Saako terve tappaa itsensä?

vakaapäätös

Minua on hoidettu mielenterveyden takia nyt puolisentoista vuotta. Hakeuduin itse hoidon pariin. Oireita koin kuitenkin olleen jo vuosia. Diagnoosina ainakin vaikea-asteinen masennus. Psykoottisia oireita ei ole.

Hoitona on ollut lääkitys, sairausloma, psykoterapia ja päiväsairaala. Mikään ei ole vaikuttanut.

Olenkin nyt päätynyt siihen, että en ole oikeasti sairas. En siis kiistä mielenterveysongelmia sairautena, mutten usko kohdallani olevan niistä kyse.

Mitään traumaattista ei ole kohdalleni tapahtunut tai elämäni ei ole koskaan ollut mitenkään normaalia vaikeampaa. Ympäristössäni ei ole ollut vikaa. Olen vain epäkelpo ihminen.

Kaikki ihmiset nyt eivät vain ole samalla viivalla. Suurimmalla osalla on vaihdellen sekä hyviä ja huonoja ominaisuuksia. Sitten on se pieni ääripää molempia, joilla on lähes vain jompia kumpia. Ja itse kuulun niihin surkimuksiin.

Nyt kun vihdoin olen ymmärtänyt tämän, se tuntuu helpottavalta. Mä olen pitkään tahtonut kuolla, mutta nyt se tuntuu oikeutetulta. Nyt olen antanut luvan itselleni. Jos on tällainen ihminen, eikä halua elää, niin miksi pitäisi? Minulla on oikeus päättää elämästäni. Olen kuitenkin se, joka sen kanssa elää. Minua nyt ei vain voi parantaa, koska en ole sairas. Jos olisin sairas, olisi mahdollisuus muutokseen.

Tarkoitus ei ole ketään provosoida tai uhkailla itseni tappamisella. Haluaisin vain järkevää keskustelua yllä olevista aiheista. Haluaisin tulla kuulluksi, ilman että kaikkea katsotaan diagnoosien läpi.

24

2110

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pokke

      Itse olen samanlaisessa tilanteessa. Mielenterveyden puolella hoidettu reilu 2 v. Ja mikään ei auta. Osastolla olen ollut 3krt. Diagnooseina minulla mm. vaikea masennus (jopa psykoottinen lukee papereissa), laihuushäiriö, loppuunpalaminen, krooninen itsetuhoisuus, krooninen tyhjyyden tunne. Kaikin puolin täysin kelvoton siis minä. Itse olen hyvin suoraan sanonut lopettavani kärsimykseni mutteivat usko vaan sanovat minun muuten van puhuvan. ikävää etteivät usko....Onko sinulla lapsia tai muita suojaavia tekijöitä?

      • Anonyymi

        Mulla itsetuhoisuus. Alkoi tässä tänvuoden maaliskuussa, tuli ero ja päätökseni vien loppuun ajatukseni, eli toteutan sen mikä on nämä kuukaudet vaivannut. Ei voi kukaan auttaa, tai voi tulemalla syliini, rakastaisin naista ja puhuisin oikein hänelle, mikä mun mieltäni syönyt. Ikäähän mulla on jo 55v mutta haittaakse


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mulla itsetuhoisuus. Alkoi tässä tänvuoden maaliskuussa, tuli ero ja päätökseni vien loppuun ajatukseni, eli toteutan sen mikä on nämä kuukaudet vaivannut. Ei voi kukaan auttaa, tai voi tulemalla syliini, rakastaisin naista ja puhuisin oikein hänelle, mikä mun mieltäni syönyt. Ikäähän mulla on jo 55v mutta haittaakse

        Mulla on ollut näitä ajatuksia ja on tänäänkin.
        Itsekin kaipaisin syliä ja lohtua ja toivoa paremmasta. Sitä ei ole.
        Itse olen 53 -vuotias nainen. Epätoivo ja toivottomuus ovat ystäviäni. En jaksa ajatella huomista ja alakouluikäiset lapset vuoroviikoin. Töissä käyn ja tänäänkin vaan itkenyt koko päivän itsekseni. Velat painaa, enkä saa lainaa edes että pystyisin nyt vuokran maksamaan kun 45% meni veroa. Kukaan ei auta eikä halua auttaa.


