Kulujen vähennys apurahoista

Tutkijat_kyselee

Hei,

Ohessa kolme tapausta apurahojen verotuksessa, joihin normaaleja verottajan ohjeita ei voinut soveltaa;

1. Usealle vuodelle myönnetty suuri apuraha (ylittää taiteilija-apurahan): Vero-oppaan mukaan ” Jos apuraha on myönnetty niin, että siihen kohdistuvia menoja ei voida vähentää vielä apurahan verotusvuonna, voidaan myöhempänä vuotena syntyvät menot ottaa huomioon siten, että apurahasta vähennetään kustannusvarauksia selvityksen perusteella.”

- Kuinka kustannusvarauksista tehdään vaadittu selvitys, jos kysymys on apurahasta vähennettävistä tutkimuskuluista (kuinka perusteelliset perustelut)?
- Voiko kustannusvarauksia tehdä myös tulonhankkimiskuluista, kuten jo toteutuneista MELA-maksuista (jotka on tapauksessani maksettu alkuvuodesta 2015, edellisvuonna verotettavalle apurahalle), jotka käsittääkseni vähennetään verotettavasta ansiotulosta eikä apurahaan kohdistuneina kuluina?
- Voiko ym. MELA-maksuja siirtä perhekohtaisena vähennyksenä puolisolle, mikäli apuraha tutkimuksesta aiheutuneiden kulujen jälkeen on niin pieni, jotta sitä ei juurikaan veroteta ansiotuloina (verotettava osuus n. 10 000€)?


2. Kuinka henkilökohtaiseen veroilmoitukseen merkitään kulut ulkomaan työskentelyapurahoiksi tarkoitetuista post doc –apurahoista? Tällaiset apurahat on tarkoitettu kattamaan sekä työskentelykulut (elatusapuraha), että muita kuluja (kohdeapuraha?). Esimerkiksi Post Doc -pooli kuvailee apurahojaan: "Poolin perusidea on tarjota tohtoreille, jotka lähtevät väitöskirjan jälkeen tekemään tutkimustyötä ulkomaille, kerralla kokonaisrahoitus, joka kattaa tarpeen mukaan mm. tutkijan perheelle aiheutuvat kustannukset." Tai vastaavasti Juselius fellowship: "Apuraha on tarkoitettu tutkijan ja hänen perheensä normaalien oleskelu- ja matkakustannusten peittämiseksi.". Käsittääkseni edellä mainitut apurahat ovat jotakuinkin yhdistelmiä elatusapurahasta ja kohdeapurahasta?

- Voiko talläisen apurahan ilmoittaa veroilmoitukseen ilman yksityiskohtaista erittelyä jakamalla apurahan itse osioimalla ”apurahaan kohdistuvat kulut” ja ”elatusosuus”? Vai vaatiiko verottaja yksityiskohtaisen erittelyn myös kuluista, jotka koostuvat valtavasta määrästä hyvin erinäisiä kuluja (kuten perheen kohonneet oleskelukustannukset)?
- Kuinka mahdollinen selvitys apurahasta tehdään teknisesti (erilliselle liitteelle vai suoraan veroilmoitukseen)? Itsellä on sekä veroitettavia ansiotuloja, että em. apurahoja joten vähennykset apurahoista ja vähennykset ansiotuloista tulee kuitenkin tehdä erillään.
- Onko verottajalla mitään omia sääntöjä, mitä em. apurahoista saa vähentää, apuraha on kuitenkin myönnetty sellaisiin kustannuksiin jotka eivät ole normaalisti vähennyskelpoisia tulonhankkimiskuluja.


3. Viimeisessä tapauksessa palkkatyössä olevalle verotettavalle on maksettu säätiön myöntämä apuraha 2014 ”työskentelyapuraha”-nimikkeellä, mutta tarkoitettu ulkomaista tutkijavierailua varten toteutettavaksi 2015. Ohjeistuksessa todetaan, jotta ”Oikeuskäytännön mukaan elatuksen turvaamiseksi annetusta työskentelyapurahasta ei saa vähentää tutkimustyön kustannuksia (KHO 2.2.2007 taltio 230, KHO:2010:4), mutta ne voidaan vähentää henkilön muista tuloista.”

