alanvaihto - perustutkinto aikuiskoulutuksena

alanvaihtaja112

Olen suorittanut AMK tutkinnon ja työskennellyt alalla kohta 5 vuotta (ja osa-aikaisesti vielä opintojen aikana). Olen jo pitkään pohtinut, onko ala sittenkin minua varten, ja kun yleensäkin tykkään opiskella ja oppia uusia asioita, niin haluaisin suorittaa erään perustutkinnon ammattiopistolla. Minua kiinnostava tutkinto toteutetaan myös aikuiskoulutuksena, ja oletin että sen suorittaminen onnistuu työn ohessa. Varmistin asian opistolta ja kääk, lähiopiskelua ja harjoittelujaksoja on niin paljon, ettei töissä pysty käymään. Mitäs nyt? Jos lähden opiskelemaan, niin silloin pitäisi siis luopua töistä. Jos en ole töissä eikä ole palkkaa niin mistä saan rahat? Koulutusrahaston sivuilta lukee, että "Aikuiskoulutustukea voi saada omaehtoiseen ammatilliseen koulutukseen osallistuva aikuisopiskelija, joka on työ- tai virkasuhteessa tai toimii yrittäjänä". Eli ton mukaan en saisi sitä tukea, koska en olisi työsuhteessa?
Miten te alanvaihtajat olette ratkaisseet tämän ongelman?

3

64

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nonäinhänse

      No siis opiskelun ajaksi otetaan työ- tai virkasuhteesta opintovapaata. Opintovapaa on aikuiskoulutustuen saamisen ehto ja opintovapaata ei voi saada muuta kuin työ- tai virkasuhteesta.

      Mutta, mutta! Olikos siinä semmoinenkin ehto, että työssä on pitänyt olla yhteensä peräti 8 vuotta? Aikuiskoulutustuki on muuten hyvä, sillä tulee toimeen. Ehkä odotat, että 8 vuotta työelämässä täyttyy.

      • alanvaihtaja112

        niin oli, 8 vuotta pitää ensin olla töissä (enkä nyt muista kestääkö opintovapaa vain vuoden vai saako ottaa enemmän? perustutkinnon suorittaminen kestää 1,5-2v.). Sen takia just kyselen, että mitä jos haluaa opiskella uudelle alalle jo aiemmin, mutta kaipa täytyy odottaa, ellei joku keksi jotain muuta ratkaisua?


      • Vaihtoehtoja

        Opintovapaata saa lakisääteisesti 2 vuotta. Opintovapaalaki: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1979/19790273 Opintovapaa ei sinun tapauksessa ole ongelma.

        Ongelma on rahoitus. Vaikka et saa vielä aikuiskoulutustukea, voit hakea Kelan opintotukea. Lisäksi voit säästää omia säästöjä, monet esim. laittavat lomarahat säästöön. Monet myös pienentävät kuluja, esim. neuvottelevat asuntolainan lyhennnysvapaan, luopuvat ainakin toisesta autosta tai laittavat seisontavakuutukseen, kilpailuttavat puhelinsopimukset, sähköt ja vakuutukset uusiksi, peruvat lehtitilaukset ja salimaksut ym. ei-välttämättömät kulut. Monet käy myös töissä, opiskelijat tekevät yö- ja viikonlopppuvuoroja ja työskentelevät kesällä. Koska sinulla on työpaikka, voit hakea opintovapaata vain lukukausien ajaksi ja palata joululoman ja kesäloman ajaksi töihin.

        Itselläni on aikuiskoulutusraha, joka on 19 kk, eikä tule riittämään koko opintoihin. Teen amk-tutkintoa, joka kestää 3,5 vuotta. Yritän tehdä nopeasti, opiskelen myös illat, viikonloput ja kesät, mutta menee yli 2 vuotta, minimissään 26 kk, Loppuajan rahoitan säästöillä ja yritän myös hankkia uuden työpaikan opintojen lopulla, koska tilanne työmarkkinoilla nyt on mikä on, en uskalla irtisanoutua vanhasta ennen kuin on uusi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      318
      2957
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      106
      2233
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      84
      1661
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      190
      1571
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      67
      1365
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      55
      1263
    7. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      12
      1104
    8. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      21
      1098
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      2
      1039
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      931
    Aihe