Sairas yhteiskunta

pleasenotethis

Mä syytän tästä kaikesta ahmimis- ja syömishäiriökierteestä markkinataloutta ja nyky-yhteiskunnan sairasta kulutushysteriaa. Kaikkien pitäis näyttää kauniilta, hoikalta, timmiltä, runsasmuotoiselta, lihaksikkaalta, täydelliseltä tiimalasilta ja Venukselta Elovena-tytön piirteillä. Ja samaan aikaan meille tyrkytetään ja luodaan tarpeita/mielitekoja kaiken maailman ruuista, luksusgourmet-aterioista, superfoodeista, uppopaistetuista ja mehevistä mättöruuista, makeista herkuista, ihanasta suklaasta, proteiinipatukoista, rapeista snackseista, terveellisistä kotiruuista ja ihan kaikesta, mikä vaan saa ahmiin eikä sillä hetkellä mieti mitään vyötärölinjaa, terveyttä, maalaisjärkeä tai juuri vaivalla karistettuja kiloja tai hyviä laihdutustavoitteita. Ja sitten morkkiksessa, sairaanloisessa kivussa, ähkyssä ja masennuksessa saadaan taas jostain (esim. TV, Instagram, muotimainos bussipysäkillä, lehtiartikkeli laihdutuksesta) muistutus, että miedänkin pitäis olla jo laihtumassa hyvää vauhtia, kilojen olis pitänyt jo karista - onhan tässä jo monta vuotta yritettykin! Mut jostain syystä paino vaan nousee ja mielitekoja tulee aina uusiin erilaisiin ruokiin ja välillä on "I don't give a sht"-asenne ja välillä taas ankara itsekuri-boost. Aina vaan pitäis olla hoikempi ja timmimpi. Ennen sentään riitti, ettei ollut ylipainoinen. Sitten piti olla hoikka ja terve, mutta riitit omana itsenäsi. Nyt pitäisi erottua kunnon sixpack muut lihakset tai olet laihaläski.

Välillä tuntuu, että on ihan sama elänkö talousliberaalissa länsimaassa vai kehitysmaassa, sillä yhteiskunnallista kurjuutta vaikuttaa olevan yhtä paljon.

4

88

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nytvalojapäälle

      Olisi kiinnostavaa sit tietää näkemyksesi siitä miten myös esim ensimmäisen vuosituhannen (1000) alussa on ollut selkeästi nykymääritelmien diagnosoitavaa anoreksiaa ja bulimiaa sairastavia (etenkin naisia). Lisäksi mikä on käsityksesi roomalaisesta tavasta, jossa syömingeissä oksennetaan entiset ruuat pois, jotta mahtuu lisää sisään. Joo kaikki on nykyään aina pahaa. Ennen oli aiiiiiiina kaikki paremmin eikä ollut mitään sairauksia kenelläkään!

      Sulla on päätäntävalta olla katsomatta niitä mainoksia ja fitspo-kuvia, mut teet sitä ihan itse. Sulla on myös päätäntävalta olla ostamatta paskaa ja antaa ittes virua ahmimiskierteessä. Se mikä nyky-yhteiskunnan suurin ongelma on, on se et kaikesta syytetään aiiiiiina muita eikä mistään oteta ite vastuuta! Hyysätään, paijataan, voi voi sua eikä kukaan opi "olemaan aikuinen" ja toteemaan et on ite vastuussa ittestään.

      • dontjudge

        Tämä.
        Ei mainoksia voi lopettaa vaan sen takia että joillain on ongelmia kontrollin kanssa. Vaikka itsekkin sairastan bulimiaa.


      • 398ue33eoi

        Vaikka anoreksiaa ja bulimiaa olisi esiintynyt vuosisatoja ja -tuhansia sitten, se on varmasti ollut vain murto-osa siitä, missä suhteessa nykymaailman kansanmäärään niitä esiintyy. Ihmisellä on varmasti aina esiintynyt ruokaan ja syömiseen liittyviä, psyykkisiä häiriöitä kautta aikain. Monellahan on pakko-oireita ja ruokaan liittyviä fobioita, syömishäiriö ja syömättömyys sekä oksentelu voi liittyä vain yhteen ruoka-aineeseen (esim.moni pelkää/ällöää kalaa ja erilaisia kasviksia). Ehkäpä ei siis voida koskaan tietää tarkalleen, minkä muotoista syömishäiriöt olivat tuhat vuotta sitten, sillä terminologia ja maailmankuva olivat silloin hyvin erilaisia verrattuna nykypäivään. Vai uskotko, että esim keskiajalla on ollut maagisia voimia omaavia noitia ihan vain siksi, koska noitarovioista on todisteita ja kirjoituksia? Ehkäpä siis sen aikaiset ruokaan liittyvät fobiatkin ovat vain kuvattu jossain kirjoituksissa tavalla, joka viittaisi nykypäivänä enemmän anoreksiaan.