- kuka tekee päätöksen siitä onko kyseessä elatusapuraha?
- Jos kyseinen apuraha on elatusapuraha, kuinka 2015 syntyvät kustannukset (MELA, päivärahat, lennot?) voitaisiin vähentää kustannusvarauksina jo 2014 verotettavista tuloista?
- Mikäli em. kustannusvaraukset pystytään tekemään tulonhankkimisvähennyksenä, noudatetaanko silloin yleisiä tulonhankkimiskulujen sääntöjä vähennyskelpoisista kuluista , vai voiko ”tutkimuksesta aiheutuneita kuluja” ilmoittaa tulonhankkimiskuluina vapaammin (esim. muuttokulut).

2

171

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hei nimimerkki "Tutkijat_kyselee" ja kiitos kysymyksestä!

      1. Apurahan verotusvuotta myöhempänä vuonna syntyvät menot voidaan poikkeuksellisesti ottaa huomioon jo etukäteen. Esimerkiksi vuonna 2015 syntyneet menot voidaan vähentää vuonna 2014 verotettavasta apurahasta. Tämä edellyttää selvitystä menon määrästä, perusteista ja siitä, että meno on tarkoitettu katettavaksi apurahalla. Verovuoden 2014 verotus päättyy 31.10.2015, joten vuonna 2015 syntyneet menot ovat pääosin jo selvillä tässä vaiheessa ja yksityiskohtaisen erittelyn antaminen on siten mahdollista. Muita tieteellisestä työstä johtuneita menoja ei voi vähentää varauksena etukäteen. Eläkevakuutuksen maksut vähennetään sen puolison ansiotuloista, joka on vaatinut vähennystä.

      2. Apurahan käyttötarkoitus määräytyy sen mukaan mihin tarkoitukseen apurahan myöntäjä on sen tarkoittanut. Apurahan myöntäjän tarkoitusta voi selvittää esimerkiksi apurahapäätöksen ja -hakemuksen perusteella. Elatusta varten myönnettynä apurahana voidaan pitää esimerkiksi vuotuista valtion taiteilija-apurahan määrää, jos asiassa ei muuta ilmene. Niin sanotusta kohdeapurahasta voi vähentää tieteellisen tutkimuksen menot, joiden kattamiseen apuraha on tarkoitettu. Muut tieteellisestä työstä johtuneet menot vähennetään muista ansiotuloista. Elantomenoja ei voi vähentää apurahoista saati muista ansiotuloista. Verollisten ja verottomien apurahojen sekä niihin kohdistuvien menojen ja muiden tieteellisestä työstä johtuneiden menojen ilmoittamisessa voi hyödyntää liitelomaketta 15 (Taiteilijan ja freelancerin tulot) tai vapaamuotoista selvitystä.

      3. Apurahan käyttötarkoitus määräytyy sen mukaan mihin tarkoitukseen tai minkä kulujen kattamiseen apurahan myöntäjä on sen tarkoittanut. Jos apuraha on kohdeapuraha, jolla on tarkoitus kattaa tieteellisen tutkimuksen menoja eikä elantomenoja, voi vuonna 2015 syntyneet menot vähentää edellä mainituin edellytyksin varauksena apurahasta jo vuonna 2014. Mikäli kyse on elantoapurahasta, jolla on tarkoitus kattaa verotuksessa vähennyskelvottomia elantomenoja, tieteellisestä työstä johtuneet menot vähennetään muista ansiotuloista sinä vuonna, jona ne on maksettu.

      Ystävällisin terveisin
      Sari R Verotiimistä

    • Toinen_matkaaja

      Hei,

      Mitä tarkoittaa "Elantomenoja ei voi vähentää apurahoista saati muista ansiotuloista."?

      Jos tieteellinen apuraha on myönnetty apurahan myöntäjän toimesta "tutkijan ja hänen perheensä normaalien oleskelu- ja matkakustannusten peittämiseksi", eikö tämä yksiselitteisesti silloin tarkoita, jotta apuraha on tarkoitettu näiden menojen kattamiseen?

      Käsittääkseni tällöin koko perheen matkakulut ja ylimääräiset asumiskulut vähentävät tällöin apurahan elantoon jäävää osuutta. Tietenkään tällaisia ei ansiotuloista saa vähentää?

      Tarjoaahan työnantajakin monesti lähetettäville työntekijöille työsuhdeasunnon ja matkakulut, joten kai ulkomaan kohdeapurahallakin voi tällaista kattaa?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      70
      2042
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      165
      1582
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      153
      1521
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1338
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1270
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      275
      1105
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      129
      1019
    8. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1012
    9. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      993
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      52
      828
    Aihe