    • 30-3

      Ok, nyt olet myöntänyt itsellesi olevasi pohjalla ja se helpottaa. Se on hyvä tuo helpottaminen.
      Koet ettei lääkitys ja terapiat ole sinua auttanut. Miten elämän muut osa-alueet, kuten ruoka, uni ja liikunta. Jos et nuku kunnolla, jätä kahvi ja tee juomatta kuukauden ajaksi ja katso miten uni tulee. Syö hyvääterveellistä ruokaa.
      Itsellä auttaa pahaan mieleen, jos jätän sokerit ja valkoiset jauhot pois. Syön juureksia, vihanneksia, kalaa, kanaa, maksalaatikkoa ja otan vitamiineja silloin tällöin (monivitaamiini ja vahva D) Kalanmaksaöljyä on myös hyvä syödä päivittäin ja ulkoilla.

      Älä vaan tee itsellesi mitään. Anna itsellesi mahdollisuus katsoa tätä ankeata menoa päivä kerrallaa. Koskaan ei tiedä milloin ihme tapahtuu. Kun hoitaa kehoa, saattaa mieleenkin tulla valoa matkan varrella.

      • TimMadden

        Kiitos uhkeasta nipusta oikeita neuvoja. Jos itsensä saisi tuohon muottiin niin mielenrauha saisi valtaa.


    • Muista-käydä

      varaamassa hautapaikka, sovittamassa arkkua että on sopiva ja maksamassa koko tuo homma.
      Kiitos kamalasti.

      • vakaapäätös

        Jos tässä yhteiskunnassa voisi toimia ehdottamallasi tavalla, tahtoisin ajatella tekeväni niin. Rahaa ei kyllä olisi tarpeeksi. Se jäisi joka tapauksessa läheisten tai yhteiskunnan vastuulle. Luultavasti tämänhetkinen hoitoni sairausloman etuudet on tullut maksamaan hautauskustannuksia enemmän.

        Itseäni ei haittaisi joutua vaikka biojätteeseen. Yhteiskunta ja läheiset ovat vain eri mieltä.

        Olen pahoillani, jos pahoitin mielesi. Se ei ollut tarkoitukseni.


      • Mitävittuaselität
        vakaapäätös kirjoitti:

        Jos tässä yhteiskunnassa voisi toimia ehdottamallasi tavalla, tahtoisin ajatella tekeväni niin. Rahaa ei kyllä olisi tarpeeksi. Se jäisi joka tapauksessa läheisten tai yhteiskunnan vastuulle. Luultavasti tämänhetkinen hoitoni sairausloman etuudet on tullut maksamaan hautauskustannuksia enemmän.

        Itseäni ei haittaisi joutua vaikka biojätteeseen. Yhteiskunta ja läheiset ovat vain eri mieltä.

        Olen pahoillani, jos pahoitin mielesi. Se ei ollut tarkoitukseni.

        tee niinkuin katsot parhaaksi. Ja kanna vastuusi tekemisisistäsi. Vasta se tekee sinusta ihmisen.


      • vakaapäätös

        Huomaatko, olemme tässä samalla puolella. En minä olekaan ihminen. En minä ole kunniakas, enkä minä kanna vastuutani. Itsemurha jää aina muiden paitsi kuolleen vastuulle. Olen halveksuttava.

        Sitä yritän selittää.


    • vakaapäätös

      Kiitos kovasti vastauksista!

