Joutomaa kuntoon

jepulisjoops

Maisemoin pihamme ulkopuolella olevaa maa-aluetta, joka oli/on metsää, mutta "sotkeentui" rakennustöiden aikana. Eli tasoittelen siinä olevat sepeli-hiekka-multa sekasotkut ja laitan päälle ohuelti multaa. Mutta mitä siihen kannattaisi kylvää, ettei siihen tulisi rikkakasveja? Sinne on alkanut nousta lähinnä nokkosta, leskenlehteä yms. Nyt kun muokkaan sen uusiksi niin pitäisi nopeasti kylvää jotain fiksumpaa. Sellaista mikä ei vaadi erityisempää hoitoa ja voittaisi rikkakasvit. Niittysiemensekoituksia olen ajatellut, mutta paikka saattaa olla vähän varjoisa niille.

4

111

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nokkoset_kukkivat

      Nokkonen on hyvä ja monin tavoin tärkeä kasvi. Älä hävitä nokkosia.

    • nokkoset_kukkivat

      Onko joutomaa on tarkoitus pitää puoliksi luonnontilassa? Sinne voi istuttaa valko- ja sinivuokkoja, kiurunkannusta, linnunhernettä, kotkansiipeä. Nokkoset ym. voi antaa olla paikoillaan. Alppiruusut menestyvät puiden varjossa. Myös nauhukset voisivat sopia.

    • jepulisjoops

      Tarkoitus olisi ettei hoitoa pahemmin vaatisi kun on sitä tekemistä tarpeeksi tuossa varsinaisella piha-alueella. Tilasin nyt niittysiemensekoitusta, joka sisälsi kotimaisia kuivahkolle ja osin varjoisalle alueelle sopivia niittykasveja. Sen pitäisi kaiken järjen mukaan tuossa toimia kun pääosin hiekkaa pienen multakerroksen alla ja varjoa on suuren osan päivästä.

    • Koristepuita

      Minkälainen metsä siinä oli? Laita uudet puuntaimet kasvamaan ja tee siihen vaikka eksoottinen sekasotku ulkomaisia erikoislajeja. Mustilan arboretumista tilaat postissa tai haet itse ja perustat vaikka minkämoisen arboretumin.
      Vältä suuria kaupallisia puutarhoja, alkuperät usein Suomessa menestymättömiä ja juuret vuosia sotkussa purkeissaan.

      Niittyjen perustamisessa on se ongelma että ne pitäisi itse niittää vuosittain tai sinne leviää luonnostaan pioneerilajeja ja pian siinä onkin paju-koivu-leppä-sekasotku jota sitten saakin savottaa lopun ikäänsä tai kääntää maa uudestaan ympäri. Vain raaka sora pysyy avoimena ihmisiän ja lopulta sekin kasvaa mäntyjä parissa sadassa vuodessa.

      Heti vaan tammet, vaahterat, jalavat ja lehmukset sinne kasvamaan niin parissa kymmenessä vuodessa on oma kotikutoinen lehtometsä jonne sitten voi ne valkovuokot ja kotkansiivetkin varmasti menestyen istuttaa.

      Täysin avoimessa maastossa tammen lisäksi menestyvät tietenkin kaikenmoiset kukkivat hyötypuut, omenat, kirsikat, luumut ja edellämainittujen koristemuodot.
      Tai vaikka sadassa vuodessa metrin leveäksi kasvava jättipoppeli.
      Pioneerilajeja kun ovat. Vaahterat, kuuset, pihdat ja esimerkiksi hevoskastanja (ouluun asti kestävä) kärsivät täysin avoimessa paahteessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1036
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      957
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      714
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      670
    Aihe