Dubrovnikista itään vuokra-autolla, vinkkejä...

akiantti

Heip,

Juhannuksen jälkeen Finski kuskaa Dubrovnikkiin, matkan pituus on reilu viiko, ma-ke. Joskus haluttiin Ohridiin, ja se on vieläkin yhtenä reissun optiosta. Näyttää tuo autojen vuokraus olevan kovinhaasteellista, kun eduksi katsotaan käydä Kroatiasta kaikissa hankalissa maissa, kuten BiH, Makedonia (ent Jugoslavian), Montenegro, Kosovo ja Serbia. Ei varmaan kaikissa, mutta noista on tarkoitus tehdä jokin koktaili.

Onko jollakin valmis, koettu konsepti, jota voisi seurata, myös autovuokraamojen suhteen?

Tai muita vinkkejä. Mostar on kertaallen nähty, mutta ei haittaa vaikka osuisi reitin varrelle. Sarajevo - joo! Nis Serbian puolella, onko jotain sanottavaa?

Luottamisfiiliksiä muualta kuin kroatiasta (hyvä luottamus ennestään)?

2

51

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • srbski

      En osaa sanoa noista vuokra-autoista yhtään, itse olen kyseisillä alueilla ajellut vain omalla autolla ristiin ja rastiin... Ohrid on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, mutta kohtuu pitkällä dubrovnikista autolla ajamiseen, teiden kunto heikohko jos ajaa albanian kautta. Itse jos tekisin reissun niin ajaisin juuri Mostar-Sarajevo-Visegrad-Mokra Gora (serbia)-zlatibor-reitin ja siitä sitten takaisinpäin toista reittiä. Mokra gorasta löytyy "turisteille" tarkoitettu sargan8 rautatie.. ja mecavnik etno village. Sarajevossa on vaikka mitä nähtävää, hieman ulkopuolella löytyy skakavac-vesiputous, jonne joutuu hieman tekemään jaloilla töitä päästääkseen.. mutta siellä alueella on maisemat upeat. kaikenkaikkiaan tuolla reitillä tiestö on hyvässä kunnossa, eikä tullijonotkaan olleet mitkään hirveän pitkät, kuten joskus on makedonia-serbia-rajalla tai serbia-unkari. Kannattaa varoa bosnian puolella olevia poliiseja jotka ahkerasti ovat tutkat kädessä....ainakin välillä sarajevo-mokra gora...

    • Arvon srbski ja kanssaeläjät,
      reissu on nyt tehty; Dubis-Sarajevo-Arandelovac-Bratunac/Srebrenica-Peljesak. Erään somen kautta oli Arandelovac'issa (Serbia) paikallishenkilö läheistensä kanssa oppaana - eipä olis moista päivää itekseen tehden saanut aikaan! Niin, ja Arandelovac'issakin on etno.. Etno Selo, sellaisessa olimme pari yötä.

      Mokra gora (märkä vuori) oli vähän tavoitteena, samoin kuin se kapearaiteinenkin, mutta Serbiassa (ja vähän muissakin kohdemaissa) turistikohteita ei ole kunnolla viitoitettu, pitää itse olla erityisen aktiivinen löytääkseen. No, meillä kävi suunnistuserhe, joka vei Bosnian puolella hiekkaraiteille, joiden väli kasvoi ruohoa. Pari tuntia jurrattiin mokomaa kohti Serbiaa - aikataulu mätti eikä käyty/löydetty mistä aloittaa helposti noita Serbian kohteita. Ja lisää kieliasiaa, MokraGoran lähellä on Konjska Reka - käännän sen Hevosojaksi (konj=hevonen).

      Serbiassa tuli kauhea 3000/1500 dinaarin sakko (heti maksaen 1500 rsd = 12,5€) ylinopeudesta. Ja srbskin mainitsemat poliisit olivat sitteen näkyvästi esillä Bosniassa lauantai-päivänä palatessamme kohti Kroatiaa. Niitä oli tasaiseen kolmen vartin välein.

      Serbian/bosnian rajat oli suht juoheita. P***ka keli eikä lomakuukausi, niin ei ollut väki liikkeellä.

      Serbiasta palatessa Bosnian puolelle tuntui siltä, että suomalaisuus ei ollut huono asia; Serbiasta Bosnian puolen passintarkastuksen jälkeen oli vielä yrmeältä vaikuttava poliisi, joka halusi jutella Kroatian rekisterissä olevan autokunnan kanssa. Kun selvisi, että olemme Suomesta levisi kasvoille iloisempi ilme, ...mitä kuuluu, hyvää matkaa... (englanninkielinen keskustelu). Toinen oli heti perään Bratunacissa. Ilmeisesti vähän maistissa ollut mies kiinnitti taas huomiota Kroatialaiseen autoon, jota turisteiksi tunnistettavat käyttivät. Kysyi tuiman oloisesti josko olemme hollantilaisia. Henkilö rauhoittui kun selvisi alkuperämme.

      Serbian tiestö on huonossa kunnossa, pääteillä voi useimmiten käyttää tuota sakon tunutta 79kmh nopeutta (myös 60-alueella). Pienempien (5000..20000asukasta) paikkojen välillä tiestö on sellaista, että keskinopeus putoaa 50kmh tienoolle, varsinkin jos yrittää vältellä sakkoja. Nopeusrajoitukset on vedetty puoleen kohtuudesta, koska niitä kuitenkin rikotaan - ajatuksella? Mutkiin on usein laittettu suoraan rajoitus, ei suositusta niinkuin meillä. Haasteita on Bosniallakin tiestönsä kanssa. Kroatian rannikon tiestö on kohtuu kuosissa.

      Sen tuolla reissulla päätin, että seuraavalle vastaavalle on matkamaitten "piilosäännöistä" otettava paremmin selvää, kuten vastaavat jutut kuin meidän taajamamerkki. Reissussa tuli monesti vastaan nopeusrajoituksen loppumismerkki, mutta miten se rajoitus oli alkanut?

      Selväksi reissussa kävi myös se, että uskonnot-isänmaat-kansallisuudet-historiat yms on keitos, jossa nuo ihmiset muhii - ja muhitetaanko tarkoituksella? Juuri ennen Srebrenican muistotilaisuutta HS raportoi Bratunac'ista lausunnon, jossa koko joukkosurma kiistettiin. Onko ihme, jos kivet eivät ole painavia nostaa maasta ja saattaa ballistiselle radalle?

      Kyllä helpotti mieltä kun palattiin Serbiasta Bosniaan, ja vielä lisää kun päästiin Peljesakin niemimaalle Kroatiaan muutamaksi päiväksi.

      Nyt jäi tuo Ohrid vieläkin käymättä. On sitten haastetta seuraavaan reissuun, jonsei muuten niin laitetaan Albania kaupan päälle!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Maailman menoa
      254
      2193
    2. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      81
      2035
    3. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      98
      1760
    4. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      115
      1569
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      169
      1181
    6. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      65
      1170
    7. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      64
      1009
    8. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      113
      1008
    9. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      33
      1003
    10. Olisi hauska tietää

      Koska huomasit pitäväsi minusta? Itse taisin ihastua sinuun heti silloin kun tavattiin ensimmäistä kertaa. Miehelle, jon
      Ikävä
      60
      976
    Aihe