      Pokke: todella ikävä kuulla sinulla olevan paljon raskaita vaikeuksia, joihin et ole saanut helpotusta. Etkä koe edes, että sinut otettaisiin tosissaan. Sairaudet ei tee kenestäkään kelvotonta. Muista se. Kelvottomuuden tunne voi myös olla sairauden oire. Koetko, että olet vakavasti sairas vai että diagnoosit on virheellisiä? Tsemppiä!

      Itse olen onnekseni yksinasuva ja lapseton. Tilanteeni olisi huomattavasti monimutkaisempi, jos olisin vastuussa toisista ihmisistä.

      30-3: nukkumisessani ei ole moitittavaa. Ennemmin nukun paljon kuin vähän. Koska olen laiska (taas yksi surkimuksen ominaisuuksistani), en liiku tarpeeksi tai syö terveellistä ruokaa. Olen kuitenkin normaalipainoinen ja käyn päivittäin ulkoilmassa. En yksinkertaisesti vain jaksa ulkoilla tai kiinnostua ruokavaliosta.

      Ymmärrän hyvän tarkoituksesi, enkä epäile ettei kehon vointi vaikuttaisi mielialaan. Jos olisin sairas, neuvosi olisi varmasti arvokas. Uskon kuitenkin olevani ihmisenä epäkelpo. Täynnä huonoja synnynnäisiä ominaisuuksia, jotka täydentyy itsekkäillä ja surkeilla valinnoilla ja persoonalla. En usko, että oma elämäni tästä voi muuttua paremmaksi. Huononnan myös muiden elämää. Pystytkö ymmärtämään, millaisesta näkökulmasta itse katson maailmaa? Pidätkö sitä mahdottomana ajatuksena?

      • pokke

        kiitos kun vastasit. Itse tiedän olevani sairas ja hyvin väsynyt elämään. Itse 41 vuotias nainen jolla pari aikuista lasta ja pari pientä vielä kotona. Lapsenlapsikin jo on. Ulospääsyä tilanteesta ei ole....kuin oman käden kautta. Ymmärrän sinua ja olet ajatuksissani vaikken sinua tunnekkaan...


    • Warpun3n

      Jokaisella ihmisellä, jolla on oikeus elää on myös oikeus kuolla. Paremmin sanottuna kaikilla vapaassa yhteiskunnassa elävillä on vapaus tappaa itsensä. Se on perusihmisoikeus. Valtio saattaa kuitenkin yrittää estää sinua eri tavoin, ja tekevätkin niin passiivisesti, mutta myös aktiivisesti. Varo sanomasta itsetuhoisista ajatuksistasi tai itsemurhasuunnitelmistasi viranomaisille. Kolmannen sektorin työntekijöille voi yleensä puhua vapaammin mikäli haluat keskustella pahasta olostasi ja kärsimyksestä paremmalla luotettavuudella ja ilman pelkoa rankaisutoimenpiteistä, kuten vangitsemisesta psykiatriseen laitokseen tai myrkyttämisestä kemikaaleilla vasten tahtoasi. Kaikkea hyvää sulle mihin ratkaisuihin ikinä elämässäsi päädyt.

      • vakaapäätös

        Kiitos! Tuntuu hyvältä tulla ymmärretyksi. Hyväksytyksi.

        Toivon itsekin, etten ole puhunut liikaa, koska tähän asti olen uskonut ja minulle on uskoteltu, että olen sairas. Onhan minulla diagnoosejanikin. Enkä syytä ketään. Ero sairaan ja terveen välillä on vain itseni sisällä. Ulospäin se voi sopia lääketieteellisiin sairauden kriteereihin.

        En voi myöskään puhua nykyistä ajatuksista enää samoille ihmisille, koska minua pidettäisi luultavasti sairaudentunnottomana. Ehkä siksi kirjoitan tänne.

        Kaikkea hyvää myös sinulle!