        Kyse ei siis ole ollut välttis laihuudentavoittelusta ja samanaikaisesta ruuan runsaasta tarjonnasta eli houkutuksista ahmia ja sitten laihduttaa (sitä kun ei ole koskaan aiemmin ihmishistoriassa ole ollut näin hitosti tarjolla näin laajalle määrälle ihmisiä). MUTTA en myöskään kiellä tätä, sillä tosiaan tämä "roomalainen syöminki"- kaava, jossa ruokaa on oksenneltu, jotta sitä voi taas syödä lisää kuvaa juurikin tätä nykypäivän vastaavaa ilmiötä. Ja sieltähän se osittain juontaakin juurensa: eliitille ja vauraammille luodaan tarpeita, joilla voi osoittaa muille olevansa parempi (vain rikkailla varaa ruokaan -> överit ruokajuhlat).

        Ruoka vaikuttaa tutkitusti ihmisen aivoihin, mielihyväntuntemuksiin ja psyykkeeseen. Se on ihmisrodulle ominaista kautta historian. Siksi ei olekaan yhdentekevää, että juuri ruoka on se, jolla hallitaan paljon ihmismieltä, sillä se on samalla sekä fysiologinen että psyykkinen tarve. Ruokateollisuudella ja -markkinoilla on siis suuri valta ihmisiin ja arkielämään (ja puhun nyt vain ihmisistä perus kuluttajina, vaikka valtakeskusteluun saisi mahdutettua mukaan vielä ympäristöongelmat, politiikan, globaalit kriisit jne.). Kuten jo mainittua, erilaisia ruokia ja houkutuksia on nyt tarjolla helpoimmin saavutettavissa ja enemmän kuin koskaan aiemmin suhteessa isommalle väestölle (vaikka nykypäivänä maapallolla onkin vielä paljon köyhyyttä ja isompi väkiluku sekä kasvavat tuloerot, keskiluokka on silti suurimmillaan ja köyhyys vähentynyt sekä ruokateollisuus massiivinen).

        Aloitusviestissä ei missään kohtaa väitettykään, etteikö anoreksiaa/bulimiaa/ahmimista olisi esiintynyt aiemmin ennen uusliberalistista markkitalousaikaa. Pointti oli se, että näihin syömishäiriöihin syöksyy yhä enemmän ihmisiä - erityisesti hyvinvoivassa, markkinatäyteisessä lännessä. Vaikka joku jaksaisi muistutella syömishäiriöiden vuosisatojen olemassaolosta, ei se silti poista sitä faktaa, että nykypäivänä syömishäiriöt sekä häiriintynyt suhtautuminen kehonkuvaan ja ruokaan ovat riistäytyneet käsistä. Ja se kaikki on selkeästi yltäkylläisyyden ja kulutushysterian tulosta.


      • i09i4oijj
        dontjudge kirjoitti:

        Tämä.
        Ei mainoksia voi lopettaa vaan sen takia että joillain on ongelmia kontrollin kanssa. Vaikka itsekkin sairastan bulimiaa.

        Kyse ei olekaan pelkästään mainoksista, joihin kiinnität huomiota katumainoksissa tai TV:ssä. Kyse on siitä, että sitä ruokaa on länsimaissa ja kulutusyhteiskunnissa aivan jumalattomasti saatavilla. Joka kadun kulmassa on joku pikarafla ja ruokakaupat ovat hävyttömän täynnä erilaisia tuotteita ja vaihtoehtoja. Lisäksi yleistä keskustelua hallitsevat erilaiset ruokatrendit ja uutuudet. Todellisuudessa ruokakauppojen valikoimasta n.90% on täysin turhaa schaibaa. Kaikki tuotteet samanlaisia, mutta eri merkillä tai yksittäisillä ainesosilla varustettuna. Markkinataloudella on vaikutus ruokakulutukseen myös monilla muilla näkymättömillä rakenteilla, esim. työmarkkinoissa ja talouskilpailussa (täytyy aina kuluttaa enemmän ja siksi keksiä ja tuottaa uusia [lue turhia] tuotteita markkinoille, joilla vaikutetaan työllisyyteen ja vientikilpailuun). Lisäksi hinnoittelulla on katala vaikutus, sillä kaikki terveellinen on kalliimpaa (koska ei pysty massatuottamaan niin tehokkaasti) eikä esim. vihanneksia tarvitse markkinoida samalla tavalla kuin teollisia/prosessoituja ruokia ->epäterveellisiä joihin kaikilla on varaa. Sitten kun köyhät ovat mielihyvähurmassa ja rahanpuutteessa syöneet halpaa roskaa, tulee paha olo ja halutaan tavoitella vallitsevaa ihannevartaloa, jolloin ruokateollisuuden on taas helppo markkinoina laihdutus- ja "terveys"tuotteita. Kyse ei siis ole mainoksista ja suoramarkkinoinnista, vaan markkinoiden vaikutuksesta ihmismieliin jokaisella tasolla yhteiskunnassa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      272
      2823
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      75
      1496
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1450
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      34
      1240
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1177
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1170
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1099
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      21
      1031
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      993
    Aihe