , että lapsen suuhun se maistu parhaalta makkaralta, vieläkin voisin joskus ostaa, mutta sitten se vaatis melkoisen määrän sinappia, muutenhan se on ihan mautonta.
- Anonyymi
muisatteko ryynimakkaran, sellainen oli meillä ainakin oikein lasten herkkupäivä, oli siis perunamuusia, ja pannulla paistettuna ryynimakkaraa, puolukkasurvosta, ja et se oli herkkua,
nykyisin ei taida enää mitään ryynimakkaroita edes saada mistään ??- Anonyymi
Palviryynimakkara on nykyisin tosi hyvää, jopa paljailtaankin voi syödä. Hernekeiton lisukkeena aika hyvä myös. Muut ryynimakkarat ovat vähän liian rasvaisen oloisia.
- Anonyymi
Ei 60 voi muistaa 50luvun makkaroita
- Anonyymi
olen aina tykänny makkaroista, on tehty mistä vaan mutta hyvää on ja helppoa ruokaa 😊
- Anonyymi
siouliteemakkara tuoreen ranskanpullan päällä - 60 luvulla, leipuri oli tuonu just kauppaan rapeakuorista ja siihen kylmää piimää hellepäivänä...😋
- Anonyymi
oli mainoskin, olen serveri, olen serveri maan mainio makkaramies...🤣
- Anonyymi
makkarassa ei näe mitä sisältää, en tykkää fileistä, jotenkin alkaa selkää kolottaa 😬
- Anonyymi
kyllä makkara joskus on hyvää, tässä helteellä ostin ja lämmitin uunissa folioon käärittynä, sai siitä helposti pientä suolasta, kun helteellä sitä suolasta just mieli tekee, talvisin en osta oikeastaan minkäänlaista makkaraa, vähän vartioin painoani, ja vaihdoin makkara-leikkeet keräsalaattiin, se riittää sämpylän väliin.
- Anonyymi
Hyvä 👍
- Anonyymi
Muistan 1964 Olimme jäneet orvoksi. Ainoa huoltajamme isämme kuoli Malmin sairaalaa.Olin silloin 11 vuotias tyttö.Veljeni silloin 7v. Vanhempi. Malmin Hautausmaa kesä töissä.Osti kyseistä makkaraa ja söimme sitä Kumulla kylmänä Kaksitaan.Kuin Salaa olihan perikunan taloon tullut asukaita jotka eivät meidän ruokailu huoletineet vaikka perikuntaan kuluivat,eli lähi sukua..Ruokamme oli lähinnä hopea Tee ja Ranskan leipä. Joten makkara maistu hyvältä. Maailman merille veljeni lähi ja kuolikin sydän kohtaus Sitten merimiehenä Malmö 50 vuotiaana. Hampparin vääräksi muistan makkaraa sanotiin. Uskon kuitenkin oli silloin laadukkaampi mitä nyky makarat HK sininen lenkki ymm.Pelkää jauhoa.Itse en syö makkaroita enää, en leikkeleitä
- Anonyymi
HK:n (Helsingin Kauppiaat Oy) Sininen lenkki, oli erinomainen makkara silloin kun se lanseerattiin 1960-luvulla. Siinä todella oli lihaa ja makua. Tuolloin tuo varsin laadukas makkara tehtiin lenkin muotoiseksi. Nykyinen HK:n sininen on alkuperäisen sinisen irvikuva. Täysin luokaton tuote, jota röyhkeästi kutsutaan jopa "kansalliseksi lenkkimakkaraksemme".
- Anonyymi
Hyvältähän tuo hampparinkäyrä maistui kepinpäässä nuotiolla paistettuna nuorena poikana Tyysterin koskella kalareissulla :)
Skånepåg - Anonyymi
Minä en ole syönyt makkaraa moniin vuosiin. Liikaa suolaa ja ei maistu. Pitäisi,olla tehokas ulkogrilli jotta sika olisi kypsää. En syö sianlihaa enkä riistaa enkä meren eläviä. Hyvää kala söisin jos olisi tarjolla kaupoissa. Iso Järvi on lähellä mutta ei siellä kukaan ranta ongella käy.
Kannattaa perehtyä ravitsemus asioihin jos aikoo pysyä terveenä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse1424535- 932159
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap152081Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi781935Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.
Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat1421552Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos541532VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia
Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu1051402- 751326
- 1011317
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1201109