      • pokke

        vaikka sanoisit itsetuhoisista ajatuksistasi viranomaisille sekä lääkäreille ei ole mitään merkitystä. Itse sanonut näille kaikille että hyppään junan alle ja 2 krt yrittänyt lääkkeillä. Eivät usko-en ole riittävän uskottava. Uskovat vasta kun sen teen ja ilmeisesti myös odottavat sitä...Viimeksi osastolla ollessani (vajaa 2kk sitten) lääkäri nauroi ja sanoi että huvikseen puhun ja laittoi kotiin


    • 30-3

      Se on sellainen juttu, että ihminen on mitä syö. Pistät koneistoosi väärää löpöä, menee koneistosi pikkuhiljaa rikki. Vaikka se tuntuu kaukaiselta ajatukselta, on se totuus.

      Mutta jokainen päätää itse. Ehkä kannattaa kokeilla ihan oikeasti ne vikatkin oljenkorjet ennen kuin luovuttaa.

    • Anonyymi

      Tottakai pystyy tappaa itsensä. Eri juttu kannattaako se. Eikai sitä voi estää. Itsekin päivittäin mietin asiaa. Ja yrittänytkin ampulassin on kuitenkin joku ehtinyt tilaamaan silloin.

    • Mitä jos kuolisit psykologisesti hetkeksi ja syntyisit uutena kokijana vanhaan kehoosi?
      Taikasieniä vaan ruokapöytään niin eiköhän se helpotu ainakin jos ei ihan uudestisynny :'D

      • Ajatteleva osahan sinusta haluaa kuolla eikä keho sitä vaadi ?


    • Anonyymi

      Noilla puheilla suljetulle joudut nopeasti.
      Ota itse vastuu elämästäsi. Älä odota muiden sitä tekevän. Heillä on vastuu ainoastaan omasta elämästään.

      Luontoliikunta vaikka vähäinen ja kannon päässä istuskelu auttaa kummasti, jos ei jaksa kymmeniä kilometrejä patikoida. Kala-kasvispainotteinen ruokavalio. Harrastukset oman mielenkiinnon mukaan. Siellä tapaat muita ihmisiä ja saat muuta ajateltavaa. Näin pääsee elämään uudelleen mukaan.

      Mikään täysin epäonnistunut ihminen et voi olla. Osaat esim. kirjoittaa selkeästi. Kaikki eivät osaa lainkaan kirjoittaa eivätkä hekään ole ihmistä kummempia.

      Tsemppiä!

    • Anonyymi

      Jo tuohon otsikkoon liittyen, saako terve tappaa itsensä; terve ihminen ei yleensä edes mieti tuollaisia kysymyksiä. Eikä tosin kyllä kovin moni sairaskaan.

      • Anonyymi

        Psykiatria on Amerikkalaisten ääriuskovaisten kehittämä uskonnon tapainen psykologinen järjestelmä, joten?


    • Anonyymi

      Onko aloittaja vielä elävienkirjoissa? Jos kyllä, mikä auttoi?

    • Anonyymi

      Onhan sulla selkeästi masentavia ajatuksia ja huono itsetunto. Tässäkin siitä todiste:

      ” Kaikki ihmiset nyt eivät vain ole samalla viivalla. Suurimmalla osalla on vaihdellen sekä hyviä ja huonoja ominaisuuksia. Sitten on se pieni ääripää molempia, joilla on lähes vain jompia kumpia. Ja itse kuulun niihin surkimuksiin. ”

    • Anonyymi

      Itseään ei pitäisi ajatella surkimukseksi. Siitä se epäkelpo tunne tulee.
      Mitä enemmän on ajatuksia omasta " huonoudestaan ", sen vaikeampaa elämä on.

      Itsetuntoaan pystyy kohottamaan, jos haluaa.
      Minäkin olen siinä onnistunut, enkä varmasti ole ainoa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      482
      3485
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      462
      3411
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      140
      2986
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      164
      2282
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      2150
    6. Mitkä kolme sanaa haluat nyt sanoa ikäväsi kohteelle?

      Niitä tässä odotan.
      Ikävä
      211
      1562
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1387
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      98
      1271
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      91
      1270
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1090
    Aihe