Tekonivelleikkaus

tekonivelx

Mulle tehtiin maanantaina 27.4. polven tekonivelleikkaus ja tänään kotiuduin. Ihmeen hyvin on mennyt, kun kotona pääsen jo liikkumaan ilman sauvoja. Aikamoista turvotusta vielä on, koska lääkäri sanoi, että siellä on jokin verisuoni päässyt jonkinverran vuotamaan kudoksiin, mutta se imeytyy viikon, parin sisällä.

Nyt sitten toipumista ja treeniä. Aion noudattaa ohjeita ja treenata polvea paljon, jotta siitä tulisi mahdollisimman hyvä. Kyllä tästä nivelrikosta on jo kärsittykin. Olen 61 vuotias nainen.

6

50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • semennt

      moro,,monta vuotta kärsit,,mä leikkaus jonossa,,,ikää 51v...tällä hetkellä ei siedä uintia,,ei pyöräilyy,,,,pinna kireällä..helmikuussa vedin vielä finlandia hiihdos 1oo joukkoon,,,melkone muutos,,,,

    • joonatan61

      Vähän nyt kyllä ihmettelen...
      Leikattiin viikko sitten ja nyt liikut jo ilman sauvoja! Mulla oli ohje että sauvoja käytettävä 4-6 viikkoa! Ja luulen että turvotuskin laskisi nopeammin jos käyttäisit keppejä. Liiallinen rasittaminen voi pitkittää paranemista.
      Mutta onnea jos kaikki on noin hyvin kuin kerrot. Itse olin kipeä muutamia viikkoja leikkauksen jälkeen. Ole kuitenkin varovainen...

    • tekonivelx

      Ap: Siis kotiuduin kolmantena päivänä leikkauksesta, parina ekana päivänä käytin jopa kotona sauvoja apuna, mutta jo viiden päivän jälkeen sauvat ovat olleet historiaa. Ulkona käytin muutaman kerran vielä varmuudeksi yhtä sauvaa, mutta hylkäsin senkin sitten tarpeettomana.

      Nyt on leikkauksesta 10vrk ja toipuminen on sujunut hyvin. Kipulääkitystä olen käyttänyt ihan maksimimäärät alussa, koska minulle sanottiin, että mitä enemmän jalkaa käyttää ja harjoittelee liikeratoja, sen parempi siitä tulee. Ja nyt jo polvi taipuu kiitettävästi yli 45 astetta. Kipua silti vielä on, etenkin liikkuessa, mutta sen kestää kipulääkkeiden avulla, vaikka olenkin voinut jo pikkaisen niitä vähentää.

      Maanantaina eli kaksi viikkoa leikkauksesta menen sitten hakasten poistoon terveysasemalle. Ihanaa saada ne pois, kun tuntuu jo, että 'kirist'vät' ihoa. Haava on onneksi pysynyt siistinä, eikä enää eritä, joten oden ihan ilman sidoksia ollut. Suihkuttelen päivittäin ja laitan puhtaan vaatteen siihen päälle.

      Onko muilla minkälaisia kokemuksia? Olis kiva kuulla.

    • joonatan61

      Minulla leikkauksesta vuosi ja neljä kuukautta. Leikkauksen jälkeen käytin kahta keppiä neljä viikkoa ja yhtä vielä pari viikkoa. Näin sairaalassa neuvottiin. Jalkaa kehotettiin käyttämään, jumppasin monta kertaa päivässä. Mutta ilman sauvoja ei saanut kuukauteen liikkua enkä olisi pystynytkään. Haava parani hyvin, ei erittänyt yhtään. Töihin palasin kolmen kuukauden jälkeen.
      Nyt pystyn elämään ns. normaalia elämää. Käyn lenkillä ja jumpassa. Toipuminen on hidasta, pienin askelin eteenpäin. Kipulääkkeitä söin melko vähän. Minulla ei kipuja juurikaan ollut.

    • tekonivelx

      Ap: Nyt on leikkauksesta kaksi viikoa ja yksi päivä. Tänään kävin ekan kerran kokeilemassa autolla ajoa, ja sujuihan se. Pahinta oli istumaan meno ja ylös nouseminen, mutta itse ajotapahtuma oli yllättävänkin vaivatonta.

      Sairaalasta saadussa oppaassa tekonivelleikkauksesta sanotaan, että autolla ajo sujuu joskus 6-8 viikon kuluttua leikkauksesta. En tiedä, olenko sitten jotenkin poikkeuksellinen, mutta kyllä minusta tämä kuntoutuminen on sujunut ennalta luultua nopeammin. Ei kuitenkaan varmaan sen kivuttomammin, mutta siihenhän on kipulääkkeet. No, tietty tämä on yksilöllistä, mutta toivoa on siis nopeammastakin paranemisesta, kuin ylläolevan kertoman mukaisesta " neljä viikkoa kahdella kepillä" tapauksessa.

    • peltipolvi

      Onko kenelläkään tähystetty ennen tekoniveltä,röntgen kuvasss graavi niveltikko sekä irtopalan tapaista. Lukon jälkeen ei suoristu kiristävä tunne

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8416
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2565
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      122
      2287
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1946
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1684
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1509
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1462
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1409
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe